Finland beren spotten

Finland is één van de beste landen in Europa om beren te spotten. In Europa leven ruim 22.000 beren waarvan 17.000 bruine beren en 5.000 ijsberen. Bruine beren komen voor in 22 Europese landen. Maar niet overal heb je even goede kansen om ze te spotten. De meeste beren leven in Oost Europa. Door het ontoegankelijk terrein spot je ze daar minder vaak. Wil je op je vakantie in Europa beren zien, dan kun je dankzij de speciale beren lodges het beste naar Finland reizen. Lees hieronder meer over waar en wanneer je het beste in Finland beren kunt spotten ?

Volgende stap

Finland beren spotten – de beste plekken

Als je beren wilt spotten in Europa dan is Finland met ca. 1.500 a 2.000 beren een van de beste keuzes. In het noordoosten van Finland langs de Russische grens gebied leven de meeste beren. Een vrijwel onbewoond gebied met uitgestrekte loof- en naaldwouden onderbroken door talloze meertjes en riviertjes. Hier liggen voormalige grensposten die nu zijn omgebouwd tot beren lodges. Maar niet alle beren lodges bieden even veel kansen om beren te zien. Wij bieden al 20 jaar beren reizen naar Finland aan en weten bij welke lodge je moet zijn om beren te zien. Op onze vakanties in Finland ga je dan ook naar die plekken met de meeste kans om beren te zien. Hotspots zoals Vartius, Kuhmo en Suomussalmi diep in het Wild Taiga gebied in noord oost Finland. Naast beren heb je hier ook kans om wolven, veelvraten, elanden en met heel erg veel geluk lynxen te spotten. Overdag kun je vele soorten vogels in de taigawouden van Finland fotograferen waaronder Siberische gaaien, korhoenders, arenden en diverse soorten uilen.

Hoe spot je beren in Finland

Beren in Finland spotten doe je in de avond en in de nacht. Zo noordelijk in Finland is het in de zomer vrijwel de hele nacht licht. Dit maximaliseert je kansen om op je vakantie beren te zien. Je kunt beren alleen zien vanuit een observatie hut. De kans dat je overdag in het bos een beer tegenkomt is vrijwel afwezig. Er zijn grote schuilhutten waar je met meerdere mensen in zit en er zijn privé hutten waar je alleen in verblijft. De grote hutten hebben stoelen, stapelbedden, een toilet en vaak verwarming. De kleinere fotohutten hebben een meestal een bed (soms een matras), een toilet (soms een emmer), stoelen en veelal verwarming. Verder zijn er luxe hutten om beren, wolven en veelvraten te spotten. Deze luxe beren hutten hebben een tweepersoonsbed, warme douche, comfortabel meubilair en zelfs een eigen keukentje.

Wildernis Lodge, Taiga wouden, Oost-Finland

Via een of meerdere ramen kijk je naar buiten. Je telelens steek je door een lap stof die ervoor zorgt dat de dieren (vooral de raven) je lens niet zien. Zien ze die wel dan maken ze een lawaai van jewelste en blijven de beren nog even in het bos. De gids brengt je naar je hut. In de gedeelde hutten blijft de gids de nacht bij de groep. In de privé hutten blijf je alleen (of met zijn tweetjes). Je krijgt snacks en drankjes om de avond mee door te komen. Als de gids weg is en de rust is teruggekeerd begint het avontuur. Vaak al na een uur komen de eerste beren. De gids heeft voedsel neergelegd om de beren aan te trekken. Hier wordt verschillend over gedacht. Maar door het neerleggen van voedsel worden de beren wel beschermd. In Scandinavië is de jacht op beren namelijk toegestaan. Als er veel toeristen zijn wordt er, net als in Afrika, minder op wilde dieren gejaagd. In het gebied rond de lodge mag immers niet worden gejaagd. Zo help jij met jouw vakantie in Finland beren te beschermen. Vroeg in de ochtend, als de laatste beer weg is, haalt de gids je weer op. In de lodge wacht een verkwikkende sauna en een voedzaam ontbijt. Overdag heb je een eigen kamer met douche en toilet waar je kunt uitrusten. Heb je niet veel slaap nodig, dan kan je overdag de omgeving verkennen.

Bekijk beren lodges met een observatiehut

Beren fotograferen in Finland

Naast observatie hutten zijn er ook fotohutten in Finland met statiefkoppen. De meeste beren lodges hebben diverse fotohutten zodat je kan kiezen uit verschillende achtergronden. Veel hutten hebben verwarming voor als je in het koelere voorjaar of tijdens de herfst in Finland beren wilt fotograferen. In het voor- en najaar heb je naast prachtig zacht licht ook kans op het noorderlicht in Finland. Er zijn fotohutten waar je naast beren ook kans hebt om wolven, veelvraten en elanden te fotograferen. Overdag kun je rond de lodge prachtige landschapsfoto’s maken. Wil je je rondreis in Finland om maken met een huurauto, dan kun je de mooiste plekjes opzoeken om te fotograferen. Bekijk onze fotoreis beren, wolven en veelvraten met huurauto. We maken je vakantie om beren te fotograferen geheel naar je wensen op maat.

