Wolven in de Abruzzen

Wolven in Italië komen op twee verschillende plekken voor. In de Abruzzen op 2 uur rijden van Rome en in de Italiaanse alpen bij bij Val Gardena. Er leven nog ongeveer 2000 wolven in Italië waarvan ongeveer 70 á 80 in de Abruzzen in de Apennijnen. De beste plek om wolven in Italië te spotten is dan ook het Abruzzo gebergte.

Volgende stap

Waar kun je wolven spotten in de Abruzzen

De beste plek om wolven te spotten is vanuit het bergdorp Pescasseroli, de beren hoofdstad van Italië. Vanuit dit levendige dorpje midden in het Abruzzen National Park ga je met je privé gids in de omliggende bergen op zoek naar wolven in de sneeuw.

In de Abruzzen ligt het in 1923 ter bescherming van de Marsicaanse beer opgerichte Abruzzen Nationaal Park ofwel het Parco Nazionale Abruzzo, Lazio e Molise. De bruine beren in de Abruzzen worden Marsicaanse of Apennijnen beren genoemd. Het grootste deel van de ongeveer 60 bruine beren leeft in dit park. In omliggende parken zoals Majella National Park, Sirente vellino National Park en Gran Sasso Laga National Park komen ook enkele bruine beren voor.

Winterexcursie, Italië

De oprichting van dit park zorgde voor een opleving van het ecotoerisme in de Abruzzen. Dit kwam zowel de Marsicaanse beer als de lokale bevolking ten goede. Natuurliefhebbers van over de heel wereld komen hier op hun vakantie zoeken naar bruine beren of gewoon heerlijk wandelen, eten en drinken in de prachtige Abruzzo.

Waar liggen de Abruzzen

De Abruzzen zijn een gebergte in de Apennijnen grofweg tussen Rome en Pescara aan de Adriatische zee. Pescasseroli, de beren hoofdstad van Italie, ligt op ongeveer 2 uur rijden met je huurauto van Rome. Stel je voor ’s ochtend drink je op je vakantie in Italië nog een verse cappuccino op het Piazza Navona in Rome en in de middag loop je met je privé gids in de Abruzzen op zoek naar bruine beren.

Beren & wolven, Abruzzen National Park, Italië

De ongerepte Abruzzo zijn een van de mooiste berggebieden van Italië. Je vindt er hoge bergen, dalen met dichte bossen, open bergweides, meren en puinhellingen. De 2.912 meter hoge Corno Grande is de hoogste berg. Op rotspunten liggen prachtige middeleeuwse dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Wanneer kun je wolven in de Abruzzen in Italië spotten?

De kans om wolven in de natuur van Italië te zien is door de schuwe aard van de wolf een stuk kleiner. De beste tijd om wolven in Italië te zien is dan ook de winter als je hun sporen in de sneeuw kunt volgen. In de Abruzzo, een van de mooiste natuurgebieden van Italië, kun je tussen januari en maart (eerder ook als er dan al sneeuw ligt) met een privé gids op zoek naar wolven.

De beste tijd om wolven in de Abruzzen te spotten zijn

Wolven spotten
J F M A M J J A S O N D
Abruzzen, Italië o o o o o o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Hoe ga je wolven in de Abruzzo spotten?

Vanuit het dorpje Pescasseroli ga je met een privé gids op sneeuwschoenen in de besneeuwde Abruzzo natuur op zoek naar sporen van wolven. Zie je sporen en gaan ze van rechts naar links, dan is het een hond. Loopt het spoor in een rechte lijn, dan is het een wolf en kan het avontuur beginnen. Door de sporen in de sneeuw goed te bestuderen kan de gids zien of het wolven spoor vers is en er dus wolven in de buurt zijn. Je volgt dan heel stil de sporen en speurt de bosranden en besneeuwde weides af op wolven.

Je staat vroeg op en neemt een licht ontbijt. Trek stevige bergschoenen aan, vergeet je …

In de middag ga je weer op pad zodat je in namiddag weer kan speuren naar beren. Als het donker wordt ga je weer terug (koplamp!!!). Omdat je de hele dag buiten bent hebben we in Pescasseroli speciaal een hotel gekozen met een uitgebreide wellness. Kom tot rust in de sauna en relax in het binnen zwembad. Hierna wacht een heerlijk Italiaanse diner en een mooie Montepulciano of andere mooie wijn.

Sneeuwschoen wandelen Italë

Ook ga je op een donkere koude avond met je gids de bergen van de Abruzzen in. Hier laat je gids met een microfoon geluiden van huilende wolven horen. Vrijwel zeker hoor je dan wolven uit het donker terug huilen (soms van zeer dichtbij zoals wij zelf meemaakten).

Mocht je willen dan kun je ook een nacht doorbrengen in een berghut. Een van onze agent heeft een berghut in de Abruzzen. Op een minuut of 10 lopen afstand kijk je uit op puinhellingen van een tegenoverliggende berg waar vaak beren worden gespot. Een andere herdershut die is omgebouwd tot berghut waar je kunt verblijven is de op 1.800 meter hoogte liggende Rifugio Terraegna di Bisegna.

