Op safari in Tarangire National Park

Tarangire National Park staat bekend om de unieke baobab bomen, de Tarangire rivier en de enorme kuddes olifanten van wel 250 dieren. Door de verschillende landschappen is Tarangire één van de mooiste parken voor een safari in Tanzania. Naast olifanten kun je in Tarangire veel roofdieren spotten en unieke soorten als de gerenoek en de oryx zien. In het park kun je naast jeep safari’s ook nacht game drives, wandelsafari’s en ballonsafari’s maken. Tarangire is vooral in de droge tijd een echte aanrader.

Volgende stap

Tarangire bezienswaardigheden

Tarangire ligt in het noorden van Tanzania op 2,5 uur rijden van Arusha. Een indrukwekkend park dat haar naam dankt aan de Tarangire rivier. In het heuvelachtige noorden liggen acacia boslanden en open graslanden met termietenheuvels, rode aarde en eeuwenoude baobab bomen. De bekendste Baobab boom in Tarangire, Poachers Lookout, heeft een opening waar met gemak 6 mensen in kunnen slapen.

Het afgelegen zuiden van Tarangire wordt minder vaak bezocht. Hier vind je heuvelachtige bos- en graslanden en uitgestrekte moerassen omzoomd door palmbomen en bergen op de achtergrond. Ronduit spectaculair. In de Silale moerassen zie je op safari vaak olifanten en kun je wel 5 meter lange Afrikaanse rotspython’s spotten. In het droge seizoen is de Tarangire rivier de belangrijkste bron van water voor de wilde dieren. De rivier stroomt noordwaarts en mondt uit in het Burunge meer.

Wilde dieren spotten in Tarangire

In Tarangire National Park kun je de grootste kuddes olifanten in Tanzania en zelfs van heel Afrika spotten. Sommige kuddes tellen wel 250 olifanten en een ontmoeting daarmee zul je niet snel vergeten. Daarnaast leven er grote aantallen impala’s, elanden, buffels, zebra’s, gnoes, giraffen, gazellen en koedoes. Uniek zijn de gerenoek en de oryx.

Met zoveel prooidieren heb je uitstekende kans om in Tarangire roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s te spotten. In de rivier leven krokodillen en nijlpaarden. Met wat geluk zie je in het meer open zuiden ook cheeta’s. Vogelaars zullen Tarangire met meer dan 550 soorten vogels zeker waarderen.

Wilde dieren spotten, Baobab Tarangire, Tarangire National Park

Tarangire Big Five spotten

De Big Five in Tarangire spotten kan niet. In het park komen namelijk geen neushoorns voor. Leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels kun je er wel zien. Bekijk hier in welke parken je de Big Five in Tanzania kunt zien.

Migratie Tanrangire, Tarangire National Park

Migratie Tarangire

Tarangire heeft net als de Serengeti haar eigen migratie. In de droge tijd van juni tot en met oktober trekken grote aantallen dieren naar de Tarangire rivier op zoek naar water. Naarmate de droge tijd vordert wordt de rivier steeds droger totdat er vaak alleen nog maar zand ligt. Olifanten zoeken dan met hun poten en slurf naar water in de zanderige bodem.

In de regentijd van november tot en met mei is er overal water in het park. De dieren verspreiden zich vooral in april en mei over het hele park en de bufferzones. In deze periode moet je vaak wat langer zoeken naar wilde dieren. Ook in het regenseizoen zie je grote kuddes olifanten in Tarangire.

Wat te doen in Tarangire National Park

In Tarangire kun je diverse safari activiteiten doen. Naast game drives zijn wandelsafari’s, nacht game drives en ballon safari’s mogelijk.

Game drives

In Tarangire kun je game drives maken in je eigen 4WD jeep met chauffeur. Als je een fly-in reis hebt geboekt, dan maak je gebruik van de 4WD jeeps uit de lodge waar je verblijft. Je deelt die 4WD jeep met chauffeur dan met andere gasten uit de lodge waar je verblijft.

Tarangire Treetops game drive

Nacht game drive

Naast game drives overdag kun je ook nacht game drives in Tarangire maken. Onder andere Tarangire Treetops, Oliver’s Camp, Swala, Kuro en Tarangire Safari Lodge bieden nacht game drives in Tarangire aan. In het donker rijdt je de Afrikaanse bush in. De gids heeft een sterke kamp bij zich om naar dieren te speuren. Met wat geluk spot je jagende  leeuwen, luipaarden en hyena’s. Andere dieren die je op je nachtgame drive kun zien zijn bushbabies, genetkatten, stekelvarkens en uiteraard kuddes olifanten.

Tarangire Treetops wandelsafari

Tarangire wandelsafari

In Tarangire een wandelsafari maken kan bij o.a. Tarangire Treetops, Oliver’s Camp, Swala, Kuro en Tarangire Safari Lodge. Vroeg in de ochtend wandel je met een gewapende ranger en gids van het kamp door de ontwakende wildernis. Hoewel je altijd grote wilde dieren zoals leeuwen en olifanten kunt tegenkomen, gaat het op een wandelsafari in Tarangire vooral om de bush zelf. Sporen volgen, prachtige verhalen over wilde dieren en uitleg over de vele bomen en planten. Op een wandelsafari in Tarangire leer je de bush pas echt  kennen.

