Ontdek Lake Manyara National Park

Het 50 km lange en smalle Lake Manyara National Park is een beeldschoon park. Met aan de ene kant de steile 300 meter hoge rotswanden van de 20 miljoen jaar oude Rift Valley en aan de andere de met graslanden omzoomde oevers van het Lake Manyara. Het regenwoud met heldere riviertjes, fluitende vogels en spelende apen bij de ingang van het park vormt een fraai contrast met de droge savanne boslanden met zebra’s en wildebeesten dieper in het park. Op je safari reis in Lake Manyara National Park heb je kans op leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden, giraffen, zebra’s en vele soorten vogels.

Volgende stap

Schilderachtige uitzichten

Door het Lake Manyara National Park loopt een lange gravelweg van Arusha naar de Ngorongoro krater. Aan de ene kant zie je de 300 meter hoge beboste hellingen van het 20 miljoen jaar oude Rift Valley Escarpment en aan de andere kant het meer met langs de oevers gras- en boslanden. Halverwege de gravelweg liggen de heetwaterbronnen van Maji Moto Ndogo en verder naar het zuiden liggen de heetwaterbronnen van Maji Moto. In het zuiden van Lake Manyara National Park groeien ook baobab bomen. Je rijdt deze gravel weg ook weer terug. In de droge tijd tussen juni en oktober trekken kuddes wildebeesten door het park.

Lake Manyara National Park

In-bomen-klimmende-leeuwen

Lake Manyara National Park staat bekend om de leeuwen die hier soms in bomen klimmen. Ontvluchten ze de vliegen, de hitte of hebben ze zo een beter zicht op prooidieren … niemand die het weet. Om op je rondreis in Lake Manyara leeuwen in bomen te zien, moet je wel goed zoeken aangezien het minder vaak voorkomt dan wordt gedacht. Ook in Queen Elizabeth National Park in Oeganda klimmen leeuwen wel eens in bomen.

Grote troepen bavianen

Net voorbij de ingang van Lake Manyara National Park ligt een weelderig groen grondwaterbos waar blauwe meerkatten en grote troepen groene bavianen leven. Kuddes olifanten doen zich hier tegoed aan bladeren en boomschors en in de bomen kun je imposante zilveroorneushoornvogels zien. Aan de rand van het bos en het Lake Manyara meer ligt de “Hippo pool” waar luidruchtige nijlpaarden “hun” plekje verdedigen. De andere dieren in het park zijn kuddes buffels, cheeta’s, Maasai-giraf & impala.

Flamingo’s in Lake Manyara

De oevers van het meer worden bewoond door duizenden roze flamingo’s en ongeveer 400 soorten vogels. Waar je redelijkerwijs kunt verwachten dat je er 100 vogels op een dag zult observeren. Watervogels zijn hier in overvloed, met pelikanen, ooievaars, stelten, zilverreigers en reigers die allemaal dicht bij de bron te zien zijn, terwijl in de beboste gebieden andere soorten zoals parelhoenders, kroonarenden en neushoornvogels kunnen worden gespot.

Tanzania reizen specialist, Rondreis noord en zuid Tanzania

Beste reistijd Lake Manyara

De beste tijd voor een bezoek aan Lake Manyara National Park is de droge tijd van juni tot en met oktober. Hoewel je wilde dieren het hele jaar door goed kunt spotten. Dit zeer schilderachtige park is echter op zijn mooist tijdens het natte seizoen, van november tot mei, wanneer de vegetatie weelderig is en watervallen langs de helling naar beneden stromen.

Bekijk beste tijd Tanzania

Wat te doen in Lake Manyara National Park

Naast de traditionele game drive safari biedt het park meer activiteiten. Zoals kanoën, mountainbiken, wandelen met gids en een torenhoge avontuurlijke Treetop wandeling. Breng een bezoek aan het culturele dorp Mto Wa Mbu. Lake Manyara is ook de ideale locatie voor een nachtelijke gamedrive vanwege de vele ecosystemen.

Foto: © Wayo Africa

Wandelen met gids

Het park biedt natuurwandelingen waarbij je uit het comfort van het safarivoertuig stapt om het park te voet te verkennen. Lake Manyara National Park biedt zowel lange als korte wandelsafari’s die worden uitgevoerd in het gezelschap van een ervaren parkgids. Tijdens een begeleide natuurwandeling die ongeveer twee tot drie uur duurt, kun je dieren zoals olifanten, buffels, zebra’s, giraffen in hun natuurlijke omgeving zien grazen.

Een spannende nachtgamedrive

Lake Manyara National Park is het enige nationale park in het noorden van Tanzania waar je een spannende nachtgamedrive kunt maken. Na het diner rijd je tussen 20.00 en 22.30 uur door het donkere park op zoek naar wilde dieren. Je doet dit niet in je eigen jeep, maar in een gedeelde jeep met anderen. Gewoonlijk zie je nachtdieren als stekelvarkens, civetkatten, genetkatten en grazende nijlpaarden langs de kant van de weg. Met wat geluk ziet je hyena’s, luipaarden of leeuwen.

Treetop Walkway

Loop tussen de boomtoppen en ervaar de ongerepte natuur en dieren in het wild vanuit een uniek perspectief. Deze airwalk van 370 m begint met een korte promenade en klimt geleidelijk naar de loopbrug. Je loopt over een reeks hangende bruggen met dik gaas aan de zijkanten en bereikt een hoogte van 18 meter boven de grond. Elk van de 10 hangbruggen eindigt op een uitkijkplatform dat hoog boven de grond rond boomstammen ligt.

Lake manyara Treetop walk

Kanoën Lake Manyara

Lake Manyara herbergt een ongelooflijke hoeveelheid vogels, waaronder duizenden roze flamingo’s. Je kunt heel dicht bij giraffen, olifanten, buffels en andere dieren komen die op de kustlijn grazen. Allemaal vanuit een comfortabele kano. Geniet van het adembenemende landschap en de schoonheid die je omringt tijdens deze 2,5 uur durende kanosafari.

Lake Manyara

Wandel of fiets door Mto Wa Mbu

Breng een bezoek aan het culturele dorp Mto Wa Mbu. Dit dorp is uniek in Tanzania omdat het de thuisbasis is van meer dan 120 verschillende stammen uit heel Afrika. Tijdens de wandeling of fietstocht bezoek je boerderijen, scholen, een kleuterschool, lokale huizen, de markt & freesmachines. Optioneel  is er een lokale lunch midden in het dorp of bij het Swahili Canteen Restaurant in Mto Wa Mbu.

Hoe reis je naar Lake Manyara

Het park maakt deel uit van het populaire noordelijke safaricircuit. Via Arusha is het de beste manier om er te komen door te vliegen naar Kilimanjaro International Airport (JRO), dat ongeveer 46 km van Arusha ligt. Combineer Lake Mayara met een safari naar Serengeti, Ngorongoro en/of Tarangire.

Lodges & Camps

De aantal accommodaties in Lake Manyara is beperkt tot een handvol safari lodges. Waarvan AndBeyond Lake Manyara Tree Lodge in het park ligt.. Bekijk onze selectie..

Klimaat

Dag: 27°C – 32°C

Nacht: 23°C – 25°C

Beste reistijd

Jan – feb  | jun – okt

Lees meer