Welke andere dieren kan ik in de Abruzzen zien?

Naast Apennijnen wolven leven er ook nog 60 bruine beren in de Abruzzen. In totaal leven er in Italië zo’n 70 bruine beren. In de Abruzzen leven er ook lynxen, vossen, gemzen, wilde zwijnen, herten, reeën en vele soorten vogels waaronder de immense lammergier.

In de wintermaanden als er sneeuw ligt kun je via ons met een privé gids op sneeuwschoenen in de Abruzzen op zoek naar wolven.

Abruzzen National Park, Italië

Wandelen in de Abruzzen

In de Abruzzen, een van de mooiste gebergtes in Italië, kun je op je vakantie eindeloos wandelen. Kijk eens op de website van Komoot voor de mooiste 20 wandelingen in de Abruzzen. Kies uit diverse lichte en zware wandelroutes in de Abruzzen. In het boek Wandelen in de Apennijnen van Henk Filippo vindt je ook een aantal mooie wandelroutes in de Abruzzo. De beste tijd om te wandelen in de Abruzzen is van mei tot en met oktober. Maar op sneeuwschoenen in de winter door de besneeuwde Abruzzo wandelen langs verlaten dorpjes en sporen van wolven zoeken heeft ook zijn charme.

Sneeuwschoenwandelen Abruzzen

Wat te doen in de Abruzzo

Naast wandelen is er nog veel meer te doen op je vakantie in de Abruzzen. In de zomermaanden kun je op je reis in de Abruzzen o.a. de volgende activiteiten doen: mountainbiken, canyoning, vissen, fietsen, kanoën, bergbeklimmen en bruine beren in Italië zoeken. In de winter kun je wintersporten beoefenen zoals skiën, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en wolven zoeken in Italië.

De mooiste dorpjes van Italië

Vergeet niet enkele van de mooiste dorpjes in Italië te bezoeken op je vakantie in de Abruzzen. De vaak op bergpunten gelegen stadjes kijken uit over valleien en doen denken aan de middeleeuwen. Vele dorpjes zijn verlaten en overgenomen door de natuur.

De mooiste stadjes van Italië met een oud centrum van smalle steegjes waar je heerlijk kunt verdwalen zijn o.a. Scanno, Santo Stefano di Sessanio (verblijf hier minimaal een nacht in hotel sextantio), Castel del Monte, Civitella del Tronto, Opi en Civitella Alfedana. Pescasseroli is ook mooi met een levendig plein en een mooi oud centrum. Niet ver van Pescasseroli ligt het schitterende Lago di Barrea waar je heerlijk kunt zwemmen.

Welke hotels in Pescasseroli gebruiken jullie ?

In Pescasseroli liggen diverse hotels. Wij gebruiken vooral het comfortabele hotel Corona (echt, de naam is geen grap). Dit kleinschalige hotel ligt op 400 meter van het centrum in een heerlijke groene tuin. Er is een loungbar en een restaurant en een uitgebreide wellness met sauna, zwembad en ligbedden.

Wil je in een eenvoudigere Albergo in de het oude centrum van Pescasseroli verblijven, dan nemen we we die graag op in je voorstel op maat.

Restaurant

Wat eten wolven in Italië ?

De wolven in de Italiaanse Abruzzen …

Italiaanse Abruzzen

Eten en drinken in de Italiaanse Abruzzen

De regionale keuken van de Abruzzen kenmerkt zich door sterke smaken. In de streekgerechten worden veel rode pepertjes, diavoloni, verwerkt. In de bergen staat veel gegrild schapenvlees op het menu zoals heerlijke arosticini. Langs de kusten uiteraard veel vis en schelpdieren. Inde Abruzzo wordt veel tarwe verbouwd. Je kunt hier dan ook veel lokale soorten pasta proeven zoals chitarra, Mugnaia en timballo die vaak met volle rijke sausen worden geserveerd.

Vergeet niet te proeven van de vele soorten schapen en geiten kazen zoals pecorino en capruzzo. In de keuken van de Abruzzen wordt ook veel saffraan, Lo zafferano, gebruikt. Liefhebbers van Dolce opgelet. Wat dacht je van “confetti di Sulmona” ofwel gesuikerde amandelen. Bij de streekgerechten horen natuurlijk ook lokale wijnen. Bekend zijn de witte Trebiano en rode Montepulciano wijnen. In de dorpjes vindt je vele kleine sfeervolle familie restaurantjes waar pappa en mama achter het fornuis staat en de lekkerste gerechten op tafel toveren. In de Abruzzen kun je ook met hond of varken op zoek naar truffels.

Vliegen naar de Abruzzen

Met de KLM vlieg je dagelijks comfortabel van Schiphol naar Rome. Hier wordt je opgehaald voor je privé transfer naar Pescasseroli in de Abruzzen. Ook kun je kiezen voor een huurauto waarmee je in 2 uur naar Pescasseroli in de Abruzzo rijdt.

Lees meer over wolven & andere wilde dieren