Abruzzen – het mooiste natuurgebied van Italië

De Abruzzen zijn het mooiste natuurgebied in Italië. Het ruige bergachtige Abruzzo gebied ligt in het midden van Italie ten oosten van Rome en bestaat uit vier nationale parken. In al deze Italiaanse natuurgebieden komen Marsicaanse bruine beren en Apennijnen wolven voor. Op een vakantie in de Abruzzen kun je met een privé gids in de zomer bruine beren spotten en in de winter op sneeuwschoenen naar wolven zoeken.

Volgende stap

Waar liggen de Abruzzen

De Abruzzen, met een oppervlakte van ca. 10.800 km², liggen in het midden van Italië tussen Rome en Pescara aan de Adriatische zee. Het bergdorpje Pescasseroli, de beren hoofdstad van Italië, in de Sangro vallei ligt op ca. 2 uur rijden van Rome. Je kunt dus in de ochtend nog een cappucino drinken in Rome en in de middag met je privé gids in de natuur van de Abruzzen op zoek gaan naar beren en wolven. Pescara, aan de Adriatische zee, ligt eveneens op ca. 2 uur rijden van het bergdorpje Pescasseroli. Hier kun je aan het strand je vakantie in Italië afsluiten.

De Abruzzo bestaat uit vier landschappelijk zeer mooie nationale parken. Het Abruzzen National Park, het Majella National Park, het Gran Sasso en Laga Mountains National Park en het Sirente Velino National Park. Deze nationale parken zijn opgericht om de natuur van de Abruzzen en de daarin levende wilde dieren als bruine beren en wolven te beschermen.

Abruzzen Italië , Europa bestemmingen

De ongerepte natuur van de Abruzzo

De ongerepte natuur van de Abruzzen is zeer gevarieerd met bergen, gletsjers, ravijnen, bossen, weides, rivieren en meren. De Abruzzo wordt door velen gezien als het mooiste natuurgebied van Italië. Maar liefst twee derde van het natuurgebied bestaat uit dichte berkenbossen. De 2 hoogste bergen zijn de 2.247 meter hoge Petrosa berg en de 2.242 meter hoge Marsicano berg.

In de Abruzzo liggen de hoogste bergen van de Apennijnen. Alleen in de Italiaanse alpen liggen hogere bergen. Maar liefst 26 bergtoppen in de Abruzzen zijn hoger dan 2.000 meter. De hoogste bergen zijn de 2.912 meter hoge Corno Grande in het Gran Sasso National Park en de 2.795 meter hoge Monte Amaro in het Majella National Park.

Gran Sasso

De zuidelijkste gletsjer van Europa, de Calderone, ligt in het Grand Sasso Nationaal Park. Het zal je dan ook niet verbazen dat je fantastische kunt wandelen in de Abruzzo. De meeste berghutten in de Abruzzen zijn in de zomer open van april tot en met oktober.

Andere hotspots in de natuur van de Abruzzen zijn de hoogvlakte Campo Imperatore, dat ook wel klein Tibet wordt genoemd. Ook Campo Imperatore ligt in het Gran Sasso National Park.

De Abruzzen zijn een verlaten gebied waar maar weinig mensen wonen. Slechts 3% van de Italianen wonen in de Abruzzen. Naast een paar grotere steden als L’Aquila, Pescara en Sulmano liggen er vooral kleine middeleeuws aandoende en vrijwel verlaten dorpjes op rotspunten. Een aantal van deze dorpjes zoals Scanno en Opi behoren tot de mooiste dorpjes van Italië. Op je vakantie in de Abruzzen geniet je dan ook volop van rust, stilte en ongerepte natuur.

Het klimaat van de Abruzzen

Het klimaat van Abruzzo is mediterraans met warme en droge zomers. De kustregio heeft in de zomer een gemiddelde temperatuur van 23 graden en is mild dankzij de aanwezigheid van de Adriatische zee. In de bergen van de Abruzzen ligt in de winter sneeuw.

In april en mei, als de sneeuw langzaam smelt, staan de weides in volle bloei met prachtige bloemen en planten in frisse lente kleuren. Hongerige bruine beren gaan ontwaken uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel. Dit is een van de beste periodes voor een reis naar de Abruzzen om bruine beren te spotten.

Eind augustus begin september als de ramnus bessen bloeien op de hoge bergweides is een andere perfecte tijd om bruine beren te spotten in de Abruzzo.

Hou je van herfstkleuren, ga dan in september en oktober op vakantie naar de Abruzzen. Bruine beren bereiden zich voor op de winterslaap en je hebt goede kansen om ze te zien zoeken naar voedsel.

