Ontdek Churchill in Canada

Een van de beste plekken ter wereld om ijsberen in hun natuurlijke omgeving te spotten is het stadje Churchill in Manitoba in het noorden van Canada. Hier kun je op je vakantie in oktober en november honderden ijsberen zien. De roofdieren wachten op de vlaktes rondom Churchill tot het ijs op de Hudson Bay is dichtgevroren. Als de Hudson Baai is dichtgevroren, dan verdwijnen de ijsberen als bij donderslag het ijs op om op zeehonden te gaan jagen. Niet voor niets heet Churchill in Manitoba Canada ook wel de ijsberen hoofdstad van de wereld.

Volgende stap

Het stadje Churchill in Canada

Churchill in Canada is een klein stadje in het noorden van de provincie Manitoba. Het stadje ligt omringd door eindeloze wildernissen aan de Hudson Bay en telt iets meer dan 900 inwoners. De stad heeft een klein centrum met onder andere een bioscoop, diverse cafes en restaurants, een ziekenhuis, een zwembad, een supermarkt, diverse souvenirwinkeltjes en het Eskimo museum. De luchthaven van Churchill en het treinstation liggen vlakbij zodat je snel naar Churchill in Canada reist.

Wat te doen in Churchill Canada

Er is veel te doen in en rond Churchill Canada waarbij je kunt kiezen uit culturele en meer outdoor activiteiten. Zo kun je afhankelijk van de periode dat je in Canada op vakantie bent een husky safari maken, vliegen met een helikopter, kajakken met witte beloega walvissen, vogels spotten, een boottocht maken, het noorderlicht bewonderen, het Eskimo museum bezoeken, de ijsberen gevangenis bekijken en een excursie maken langs de culturele hoogtepunten van Churchill.

Met het vliegtuig of de trein naar Churchill in Manitoba Canada

Je kunt Churchill op je vakantie alleen per vliegtuig of per trein bereiken. Het meest comfortabel is om in ca. 2,5 uur te vliegen van Winnipeg naar Churchill. Je kunt ook met de trein van Winnipeg naar Churchill. Deze treinreis duurt 3 dagen waarbij je 2 nachten in een slaapcoupe of slaapstoel doorbrengt. De reis per trein gaat dwars door de vrijwel verlaten wildernis van Noord Canada en is een beleving op zich. Doordat er vaak een dik pak sneeuw op de treinrails ligt moet je rekening houden met oponthoud. De meeste agenten waar wij mee samenwerken raden een treinreis aan het begin van je ijsberen rondreis dan ook af.

Beste reistijd voor een bezoek aan Churchill

De beste reistijd voor Churchill hangt af van wat je wilt zien en meemaken. Wil je op je vakantie in Canada grote aantallen ijsberen van dichtbij in hun natuurlijke omgeving spotten, dan zijn de maanden oktober en november de beste tijd. Wil je witte beloega walvissen, diverse soorten vogels en een toendra vol kleurrijke bloemen zien, dan zijn de zomer maanden juli en augustus de beste tijd voor een vakantie in Churchill in Canada.

IJsberen spotten bij Churchill Canada

Op de vlaktes rondom Churchill kun je op je vakantie in Canada tussen half oktober en half november grote aantallen ijsberen zien. De ijsberen hebben de warme zomer doorgebracht in holen in de permafrost in het achterland van Churchill. Begin oktober migreren de ijsberen naar de oevers van de Hudson Bay. Hier wachten de ijsberen geduldig tot de Hudson Baai rond half november dichtvriest. Als bij toverslag verdwijnen de ijsberen het pakijs op om te gaan jagen op zeehonden. In deze periode wandelen de ijsberen dan ook regelmatig door de straten van Churchill. De politie vangt ze dan met een verdovingsgeweer en brengt ze naar de Polar Bear Jail, de gevangenis voor ijsberen. Zodra de Hudson Bay bevriest, worden de ijsberen weer vrijgelaten.

IJsbeer Churchill Canada

IJsberen in de straten van Churchill en de ijsbeer gevangenis

Als de ijsberen rondom Churchill wachten tot de Hudson Bay dichtvriest wandelen er altijd wel een paar de straten van Churchill in op zoek naar eten. Iedereen moet dan naar binnen. Een speciale eenheid van de lokale politie verdooft de ijsberen met een verdovingsgeweer. Hierna worden de ijsberen naar de ijsberen gevangenis vlakbij de luchthaven net buiten de stad gebracht. Hier blijven ze tot ze worden vrijgelaten. Ze worden dan verdoofd en in een net onder een helikopter ergens ver buiten Churchill gedropt.

In Churchill zie je borden staan die je wijzen op het gevaar van ijsberen. Aan de rand van Churchill staan borden die aangeven dat je niet verder moet wandelen in verband met ijsberen. Kijk overdag als het licht is goed om je heen of er niet een ijsbeer rondloopt. Auto’s zijn gewoonlijk niet afgesloten zodat je altijd kan schuilen als er een ijsbeer rondloopt. Als het donker wordt, neem dan een taxi.

