Ontdek het Hudson Bay in Canada

De kust van de Hudson Baai, waar Churchill aan ligt, is al sinds de laatste ijstijd een gebied vol Wildlife. Een uniek gebied waar vier verschillende ecosystemen samenkomen. Een gebied waar veel verschillende dieren uit de vier ecosystemen zoals ijsberen, grizzly beren, zwarte beren, wolven, vossen, lynxen, kariboes, elanden, sneeuwhazen,  en vele soorten vogels, waaronder de sneeuwuil, samenleven.

Volgende stap

IJsbeer Churchill Wild © Dennis Fast
Foto: © Natural Habitat Adventures
Tundra
Tundra

Spot beloega’s en ijsberen in de Arctische zomer

Het meest aansprekende dier van dit unieke gebied is natuurlijk de ijsbeer, het grootste landroofdier ter wereld. Vanaf juli, als de korte Arctische zomer aanbreekt en het pakijs zich terug trekt, gaan deze dieren het land op van de kusten van de Hudson Baai. De ijsberen blijven hier tot en met eind november als het pakijs weer stevig genoeg is om er zeehonden op te kunnen jagen.

Het grootste deel van het jaar is het er stil, koud en donker met korte dagen maar in de korte Arctische zomer in juli en augustus barst het gebied van zon en warmte en zijn de dagen langer. Overal prachtige kleuren en volop leven. Met Tundra Buggies en te voet kunt u dit schitterende gebied verkennen.

In zee zoeken orka’s en zeldzame Groenlandse walvissen naar voedsel. In de Seal River en de Churchill River komen duizenden witte beluga walvissen samen om hun jongen ter wereld te brengen. Met zodiacs, grote boten, zee kano’s en snorkelend kunt u deze fascinerende dieren in hun eigen element bekijken.

Hudson Bay is de beste plek om ijsberen & beloega dolfijnen in het wild te spotten”

Bekijk ijsberen en Noorderlicht in de Arctische winter

Bij Churchill leeft één van de meest succesvolle ijsberen gemeenschappen ter wereld. In de winter leven de ijsberen 60 tot 200 km uit de kust van de bevroren Hudson Bay. Op deze enorme ijsmassa, die zo’n 1.000 km breed en 1.300 km lang is, jagen ze op zeehonden.

Als de lente komt worden enorme ijsschotsen door de wind naar het zuiden geblazen waar ze op de kust vastlopen. De beren komen zo aan land en rond juli zijn de meeste ijsberen in de binnenlanden achter de kust verdwenen waar ze in holen op de koude permafrost de warme zomer afwachten. IJsberen zijn op wel 160 km afstand van de Hudson Bay gezien. Tegen het einde van de zomer begeven ze zich weer naar het noorden waarbij ze afstanden van wel 1.000 km afleggen. Rond oktober arriveren ze dan in het gebied rond Churchill.

De diersoorten die u in oktober en november op uw ijsberen safari kunt zien zijn o.a. kariboes, ringelrobben, baardrobben, hoenders, poolvossen, wolven, sneeuwhoenders en sneeuwuilen.

Churchill is één van de gebieden met de hoogste concentratie Auroroa Borealis activiteit ter wereld. Een spectaculair natuurfenomeen waarbij zonnewinden die 100 a 300 kilometer boven het aardoppervlak waaien botsen op gasmoleculen die hierdoor oplichten. De kleuren worden bepaald door de soorten atomen die door de geladen deeltjes worden geraakt. Het gevolg is een myriade aan kleuren die een adembenemende luchtshow opleveren.

Beste reistijd

IJsberen kunt u vanaf juni tot en met november zien. Wilt u ook beloega dolfijnen en paars bloeiende toendra zien? Dan is juni tot en met augustus de beste periode voor u. In september kunt u naast ijsberen ook prachtige herfstkleuren, de kariboemigratie en het eerste Noorderlicht zien. In oktober en november kunt u de ijsberen in een klassiek poollandschap van ijs en sneeuw fotograferen, Noorderlicht spotten en een huskykennel bezoeken.

Klimaatschema Canada

Activiteiten in de Hudson Bay

In de Hudson Bay kun je het volgende doen:

  • Wandelen met ijsberen
  • IJsberen bekijken per toendrabuggy
  • Kajakken of snorkelen met beloega’s
  • Noorderlicht spotten
  • Helikoptervlucht
  • Husky safari

Klimaat in Churchill

Dag: -15°C – 24°C

Nacht: -26°C – 11°C

Beste reistijd

Juli – november

Lees meer

Lodges in de Hudson Bay

Bekijk onze selectie lodges