Noorderlicht voorspelling

Wilt u dit jaar een noorderlicht reis maken? Weet u dan ook waar en wanneer u heen moet en wat de kans is om het noorderlicht te zien? Lees hieronder meer over hoe het noorderlicht ontstaat en hoe de noorderlicht voorspelling werkt in de aurora zone.

Bel of mail ons voor uw noorderlichtreis op maat.

“Heel goed geregeld”

- Dijkstra, Haarlem (jan-2020)

“3 uur vliegen, 2 uur rijden en 1 uur noorderlicht. Leek net niet echt.”

- Johan (dec-2019)

“Geweldig om het noorderlicht te zien.”

- Familie de Groot, december 2019

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes vanaf de zon botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes deeltjes in het geomagnetisch veld van de aarde. De deeltjes botsen met zo’n 400 km per seconde op elkaar op 95 tot 400 km hoogte. Deze zuurstof- en stikstof-deeltjes houden de energie van de botsing niet vast maar stralen die als licht uit. De geomagnetische activiteit wordt uitgedrukt in de KP-index op een schaal van 1-9. Hoe hoger het getal hoe hoger de kans op noorderlicht en hoe zuidelijker het noorderlicht te zien is. Bij een getal van 7 is het noorderlicht in Nederland te zien.

Hoe ontstaan de verschillende kleuren?

De verschillende kleuren ontstaan door botsing van de elektrische deeltjes op verschillende gassen op verschillende hoogtes. Geelgroen ontstaat bij botsing op zuurstofdeeltjes op 95 km hoogte en rood ontstaat bij botsing op zuurstofdeeltjes op 320 km hoogte. Blauw ontstaat bij botsing op stikstofdeeltjes op lage hoogte en op grotere hoogte ontstaat dan paars licht.

poollicht

Wat is de aurora zone en waar ligt deze in Europa ?

Hierboven hebben we verteld dat de geomagnetische activiteit wordt uitgedrukt in de KP-index op een schaal van 1 tot 9. Meestal ligt het getal tussen de 0 en 3. Dit betekent dat de geomagnetische activiteit zodanig is dat u het noorderlicht kunt zien tussen de 66ºN – 69ºN breedtegraad (zie kaartje hieronder). Dit gebied heet de aurora zone en deze ligt als een ovale ring om de aarde. In Europa is dat grofweg de zone boven de poolcirkel in Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland ligt. Al onze lodges liggen in de Aurora zone. Hierboven ziet u de noorderlicht voorspelling voor de komende 3 uur.

KP Aurora Zone

KP-index & geomagnetische stormen

De kans op noorderlicht wordt aangegeven in de KP-index. Deze index geeft op een schaal van 1-9 de geomagnetische activiteit aan beïnvloed door de zonneactiviteit. Hoe hoger het getal hoe hoger de kans op noorderlicht en hoe zuidelijker het noorderlicht te zien is. Bij een KP van 8 is het noorderlicht zelfs in Nederland te zien.

Meestal ligt het getal tussen 0 – 3 wat overeenkomt met het gebied tussen de 66e en 69e breedtegraad. Dit is het gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland boven de poolcirkel. Dit gebied noemen we de aurora zone. Om uw kans om het noorderlicht te zien optimaal te maken, hebben we een selectie gemaakt van boutique lodges die in de aurora zone liggen.

Noorderlicht voorspelling?

De noorderlicht voorspelling blijft lastig omdat je geen invloed hebt op factoren als geomagnetische activiteit. Ook een onbewolkte hemel hebben we niet onder controle. Hoewel je met een huurauto net even een paar kilometer verderop kunt rijden waar het wel onbewolkt is. Wat u wel onder controle heeft is om een lodge in de aurora zone te kiezen. Al onze lodges en hotels op onze winterreizen liggen in de aurora zone.

Een leuke app om op uw noorderlicht reis in Lapland of IJsland de noorderlicht voorspelling te checken is My Aurora

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

 

.

Informatie, advies of reis boeken naar het Noorderlicht?

Hebt u interesse in een noorderlicht & ijsberen reis in Canada, huskysafari & noorderlicht in Lapland, rondreis in IJsland, Expeditie reis naar Groenland of Spitsbergen, maatwerk reis, luxe reis in Lapland & IJsland, groepsreis in Canada of Groenland, bel ons op 020 – 641 86 97 of stuur uw email aan info@sundowner.nl