Ontdek Ruaha National Park

Het afgelegen en maar weinig bezochte Ruaha National Park is één van de verborgen parels van Tanzania. Een schitterend, ruig en ongerept gebied met droge, dorre hellingen en bergen bedekt met miombo bossen, drooggevallen zandrivieren, zinderende vlaktes met dichte struiklanden en bizar gevormde baobab bomen. Een uitgestrekte wildernis waar je safari’s kunt maken zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Door het immense park stromen rivieren als de Ruaha, de Mwagusi en de Mdonya. Het water in de rivieren trekt in de droge tijd van juni tot en met oktober grote aantallen wilde dieren waaronder wilde honden. Naar verluid leven er meer leeuwen in het park dan er bezoekers per jaar komen.

Volgende stap

Afgelegen en ongerepte wildernis

Het afgelegen Ruaha National Park is een overgangsgebied van de oost Afrikaanse acacia-boslanden in het noorden van Tanzania en de miombo-boslanden in het zuidelijke deel van Afrika.  Een gebied met flora en fauna uit beide gebieden en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Vanwege de afgelegen ligging van Ruaha National Park komen er minder bezoekers dan in bijvoorbeeld het Selous Game Reserve. Een safari in Ruaha is dan ook een rustige safari in een schitterende ongerepte wildernis vol wilde dieren.

Grote kuddes olifanten, wilde honden & leeuwen

Het Ruaha National Park is Tanzania’s het op één na grootste nationale park en staat bekend om de enorme kuddes olifanten en grote troepen leeuwen. In het park leven verder grote aantallen wilde dieren zoals wilde honden, leeuwen, luipaarden, cheeta’s. Ook heb je in Ruaha kans op zowel gevlekte- als gestreepte hyena’s te zien. Leeuwen leven hier in grote groepen van soms wel 20 dieren. Hierdoor zijn ze in staat om te jagen op grotere dieren zoals buffels, giraffen en olifanten wat fotogenieke momenten oplevert. In Ruaha National Park leven zowel dieren uit het noordelijke deel als uit het zuidelijke deel van Tanzania. Van giraffen, Grant’s gazellen, grote- en kleine koedoes en impala’s tot en met sabelantilopen en oryxen. Verder zie je er enorme kuddes olifanten en buffels van soms wel 200 dieren.

Jabali Ridge, Ruaha National Park

Great Ruaha Rvier

Aan de oevers van de Great Ruaha River kom je talloze krokodillen en nijlpaarden tegen. Maar ook varanen, agama hagedissen en kikkers leven rond de rivier. Vooral tijdens het droge seizoen kun je grote kuddes olifanten zien, wanneer ze zich rond de droge rivierbeddingen verzamelen en met hun slurf en voorpoten naar water graven. Maar liefst meer dan 10.000 dikhuiden komen in dit gebied voor.

Ruaha National Park

Vogels in Ruaha

Met meer dan 500 soorten vogels (zowel seizoensgebonden als permanent) is Ruaha een paradijs voor vogelaars. Zowel in het zuiden als in het noorden van het park is de verscheidenheid aan vogels spectaculair, waaronder watervogels en roofvogels. Het vogelleven in Ruaha is het hele jaar door goed, maar op zijn best van november tot april, wanneer de trekvogels uit Europa en Noord-Afrika aanwezig zijn.

Beste reistijd Ruaha National Park

Je kunt van juni tot en met half maart op safari naar Ruaha National Park. De beste tijd voor een reis naar Ruaha National Park is de droge tijd van juni tot en met oktober. In de regentijd van maart tot en met mei zijn veel accommodaties in Ruaha gesloten. De weelderige natuur is echter op haar mooist in de regentijd tussen november en maart. In april en mei kan het stevig regenen. Wil je op je reis naar Tanzania graag wilde honden zien? Ga dan op safari naar Ruaha in het broedseizoen tussen juni tot augustus als de struiken dunner worden en de dieren zich verzamelen rond rivieren en waterpoelen.

Klimaatschema Tanzania

Wat te doen in Ruaha National Park

In het park kun je gamedrives in open jeeps maken, waarbij off-road rijden is toegestaan. Of wat dacht je van een spannende nacht game drive Tevens kun je in Ruaha wandelsafari’s met een gewapende ranger maken.