Meerdaagse fly-tent safari

Ook een meerdaagse fly-tent safari is mogelijk. Hierbij wandel je met een gewapende gids van het basis kamp waar je verblijft naar een klein tentje midden in de wildernis. Hier verblijf je dan 1 of meerdere nachten. Zie je zelf al zitten bij een knapperend houtvuurtje, koud wit wijntje bij de hand en genieten van de geluiden van de Afrikaanse bush …

Tarangire ballonsafari

Een ballon safari in Tarangire is een uniek hoogtepunt. Zweef in stilte over de vlakten, spot wilde dieren en zie hoe het ochtendlicht de graslanden verlicht. Vraag ons gerust om de prijzen voor een ballon safari in Tarangire.

Tarangire ballonsafari

Beste reistijd Nationaal Park Tarangire

Je kunt het hele door op safari reis naar Tarangire National Park. De beste periode, als je veel wilde dieren wilt zien, is de lange droge tijd van juni tot en met oktober.

Tarangire lange droge seizoen

(juni tot en met oktober)

Het lange droge seizoen Tarangire loopt van juni tot en met oktober. Het is dan overdag zonnig met temperaturen rond de 26°C en er valt vrijwel geen regen. In de ochtend en avond kan het koel zijn dus neem een sweater of trui mee. In de droge tijd is de vegetatie minder dicht waardoor je meer wilde dieren op je safari in Tarangire ziet. Ook drogen in deze droge periode de waterbronnen op. Je ziet dan ook veel wilde dieren op plaatsen bij de Tarangire River waar nog water is. Er zijn in het lange droge seizoen ook minder muskieten en je hebt minder kans op malaria in Tarangire.

Tarangire National Park

Tarangire korte regenseizoen

(november en december)

Tijdens het korte regen seizoen in Tarangire regent het meestal niet de hele dag. Het is overdag rond de 29°C en de natuur is prachtig groen. Neem wel regenkleding mee. In het korte regenseizoen in Tarangire kun je ook prima op safari.

Tarangire korte droge seizoen

(januari en februari)

Het korte droge seizoen in Tarangire heeft minder dagen met regen. Het is overdag rond de 29°C en de natuur is groen. Het is een mooie periode om op safari in Tarangire te gaan.

Tarangire lange regenseizoen

(maart tot en met mei)

Op veel dagen in de lange regentijd in Tarangire regent het lang en hevig. De natuur is weelderig groen en in deze tijd van overvloedig voedsel worden veel jonge dieren geboren. Het koelt wat af en overdag is het rond de 26°C Door de dichte vegetatie zie je minder goed wilde dieren. Water is overal waardoor je langer moet zoeken om wilde dieren te spotten. In het lange regenseizoen in Tarangire migreren dieren van de rivier af het park en de omliggende bufferzones in. Er zijn meer muskieten en de kans op malaria is groter. Wegen kunnen onbegaanbaar worden. Het is een stuk rustiger in het park en veel lodges en tented camps bieden lagere “green season” prijzen. In mei nemen de regens gewoonlijk af.

Klimaatschema Tanzania

Tarangire Lodges & tented camps

In Tarangire kun je zowel binnen als buiten het park verblijven. Net buiten Tarangire National Park liggen o.a. Burunge Tented Camp, Maramboi Tented Camp, Tarangire Treetops en Tarangire River Camp. In het noorden van Tarangire liggen o.a. Tarangire Safari Lodge en de Tarangire Sopa Lodge. In het midden van het park ligt Balloon Camp Tarangire. In het zuiden liggen Oliver’s Camp, Sanctuary Swala Camp en Kuro Tarangire.

Bekijk hier onze selectie lodges & tented camps in Tarangire.

Lemala Mpingo Ridge

Hoe reis je naar Tarangire Nationaal Park

Tarangire ligt in het noordelijke safaricircuit. Tarangire kun je dan ook goed combineren met safari’s in Arusha National Park, Lake Manyara, Lake Eyasi, Lake Natron, de Serengeti en de Ngorongoro krater. De meeste safari’s in het noorden van Tanzania starten vanuit de stad Arusha. Je kunt naar Tarangire vliegen of rijden in je 4WD jeep.

Noordelijke safari circuit Bekijk op kaart

Bekijk hieronder de andere parken in het noordelijke safaricircuit.

ArushaLake Eyasi  – Lake Manyara  – Lake NatronNgorongoroRubondo IslandSerengeti – West Kilimanjaro

Klimaat

Dag: 22°C – 28°C

Nacht: 12°C – 16°C

Beste reistijd

Juni – oktober

Lees meer

Tarangire National Park

Bekijk onze voorbeeldreizen