Bruine beren in Italië

Bruine beren in Italië komen op twee verschillende plekken voor. In de Abruzzen op 2 uur rijden van Rome en in de Italiaanse alpen bij bij Val Gardena. Er leven nog ongeveer 70 bruine beren in Italië waarvan ongeveer 60 in de Abruzzen in de Apennijnen. De beste plek om bruine beren in Italië te spotten is dan ook het Abruzzo gebergte.

Volgende stap

Waar kun je bruine beren spotten in de Abruzzen

De beste plek om beren te spotten is vanuit het bergdorp Pescasseroli, de beren hoofdstad van Italië. Vanuit dit levendige dorpje midden in het Abruzzen National Park ga je met je privé gids in de omliggende bergen op zoek naar bruine beren. Op de wegen rond Pescasseroli zie je verkeersborden staan die waarschuwen voor overstekende beren. Als je met je huurauto ’s avonds rondrijdt, rij dan niet te hard en pas op voor overstekende bruine beren.

In de Abruzzen ligt het in 1923 ter bescherming van de Marsicaanse beer opgerichte Abruzzen Nationaal Park ofwel het Parco Nazionale Abruzzo, Lazio e Molise. De bruine beren in de Abruzzen worden Marsicaanse of Apennijnen beren genoemd. Het grootste deel van de ongeveer 60 bruine beren leeft in dit park. In omliggende parken zoals Majella National Park, Sirente vellino National Park en Gran Sasso Laga National Park komen ook enkele bruine beren voor.

Abruzzen

De oprichting van dit park zorgde voor een opleving van het ecotoerisme in de Abruzzen. Dit kwam zowel de Marsicaanse beer als de lokale bevolking ten goede. Natuurliefhebbers van over de heel wereld komen hier op hun vakantie zoeken naar bruine beren of gewoon heerlijk wandelen, eten en drinken in de prachtige Abruzzo.

Waar liggen de Abruzzen

De Abruzzen zijn een gebergte in de Apennijnen grofweg tussen Rome en Pescara aan de Adriatische zee. Pescasseroli, de beren hoofdstad van Italie, ligt op ongeveer 2 uur rijden met je huurauto van Rome. Stel je voor ’s ochtend drink je op je vakantie in Italië nog een verse cappuccino op het Piazza Navona in Rome en in de middag loop je met je privé gids in de Abruzzen op zoek naar bruine beren. De ongerepte Abruzzo zijn een van de mooiste berggebieden van Italië. Je vindt er hoge bergen, dalen met dichte bossen, open bergweides, meren en puinhellingen. De 2.912 meter hoge Corno Grande is de hoogste berg. Op rotspunten liggen prachtige middeleeuwse dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Wanneer kun je bruine beren in de Abruzzen in Italië spotten?

Op je vakantie in Italië kun je bruine beren in de Abruzzen spotten van april tot en met oktober. In april ontwaken de eerste bruine beren uit hun winterslaap en in mei zijn de meeste beren actief. In oktober bereiden de Marsicaanse beren zich weer voor op de winterslaap.

Ramnusbessen

De beste tijd om bruine beren in de Abruzzen te spotten zijn april en de laatste week augustus en de eerste week van september. In april ontwaken de hongerige beren uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel. Ze bewegen dan veel zodat je een grote kans hebt om ze te zien. Eind augustus tot en met begin september bloeien de ramnus bessen op de hoge bergweides. Bruine beren trekken dan uit de dichte bossen naar de open weides op de berghellingen waar ze goed te zien zijn.

Bruine beren zijn vooral actief in de namiddag, de nacht en in de vroeg ochtend. Op onze beren reizen in de Abruzzen sta je dan ook vroeg op en kom je laat weer terug in je hotel. he hebt zo de meeste kans om bruine beren op je vakantie in Italië te spotten.

Beren spotten
J F M A M J J A S O N D
Italië o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Hoe ga je bruine beren in de Abruzzo spotten?

Als je bruine beren wilt spotten in de Italiaanse Abruzzen moet je vooral stil zijn, niet opvallen en zo min mogelijk geur verspreiden. Daarom adviseren wij en onze agenten je om met een privé gids beren te gaan spotten en niet in een groep. Ook kan je met je gids overleggen als je wat minder lang of minder steil wilt lopen. Zo kun je in je eigen tempo op zoek gaan naar bruine beren in de Abruzzen.

