Ontdek de Azoren met Sundowner Wildlife Holidays, de Azoren reizen specialist

Wat maakt reizen naar de Azoren zo bijzonder?

Ontdek de 9 groene ongerepte eilanden met een huurauto

Midden in de Atlantische oceaan, aan de rand van Europa liggen 9 weelderig groene en vulkanische eilanden omringd door eindeloze zeeën. De Azoren, een van Europa’s meest afgelegen vakantie bestemmingen. Op 1.450 km van het Portugese vasteland en verspreid over 650 km², liggen de nog weinig bezochte te wachten om ontdekte te worden.

De echte charme van de eilanden is echter het gebrek aan massatoerisme. Hier geniet u van kleine dorpjes met witgekalkte huisjes en klinker straatjes rondom de plaatselijke kerk. Op bankjes zitten oude mannen en vrouwen die de dag bespreken.

Met een huurauto al het moois op de Azoren verkennen kunnen we u van harte aanbevelen. Wilt u naar een eiland of wilt gaan eiland hoppen op de Azoren, wij verzorgen op ieder eiland de gewenste huurauto.

Heerlijk vis eten in gezellige haventjes

Op rondreizen naar de Azoren ontdekt u dat de eilanden ieder een geheel eigen sfeer hebben. Traditionele dorpjes, gezellige vissershaventjes, binnenlanden met groene heuvels, kleurrijke meren, vulkanen en ruige rotskusten. Om over het heerlijke eten op de Azoren met veel verse vis nog maar te zwijgen.

Walvissen spotten & zwemmen met dolfijnen

Het verborgen geheim van de Azoren is de Atlantische oceaan. In voedselrijke wateren rondom de Azoren leven maar liefst 28 soorten walvissen en dolfijnen. Van orka’s en blauwe vinvissen tot en met potvissen. Als u op uw reis naar de Azoren walvissen wilt zien dan kan dat tussen april en oktober. Vanuit stabiele en comfortabele rubber zodiaks ziet u van dichtbij de walvissen langs Azoren migreren. De beste tijd om walvissen te zien zijn de maanden juni tot en met augustus. De beste eilanden om walvissen te spotten of om te gaan zwemmen met dolfijnen zijn Sao Miquel, Pico en Faial.

Het weer op de Azoren kan door de ligging midden in de Atlantische oceaan snel omslaan. Mocht een walvis safari niet doorgaan, dan geven wij uw geld terug.

Duiken met blauwe- en mako haaien

Houdt u van avontuur en hebt u uw Advanced Padi Duikbrevet, dan kunt u op de Azoren duiken met blauwe haaien en mako haaien. U vaart met een boot ver de oceaan op, er wordt met vis een reukspoor uitgezet in het oneindige blauw. Alle in de buurt aanwezige haaien komen op het reukspoor af. Van slanke blauwe haaien tot mako haaien de snelste haai ter wereld. Vergeet niet een onderwater camera mee te nemen …

“Walvissen spotten, zwemmen met dolfijnen en duiken met blauwe haaien...”

Bekijk kraters, lava stromen en zwarte stranden

Op uw vakantie naar de Azoren ontdekt u kraters, lava grotten, groene- en blauwe kratermeren, gestolde lavastromen, warmwaterbronnen en zwarte stranden. De sporen van vulkanisme zijn op alle eilanden duidelijk te zien, te voelen of te ruiken. De meest recente vulkanische activiteiten vonden plaats in de jaren ’50 op Faial toen er gedurende maar liefst 13 maanden voortdurend aardbevingen, rookpluimen en uitbarstingen plaatsvonden.

Wandelen, diepzee vissen & duiken

Op uw vakantie naar de Azoren kunt u naar hartenlust wandelen. Korte of meerdaagse wandelingen het is allemaal mogelijk. Eens wat anders? Ga dan een halve of hele dag diepzee vissen op enorme tonijnen. Altijd al uw duikbrevet willen halen? Ook dat is mogelijk op uw rondreis naar de Azoren.

