Walvissen spotten in Europa

Om walvissen in het wild te spotten hoeft u niet de halve wereld af te reizen. Ook in ons eigen Europa komen vele grote walvissoorten voor. Van orka’s en bultruggen tot en met potvissen en blauwe vinvissen. In Europa kunt u op diverse plekken een walvissafari maken.

Sundowner Wildlife Holidays is gespecialiseerd in walvis reizen op maat in Europa en in de rest van de wereld. Wij weten waar u moet zijn en vooral wanneer. Lees hieronder alles over de beste periode en de beste plekken in Europa om walvissen te spotten.

Volgende stap

Waar kun je walvissen spotten in Europa?

De beste plekken in Europa om walvissen in het wild te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op deze plekken kunt u vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Andere plekken waar u walvissen en dolfijnen kunt zien zijn Groenland, Spitsbergen, Ierland, Schotland, Spanje en Madeira. Sundowner Wildlife Holidays, dé walvis reizen specialist, organiseert momenteel walvis reizen op maat naar IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op korte termijn voegen wij walvissafari’s naar Groenland, Spitsbergen en Madeira aan onze bestemmingen toe. Bekijk de walvis bestemmingen op de kaart van Europa.

Azoren

De beste periode om op de Azoren diverse soorten walvissen en dolfijnen te zien loopt van april tot en met oktober. Er zijn 2 groepen potvissen die het hele jaar op de Azoren blijven. Grotere walvissoorten zoals gewone vinvissen en blauwe vinvissen kunt u beste spotten in april en mei terwijl bultrugwalvissen vaker in september en oktober worden gezien.
Waar: Faial, Pico, Sao Miguel & Terceira
Wanneer: januari – december

Bekijk onze reizen

IJsland

In IJsland kun je het hele jaar door walvissen spotten. De beste tijd voor een walvissafari in IJsland is van mei tot en met september. Je kunt o.a. bultruggen, vinvissen, dolfijnen en blauwe vinvissen zien. De beste tijd voor een orka safari is van januari tot en met juni. Voor potvissen kun je het beste tussen april en juni naar IJsland reizen. Wij maken je walvis reis geheel op maat.
Waar: West- & Noord IJsland
Wanneer: januari – december

Bekijk onze reizen

Noorwegen

Een van de beste plekken in Europa om orka’s te zien is Noord Noorwegen. Tussen november en half februari kun je hier orka’s, bultruggen en soms ook vinvissen spotten. Helemaal uniek is dat je deze schitterende dieren niet alleen vanuit snelle zodiak boten kunt zien, maar je kunt ook met orka’s in hun eigen natuurlijke omgeving gaan zwemmen.
Waar: Noord Noorwegen
Wanneer: januari – december

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je walvissen spotten in Europa?

De beste tijd om in Europa walvissen te spotten hangt af van de locatie waar je walvissen wilt kijken en de soort walvis die je wilt zien. Migrerende baleinwalvissen brengen de wintermaanden door rond de evenaar. In de warme wateren rond de evenaar brengen ze hun kalveren ter wereld. In de zomermaanden verblijven de walvissen in de voedselrijke wateren rond de poolgebieden. In april en mei en september en oktober migreren de walvissen tussen hun winter en zomer gebieden.

De beste tijd voor een walvissafari in IJsland is tussen mei en oktober en voor een orka safari tussen februari en juni. Om met orka’s te zwemmen in Noord Noorwegen is de beste periode van november tot en met half februari. Voor walvisreizen naar de Azoren kun je het beste tussen juni en september gaan.

Walvissen spotten in Noorwegen
Walvissen spotten
J F M A M J J A S O N D
Azoren o o o o o o o o o
IJsland o o o o o o o o o
Noorwegen o o o o o o o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Welke soorten walvissen kun je in Europa zien?

In ons eigen Europa leven veel walvissoorten. Walvissen worden onderverdeeld in baleinwalvissen en tandwalvissen. Balein walvissen zijn vaak enorm groot. Met hun baleinen zeven zij voedsel uit het water. Tandwalvissen daarentegen eten vissen, inktvissen en andere zeedieren. In de zeeën van Europa kun je grote baleinwalvissen zien zoals bultrugwalvissen, blauwe vinvis Noordse vinvissen, gewone vinvissen, dwergvinvissen & Groenlandse walvissen. Tandwalvissen zijn, op de potvis na, kleiner. In Europa kun je op een walvissafari potvissen, orka’s, grienden, grampers of grijze dolfijnen, tuimelaars, spitssnuit dolfijnen, Atlantische gevlekte dolfijnen, gestreepte dolfijnen en last but not least bruinvissen. Kortom, Europa is een fantastische bestemming om walvissen en dolfijnen te spotten.

Wildlife reizen in Europa

Zwemmen met orka’s

In Noord Noorwegen kun je tussen november en half februari op een verantwoorde manier zwemmen met orka’s. Sundowner Wildlife Holidays organiseert volledig verzorgde zwemmen-met-orka-reizen op maat naar Noord Noorwegen. Lees meer over zwemmen met orka’s in Noord Noorwegen.

Zwemmen met dolfijnen

Wilt je op een verantwoorde manier zwemmen met dolfijnen op de Azoren? Dat kan met Sundowner Wildlife Holidays. Wij organiseren geheel verzorgde reizen op maat om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen op de Azoren. Lees meer over zwemmen met dolfijnen op de Azoren.

Hoe kan ik het beste walvissen fotograferen ?

Je zit in een schommelend bootje op een woelige zee en er komt een walvis aanzwemmen die onder duikt en weer boven komt. Hoe kun je die walvis nu het beste fotograferen? We hebben een pagina vol foto tips over walvis fotografie gemaakt. Lees onze tips om walvissen en dolfijnen te fotograferen.

Walvissen spotten Husavik, IJsland, Husavik

Welke kleding kan ik het beste dragen op een walvissafari?

Walvissen en dolfijnen komen over de hele wereld voor. De kleding op je walvissafari hangt dus af van waar je op reis gaat en in welke periode. De kleding voor een walvisreis in de tropen is anders dan op een walvisreis in de poolgebieden. Ook maakt het nogal wat uit of u walvissen gaat spotten in de zomer of de winter. Denk naast kleding ook aan drinken, snacks, zonnebril en verrekijker. Wat kun je nu het beste aan kleding dragen op uw walvissafari? Lees hierover meer op ons kledingadvies voor walvissen en dolfijnen spotten.

Lees meer over walvissen en andere wilde dieren