Je staat vroeg op en neemt een licht ontbijt. Trek stevige bergschoenen aan, vergeet je fleece, regenkleding, pet en zonnebrand niet en pak wat snacks en drinken mee voor onderweg. Je gids heeft verrekijker en telescoop bij zich en off you go. Vaak rijd je eerst een stuk de bergen in waarna je te voet de bergen in gaat. Gewoonlijk loop je dan naar een uitzichtpunt en ga je de vallei, bergweides, bosranden en puinhellingen afzoeken op bruine beren. Beren op je reis in Italië zien is niet zo gemakkelijk, maar als je beren ziet dan is de beloning des te groter. Meestal ga je na een uur of drie terug naar je hotel in Pescasseroli voor een wat uitgebreider ontbijt en zo’n heerlijke verse kop koffie.

In de middag ga je weer op pad zodat je in namiddag weer kan speuren naar beren. Als het donker wordt ga je weer terug (koplamp!!!). Omdat je de hele dag buiten bent hebben we in Pescasseroli speciaal een hotel gekozen met een uitgebreide wellness. Kom tot rust in de sauna en relax in het binnen zwembad. Hierna wacht een heerlijk Italiaanse diner en een mooie Montepulciano of andere mooie wijn.

Abruzzen National Park, Italië

In de middag ga je weer op pad zodat je in namiddag weer kan speuren naar beren. Als het donker wordt ga je weer terug (koplamp!!!). Omdat je de hele dag buiten bent hebben we in Pescasseroli speciaal een hotel gekozen met een uitgebreide wellness. Kom tot rust in de sauna en relax in het binnen zwembad. Hierna wacht een heerlijk Italiaanse diner en een mooie Montepulciano of andere mooie wijn.

Ook ga je op een avond de donkere bergen in voor een bijzonder wolf howling excursie (tenzij er een wolf census in het Abruzzen National Park wordt gehouden).

Mocht je willen dan kun je ook een nacht doorbrengen in een berghut. Een van onze agent heeft een berghut in de Abruzzen. Op een minuut of 10 lopen afstand kijk je uit op puinhellingen van een tegenoverliggende berg waar vaak beren worden gespot. Een andere herdershut die is omgebouwd tot berghut waar je kunt verblijven is de op 1.800 meter hoogte liggende Rifugio Terraegna di Bisegna.

Wolven in Italie, Wildlife reizen in Europa

Welke andere dieren kan ik in de Abruzzen zien?

Naast bruine beren leven er ook nog 70 a 80 wolven in de Abruzzen. In totaal leven er in Italië zo’n 2.000 wolven. In de Abruzzen leven de Apennijnen wolven. Verder leven er lynxen, vossen, gemzen, wilde zwijnen, herten, reeën en vele soorten vogels waaronder de immense lammergier.

In de wintermaanden als er sneeuw ligt kun je via ons met een privé gids op sneeuwschoenen in de Abruzzen op zoek naar wolven.

Wandelen in de Abruzzen

In de Abruzzen, een van de mooiste gebergtes in Italië, kun je op je vakantie eindeloos wandelen. Kijk eens op de website van Komoot voor de mooiste 20 wandelingen in de Abruzzen. Kies uit diverse lichte en zware wandelroutes in de Abruzzen. In het boek Wandelen in de Apennijnen van Henk Filippo vindt je ook een aantal mooie wandelroutes in de Abruzzo. De beste tijd om te wandelen in de Abruzzen is van mei tot en met oktober. Maar op sneeuwschoenen in de winter door de besneeuwde Abruzzo wandelen langs verlaten dorpjes en sporen van wolven zoeken heeft ook zijn charme.

Wat te doen in de Abruzzo

Naast wandelen is er nog veel meer te doen op je vakantie in de Abruzzen. In de zomermaanden kun je op je reis in de Abruzzen o.a. de volgende activiteiten doen: mountainbiken, canyoning, vissen, fietsen, kanoën, bergbeklimmen en bruine beren in Italië zoeken. In de winter kun je wintersporten beoefenen zoals skiën, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en wolven zoeken in Italië.

Activiteit Abruzzen

Wanneer houden bruine beren in de Abruzzen winterslaap?

Bruine beren in het Abruzzen National Park houden hun winterslaap van oktober tot april. Anders dan bruine beren beren elders op de wereld, houdt de bruine beer in de Abruzzen beer niet één lange winterslaap maar wordt hij af en toe wakker. Soms gaat hij dan op zoek naar voedsel wat te zien is aan beren sporen in de sneeuw.

