Zwemmen met dolfijnen op de Azoren

Zwemmen met dolfijnen staat op de bucketlijst bij veel mensen. Het mooie is dat je in ons eigen Europa perfect kunt zwemmen met dolfijnen op de Azoren in Portugal. De beste eilanden om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen op de Azoren zijn de eilanden Pico, Faial, Terceira en Sao Miguel. Alle door ons geselecteerde aanbieders van excursies om te zwemmen met dolfijnen op de Azoren zijn zelf onderzoekers die zich strikt aan de regels van de overheid houden. Op de Azoren mag je met 5 soorten dolfijnen zwemmen en er mogen 2 zwemmers per keer het water in. De beste tijd om te gaan zwemmen met dolfijnen op de Azoren zijn de maanden juni tot en met september.

Volgende stap

Tuimelaar

Zwemmen met dolfijnen op de Azoren –  de beste plekken

Op de Azoren zijn Pico, Faial, Sao Miguel en Terceira de eilanden om te snorkelen met dolfijnen in de Portugese wateren. Op het bergeiland Pico vertrekt de boot uit Madalena. Horta is de stad op Faial waar je op de zodiak stapt. Op het groene eiland Sao Miguel kan je vanuit de hoofdstad Ponta Delgada op excursie, maar ook vanuit Vila Franco do Campo. Op Terceira beginnen de zwemexcursies vanuit Angra do Heriosmo. Op al deze plekken mag je met de bovenstaande 5 soorten dolfijnen snorkelen. Overal is het zeewater erg helder zodat je optimaal kunt genieten van zwemmen met dolfijnen op de Azoren.

Wanneer kun je zwemmen met dolfijnen op de Azoren

De beste tijd om te zwemmen met dolfijnen op de Azoren is van juni tot oktober. Verder kan het zwemmen met dolfijnen in principe het hele jaar door, maar de zomer is wel het beste seizoen. In de lente en herfst kan het water wel koud zijn en kunnen er meer golven zijn. Gelukkig heb je een wetsuit aan om de kou buiten te houden.

Zwemmen met dolfijnen
J F M A M J J A S O N D
Faial o o
Pico o o
Sao Miguel o o
Terceira o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Soorten dolfijnen waarmee je mag zwemmen op de Azoren

Op de Azoren is het door de Portugese overheid toegestaan om met 5 verschillende soorten dolfijnen te zwemmen in de Azoren. De soorten dolfijne waarmee je op een verantwoorde en strikt gereguleerde wijze mag snorkelen zijn; de tuimelaar, de gewone dolfijn, de grijze dolfijn, de gestreepte dolfijn en de gevlekte dolfijn.

 • De tuimelaar is de grootste dolfijnensoort van de Azoren. De tuimelaars bij de Azoren zijn veelal groter dan de tuimelaars elders.
 • De gewone dolfijn heeft een opvallend lange snuit en een soort zandloperpatroon op het lichaam.
 • De grijze dolfijn, ook wel de gramper genoemd, heeft een vrij korte snuit en het lichaam zit vol littekens en schrammen.
 • De gestreepte dolfijn, ook wel de blauw-witte dolfijn genoemd, heeft blauw-witte strepen op de flanken.
 • De (Atlantische) gevlekte dolfijn lijkt op de tuimelaar maar heeft als volwassene vlekken over het hele lichaam.

 

Zwemmen met dolfijnen op de Azoren – veilig en verantwoord

Als je een excursie zwemmen met dolfijnen op de Azoren hebt geboekt ga je in de ochtend of middag naar de haven. Hier ontmoet je de zeebioloog op de aangegeven plek. Als iedereen van de groep (max. 10 mensen) er is, begint een korte en informatieve briefing. Er wordt verteld welke dolfijnen (en walvissen) je kunt zien, hoe je je snorkel uitrusting gebruik, hoe je verantwoord te water gaat en hoe je je aan de veiligheidsinstructies houdt.

Je krijgt je snorkel, masker en zwemvliezen, trekt je wetsuit aan en vervolgens stap je aan boord van de zodiak boot. In de zodiak leg je snel grote afstanden af op de onmetelijke oceaan. Als een groep dolfijnen is gespot, wordt op gepaste afstand de motor uitgezet. De dolfijnen kunnen dan zelfs naar of langs de boot zwemmen. Pas als de zeebioloog een seintje geeft mogen max. 2 mensen tegelijk het water in. Op een rustige manier ga je het water in, zodat de dolfijnen niet schrikken. Na ca. 3 a 4 uur is de tour afgelopen en ben je weer terug in de haven.

Dolfijnen, Photo by TJ Fitzsimmons on Unsplash

Gedragsregels zwemmen met dolfijnen op de Azoren

Om de zwemmen met dolfijnen excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat je je aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder op de Azoren verschillen.

 • Draag geen zonnebrand crème: Zonnebrand crème vervuilt het zeewater en is slecht voor de gezondheid van de dolfijnen.
 • Wees zo stil mogelijk: Glijd langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
 • Raak de dieren niet aan: Als dolfijnen worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben dolfijnen een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
 • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een dolfijn op je afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
 • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het onderwater fotograferen van dolfijnen.
 • Minimale leeftijd: Afhankelijk van de aanbieder tussen 8 en 14 jaar.
 • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen of mensen met rug- of nekklachten.
Blauwe vinvis Azoren

Is zwemmen met dolfijnen op de Azoren veilig?

Ja, het is zowel voor de mens als voor de dolfijnen veilig om te zwemmen met dolfijnen. Van nature zijn dolfijnen vriendelijke en nieuwsgierige dieren. Bovendien heeft de zeebioloog, met wie je op pad gaat, uitgebreide kennis over en ervaring met het gedrag van dolfijnen. Voor je aan boord gaat, vraagt de zeebioloog je naar je conditie en kijkt hij of zij naar de omstandigheden van de zee, het weer en het gedrag van de dolfijnen. Luister goed naar wat er gezegd wordt en houd je aan de gedragsregels zoals hieronder beschreven.

Walvissen spotten op de Azoren

Als je gaat zwemmen met dolfijnen op de Azoren heb je ook grote kans om walvissen te zien. De diepe, voedselrijke wateren rond de Azoren zijn één van de beste plekken van de wereld om walvissen en dolfijnen te observeren. Welke soorten walvissen op de Azoren je kunt zien hangt af van de periode waarop je op vakantie bent. In maart, april en mei is de kans goed aanwezig op het zien van de grotere soorten walvissen. Zo zwemmen de blauwe vinvissen en dwergvinvis in deze periode langs de Azoren. Op bultruggen heb je in oktober de meeste kans. Potvissen kun je net als diverse soorten dolfijnen, het hele jaar door zien. Met wat meer geluk zie je ook orka’s in de Azoren.