Welk walvissen en dolfijnen kunt u op de Azoren zien?
N = Vooral actief in de nacht
P = Bepaalde periode
G = Bepaalde gebieden

potvis - Foto: Amila Tennakoon

Potvis

Blauwe vinvis

Blauwe Vinvis

Foto: © George White

Gewone Vinvis

Dwergvinvis - Foto: Wade Lehmann

Dwerg Vinvis

Bryde’s Vinvis

Bultrug

Bultrug

Orka - Mike Charest

Orka

Griend

Griend

Risso dolfijn

Risso Dolfijn

Tuimelaar

Gewone Dolfijn

Gewone Dolfijn

Atlantische Vlekdolfijn

Atlantische Vlekdolfijn

Gestreepte dolfijn

Gestreepte Dolfijn

Spitssnuit Dolfijn

Spitssnuitdolfijn

Malediven

Karetschildpad

Pijlstormvogel

Pijlstormvogel

Onze reizen naar de Azoren?

Als touroperator gespecialiseerd in wildlife en natuurreizen bieden wij onderstaande reizen aan naar de Azoren.

Individuele reizen op maat in de Azoren

 • Wij maken uw rondreis naar de Azoren geheel naar uw wensen op maat.

Groepsreizen in de Azoren

 • Op Pico bieden we kleinschalige, internationale groepsreizen aan met een speciale focus op het zwemmen met dolfijnen, duiken met blauwe haaien of de migratie van de blauwe vinvis.

Bekijk onze reizen naar de Azoren

Vliegtijd

● Ponta Delgada: ca. 4,5 uur

Maatschappij

● TAP AIR
● SATA vluchten
● KLM (O)

Tijdverschil

● Zomertijd -2 uur
● Wintertijd -2 uur

Visum

● Nee

Vaccinaties

● Nee

Malaria

● Nee

Valuta

● Euro

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Walvissen & dolfijnen spotten op de Azoren

 • Locatie: Sao Miguel, Pico, Faial & Terceira
 • Beste periode: Mei – september
 • Duur: Halve dag
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 3-5 jaar (verschilt per eiland). Zwemmen met dolfijnen vanaf 8 jaar

Op walvissafari op de Azoren …

28 soorten walvissen en dolfijnen

Rond de Azoren zwemmen maar liefst 28 van de in totaal 80 soorten walvissen en dolfijnen wereldwijd. De afwezigheid van massatoerisme maken de Azoren dan ook een van de beste bestemmingen om walvissen te spotten.

De meest voorkomende soorten zijn de gewone dolfijn, de Atlantische vlekdolfijn, de gestreepte dolfijn, de gewone spitssnuitdolfijn, cuvier’s spitssnuitdolfijn, risso’s dolfijn, tuimelaar, griend, zwarte zwaardwalvis, Bryde’s vinvis, gewone vinvis en soms de blauwe vinvis, bultrug en orka. Bekend zijn de eilanden met name om de twee ‘resident’ groepen potvissen die er het hele jaar verblijven.

“28 soorten walvissen en dolfijnen waaronder blauwe vinvissen en orka's”

Beste tijd om walvissen te spotten

Tussen april en oktober kunt u tijdens uw Azoren vakantie vanaf de eilanden Sao Miguel, Pico, Faial en Terceira walvissafari’s maken per rubberen zodiak boot. De beste tijd om walvissen te spotten op de Azoren is van juni tot en met augustus.

Van half april tot en met mei vindt de noordelijke migratie plaats. Walvissen migreren in deze tijd langs de kust en u heeft dan ook een goede kans om de blauwe vinvissen, gewone vinvissen, bultruggen en andere vinvissen te zien.

In de zomer vanaf juni hebben veel dolfijnen jongen en vanaf juli ook de potvissen. Later in de zomer zwemmen er veel verschillende spitssnuitdolfijnen rondom de eilanden.

In september en oktober komen de baleinwalvissen nogmaals langs tijdens de zuidelijke migratie.

Potvissen en verschillende dolfijnen zoals de tuimelaar, gewone dolfijn en Risso’s dolfijn zijn ‘resident’ wat betekent dat ze het gehele jaar door in dit gebied leven.

Beste tijd om te zwemmen met dolfijnen

Vanwege de watertemperatuur is de beste tijd om te zwemmen met dolfijnen van juni tot en met september.

