Ga met Sundowner Wildlife Holidays op bultrug walvissafari reis in Europa, Amerika & Afrika

De bultrug is niet de grootste, maar misschien wel de bekendste baleinwalvis. De tot ca. 15 meter lange walvis staat bekend om zijn boeiende gedrag. Tijdens het jagen werpt de bultrug zich verticaal bijna geheel omhoog uit het water om zich vervolgens met een harde klap weer op het water te laten vallen. Kleine vissen en plankton worden hier tijdelijk mee verdoofd zodat de bultrug alleen zijn enorme bek nog open hoeft te doen en het eten naar binnen kan scheppen. Tijdens het eten komt de bultrug dan met regelmaat met zijn enorme open bek boven het water oppervlak waardoor u de rij baleinen kunt zien. Tenslotte laat de bultrug vlak voor hij onderduikt zijn staartvin boven water zien wat altijd voor mooie fotomomenten zorgt.

Bultrugwalvis reizen

Bekijk onze voorbeeldreizen

Het Leefgebied van de bultrugwalvis

De bultrug komt voor in alle wereldzeeën met diep, relatief koud water. Doordat bultruggen zo wijdverspreid voorkomen en daarnaast ook nog migreren, kunt u op veel verschillende bestemmingen bultruggen zien. In Europa kunt u denken aan de Azoren, IJsland en Noorwegen en in Noord-Amerika kunt u zowel bij Mexico, Alaska en Canada bultruggen zien. Relatief onbekende bestemmingen voor een walvissafari zijn Gabon en Sao Tomé & Principe in West-Afrika.

Azoren

Bij de Azoren kunt u het hele jaar door walvissen en dolfijnen spotten. Bultruggen migreren in de lente (april/mei) en de herfst (september/oktober) langs de eilanden. Vanaf Sao Miguel, Pico, Faial en Terceira kunt u walvisexcursies maken per zodiak boot of met een iets grotere, overdekte boot. Ook andere baleinwalvissen zoals de blauwe vinvis worden in deze periode veel gespot.

IJsland

In IJsland kunt u tijdens een walvissafari bultruggen zien vanuit de plaatsen Reykjavik, Grundarfjordur, Olafsvik en Húsavik. U maakt uw walvisexcursie met een traditioneel, houten visserschip. Naast bultruggen heeft u een goede kans om orka’s, dwergvinvissen, blauwe vinvissen en dolfijnen te zien (afhankelijk van de plaats en periode).

Noorwegen

In de winter is het noorden  van Noorwegen een uitstekende plek om walvissen te kijken. Tijdens de walvissafari’s vanuit Tromsø en het Lyngenfjord wordt er voornamelijk naar orka’s gezocht, maar omdat bultruggen de orka’s volgen, heeft u ook een redelijk goede kans om deze te zien.

Gabon

In de zomermaanden kunt u voor de kust van Loango National Park en Baie de Tortue walvisexcursies maken. Bultruggen migreren dan langs de West-Afrikaanse kust van Gabon om te paren en jongen te krijgen.

Sao Tomé & Principe

Tijdens de migratie van bultruggen langs de kust van West-Afrika in de zomer kunt u vanuit Sao Tomé een walvisexcursie maken op zoek naar bultruggen. In de tropische wateren rondom de eilanden krijgen de bultruggen hun jongen en rusten ze uit na hun lange migratie vanuit Antarctica naar het noorden.

Alaska

In Alaska kunt u bultruggen spotten bij Kenai Fiords National Park en voor de kusten van Kodiak Island en Katmai National Park. Tijdens onze Natural Habitat groepsreizen naar Alaska wordt ook naar walvissen en dolfijnen gezocht.

Canada

In West-Canada kunt u in de zomermaanden bultruggen spotten aan de Pacifische kust bij Tofino en Ucluelet en in de Strait of Georgia bij Victoria, Vancouver, Campbell River, Telegraph Cove en in het Robson Bight Reserve. Omdat de bultruggen hetzelfde migratiepatroon aanhouden als de orka’s in dit gebied, is de kans heel groot dat u ook deze indrukwekkende dieren kunt bekijken. In het oosten van Canada heeft u in de St. Lawrence baai een redelijke tot goede kans op bultruggen.

Mexico

Aan de Pacifische kust van Mexico kunt u tussen januari en maart bultruggen spotten. Bij het schiereiland Baja California en de Sea of Cortez kunt u bultruggen met jongen zien. De bultruggen migreren speciaal naar dit gebied om te paren of hun jongen te krijgen. Daarnaast zijn de diepe wateren van Baja zeer voedselrijk met plankton. Tijdens een kleinschalige expeditiecruise kunt u dit alles optimaal meemaken. Ook vanuit de badplaats Puerto Vallarta kunt u tijdens een walvisexcursie bultruggen zien.

Beste tijd om bultrug walvissen te spotten

Het hele jaar door kunt u wel ergens bultruggen spotten. Tijdens onze wintermaanden bieden Noorwegen en Mexico een goede kans, in de lente en herfst moet u naar de Azoren en in de zomer kunt u naar IJsland, Alaska, Canada, Gabon of Sao Tomé & Principe. Vaak heeft u ook een goede kans op om andere walvissen en dolfijnen te spotten.

Wildlife
JFMAMJJASOND
Azoren
IJsland
Noorwegen
Gabon
Sao Tomé & Principe
Alaska
Canada
● Mexico
Beste tijd

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief