Ontdek het eiland Graciosa op de Azoren

Het eiland Graciosa op de Azoren is het op een na kleinste eiland van de Azoren en een oase van rust. Het eiland wordt ook wel het witte eiland genoemd vanwege de witte huisjes en windmolens. Een van de meeste indrukwekkende lavagrotten op de Azoren is die van Furna do Enxofre met daarin een meertje. De hoofdstad Santa Cruz is met haar smalle steegjes en oude heren huizen een van de mooiste dorpjes van de Azoren.

Volgende stap

Bezienswaardigheden op het eiland Graciosa op de Azoren

Bekijk hieronder de mooiste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor je vakantie op het eiland Graciosa op de Azoren

Bekijk bezienswaardigheden van Graciosa op de kaart

  • De hoofdstad van Graciosa, Santa Cruz

De hoofdstad van het eiland Graciosa ligt aan de kust en heet Santa Cruz. Met ca. 1.500  inwoners is het meer een groot dorp. Dankzij de vele smalle straatjes die allemaal uitkomen op het centraal gelegen plein Proca de Fontes Pereira de Melo en de fraai herenhuizen uit de 18e en 19e eeuw is Santa Cruz een van de mooiste stadjes op de Azoren. Aan de rand van het centrum staan 2 kerken; de Matriz de Santa Cruz en de Igreja da Misericondia. Bij de kade in de haven van Santa Cruz staat het Museu da Graciosa waar je alles te weten kunt komen over het eiland Graciosa op de Azoren. In het stadje ligt ook een stierenvechtersarena.

  • De lavagrot Furna do Enxofre

Furna do Enxofre op het eiland Graciosa is een indrukwekkende 194 meter lange en 40 meter hoge lavagrot aan de onderkant van een caldeira. Je bereikt de lavagrot via een steile trap met 183 treden. Beneden ligt een klein kratermeer met een diameter van 130 meter en er komt zwavel uit de bodem. Als je tussen 11.00 uur en 14.00 uur in de grot bent, zie je de zonnestralen in de Furna do Enxofre grot schijnen. Een weergaloos spektakel dat je niet mag missen op je vakantie in de Azoren.

Furna do Enxofre Graciosa
  • De thermale bronnen Termas de Carapacho

Bij het dorpje Carapacho aan de zuidkust van het eiland Graciosa op de Azoren liggen een aantal thermale bronnen, de Termas de Carapacho. Deze bronnen werden in 1750 ontdekt en dankzij de medicinale werking van het water voor reuma en diverse huidziekten werden de bronnen een belangrijk kuuroord in de 18e en 19e eeuw. Ook vindt je hier een natuurlijk zwembad in zee omringd d00r zwarte rotsen.

Windmolen Graciosa, Azoren cruise
  • Windmolens en witte huisjes

Het eiland Graciosa op de Azoren staat bekend om de vele wit gekalkte huisjes en witte windmolens met een fel rood dak. Graciosa wordt hierom ook wel het witte eiland genoemd. Het is zelfs mogelijk om in een windmolen te overnachten.

Wat te doen in Graciosa

Bekijk hieronder de leukste activiteiten die je kunt doen op het eiland Graciosa tijdens je vakantie op de Azoren.

  • Wandelroutes op het eiland Graciosa

Het eiland Graciosa is het eiland van rust en stilte. Niet voor niets heeft de UNESCO Graciosa samen met de eilanden Flores en Corvo uitgeroepen tot Biosphere Reserve. Voor wandelaaars en natuurliefhebbers is Graciosa dan ook een uitstekende bestemming voor een wandelvakantie op de Azoren. Op de eilanden van de Azoren is door de lokale overheid een netwerk van paden uitgezet, de Azores Trails. Op het eiland zijn 4 officiële wandelroutes uitgezet voor zowel beginners als gevorderden.

  • Duiken op Graciosa op de Azoren

De wateren rond het eiland Graciosa zijn een prefecte bestemming voor een duikvakantie op de Azoren. Scheepswrakken met scholen vis, kleurrijke riffen en de mogelijkheid om met blauwe haaien en zelfs met walvishaaien te duiken.

Scheepswrak duiken

Eten en drinken op Graciosa

Net als de eilanden Pico, Santa Maria en Terceira staat Graciosa bekend om de witte en rode wijnen. Heerlijk om op uw vakantie in de Azoren te drinken bij een vis of vleesgerecht. Bezoek een van de vele wijngaarden op het eiland en proef de lokale wijnen van het eiland Graciosa.

Lokale gerechten
  • Lokale specialiteiten op Graciosa

Het zal u niet verbazen dat op het eiland Graciosa veel vis en schelpdieren op de menukaart staan. Wat dacht u van de lokale specialiteit octopus met spek. Voor vleesliefhebbers zijn er gerechten met kip en varkensvlees. Verder worden de maaltijden geserveerd met heerlijke groente.

Hotels op het eiland Graciosa

Wil je op je rondreis op de Azoren in een sfeervol en comfortabel hotel verblijven? Informeer naar karakteristieke Pousada’s, fraai gelegen quinta’s en kleinschalige boutique hotels.

Bekijk onze selectie hotels op Graciosa

Huurauto op het eiland Graciosa

Het eiland Graciosa op de Azoren kun je het beste ontdekken met een huurauto. Bekijk onze selectie van huurauto’s op de Azoren. Wil je liever niet zelf rijden op je vakantie eilandhoppen op de Azoren, dan verzorgen we graag je privé transfers of excursies in een 4WD jeep.

Hoe kom je op het eiland Graciosa

Het eiland Graciosa heeft een eigen vliegveld vlakbij de hoofdstad Santa Cruz. Vanuit Amsterdam of Brussel vlieg je comfortabel op je vakantie naar de Azoren met de KLM of TAP naar Lissabon in Portugal. Vanuit Lissabon vlieg je de volgende dag met de TAP of SATA door naar het eiland Graciosa. Er zijn geen directe lijnvluchten vanuit Nederland naar Graciosa.

Het rustige eiland Graciosa is perfect voor natuurliefhebbers die willen eilandhoppen op de Azoren. Je kunt van Terceira en Sao Miguel naar Graciosa vliegen. Ook kun je de boot pakken. Bekijk op de website van Atlanticoline wanneer de boten varen en hoelang de overtocht duurt.

Graciosa

Beste reistijd Graciosa

De beste reistijd voor een bezoek aan Graciosa is van april tot en met oktober. In deze periode is het weer meestal stabiel zodat de kans dat je excursies en vakanties op de Azores door kunnen gaan. Ook voor het wandelen en duiken op Graciosa is deze periode de beste reistijd.

Beste reistijd voor de Azoren

Bekijk de overige eilanden voor je vakantie naar de Azoren