Ontdek het eiland Faial op de Azoren

Faial wordt het ‘blauwe’ eiland genoemd vanwege de vele blauwe hortensia’s die er bloeien. Het is nog een rustig eiland met een indrukwekkend landschap van vulkanen, zwarte stranden en natuurbaden. De prachtige natuur van Faial is dan ook perfect voor een wandelvakantie. In de Atlantische oceaan rondom Faial kun je maar liefst 28 soorten walvissen en dolfijnen spotten. In de hoofdstad Horta kun je door de straatjes dwalen, de “sea art” bekijken en heerlijk eten in kleine restaurantjes.

Volgende stap

Bezienswaardigheden Faial op de Azoren

Bekijk hieronder de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor je vakantie op het eiland Faial op de Azoren:

Bekijk de bezienswaardigheden van Faial op de kaart

 • De hoofdstad Horta

Horta is de hoofdstad van het eiland Faial en een bezoek op je vakantie in de Azoren meer dan waard. Vanuit het stadje met ca. 6.500 inwoners heb je een waanzinnig uitzicht op de 2.351 meter hoge Pico vulkaan op het eiland Pico. Deze vulkaan is ook de hoogste berg van Portugal. In de haven van het stadje is het een drukte van jewelste omdat de haven een ideale stop is voor zeilschepen die de Atlantische Oceaan willen oversteken. Het is gewoonte dat de bemanning van een schip een schilderij achterlaat in de haven, een soort ansichtkaart. Je vindt er nu dan ook duizenden schilderijen op de stenen kades die “Sea art” wordt genoemd. Daarna wordt traditioneel een drankje gedronken in Café Peter Sport aan de boulevard van Horta waar de zeezeilers vroeger hun post ophaalden. Het oude centrum is leuk om door heen te wandelen. Relax op het 300 meter lange strand van de stad of bezoek de botanische tuin, die tussen Horta en Flamengos ligt. Kortom Horta is een must om te bezoeken op de je rondreis door de Azoren.
 • Monta da Guia & Ponta da Espalamanca

Aan beide kanten van de hoofdstad Horta liggen bergen. Aan de zuidkant van Horta ligt de 145 meter hoge berg Monta da Guia. Vanaf deze berg waar je met een huurauto naar toe kunt heb je een fraai uitzicht over de stad Horta en de baai van Porto Pim aan de andere kant. De baai van Porto Pim heeft een mooi strand en er zijn cafes en restaurantjes. Ook ligt hier het walvismuseum omdat in vroeger tijden walvissen hier aan land werden gebracht. Aan de noordkant van Horta ligt Ponta da Espalamaca waar je vanuit je huurauto kunt genieten van het fraai uitzicht over Horta en de 2.351 meter hoge Pioc vulkaan op het eiland Pico. Aan de andere kant van de berg ligt het zwarte kiezelstrand Praia do Almaxarife waar je heerlijk kunt zwemmen.

Faial & Pico, de Azoren
 • Natuurbaden Porto do Comprido & Varadouro

Vlakbij Capelinhos ligt Porto do Comprido, een natuurlijk gevormd zwembad omringd door zwarte lavarotsen in de warme blauwe zee. Ideaal om na je excursie bij Capelinhos even te relaxen. Een paar kilometer naar het zuiden ligt Varadouro waar tussen zwarte lavarotsen en basaltformaties het zeewater in en uitstroomt. Warme bronnen verwarmen het water zodat je hier heerlijk kunt zwemmen. Vlakbij de hoofdstad Horta liggen de natuurbaden Lajinha en Ponta Furada.

Caldeira wandeling, Faial
 • De vulkaankrater Caldeira do Faial

Een van de hoogtepunten op je vakantie in de Azoren is ongetwijfeld de vulkaankrater Caldeira do Faial. Het heuvelachtige eiland Faial wordt gedomineerd door deze 1.043 meter hoge caldeira (kratermond). De krater is ruim 400 meter diep en heeft een diameter van 1.450 meter. Het gebied van de krater is het Caldeira do Faial Nature Reserve en je kunt er vele kleine endemische planten vinden. Langs de kraterrand is een mooie wandeling van 7,5 km uitgezet. Ook in de omgeving kun je prachtig wandelen.

 • De Capelinhos vulkaan op Faial

In 1957 en 1958 kwam na een aantal aardbevingen een enorme onderzeese vulkaan tot uitbarsting die een eilandje vormde. Al snel verdween het eilandje weer in zee. Twee maanden later waren er weer erupties en na verloop van tijd vormde zich een klein schiereilandje dat met een brug van lava en as met het eiland Faial werd verbonden. Sindsdien is het eiland twee kilometer langer. Bij Capelinhos, kun je op je vakantie op de Azoren de oude vuurtoren en de resten van de eruptie bekijken.

Wat te doen in Faial

Bekijk hieronder de leukste activiteiten die je kunt doen op het eiland Faial tijdens je vakantie op de Azoren.