 

Een dag op walvissen en dolfijnensafari…

Ochtend

Vandaag wordt u wakker in uw comfortabele hotelkamer en na een warme douche en een uitgebreid ontbijtbuffet loopt of rijdt u een stukje naar de haven. Hier wordt er allereerst verzameld voor de walvissafari en een korte briefing gegeven over de omgangsregels tijdens een safari en welke soorten u tegen zou kunnen komen. Hierna is het tijd om een zwemvest aan te trekken en in te stappen in de zodiak. De motor wordt gestart en de kapitein vaart de open zee op, op zoek naar walvissen…

Als er een groepje dolfijnen of een walvis is gevonden, wordt de motor uitgezet en wordt er rustig langszij gevaren om de dieren niet te storen. U blijft foto’s maken van deze prachtige dieren met de imposante, ruige kustlijn van de eilanden op de achtergrond… Na 3 uur is het tijd om terug te keren naar de haven en de observaties van die dag nog even te bespreken.

Middag

In de middag maakt u nog een safari of u kiest voor een excursie om te zwemmen met dolfijnen. Ook nu vertrekt u weer in een zodiak de zee op om op zoek te gaan naar dolfijnen. Zodra er dolfijnen in beeld zijn, wordt u gevraagd om uw snorkel en duikbril op te zetten en rustig op de rand van de boot te gaan zitten. Op een teken van de kapitein laat u zich rustig in het water zakken… Onder u door ziet u misschien wel tientallen dolfijnen langs zwemmen. Soms zijn ze nieuwsgierig en zullen ze u aankijken en misschien dichterbij komen. Na een tijdje besluit de kapitein de dolfijnen weer met rust te laten en vaart u verder; misschien komt u nog wel iets tegen.

Natuurlijk kunt u ook op het land verschillende excursies doen of op eigen gelegenheid met een huurauto de eilanden verkennen.

Avond

Als de avond valt rijdt u naar een gezellig stadje waar u een van de typisch Azoreaanse gerechten probeert. Wat dacht u van cozido of een regional steak? Als dessert moet u beslist de lokale ananas, ananastaart, queijadas of bolos proberen. Ook de thee, wijn en likeurtjes van de Azoren zijn aanraders om te proberen.

Ontdek 9 eilanden op uw Azoren vakantie met Sundowner Wildlife Holidays

Eilanden

Sao Miguel

Het Groene eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: Ponta Delgada, vulkaanmeren, warmwaterbronnen, thee- en ananasplantages, watervallen, lavagrot
 • Activiteiten: walvissafari, zwemmen met dolfijnen, snorkelen/duiken, vele verschillende outdoor sporten

Accommodaties

Pico

Het Zwarte eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: wijngaarden (UNESCO), lavarotsformaties, walvismuseum, lavagrot
 • Activiteiten: walvissafari, zwemmen met dolfijnen, duiken met haaien, Mount Pico beklimmen

Accommodaties

Faial

Het Blauwe eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: Horta, vulkaangebied Capelinhos, baai Porto Pim, vulkaankrater
 • Activiteiten: walvissafari, zwemmen met dolfijnen, snorkelen/duiken

Accommodaties

Sao Jorge

Het Bruine eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: fajas, lagunes, watervallen, lavarotsformaties, kaasmakerijen
 • Activiteiten: snorkelen, kanoën, mountainbiken

Vraag informatie aan

Santa Maria

Het Gele eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: voormalige steengroeve, vulkanische rotsformaties, waterval (110 m), ‘rode woestijn’, lavagrotten
 • Activiteiten: fossielen zoeken, snorkelen/duiken

Vraag informatie aan

Terceira

Het Paarse eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: Angra do Heroismo (UNESCO), Vitoria, lavagrot, kraters
 • Activiteiten: walvissafari, zwemmen met dolfijnen, zeekajakken, snorkelen/duiken

Vraag informatie aan

Flores

Het Rode eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: ‘vallei van de watervallen’, vulkaanmeren, rotsformaties,
 • Activiteiten: canyoning, boottochten langs zeegrotten, snorkelen/duiken

