Ontdek het eiland Santa Maria op de Azoren

Het kleine en rustige eiland Santa Maria is het warmste eiland op de Azoren met de meest uren zon en de minste regen. Door het warme klimaat is de vegetatie in het vlakke westen van het eiland wat dor en geelachtig. Hieraan dankt het eiland Santa Maria haar bijnaam het gele eiland. Het is het enige eiland met witte zandstranden. De natuur in het meer bergachtige binnenland is ongerept. Verder vind je op Santa Maria veel bossen, steile kliffen die abrupt in zee aflopen en zelfs een rode woestijn. Kortom, wandelmogelijkheden te over. Duikers hebben rondom Santa Maria kans op mantaroggen en walvishaaien.

Volgende stap

Bezienswaardigheden Santa Maria op de Azoren

Bekijk hieronder de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor je vakantie op het eiland Santa Maria op de Azoren.

Bekijk bezienswaardigheden van Santa Maria op de kaart

 • De hoofdstad Vila do Porto

De hoofdstad van het eiland Santa Maria is Vila do Porto en er wonen ongeveer 3.000 mensen. In dit uit de 15e eeuw stammende havenstadje met een paar rechte straten liggen een aantal interessante bezienswaardigheden zoals oude herenhuizen, een klooster, een kerk en het fort São Brás. In de haven van Vila do Porto staan verder een aantal oude kanonnen. Langs de hoofdstraat liggen alle cafés, restaurantjes en winkels naast elkaar. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Nossa Senhora dos Anjos-kapel waar de bemanning van Columbus in 1493 ooit heeft gebeden.

 • Het witte strand praia Formosa

In het zuiden van het eiland Santa Maria op de Azoren ligt het “witte” strand van praia Formosa. Dit licht gekleurde strand is het enige witte en volgens vele het mooiste strand van de Azoren. Ale andere stranden zijn zwarte lavastranden. Praia Formosa is dankzij de warme, heldere en ondiepe zee een druk bezocht strand bij lokale bewoners en toeristen. Al meer dan 25 jaar lang wordt in augustus op Praia Formosa het Festival Maré de Agosto gehouden.

Santa Maria Azoren
 • Zwemmen bij het kustplaatsje Anjos

Hou je van zwemmen? Bezoek dan Anjos, een klein kustplaatsje in het noordwesten van het eiland Santa Maria. Hier ligt een groot zeewaterzwembad. In Anjos, waar Columbus in 1493 aan land kwam, ligt de in de 15e eeuw gebouwde Ermida dos Anjos, de oudste kerk van de Azoren.

.

Santa Maria
 • De vuurtoren Farol de Concalo Velho

Een van de mooiste vuurtorens op de Azoren is de Farol de Gonçalo Velho vuurtoren. Deze beroemde vuurtoren staat op een hoge rots en je kunt ernaar toe wandelen. De vuurtoren werkt nog steeds. Deze mooiste vuurtoren van Santa Maria ligt in het zuidoosten van het eiland.

 • De waterval Ribeira de Maloas

Liefhebbers van watervallen opgelet. Een van de beroemdste watervallen op de Azoren is de waterval Ribeira de Maloás op het eiland Santa Maria. De ruim 20 meter hoge en fraaie waterval is uniek vanwege de zwarte basalt rotsen waar het water langs naar beneden stroomt. Je bereikt de waterval Ribeira de Malaos met je huurauto via een slingerende weg langs de kust. Aan weerszijden van de weg liggen wijngaarden.

 • De rode woestijn Barreiro da Faneca

Een van de meest unieke bezienswaardigheden op de Azoren is Barreiro da Faneca. Deze plek in het noorden van het eiland Santa Maria staat ook wel bekend als de rode woestijn. Hoewel niet echt een woestijn zoals elders op aarde is het wel een rood gekleurde vlakte. De rode kleur komt van de rode klei die hier ligt. Deze rode klei is ontstaan na de laatste eruptie van de vulkaan. Bij Barreiro da Faneca kan je prachtig wandelen.

Barreiro da Faneca
 • Het uitzichtpunt Miradouro Sao Lourenco

Als je met je huurauto het eiland de bochtige wegen op het eiland Santa Maria verkent, moet je zeker stoppen bij het uitzichtpunt Miradouro São Lourenço. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de kust, het dorpje en het licht gekleurde strand van São Lourenço waar je heerlijk kunt zwemmen.

Wat te doen in Santa Maria

Bekijk hieronder de leukste activiteiten die je kunt doen op het eiland Santa Maria tijdens je vakantie op de Azoren.