 • Walvissen en dolfijnen spotten op Faial

Faial is een uitstekende plek om op je vakantie op de Azoren walvissen en dolfijnen te spotten. In de zee tussen de eilanden Faial en Pico leven grote aantallen walvissen en dolfijnen. Vanuit Horta worden diverse walvisexcursies georganiseerd waarbij je in een snelle zodiak op de Atlantische oceaan op zoek gaat naar de 28 soorten walvissen en dolfijnen van de Azoren. Een walvissafari in en zodiak duurt gemiddeld 3 uur en de beste tijd om walvissen te spotten op de Azoren is van april tot en met september. Wil je grotere walvissoorten zien zoals de blauwe vinvis, de Noordse vinvis of de gewone vinvis, ga dan in april of mei op walvistocht.

 • Zwemmen met dolfijnen op Faial

Wil je op je vakantie op Azoren zwemmen met dolfijnen? Dan is Faial een goede plek. In een snelle zodiak vaar je de Atlantische oceaan op om op zoek te gaan naar de 5 verschillende soorten dolfijnen waar je mee mag zwemmen. Zien jullie een groep tuimelaars, gewone-, grijze-, gevlekte- of gestreepte dolfijnen, dan wordt de boot stil gelegd, de motor uitzet en wacht je tot de dolfijnen langs je boot zwemmen. Pas dan morgen per keer 2 deelnemers zwemmen met dolfijnen.

Walvis Zodiak Azoren
 • Het eiland Faial verkennen in een 4WD jeep met gids

Wil je op je vakantie op de Azoren in rust en op een avontuurlijke wijze het eiland Faial ontdekken? Ga dan met een privé gids in een comfortabele 4WD jeep op pad en ontdek de mooiste hoogtepunten en verborgen plekjes van het eiland Faial. Je kunt kiezen uit een hele of halve dag en er zijn diverse routes.

Jeepsafari Faial
 • Wandelroutes Faial Azoren

Het eiland Faial is een perfecte bestemming voor een wandelvakantie op de Azoren. Op het eiland kan je goed wandelen en er zijn 9 officiële wandelroutes uigezet voor zowel beginners als gevorderden. De kortste route is zo’n 3,5 kilometer en de langste route is ca. 20 kilometer. De wandelroutes kun je ophalen bij de Tourist Office in Horta.

 • Botanische tuin van Faial bezoeken

De weelderige begroeide botanische tuin van Faial ligt aan de rand van het stadje Horta. Hier vindt je een schitterende collectie bomen, planten en bloemen waar de Azoren zo bekend om staan waaronder diverse endemische soorten.

Eten & drinken op Faial

Houd je van lekker eten en drinken op je vakantie in de Azoren? Ontdek dan de heerlijke visrijke keuken op het eiland Faial. Proef lokale gerechten en geniet van mooie wijnen. Het bekendste café op Faial is Peter’s Sport Café in de haven van Horta.

 • Lokale gerechten op Faial

Het zal je niet verbazen maar de Azoren staan bekend om de traditionele gerechten met vis en schaaldieren. Wat dacht je van in wijn gestoofde octopus of Fofas do Faial, langwerpige soesjes met een vulling van room.

Peter Cafe Sports, Horta, Faial, Azoren

Hotels op het eiland Faial

Wil je op je rondreis op de Azoren in een sfeervol en comfortabel hotel verblijven? Bekijk dan onze selectie van karakteristieke Pousada’s, fraai gelegen quinta’s en kleinschalige boutique hotels.

Bekijk onze selectie hotels op Faial

Huurauto Azoren

Huurauto op het eiland Faial

De beste manier om het eiland Faial te ontdekken is per huurauto. Er is niet veel verkeer op Faial en de weg is makkelijk te vinden. Wel steken er soms koeien de weg over maar is dat niet de charme van een vakantie op de Azoren!

Geen zin om zelf te rijden op je vakantie op de Azoren, dan verzorgen we met evenveel plezier privé transfers of een auto met chauffeur.

Bekijk onze selectie huurauto’s

Hoe kom ik op het eiland Faial?

Faial heeft een eigen vliegveld vlakbij de hoofdstad Horta. Vanuit Amsterdam of Brussel vlieg je comfortabel op je vakantie naar de Azoren met de KLM of TAP naar Lissabon in Portugal. Vanuit Lissabon vlieg je dezelfde dag met de TAP of SATA door naar het eiland Faial. Er zijn geen directe lijnvluchten vanuit Nederland naar Faial. Je kunt natuurlijk ook een stop over maken in Lissabon om de prachtige oude stad aan het water te bekijken.

Faial is een perfect eiland om op te nemen op je vakantie eilandhoppen op de Azoren. Je kunt van of naar Faial vliegen of de boot pakken. De ferry naar het buureiland Pico is maar een half uur varen. Vanaf Pico vaar je in een uur naar het eiland Sao Jorge. Bekijk op de website van Atlanticoline wanneer de boten varen en hoelang de overtocht duurt.

Wat te doen op Faial

Beste reistijd Faial op de Azoren

De beste reistijd voor een vakantie op Faial op de Azoren is van april tot en met oktober. Het hangt wel een beetje af van wat je wilt doen op de Azoren. Hieronder zie je de beste reistijd voor specifieke excursies in Faial in de eilandengroep de Azoren.

Beste reistijd voor de Azoren

Bekijk de overige eilanden voor je vakantie naar de Azoren