Vraag informatie aan

Corvo

Het Grijze eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: vulkaankrater (300 m diep, 3.400 m doorsnee), Vila do Corvo
 • Activiteiten: birdwatching

Vraag informatie aan

Graciosa

Het Witte eiland

 • Beste tijd: mei – september
 • Bezienswaardigheden: lavagrotten, kraters, warmwaterbronnen, lavarotsformaties
 • Activiteiten: snorkelen

Vraag informatie aan

Ontdek de steden op uw Azoren vakantie met Sundowner Wildlife Holidays

Lissabon

Stad van ontdekkingsreizigers

 • Oude wijk Alfama met fort, kathedraal en uitkijkpunten
 • Torre de Bélem & Mosteiro dos Jerónimos (UNESCO)
 • Prachtige oude straatjes met historische trams

Vraag informatie aan

Ponta Delgada

'Hoofdstad' van de Azoren

 • Fort van Sao Bras
 • Rijkversierde kerken
 • Levendige jachthaven en straatjes

Vraag informatie aan

Bekijk onze selectie van pensions & hotels in de Azoren

Klimaat op uw Azoren vakantie

De Azoren hebben het gehele jaar door een constant klimaat, met weinig temperatuurverschillen. De de beste reis tijd om de Azoren te bezoeken voor warm, droog en zonnig weer is tussen april en oktober.

De Azoren

KlimaatJFMAMJJASOND
● Seizoenen🌨🌨🌨🌨🌨
● Regen (mm)135110106725639324184114133124
● Dag (°C)161616171921232524211817
● Nacht (°C)111011111315161817151312
● Zee (°C)171616171820222323212018
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Regen/sneeuw

Walvissen en dolfijnen rond de Azoren

 Walvis/dolfijnEilandJFMAMJJASOND
● Migratie baleinwalvissenAlle eilanden
● Dolfijnen hebben jongenAlle eilanden
● Potvissen hebben jongenAlle eilanden
● Migratie spitssnuitdolfijnenAlle eilanden
● Zwemmen met dolfijnen● San Miguel, Pico, Faial, Terceira
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen

5-daagse reis Azoren

Reis op maat (Mei 2019)

Mooie reis naar de Azoren. Pico is een prachtig eiland. We gingen ervan uit dat het zien van walvissen in deze periode een zekerheid zou zijn. Dat bleek toch niet het geval. Wij hebben geluk gehad.

Op de derde en laatste dag van ons verblijf hebben we een blauwe vinvis en een potvis gespot. Andere dagen uitsluitend dolfijnen (was ook indrukwekkend, maar daarvoor kwamen we niet…). De accommodatie (Casa Flores) was prima. Mooi uitzicht over de haven. Locatie voor het ontbijt was ook goed te doen. 5 minuten lopen. De organisatie Espaco Talassa was professioneel en enthousiast.

Waardering voor de reis: 9

Waardering voor Sundowner Wildlife Holidays: 8

Goed georganiseerd. Snelle en over het algemeen duidelijke info vooraf. Jullie reageerden snel op een vraag die we tijdens de reis via de website hebben gesteld en dat was erg fijn.

Zou u een volgende reis bij Sundowner boeken: Ja

Vooraf was niet duidelijk met welke organisatie we op walvissafari zouden gaan. Het was handig geweest als jullie dit ook in de reisbescheiden hadden vermeld. Onze accommodatie Casa do Flores op Pico (er was in dit gebouw geen entree/ receptie en alles was gesloten bij aankomst) bleek ook tot dezelfde organisatie te behoren en het was ons niet bekend dat voor het inchecken bij Whale’come ao Pico moesten zijn. Misschien ook goed om dit even onder de aandacht te brengen.

Jullie geven korting voor het parkeren van de auto bij Parkos. Op hun website staat dat je vlot naar Schiphol wordt getransporteerd. Dit duurde echter behoorlijk lang omdat er op verschillende locaties reizigers worden opgehaald (overvolle bus). Daarnaast rijdt de bus om het half uur. Je moet dus zeker nog een uur extra uittrekken om op tijd op Schiphol te zijn. Voor ons niet voor herhaling vatbaar,

I. du Chatenier

Lees verder