Andere wilde dieren die je kunt spotten bij Churchill

Behalve ijsberen kun je rond Churchill op je rondreis door Canada nog veel meer wilde dieren zien zoals rendieren, beloega walvissen, poolvossen en diverse soorten vogels. In juli en augustus kun je duizenden beluga-walvissen spotten die de Churchill River opzwemmen. Ga mee met Sundowner Wildlife Holidays in de zomer om deze witte walvissen te bekijken. In de zomer als de toendra in bloei staat kun je meer dan 150 soorten vogels zien. IJsberen zijn niet de enige beren die je rondom Churchill kunt zien. Zo nu en dan worden er op excursies in het achterland van Churchill ook wolven, zwarte beren en zelfs grizzly beren gespot.

Churchill

IJsberen fotograferen in Churchill

De beste plek ter wereld om ijsberen te fotograferen is Churchill in Manitoba in het noorden van Canada. Nergens anders ter wereld zie je zo zeker zoveel ijsberen bij elkaar en kun je ze van zo dichtbij fotograferen. IJsberen fotograferen in Canada doe je vanuit een verwarmde toendra buggy op hoge wielen met aan de achterkant een open balkon. In een tundra buggy kunnen 35 mensen maar op onze reizen gaan er maar 15 mensen mee. Je hebt dus alle ruimte en er staan dus geen hordes mensen voor je als je die enorme ijsbeer wilt fotograferen op je vakantie in Canada. Ook bieden wij reizen aan vanuit afgelegen lodge rondom Churchill waarbij je met een gewapende gids te voet op zoek gaat naar ijsberen. Dit is voor ijsbeer fotografen het foto paradijs. Waar je vanuit een toendra buggy alleen vanuit een hoog standpunt ijsberen kunt fotograferen, kun je op deze reizen ook vanuit een laag standpunt ijsberen fotograferen op je foto vakantie in Canada. En spannend dat het is …

Het noorderlicht op de toendra vlaktes bij Churchill

Op de vlaktes rondom Churchill aan Hudson Bay heb je uitstekende kansen om op je vakantie in Canada bij een helder hemel en een donkere nacht het noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon, de zonnewind, botsen op moleculen onze dampkring. Deze deeltjes bereiken de noord- en zuidpool als eerste zodat je daar het noorderlicht als eerste ziet. Naast een donkere nacht en een heldere hemel is ‘lichtvervuiling’ van belang. Op de donkere vlaktes rondom Churchill zijn geen lichten zodat je hier de beste kansen hebt om het noorderlicht te zien. De beste periode om het noorderlicht in Canada te zien is van oktober t/m maart. In andere maanden en overdag is het poollicht er ook maar alleen is het niet zichtbaar.

Per toendra buggy ijsberen spotten bij Churchill

De beste en veiligste manier om ijsberen van dichtbij te spotten is in een toendra Buggy. Een toendra buggy is een verwarmde bus op hoge wielen met aan de achterkant een open balkon. In de toendra buggy staan aan beide kanten van het gangpad kleine banken, net als in een bus. In de buggy is plaats voor 35 personen maar tijdens de ijsberenreizen van Sundowner Wildlife Holidays, gaan er nooit meer dan 15 a 17 personen mee. Je hebt dus alle ruimte en je kunt aan beide kanten zitten bij je “eigen” raampje. Er staat dus niemand voor je neus als je net die ijsbeer wilt fotograferen. IJsberen staan vaak op hun achterpoten tegen de toendra buggy aan. Hun enorme klauwen zijn dan maar een meter van je verwijdert. Hoe dichtbij wil je het hebben …

Churchill

De toendra lodge op de vlakte bij Churchill

De toendra lodge is een verrijdbaar hotel op hoge wielen dat bestaat uit meerdere ‘wagons’. Aan boord van de toendra lodge is een dinerzaal, een gezellige lounge, toiletten, douches en slaapkamers. De toendra lodge wordt aan het begin van het ijsberenseizoen daar neergezet waar je de meeste kans hebt om ijsberen te zien. Dit hotel op wielen staat midden in de toendra en zorgt ervoor dat je dag en nacht tussen de ijsberen bent. Je kijkt niet alleen naar de beren maar je eet en slaapt ook tussen de ijsberen. Schrik dus niet als een ijsbeer door je slaapkamer raampje kijkt.

Afgelegen lodges in de wildernis rondom Churchill

Naast de toendra lodge vind je in de wildernis rondom Churchill nog een aantal lodges. Deze afgelegen lodge zoals de Seal River Lodge of de Nanuk Lodge zijn alleen met een korte vlucht vanuit Churchill te bereiken. In de weide omgeving van deze lodges leven alleen wilde dieren. Mensen zijn in geen velden of wegen te bekennen. IJsbeer reizen naar Churchill zijn al niet goedkoop, maar ijsberen, beloega en wolven reizen naar deze afgelegen lodges doen daar nog een schepje bovenop. Daar staat een wel zeer bijzonder beleving in de ongerepte natuur van Canada tegenover.