Safari

De dag begint met een gamedrive in de vroege ochtend, beginnend bij zonsopgang en eindigend met het ontbijt. Na het ontbijt zal er een rit zijn door verschillende habitats met verschillende dieren, vogels en nog meer adembenemende landschappen van de Mwagusi Sand River en de Mdonya River. Stop voor een lunch in de bush, gevolgd door verdere gameviewing tot zonsondergang. Als de zon ondergaat, komen de ongrijpbare nachtdieren uit hun schuilplaats. Ontdek de geheimen van deze verlegen wezens tijdens een nachtelijke game drive.

Als je naar Ruaha vliegt (fly-in) dan maakt je gamedrives in gedeelde open jeeps samen met de andere gasten van jeaccommodatie. Rijd je met je eigen privé jeep met chauffeur, dan heb je een gesloten privé jeep met te openen dak.

Ruaha River Lodge foto: © Niels van Gijn

Wandelsafari

Tijdens een wandelsafari maak je kennis met de kleinere fauna in het gezelschap van een deskundige gids. Een niet te missen attractie zijn de torenhoge baobab’s die over landschap waken. Hun opvallende uiterlijk zorgt voor geweldige foto momenten. Als je tijdens het wandelen ongeloofelijk stil en onopvallend bent, kun je indrukwekkende kuddes buffel en olifanten aan de rivier bekijken.

Vanwege het gevaar van de grote aantallen olifanten bieden alleen sommige accommodaties wandelsafari’s aan (o.a. Jongomero, Kigela, Kwihala, Mwagusi en Kichaka). Vanuit hun tented camp Kichaka verzorgen Andrew ‘Moli’ Molinaro and Noelle Herzog ook meerdaagse fly-tent safari’s (Moli is één van de allerbeste gidsen met de meest fascinerende verhalen over de bush).

Kichaka Expeditions Camp, Ruaha national park

Fly tent kamperen

Ontdek te voet de wonderen van het park terwijl je door de prachtige landschappen naar je kampeerplaats voor de nacht navigeert. Wissel ’s avonds verhalen uit over het avontuur van de dag rond een knappend kampvuur en geniet van een heerlijke maaltijd voordat je je terugtrekt voor de nacht onder een deken van een miljoen sterren. Terwijl je in slaap valt, kun je genieten van de geluiden, het geritsel, het gerommel, het geknetter en de rimpelingen van de wildernis om je heen, een buitengewone ervaring.

Luchtballonsafari

Na een veiligheidsbriefing zal de piloot het vermogen van de branders verhogen en heel langzaam begint de ballon te stijgen. Door de wind te vangen, begint het te zweven en stijgt het de lucht in en boven de bomen, net op tijd voor zonsopgang. Het komende uur zal uw piloot de ballon vakkundig manoeuvreren, grotendeels langs de Ruaha rivier, totdat u de samenvloeiing van de Mwagusi rivier bereikt. Hij kan naar ongelooflijke hoogten gaan voor schijnbaar eindeloze uitzichten over het nationale park, en dan dichter bij de grond om nijlpaarden in de Ruaha rivier te spotten of kuddes buffels die naar het water gaan voor een ochtenddrankje. Steek de rivier over, houd je ogen open en probeer roofdieren te spotten die langs de oever van de rivier rondhangen, voordat je binnenkomt en landt op een open plek aan de andere kant van de samenvloeiing.

Hoe reis je naar Ruaha National Park

Het makkelijkst bereik je Ruaha National Park met een vlucht vanuit Dar es Salaam of het Selous Game Reserve. Ook vanuit Arusha, de Serengeti en Katavi zijn er vluchten naar Ruaha. Avontuurlijker is een rondreis naar Ruaha in een privé jeep. Vanuit Dar es Salaam is het ongeveer 12 uur rijden naar Ruaha National Park. Gewoonlijk overnacht je dan in Mikumi of in de Selous. De Mtambwe gate in het westen van de Selous ligt op ca. 6 uur rijden van Ruaha. Vanuit Mikumi National Park rijdt uin ca. 8 uur naar het Ruaha National Park.

Ruaha

Lodges & tented camps

Vanwege de afgelegen ligging zijn er ook niet veel lodges & tentenkampen, wat voor wat meer exclusiviteit zorgt. Zowel de lodges als kampen zijn relatief klein. Voor een echte Afrikaanse bush ervaring; rustig, ongetemd en ongehaast.

Klimaat

Dag: 25°C – 32°C

Nacht: 18°C – 25°C

Beste reistijd

Juni – oktober

Lees meer