Vanaf medio december tot medio april/mei ligt er sneeuw in de Abruzzo. Je kunt dan op je reis naar de Abruzzen met een privé gids op sneeuwschoenen in de compleet verlaten natuur zoeken naar wolven,

Abruzzen National Park, Italië

Abruzzen bruine beren

In de Abruzzen leeft de Marsicaanse bruine beer. Deze beer is een ondersoort van de Europese bruine beer. Naar schatting leven er nog zo’n 60 bruine beren in de Abruzzo. De meeste bruine beren leven in het Abruzzen National Park. Ook in de andere parken komen bruine beren in het wild voor, maar niet zoveel als in het Abruzzen National Park. In het dorpje Scanno werd een berin, door de lokale bevolking Gemma genoemd, vaak met haar jongen gezien. Met een privé gids kun je tussen april en oktober vanuit het dorpje Pescasseroli in de Abruzzo bruine beren spotten.

Wolf reizen, Wildlife spotten in Europa

Abruzzen wolven

In de Abruzzen leven ongeveer 100 Apennijnen wolven verdeeld over 7 a 8 roedels wolven. De Apennijnen wolf is een ondersoort van de Europese grijze wolf. In de natuurgebieden van Italië komen naar schatting ruim 2.000 wolven in het wild voor waarvan 600 a 700 in de Apennijnen. Het aantal wolven in Italië neemt de laatste toe. Vanuit het dorpje Pescasseroli kun je in de winter, als er sneeuw ligt, met een privé gids op sneeuwschoenen in de Abruzzo wolven zoeken.

Andere wilde dieren in de Abruzzo

Abruzzo komt van het Latijnse woord ‘Aprutium’ wat  “het land van zwijnen” betekent. In de bergen van de Abruzzen zie je dan ook veel en vooral hee grote wilde zwijnen. Als je op een beren excursie bent zie je vaak een kolossaal wild zwijn aan voor een bruine beer. Een ander bekend wild dier is de Apennijnen gems waarvan er 800 a 900 in de Abruzzen leven. Ook lynxen, vossen, edelherten, reeën en enorme wilde zwijnen worden regelmatig gezien. Boven je zweven lammergieren en Apennijnen steenarenden op zoek naar aas en prooidieren als vogels en kleine zoogdieren. Deze roofvogels kunnen een spanwijdte van meer dan 2 meter en een gewicht van 6 kg bereiken.

De mooiste dorpjes in de Abruzzen

In de Abruzzo liggen een paar van de mooiste dorpjes van Italië. Of je nu in de zomer bruine beren gaat spotten of in de winter op zoek gaat naar wolven, bezoek een van de fraaie bergdorpjes. De mooiste vinden wij Castel del Monte, Scanno, Opi en Civitella del Tronto.

Natuur Italië

Helemaal leuk is het dorpje Santa Stefano di Sessanio dat in het Grand Sasso National Park ligt op een klein half uur rijden van de hoogvlakte Campo Imperatore. In dit vrijwel verlaten dorpje wonen nog ongeveer 100 mensen. Heel bijzonder is dat de Zweeds-Italiaanse Daniele Kihlgren een deel van het dorpje veranderde in een hotel. Sinds 1999 kocht hij beetje bij beetje huizen in het dorp op. Hij restaureerde de vervallen huizen met de hulp van lokale bewoners. Zijn hotel luistert naar de naam Sextantio Albergo Diffuso. De zeer fraai en authentiek ingerichte kamers van het hotel liggen verspreid over het dorpje. Je kunt zowel in het hotel als bij een paar “papa en mama” restaurantjes genieten van heerlijke streekgerechten.

Wat te doen in de Abruzzen

In de Abruzzo is veel te doen. Voor natuurliefhebbers zijn de Abruzzen de beste plek voor een vakantie in Italië om bruine beren en wolven te zoeken. Verder kun je hier eindeloos wandelen, mountainbiken en in de winter skiën. Ook op cultureel gebied is er veel te doen. Bezoek de vele mooie middeleeuws aandoende dorpjes zoals Castel del Monte, Opi en Scanno. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ook leuk is om na je bruine beren excursies te zwemmen in het Lago di Barrea of het Lago di Compostoto. Hou je van lekker eten en drinken, dan kun je je hart in de Abruzzen ophalen aan de vaak pittige en stevige Abruzzo streekgerechten zoals Arrosticini (geroosterde vleesspiesjes), spaghetti alla chitarra (pasta) en genieten van smaakvolle wijnen zoals de Montepulciano wijn.

Hotel Corona

Hotels in de Abruzzen

Wil je op je reis in de Abruzzen in een sfeervol en comfortabel hotel verblijven? In de Abruzzen overnacht je in een comfortabele Hotel Corona met een wellness en zwembad. Informeer naar karakteristieke Albergo’s in het oude centrum van Pescasseroli of fraai gelegen berghutten in de Abruzzo.

Auto huren Abruzzen

De meeste vrijheid om comfortabel de Abruzzen te verkennen is met een huurauto. Bekijk onze selectie huurauto’s in Italië.

Beste reistijd voor de Abruzzen

De periode om in de Abruzzo bruine beren te zien is van april tot en met half oktober. De beste tijd voor bruine beren spotten is april/mei en eind augustus/begin september.

Wolven in de Abruzzen spotten kun je het hele jaar door. De beste tijd om wolven in de Abruzzo te spotten is van januari tot en met maart.

Ja, ik wil graag meer lezen