Ontdek de Hudson baai in Canada

De Hudson Baai is een uitgestrekte zee in het noorden van Canada. Op je vakantie in Canada kun je hier op zoek naar beloega walvissen, Groenlandse walvissen, walrussen, zeehonden en de laatste jaren ook orka’s. De echte parel van de Hudson Bay is de ongerepte wildernis langs de kust vol wilde dieren. In dit verlaten gebied liggen een paar afgelegen lodges waar je alleen met een bushvliegtuigje naar toe kunt vliegen. Vanuit deze lodges die wij op onze reizen naar Canada allemaal aanbieden ga je met gidsen op zoek naar ijsberen, wolven, beluga’s, poolvossen, kariboes, sneeuwhazen en vele soorten vogels, waaronder sneeuwuilen.

Volgende stap

Waar ligt de Hudson Baai in noord Canada

De uitgestrekte Hudson Baai in noord Canada heeft een oppervlakte van maar liefst 1.230.000 vierkante kilometer en is op de Golf van Bengalen na de grootste baai van de wereld. De kust van de Hudson Bay grenst aan de provincies Nunavut, Manitoba, Ontario en Quebec. De Hudson Bay dankt haar naam aan de Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson die de Hudson Bay in 1611 ontdekte toen hij op zoek was naar de noordwestelijke doorvaart naar China. De kust en het achterland van de Hudson Baai is grotendeels verlaten met slechts een paar nederzettingen.

Churchill, de ijsberen hoofdstad van de wereld in Manitoba, Canada

Churchill, de ijsberen hoofdstad van de wereld, ligt aan de kust van de Hudson baai in het noorden van Canada. Als je in Canada ijsberen wil spotten, dan is Churchill the “place to be”. Wij gebruiken Churchill in Canada dan ook als begin en eindpunt van diverse reizen in Canada op zoek naar o.a. ijsberen, wolven en beluga walvissen.

Het dorpje Churchill ligt aan de Hudson baai in een overgangsgebied van de zuidelijke taiga naaldbossen naar de noordelijke toendra vlaktes van het noorden.

Vanuit Churchill kun je op je vakantie in oktober en november in een verwarmde toendra buggy op hoge wielen op de ijzige vlaktes rondom Churchill op zoek naar ijsberen in Canada. Ook is het mogelijk om op je rondreis door Canada in de Tundra Lodge op hoge wielen op de vlaktes buiten Churchill tussen de ijsberen te slapen. Een zeer bijzondere ervaring waarbij je ook nog eens uitstekende kansen hebt om het noorderlicht te zien.

In juli en augustus staat de toendra in bloei en zwemmen ruim 3.000 witte beloega walvissen de Churchill rivier op. Met boten maar ook vanaf de kant kun je de beluga walvissen spotten.

Wil je met gewapende gidsen wandelen tussen ijsberen en de grootste wolven in Canada, dan kan dat in juli en augustus vanuit afgelegen lodges op een half uur vliegen vanuit Churchill. Lees meer over wandelen met ijsberen en wolven hieronder bij afgelegen lodges langs de Hudson Bay.

Over wandelen met ijsberen gesproken, soms wandelen ijsberen in de straten van Churchill. Als in oktober en november honderden ijsberen rondom Churchill in Canada wachten tot de Hudson Bay dichtvriest, wandelen hongerige ijsberen soms Churchill in. Ze zoeken dan bij de huizen naar voedsel. Een speciale unit van de lokale politie vangt de ijsberen en brengt ze naar de “polar bear jail” ofwel de ijsberen gevangenis. Later worden de ijsberen met een helikopter naar een afgelegen gebied gebracht waar ze worden vrijgelaten. Je kunt de polar bear jail bezoeken maar alleen aan de buitenkant.

Afgelegen lodges aan de Hudsonbaai

Langs de Hudson Bay liggen een aantal afgelegen lodges waar je alleen met een bushvliegtuigje naar toe kunt vliegen. De Seal River Heritage Lodge, de Nanuk Polar Bear Lodge, de Dymond Lake Ecolodge en de Newborn Polar Bear Cubs Lodge zijn stuk voor stuk eenvoudige maar comfortabele lodges. Vanuit deze lodges ga je met ervaren gidsen te voet, per boot en per ATV op zoek naar ijsberen, wolven, beluga’s, rendieren en andere wilde dieren. Soms hoef je er niet eens op uit en komen de ijsberen en wolven bij de lodge kijken wat jij aan het doen bent.