 • Wandelroutes op het eiland Santa Maria

Het rustige eiland Santa Maria heeft een gevarieerd landschap. Wandel over smalle paadjes door groene berglanden, over dorre vlaktes en langs steile kliffen die abrupt de Atlantische oceaan in lopen. Het eiland Santa Maria is een perfecte bestemming voor een wandelvakantie op de Azoren. De lokale overheid op de Azoren heeft een netwerk van paden uitgezet, de Azores Trails. Deze goed onderhouden wandelroutes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Op het eiland Santa Maria lopen een aantal wandelpaden door de bergen, over de vlaktes en langs de kust. Ook is er een meerdaagse wandeltocht die rondom het eiland loopt.

Miradouro Sao Lourenco
 • 4WD jeep excursie Santa Maria

Wil je op je rondreis door de Azoren op een avontuurlijke wijze het eiland Santa Maria verkennen? Boek dan een comfortabele 4WD jeep met gids en ontdek de mooiste bezienswaardigheden en verborgen hoogtepunten van het eiland Santa Maria. Je kunt kiezen uit een hele of halve dag en er zijn diverse routes.

 • Duiken bij het eiland Santa Maria op de Azoren

De Atlantische oceaan rondom het eiland Santa Maria is erg populair bij duikers. Bekende duik locaties zijn de Formigas eilanden waar het Dollabarat Reef ligt. De Formigas is een rotsachtige eilandengroep op 35 kilometer van het eiland Santa Maria en alleen bereikbaar per boot. De eilandjes zijn rotspunten die enkele meters boven het water uit steken. Ook ligt hier het wrak Olympia. De eilanden groep Formigas is een beschermd natuurgebied. Verder zijn er rondom Santa Maria veel grotten en tunnels waar je in kunt duiken. Het eiland Santa Maria is verder beroemd om de duivelsroggen en walvishaaien die je in de zomer tegen kunt komen. De beste periode voor een duikvakantie op de Azoren is van mei tot en met oktober. Lees meer over de mooiste duiklocaties op de Azoren.

Restaurants op Santa Maria

In de grote plaatsen en dorpen zijn diverse cafés en restaurants met keuze uit traditionele lokale gerechten als meer internationaal georiënteerde keukens.

Lapas
 • Traditionele gerechten op Santa Maria

Op de Azoren heeft ieder eiland wel enkele specialiteiten. Maar er zijn ook gerechten die je op de meeste eilanden kunt eten. Zo is er Caldeirada de peixe (een stoofpot van vis en vlees) en Alcatra (gekruide runderlende). Houd je van schaaldieren, probeer dan eens Lapas (gefrituurde kokkels met warme boter en gekuid met peper en knoflook). Probeer op Santa Maria eens de Biscoitos de Orelha, zoete koekjes in de vorm van een oorschelp.

Hotels op het eiland Santa Maria

Wil je op je rondreis op de Azoren in een sfeervol en comfortabel hotel verblijven? Informeer naar karakteristieke Pousada’s, fraai gelegen quinta’s en kleinschalige boutique hotels.

Bekijk onze selectie hotels op Santa Maria

Huurauto op het eiland Santa Maria

Op je rondreis op de Azoren kun je het eiland Santa Maria het beste verkennen per huurauto. Heb je geen zin om zelf te rijden op je vakantie op de Azoren, dan verzorgen we graag een excursie met een privé gids of transfers in een privé auto.

Hoe kom ik op het eiland Santa Maria?

Het eiland Santa Maria op de Azoren heeft een eigen vliegveld. Vanuit Amsterdam of Brussel vlieg je comfortabel op je Azoren vakantie met de KLM of TAP naar Lissabon in Portugal. Vanuit Lissabon vlieg je dezelfde dag met de TAP of SATA door naar Sao Miquel waar je op de vlucht naar Santa Maria stapt. Er zijn geen directe lijnvluchten vanuit Nederland naar het eiland Santa Maria. Je kunt natuurlijk ook een stop over maken in Lissabon om de prachtige oude stad aan het water te bekijken. Ook kun je per veerboot van het eiland São Miguel in zo’n 2,5 uur naar het eiland Santa Maria varen.

Beste reistijd Santa Maria

De beste reistijd voor een bezoek aan het eiland Santa Maria is van april tot en met oktober.

Beste reistijd voor de Azoren

Santa Maria

Bekijk de overige eilanden voor je vakantie naar de Azoren