Abruzzen National Park in Italië

Het Abruzzen National Park ligt in het ruige en nog redelijk ongerepte Abruzzen gebergte in het midden van Italie tussen Pescara aan de Adriatische Zee en Rome. Het 496 km² grote en bergachtige park is in 1923 opgericht om de lokale natuur en de daarin levende unieke diersoorten tegen uitsterven te beschermen. Naast het Abruzzen National Park liggen er nog 3 nationale parken in de Abruzzen; het Majella National Park, het Gran Sasso en Laga Mountains National Park en het Sirente Velino National Park.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Italië

De hoogtepunten van Abruzzen National Park

Landschap en omgeving

Het landschap van het Abruzzen National Park, het meest afgelegen van de 4 nationale parken, is zeer gevarieerd en bestaat vooral uit bergen, kliffen, uitgestrekte bossen, weides, rivieren en stroompjes. Maar liefst twee derde van het park bestaat uit dichte berkenbossen en de 2 hoogste bergen zijn de 2.247 meter hoge Petrosa berg en de 2.242 meter hoge Marsicano berg.

In april en mei, als de sneeuw langzaam smelt, staan de weides in volle bloei met prachtige bloemen en planten in frisse lente kleuren. In september en oktober zijn de bossen in prachtige herfstkleuren getooid.

Ook liggen er 25 middeleeuws aandoende dorpjes in het park, vaak gebouwd op een rotspunt met prachtige oude huizen.

Beren & wolven

In het park leven nog Marsicaanse bruine beren, Apennijnen wolven, Apennijnen gemzen, lynxen, vossen, wilde zwijnen, edelherten, reeën, otters, marters, wezels, dassen, wilde katten, stekelvarkens en vogels zoals de imposante lammergier en Apennijnen steenarend.

De Marsicaanse bruine beer, een variant van de Europese bruine beer, is een van de meest aansprekende wilde dieren in het park en naar schatting leven er nog zo’n 40 a 50 beren in het park. Ook in de andere parken komen beren in het wild voor, maar niet zoveel als in het Abruzzen National Park. In het dorpje Scanno werd een berin, door de lokale bevolking Gemma genoemd, vaak met haar jongen gezien.

Naast beren leven er ook ongeveer 60 a 70 Apennijnen wolven, een ondersoort van de grijze wolf, in het park. In heel Italië komen er nog naar schatting ruim 2.000 wolven in het wild voor waarvan 600 a 700 in de Apennijnen.

Ander Wildlife

Op uw zoektocht naar beren en wolven zult u waarschijnlijk de Apennijnen gems zien. Naar schatting leven er in het park zo’n 800 a 900 gemzen. Ook edelherten, reeën, wilde zwijnen en vossen worden zeer regelmatig gezien.

In de lucht zweven lammergieren en Apennijnen steenarenden op zoek naar aas en prooidieren als vogels en kleine zoogdieren. Deze roofvogels kunnen een spanwijdte van meer dan 2 meter en een gewicht van 6 kg bereiken.

Beste reistijd voor de Abruzzen National Park

Voor beren is mei tot en met half oktober de beste periode. Voor wolven kunt u het hele jaar de Abruzzen bezoeken, maar de winter is de beste periode. Bekijk hier voor meer informatie over het klimaat in Italië.

Welke wilde dieren kunt u zien in het Abruzzen National Park?

Wolven in de besneeude Abruzzen
 • Bruine beer
 • Wolf
 • Rode vos
 • Edelhert
 • Gemsbok
 • Zwijn
 • 280+ Vogels

Activiteiten in het Abruzzen National Park

In het Abruzzen National Park worden de volgende activiteiten aangeboden:

 • Wildlife excursies op zoek naar beren, wolven en ander Wildlife.
 • Vogelexcursies op zoek naar de lammergier.
 • Wolf howling excursies in de avond.
 • Wildlife presentaties.

Hoe komt u in het Abruzzen National Park

Rome: transfer in ca. 2 uur

Klimaat in het Abruzzen National Park

Dag: 4°C – 23°C

Nacht: -2°C – 13°C

Beste reistijd 

Wolven: december – april

Beren: mei – september

Hotels in de Abruzzen

Bekijk onze selectie hotels

Reiservaringen Italië

 

Bekijk alle reiservaringen

 

.