Ruaha National Park

Het afgelegen en maar weinig bezochte Ruaha National Park is één van de verborgen parels van Tanzania. Een schitterend, ruig en ongerept gebied met droge, dorre hellingen en bergen bedekt met miombo bossen, drooggevallen zandrivieren, zinderende vlaktes met dichte struiklanden en bizar gevormde baobab bomen. Een uitgestrekte wildernis waar u safari’s kunt maken zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Door het immense park stromen rivieren als de Ruaha, de Mwagusi en de Mdonya. Het water in de rivieren trekt in de droge tijd van juni tot en met oktober grote aantallen wilde dieren waaronder wilde honden. Naar verluid leven er meer leeuwen in het park dan er bezoekers per jaar komen.

Bekijk onze reizen naar Tanzania

Afgelegen en ongerepte wildernis

Het afgelegen Ruaha National Park is een overgangsgebied van de oost Afrikaanse acacia-boslanden in het noorden van Tanzania en de miombo-boslanden in het zuidelijke deel van Afrika.  Een gebied met flora en fauna uit beide gebieden en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Vanwege de afgelegen ligging van Ruaha National Park komen er minder bezoekers dan in bijvoorbeeld het Selous Game Reserve. Een safari in Ruaha is dan ook een rustige safari in een schitterende ongerepte wildernis vol wilde dieren.

“In Ruaha leeft ongeveer 10 procent van alle leeuwen in Afrika”

Grote kuddes olifanten, wilde honden & leeuwen

Het Ruaha National Park is Tanzania’s grootste nationale park en staat bekend om de enorme kuddes olifanten en grote troepen leeuwen. In het park leven verder grote aantallen wilde dieren zoals wilde honden, leeuwen, luipaarden, cheeta’s. Ook hebt u in Ruaha kans op zowel gevlekte- als gestreepte hyena’s. Leeuwen leven hier in grote groepen van soms wel 20 dieren. Hierdoor zijn ze in staat om te jagen op grotere dieren zoals buffels, giraffen en olifanten wat fotogenieke momenten oplevert. In Ruaha National Park leven zowel dieren uit het noordelijke deel als uit het zuidelijke deel van Tanzania. Van giraffen, Grant’s gazellen, grote- en kleine koedoes en impala’s tot en met sabelantilopen en oryxen. Verder ziet u er enorme kuddes olifanten en buffels van soms wel 200 dieren. In de verschillende natuurgebieden van Ruaha National Park zijn ruim 500 soorten vogels waargenomen.

Gamedrives en wandelsafari’s

Naast gamedrives in open jeeps kunt u in Rauaha National Park vanuit een aantal kampen ook wandelsafari’s met een gids en een gewapende ranger maken. Onderweg vertelt de gids u honderduit over de aanwezige planten en dieren, laat hij u sporen zien en krijgt u uitleg over hoe bijvoorbeeld termieten leven.

Beste reistijd Ruaha National Park

De beste reistijd voor Ruaha National Park is in de droge tijd van juni tot en met oktober. In de regentijd van maart tot en met mei zijn veel accommodaties in Ruaha gesloten.

Bekijk beste tijd Tanzania

Welke wilde dieren kunt u zien in Ruaha National Park?

Foto: © Kichaka Expeditions
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Wilde hond
 • Cheeta
 • Gevlekte hyena
 • Gestreepte hyena
 • Kleine koedoe
 • Grote koedoe
 • Olifant
 • Giraf
 • Zebra
 • Sabelantilope
 • Nijlpaard
 • Krokodil
 • 520+ vogels

Activiteiten in Ruaha National Park

In Ruaha kunt u de volgende activiteiten doen:

 • Gamedrives.
 • Wandelsafari’s.
 • Meerdaagse fly-tent safari’s.

Jeeps op uw game drives

Als u naar Ruaha vliegt (fly-in) dan maakt u gamedrives in gedeelde open jeeps samen met de andere gasten van uw accommodatie. Rijdt u met uw eigen privé jeep met chauffeur, dan hebt u een gesloten privé jeep met te openen dak.

Wandelsafari’s

Vanwege het gevaar van de grote aantallen olifanten bieden alleen sommige accommodaties wandelsafari’s aan (o.a. Jongomero, Kigela, Kwihala, Mwagusi en Kichaka). Vanuit hun tented camp Kichaka verzorgen Andrew ‘Moli’ Molinaro and Noelle Herzog ook meerdaagse fly-tent safari’s (Moli is één van de allerbeste gidsen met de meest fascinerende verhalen over de bush).

 

Reistijd & accommodaties in Ruaha National Park

Bekijk hieronder de reistijd en onze selectie van accommodaties in Ruaha National Park.

Het makkelijkst bereikt u Ruaha National Park met een vlucht vanuit Dar es Salaam of het Selous Game Reserve. Ook vanuit Arusha, de Serengeti en Katavi zijn er vluchten naar Ruaha. Avontuurlijker is een rondreis naar Ruaha in een privé jeep. Vanuit Dar es Salaam is het ongeveer 12 uur rijden naar Ruaha National Park. Gewoonlijk obernacht u dan in Mikumi of in de Selous. De Mtambwe gate in het westen van de Selous ligt op ca. 6 uur rijden van Ruaha. Vanuit Mikumi National Park rijdt uin ca. 8 uur naar het Ruaha National Park.

Hoe komt u in Ruaha National Park

Selous: reistijd 8 uur & vliegen 50 min

Mikumi: reistijd 6 uur

Klimaat in Ruaha National Park

Dag: 25°C – 32°C

Nacht: 18°C – 25°C

Beste reistijd 

Juni – oktober

Lodges & tented camps in Ruaha

Bekijk onze selectie lodges & tented camps

Reiservaringen Tanzania

 

Bekijk alle reiservaringen

 • Aanmelden nieuwsbrief