Dymond Lake Lodge

Vliegen naar Churchill aan de Hudson baai

Je bereikt de Hudson Bay per vliegtuig of per trein vanuit Winnipeg de hoofdstad van Manitoba in Canada.

Op de meeste van onze reizen vlieg je met je groep in een charter vliegtuig van Winnipeg in ongeveer 2,5 uur naar Churchill aan de Hudson Baai. Een prachtige vlucht waarbij je eerst over dichte taigawouden vliegt. Langzaam zie je vanuit het vliegtuig het landschap onder je veranderen in eindeloze toendra vlaktes met talloze kleine meertjes. Omdat je vrij laag vliegt, heb je kans om uit het vliegtuig naar Churchill al wilde dieren te zien. Als je vliegtuig in de buurt van Churchill de landing inzet heb je kans om je eerste ijsberen in Canada te zien.

Met de trein van Winnipeg naar Churchill

Op een beperkt aantal ijsberen reizen in Canada kun je met de trein van Winnipeg naar Churchill aan de Hudson Bay reizen. Deze reis duurt 3 dagen en 2 nachten. Je kunt kiezen uit slaapstoelen of een slaapcoupe. Ook is er een restauratie wagon waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Vanuit de trein trekt het veranderende landschao langzaam aan je voorbij. Je stopt bij kleine gehuchtjes in in de middle of nowhere. Wel ligt er vaak veel sneeuw op de treinbaan waardoor de trein behoorlijke vertraging op kan lopen. Hierdoor kan je een deel van je ijsberen reis missen. De meeste agenten op 1 na zijn dan ook gestopt met het aanbieden van ijsberen reizen in Canada waarbij je met de trein van Winnipeg naar Churchill reist. Deze ijsberen reizen zijn zeer gewild en vrij snel uitverkocht. Wil je dus in Canada ijsberen spotten waarbij je met de trein van Winnipeg naar Churchill reist, boek dan ruim op tijd.

Wel kunnen we bij de meeste ijsberen reizen in Canada op je terugreis een trein van Churchill naar Winnipeg voor je boeken. Je betaalt dan wel dubbel want de vlucht van Churchill naar Winnipeg zit in je arrangement. Ook kunnen we samen met een van onze agenten in Churchill een (min of meer) maatwerk ijsberen reis in Canada voor je samenstellen waarbij je bijvoorbeeld heen vliegt en terug met de terug reist.

wandelen met ijsberen

Wat te doen rond de Hudson Bay in Canada

Vanuit Churchill of vanuit de afgelegen lodge kun je kiezen uit een groot aantal activiteiten.

  • Wandelen met ijsberen
  • IJsberen bekijken per toendrabuggy
  • Kajakken met beloega’s
  • Noorderlicht spotten
  • Helikoptervluchten
  • Husky safari

In Canada ijsberen spotten 

In Canada ijsberen spotten kun je het beste doen langs de kust van de Hudson Baai. IJsberen, de grootste landroofdieren ter wereld, zijn voor veel mensen het dier dat ze graag in hun natuurlijke omgeving willen zien. Als de lente aanbreekt worden enorme ijsschotsen door de wind naar het zuiden geblazen waar ze op de kust van de Hudson Bay vastlopen. De ijsberen die zich op de enorme ijsschotsen bevinden kunnen zo het land oplopen langs de kust van de Hudson Baai. De ijsberen trekken dan een kilometer of 30 a 40 of meer het binnenland in. IJsberen zijn wel op 160 km afstand van Churchill gezien. Hier blijven ze in holen op de koude permafrost tot de korte Arctische zomer voorbij is. Op onze reis in Canada “Ontdek de wereld van de ijsbeer” vlieg je op een van de dagen met een helikopter naar dit gebied en bezoek je een verlaten hol van een ijsbeer. Begin oktober migreren de ijsberen naar Churchill en enkele andere plekken langs de Hudson Bay. Hier wachten ze tot gewoonlijk half/eind november de Hudson Baai dichtvriest. Zodra het pakijs weer stevig genoeg is om er zeehonden op te kunnen jagen verdwijnen de ijsberen als bij donderslag.

Waar kun je in Canada veel ijsberen spotten

De beste plek in Canada om veel ijsberen te spotten is op de vlaktes rondom het stadje Churchill aan de Hudsonbaai. Je kunt hier in een hotel in Churchill verblijven of in de toendra lodge op de vlaktes buiten Churchill.