Beste reistijd om in Finland beren te spotten

Bruine beer, Finland - Shutterstock

De beste reistijd om in Finland beren te spotten is van mei tot en met september. Begin april ontwaken de eerste (manlijke) beren uit hun winterslaap. In deze reistijd lopen er maar een paar beren rond. Ze zijn dan erg hongerig en over het algemeen goed te zien. In deze periode kun je mooie foto’s maken van beren in de sneeuw. In mei oogt het landschap nog wat bruinig na de wintersneeuw. Tegen het einde van mei ontwaakt de natuur en komen de eerste groene scheuten tevoorschijn. Van eind mei tot half/eind juni is de paartijd voor beren in Finland. Met wat geluk zie je grote mannetjes beren met elkaar vechten. In deze tijd zie je de beren wel minder vaak. Na de paartijd zijn de beren hongerig.

Vanaf half/eind begint een periode van overvloed. In juli en augustus is alles groen. De Wild Taiga staat vol planten en bloemen. De beren eten zich rond aan het vele voedsel en zijn dan heel goed te zien. Ook kun je in die periode vrouwtjes met jonge beren spotten. Verder komen in deze reistijd ook wolven naar de beren lodges. Soms zie je dan wolven die voedsel van etende beren proberen af te pakken. Nadeel van deze tijd is dat er ook veel muggen zijn. Insmeren met DEET helpt net als een anti-muggen net. In september en oktober zijn de beren op hun zwaarst. Ze hebben zich dan helemaal vol gegeten voor hun winterslaap begin november. Als een bijna 500 kg zware en 2,5 meter grote bruine beer vlak voor je hutje opduikt is dat wel een behoorlijk indrukwekkende ervaring …

Finland
J F M A M J J A S O N D
● Beren
● Wolven o o o o o
● Beste tijd  o Goede tijd  Redelijke tijd

Soorten beren in Finland

In Finland leeft één soort beer namelijk de Europese bruine beer. In Europa komen twee soorten beren voor. Naast bruine beren komen in Europa ook ijsberen voor. IJsberen in Europa kun je spotten op Spitsbergen in Noorwegen en in Groenland. De beste plek om ijsberen te spotten is Arctisch Canada. Wereldwijd komen acht soort beren voor. De bruine beer komt het meest voor en leeft in Noord-Amerika, Azië en Europa. Kodiak beren en Grizzly beren zijn ondersoorten van de bruine beer. De Kodiak beer, die op het eiland Kodiak in Alaska leeft, is met 850 kilo de zwaarste beer ter wereld. In Noord Amerika leeft nog de Amerikaanse zwarte beer. In Azië komen Aziatische zwarte beren, de lippen beren, honing beren en panda beren voor. In Zuid Amerika leeft de bril beer. In Afrika en Antarctica komen geen beren voor. Bekijk ook onze reizen op maat om in Canada beren te spotten.

Hoeveel bruine beren in Finland

Naar schatting leven er nog 1.500 a 2.000 beren in Finland. Er zijn ongeveer 2.000 a 2.500 beren in Zweden en ca. 125 a 150 beren in Noorwegen. De kans om beren in Zweden of beren in Noorwegen te spotten is veel kleiner dan in Finland. In 22 landen leven nog ruim 17.000 beren in Europa. De meeste beren komen voor in Oost Europa. Er leven ongeveer 7.000 bruine beren in Roemenië, 800 beren in Bulgarije en 1.500 beren in Slowakije. De bruine beren leven hier vooral in ontoegankelijke bergegebieden waar ze lastig te zien zijn. Ook kun je beren in Italië spotten. Bekijk onze reis op maat om beren in Italie te spotten. r. Als je op je vakantie beren wilt zien, kun je het beste naar Finland reizen.

Bruine beer,Taiga,  Finland - Shutterstock

Beren in Finland gevaarlijk – wat eten beren

Beren in zweden en Finland zijn niet gevaarlijk. In Finland zijn beren schuw en mijden mensen. Daarom kom je ze overdag als je in de taigawouden loopt ook niet tegen. Er zijn wel mensen in Finland aangevallen door beren. Dat waren vooral jagers die een beer niet doodschoten. De verwonde en boze beer viel toen de jager aan. Ook volgen beren soms de honden van de jager. Als ze dan de jager zien hebben ze wel eens de jager aangevallen.

Beren eten alles van vlees en vis tot en met plantaardig voedsel. Beren zijn dus echte omnivoren. Europese bruine beren eten vooral zalm en andere vette vissen. Ook jagen beren wel eens op elanden en rendieren.