Pescasseroli, Abruzzen National Park, Italië

Welke hotels in Pescasseroli gebruiken jullie ?

In Pescasseroli liggen diverse hotels. Wij gebruiken vooral het comfortabele hotel Corona (echt, de naam is geen grap). Dit kleinschalige hotel ligt op 400 meter van het centrum in een heerlijke groene tuin. Er is een loungbar en een restaurant en een uitgebreide wellness met sauna, zwembad en ligbedden.

Wil je in een eenvoudigere Albergo in de het oude centrum van Pescasseroli verblijven, dan nemen we we die graag op in je voorstel op maat.

De mooiste dorpjes van Italië

Vergeet niet enkele van de mooiste dorpjes in Italië te bezoeken op je vakantie in de Abruzzen. De vaak op bergpunten gelegen stadjes kijken uit over valleien en doen denken aan de middeleeuwen. Vele dorpjes zijn verlaten en overgenomen door de natuur. De mooiste stadjes van Italië met een oud centrum van smalle steegjes waar je heerlijk kunt verdwalen zijn o.a. Scanno, Santo Stefano di Sessanio (verblijf hier minimaal een nacht in hotel sextantio), Castel del Monte, Civitella del Tronto, Opi en Civitella Alfedana. Pescasseroli is ook mooi met een levendig plein en een mooi oud centrum. Niet ver van Pescasseroli ligt het schitterende Lago di Barrea waar je heerlijk kunt zwemmen.

Eten en drinken in de Italiaanse Abruzzen

De regionale keuken van de Abruzzen kenmerkt zich door sterke smaken. In de streekgerechten worden veel rode pepertjes, diavoloni, verwerkt. In de bergen staat veel gegrild schapenvlees op het menu zoals heerlijke arosticini. Langs de kusten uiteraard veel vis en schelpdieren. Inde Abruzzo wordt veel tarwe verbouwd. Je kunt hier dan ook veel lokale soorten pasta proeven zoals chitarra, Mugnaia en timballo die vaak met volle rijke sausen worden geseerveerd. Vergeet niet te proeven van de vele soorten schapen en geiten kazen zoals pecorino en capruzzo. In de keuken van de Abruzzen wordt ook veel saffraan, Lo zafferano, gebruikt. Liefhebbers van Dolce opgelet. Wat dacht je van “confetti di Sulmona” ofwel gesuikerde amandelen.

Italiaanse Abruzzen

Bij de streekgerechten horen natuurlijk ook lokale wijnen. Bekend zijn de witte Trebiano en rode Montepulciano wijnen. In de dorpjes vindt je vele kleine sfeervolle familie restaurantjes waar pappa en mama achter het fornuis staat en de lekkerste gerechten op tafel toveren. In de Abruzzen kun je ook met hond of varken op zoek naar truffels.

Wat eten bruine beren in Italië ?

De bruine beren in de Italiaanse Abruzzen zijn groter dan andere bruine beren in Europa. Een mannetje weegt al gauw 220 kilo en een vrouwtje is kleiner en weegt rond de 140 kilo. Marsicaanse beren zijn vriendelijk en niet agressief zoals bruine beren elders. Net als alle bruine beren zijn het omnivoren maar het grootste deel van hun voedsel bestaat uit planten, bessen en fruit. Soms graven ze naar insecten en als ze een karkas van een wild zijn of hert vinden dan eten ze de organen op. Het vlees laten ze liggen. Bruine beren vinden hun voedsel in de Abruzzen voornamelijk via reuk. Hun zicht is minder goed waardoor ze vaak bij gevaar op 2 poten gaan staan om te kijken wat er aan de hand is.

Omdat beren in de Abruzzen graag fruit en groente eten, krijgen de boomgaarden en moestuinen van de lokale bevolking nogal eens ongenood bezoek van beren. Veel van deze boomgaarden en moestuinen worden dan ook beschermd met schrikdraad (pas dus op als je een lekker appeltje ziet …).

Vliegen naar de Abruzzen

Met de KLM vlieg je dagelijks comfortabel van Schiphol naar Rome. Hier wordt je opgehaald voor je privé transfer naar Pescasseroli in de Abruzzen. Ook kun je kiezen voor een huurauto waarmee je in 2 uur naar Pescasseroli in de Abruzzo rijdt.

Lees meer over de volgende wilde dieren