Andere plekken om veel ijsberen in Canada te zien maar veel rustiger dan de vlaktes rondom Churchill zijn de afgelegen Seal River Heritage Lodge en de Nanuk Polar Bear Lodge waar ook grote aantallen ijsberen zich in oktober en november verzamelen. Waar je bij Churchill meerdere tundra buggies ziet zie je hier behoudens de andere gasten uit je lodge helemaal niemand. Ook mag je hier met gewapende gidsen tussen de ijsberen wandelen. Oog in oog met ijsberen in hun natuurlijke omgeving maak je de mooiste foto’s van ijsberen.

De beste tijd om in Canada veel ijsberen te spotten

De beste tijd om grote aantallen ijsberen in Canada te zien zijn de maanden oktober en november. We raden je aan om ijsberen reizen tussen half oktober en half november te boeken. Ga je eerder dan zijn er soms niet veel ijsberen en ga je later loop je het risico dat de Hudson Bay bevroren is en de ijsberen op het pakijs op zeehonden aan het jagen zijn.

Bekijk onze vakantie in Canada  ijsberen Canada reis vanuit een hotel in Churchill  of onze vakantie in Canada  ijsberen reis vanuit de toendra lodge buiten Churchill. Naast ijsberen kun je in de deze tijd ook poolvossen, poolhazen en sneeuwuilen zien. In de avond bij een heldere hemel heb je grote kans om het noorderlicht te zien. De beste kans om het noorderlicht te zien heb je vanuit de toendra lodge op de vlaktes ver weg van de lichten van Churchill. Wacht niet te lang want deze ijsberen reizen in Canada zijn vaak een jaar van tevoren volgeboekt.

Wil je op je ijsberen reis veel ijsberen zien, in rust, onder begeleiding van een fotograaf en ook met ijsberen kunnen wandelen, bekijk dan onze ijsberen fotosafari vanuit de Seal River Lodge of onze ijsberen fotosafari vanuit de Nanuk Polar Bear Lodge. Helemaal uniek is onze IJsberen reis vanuit 2 lodges in de herfst waarbij je beide lodges combineert.

Churchill

Waar kun je in Canada pasgeboren ijsberen jongen zien

De beste plek om in Canada pasgeboren ijsberen jongen te zien als ze hun holen uitkomen liggen in het achterland van Churchill en enkele andere plekken langs de Hudson Baai. Bekende lodges waar je op je vakantie in Canada naar toe kunt om pasgeboren ijsbeer jongen met moederijsberen te zien zijn de Nanuk Polar bear Lodge en de Newborn Polar bear Cub Lodge. Vanuit deze lodges ga je met ervaren en gewapende gidsen per ATV en te voet op zoek naar pasgeboren ijsbeer jongen. Zie hoe ze uit hun holen komen en met hun moeders spelen en maak de mooiste foto’s.

Foto: Brokvist - © Natural Habitat Adventures

De beste tijd om in Canada moeder ijsberen met pasgeboren jongen te zien

De beste tijd om pasgeboren ijsberen jongen voor de eerste keer uit hun sneeuwholen te zien komen is februari en maart. Op onze ijsberen reizen Moederijsberen en jongen bij de Hudson Bay vanuit de Nanuk Polar Bear Lodge en de IJsberen moeder met pasgeboren jongen  vanuit de Newborn Polar Bear Cubs Lodge kun je pasgeboren ijsbeer jongen voor het eerst van hun leven hun holen uit zien komen. Wil je zelf graag moeder ijsberen met hun pasgeboren jongen zien en fotograferen, dan moet je ca. 1 a 2 jaar van tevoren boeken. Maar vraag ons gerust naar de beschikbaarheid omdat er soms plaats beschikbaar komt.

De beste plek om in Canada ijsberen op de kleurrijke toendra te zien.

De beste plek om op je vakantie in Canada ijsberen op de kleurrijke toendra te zien zijn de vlaktes rondom de Churchill in de zomer. Een andere goede en nog rustigere plek is de Seal River Heritage Lodge waar je met een vliegtuigje in een half uur vanuit Churchill naar toe vliegt.

In deze tijd staat de toendra in bloei met prachtige kleuren. Je hoort en ziet vele soorten vogels en in de Churchill rivier en de Seal rivier zijn duizenden witte beloega walvissen te zien. Je kunt hier beluga walvissen op een excursie per boot zien en je kunt zelfs met beluga’s kanoën. In deze periode zijn er wel veel minder ijsberen te zien dan in oktober en november. Dus je moet een beetje geluk hebben om ijsberen te zien maar als je ze ziet dan maak je wel de mooiste foto’s van ijsberen.