Foto: Erik op den Beeck

Wolven in Finland

Wil je op je vakantie wolven spotten, ook dan is Finland een van de beste bestemmingen in Europa. Naar schatting leven er in Finland 250 wolven in 30 roedels. Vooral in het noordoosten langs de grens met Rusland. Helaas wordt in Finland op wolven gejaagd. Hoewel dat de laatste jaren dankzij de wolven reizen minder wordt. Net als elders op de wereld draagt natuur toerisme ook in Finland bij aan het beschermen van wolven. De kans om wolven overdag in het wild tegen te komen is nog kleiner dan om een beer zien.

Wolven zie je dan ook alleen vanuit observatie en schuilhutten. De beste periode om wolven in Finland te spotten is van mei tot en met september. Bij een aantal van onze beren lodges heb je vanuit je fotohut iedere 2 a 3 nachten kans om wolven in Finland te spotten. Wel is het zo dat als er veel beren zijn wolven wegblijven. Wolven gaan confrontaties met beren uit de weg. Ook hebben wolven veel grote territoria dan beren.

Wolven zijn efficiënte roofdieren met lange poten, grote tanden en sterke kaken. Ze hebben een uitstekend reuk en zicht. In roedels die veelal uit familieleden bestaan jagen ze met wel 60 km per uur op prooien zoals rendieren en elanden. Hun meeste bekende vorm van communicatie is huilen. Zo kunnen ze elkaar over grote afstanden informeren over prooien en vijanden. Bekijk ook onze wolvenreizen in Italië en wolven reizen in Amerika.

Maar liefst 74% van de natuur in Finland bestaat uit bossen. Tel daar de 188.000 meren en vele rivieren bij op en dan is er eigenlijk maar één conclusie, in Finland is overal natuur. Wil je dus op natuurvakantie, dan is Finland een van de beste keuzes. Verder bestaat de natuur in Finland uit bergen, stranden, zeeën en moerasgebieden. In deze verschillende biotopen leven beren, wolven en veelvraten die jagen op rendieren en elanden. In rivieren leven otters in bouwen bevers hun dammen. In het noordoosten van Finland leven verder auerhoenen en korhoenen.

Natuur Finland

Deze prachtige vogels hebben eind april en begin mei hun paartijd. Dit unieke spektakel kun je vanuit speciale fotohutten fotograferen. Ook kun je in de natuur in Finland steenarenden, zeearenden, uilen, spechten, taigagaaien en diverse andere soorten vogels spotten.

Een bijzonder dier in de natuur van Finland is de Saimarob. De saima stinkrob leeft niet zoals andere robben in zee. De Saima rob leeft alleen in het Saimamaar in het zuiden van Finland. In het Saimameer leven nog zo’n 300 saimarobben.

Beren route in Oulanka National Park – wandelen in Finland

Oulanka National Park

Nationaal Park Oulanka is een Fins nationaal park dat ligt in de provincies Oulu en Fins Lapland. Het 270 km² grote park werd in 1956 opgericht. In het park ligt de fraaie Oulankakloof, waar de rivier Oulanka tussen hoge rotswanden stroomt. Bekende wandelingen in Oulanka zijn de is de 80 km lange Berenroute en de 12 km lange kleine Berenroute. Je wandelt hier over hangbruggen langs watervallen, kliffen en vele prachtige uitzichtpunten. Hoewel er een paar beren in Oulanka National Park leven zul je ze niet tegenkomen op je wandelingen.

In de winter verandert Finland in een sprookjesachtig winterwonderland. Het noorderlicht is zichtbaar op ongeveer 200 nachten per jaar – of om de andere heldere nacht – in Fins Lapland. De meer traditionele manieren om Aurora te spotten zijn sneeuwschoenwandelen, langlaufen of sneeuwscooter- en sledehondentochten. Als staren naar de donkere lucht in frisse winterlucht niet jouw ding is, kun je gewoon comfort toevoegen.

Prijzen beren spotten in Finland 

Wij bieden diverse meerdaagse arrangementen aan om in Finland beren, wolven en veelvraten te spotten. De meeste van onze vakanties in Finland om beren te zien duren 4 of 5 dagen. Afhankelijk van de lodge waar je verblijft vlieg je via Helsinki naar Kajaani, Oulu of Kuusamo. Meestal kun je kiezen uit een transfer of een huurauto. We maken jouw vakantie in Finland om beren te spotten helemaal naar je wensen op maat. De prijs voor een 5-daagse vakantie in Finland om beren te spotten is vanaf 1.395,- per persoon inclusief vlucht.

Wildlife fly drive Finland

Vakantie Finland boeken – jouw beren reis op maat

Wil je een vakantie naar Finland boeken om beren, wolven, veelvraten of andere wilde dieren te spotten? Bekijk dan onze beren reizen of neem contact met ons op voor advies en een voorstel op maat.

Laat me alle beren reizen in Finland zien

Lees meer over de beren & andere wilde dieren