Hotels in het stadje Churchill

In het stadje Churchill liggen enkele eenvoudige doch comfortabele hotels. De kamers zijn allemaal voorzien van privé faciliteiten. Eten en drinken doe je meestal in een café of restaurant in Churchill zelf. Een sfeervol hotel in Churchill waar wij agent van zijn is de Lazy Bear Lodge.

Churchill

Het klimaat van Churchill, Canada

Churchill in Manitoba Canada heeft een subarctisch klimaat met lange en koude winters en korte zomers. De temperatuur kan er ’s winters dalen tot -26°C en in de zomer wordt het er vaak niet warmer dan 13°C. Dit komt doordat het stadje aan het water ligt. In de winter is de baai compleet bevroren. De noordelijke wind die over het bevroren water in Churchill terecht komt, zorgt in de winter voor ijskoude temperaturen. Churchill ligt op dezelfde hoogtegraad als Schotland maar doordat het water van de Hudson baai nooit warmer is dan 3°C, zorgt het voor een subarctisch klimaat in de stad. Daarom raden we je aan om je warm aan te kleden voor je vakantie naar Churchill Canada. Kies je kleding volgens het 3-lagen systeem.

Top 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Churchill in Canada

In en om Churchill Canada is veel te zien. Hieronder vind je de top 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten voor je vakantie in Churchill in Canada. Bekijk de highlights van Churchill op de kaart.

1. De Hudson Bay, Canada

De Hudson Bay is een enorme baai die grenst aan de provincies Nunavut, Manitoba, Ontario en Quebec in het noorden van Canada. De baai is vernoemd naar de Engelse zeevaarder Henry Hudson die voor de VOC werkte en die in 1609 de Hudson rivier, die ook naar hem vernoemd is, ontdekte. De Hudson Bay en de kust langs de baai zijn de beste plekken ter wereld om ijsberen te spotten. De beste tijd om ijsberen rond de Hudson Bay te zien zijn de maanden oktober en november. De beste tijd om witte beloega walvissen, vogels en een bloeiende toendra bij de Hudson Bay te bekijken zijn de maanden juli en augustus. Op al onze reizen naar Churchill in Canada kom je langs of vlieg je over de Hudson Bay.

Foto: Lianne Thompson - © Natural Habitat Adventures

2. Cape Merry National Historic Site

Cape Merry is een van de historische plaatsen in Chruchill en ligt ca. 2 km buiten het centrum van Churchill. Het voormalige ‘Knights Round Point’ werd als pelshandelspost gebruikt door de Hudson Bay Company. De kaap werd goed bewaakt tegen bezetting met kanonnen en muren. Momenteel rest alleen een eenzaam kanon en een afbrokkelende muur. Vanaf Cape Merry heb je een fantastisch uitzicht over de Hudson Bay en de  rotsachtige omgeving.

3. Wapusk National Park

Het ongerepte Wapusk National Park ligt op 45 km van Churchill in het noorden van Manitoba. Het park omvat zowel arctische toendra als boreale wouden. Wapusk is een van de grootste nationale parken van Canada en opgericht om parende ijsberen te beschermen. De naam Wapusk komt van het woord Wâpask, wat ijsbeer in de taal van de lokale Inuit betekent. In de zomer kun je er op je rondreis door Canada witte beloega walvissen zien en in de herfst en winter ijsberen.

Sneeuwuil, Yellowstone, Amerika - Nathab Adventures

4. Fort Prince of Wales Fort Historic Site

Het in de 18e eeuw gebouwde stervormige Fort Prince of Wales is een belangrijke historische plek in Churchill Manitoba. Het fort werd gebruikt om in pels en dierenvacht te handelen en werd bewapend met 42 kanonnen. Geen van de kanonnen heeft ooit een schot gelost. Het fort werd aan het einde van de 18e eeuw voor een deel verwoest maar het grootste deel van de structuur staat er nog en is bijzonder om eens te bezoeken. Een culturele excursie naar Fort Prince of Wales mag op je vakantie in Churchill Canada natuurlijk niet ontbreken.

5. Het Eskimo of Itsanitaq Museum

Dit museum, beter bekend als het Eskimo Museum, geeft een inkijk in het leven van de bevolking die het eerste in Manitoba, Canada, leefde: de Inuit. Bekijk handgemaakte spullen, archeologische vondsten, opgezette wilde dieren en kom alles te weten over de cultuur van de Inuit.

 

Klimaat van Churchill

Dag: -20°C – 13°C

Nacht: -30°C – 0°C

Beste reistijd Churchill

Oktober – november