De beste tijd om in Canada ijsberen op de kleurrijke toendra te zien.

De beste tijd om in Canada ijsberen op de kleurrijke toendra te spotten is de Arctische zomer van juni tot en met augustus. Bekijk onze reis IJsberen vogels en belugas als je op je vakantie in Canada ijsberen op de bloeiende toendra wilt zien.

Waar kun je in Canada wolven spotten langs de Hudson Baai

De grootste wolven ter wereld leven bij de Kaska Coast in de omgeving van de Nanuk Polar Bear Lodge aan de Husdson Bay. Vanuit de afgelegen lodge ga je met gewapende gidsen per ATV en te voet op zoek naar de grootste wolven ter wereld.

De beste tijd om in Canada wolven te spotten aan de Hudson Baai

De beste tijd om in Canada wolven langs de Hudson baai te spotten is in oktober en november. Bekijk onze reis Hudson Bay de grootste wolven ter wereld

wolf

Beloega’s en narwallen in de Hudson Bay

Beloega walvissen kun je in de zomer maanden spotten in de Churchill River en in de Seal River. In deze periode zwemmen enkele duizenden witte walvissen deze rivieren op om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Vanaf boten, met kano’s maar ook vanaf de kant kun je deze kanaries van de zee zien. Wil je beloega walvissen zien bekijk dan onze reis IJsberen vogels en belugas

Narwallen komen ook voor in de Hudson Bay maar de kans om ze te zien is niet erg groot. Wil je graag narwallen, de eenhornen van de zee, zien dan raden we je aan om naar Baffin Island in Arctisch Canada te gaan. Hier ligt op het pakijs het verwarmde Arctic Premium Safari Camp Vanuit dit bijzondere safari kamp ga je met gidsen op het pakijs op zoek naar narwallen, beloega’s, ijsberen en andere wilde dieren uit Arctisch Canada. Wil je graag narwallen zien bekijk dan onze reis Narwal walvissen spotten

Het noorderlicht bij Churchill aan de Hudson Bay, Canada

Churchill in Canada is één van de gebieden waar je een grote kans hebt om het Aurora Borealis ofwel het noorderlicht te zien. Churchill ligt in de aurora zone, een soort ovalen ring om de aarde, waar je de beste kansen hebt om het poollicht te zien. Het Noorderlicht is een spectaculair natuurfenomeen waarbij geladen deeltjes van de zonnewind 100 a 300 kilometer boven het aardoppervlak botsen op zuurstof- en stikstofmoleculen die hierdoor oplichten. De kleuren worden bepaald door de soorten atomen waarop de geladen deeltjes botsen. Het gevolg is een adembenemende luchtshow vol kleuren. Als de deeltjes botsen op zuurstofmoleculen bij lage atmosferische druk is de kleur geelgroen, bij zuurstofmoleculen en zeer lage druk is de kleur rood, terwijl bij een botsing op stikstofmoleculen de hemel blauw kleurt

IJsbeer Churchill Wild © Dennis Fast

De beste tijd voor je vakantie aan de Hudson Baai

IJsberen kun je vanaf juni tot en met november zien. Wil je ook beloega’s en de paars bloeiende toendra zien? Dan is juni tot en met augustus de beste periode voor jou. In september kun je naast ijsberen ook prachtige herfstkleuren, de kariboe migratie en het eerste Noorderlicht zien. In oktober en november kun je de ijsberen in een klassiek poollandschap van ijs en sneeuw fotograferen, Noorderlicht spotten en een huskykennel bezoeken.

Klimaatschema Canada

Het klimaat van de Hudsonbaai

De Hudson Bay staat erom bekend dat het er overwegend koud is. Vooral de winters zijn streng. Dit komt omdat de wind afkoelt als het over het ijs van de baai raast waardoor het tijdens de wintermaanden wel -50ºC wordt. Wij raden je daarom aan om je goed aan te kleden middels het 3-lagen systeem. Hierdoor ben je optimaal beschermd tegen de kou. In de zomer is het er juist vrij warm met een temperatuur van soms wel 30°C.

Klimaat in Churchill

Dag: -15°C – 24°C

Nacht: -26°C – 11°C

Beste reistijd

Juli – november

Lees meer

Lodges in de Hudson Bay

Bekijk onze selectie lodges