Duiken op de Azoren

Ga duiken op de Azoren als je op zoek naar een bijzondere duikvakantie in Europa. De Portugese Azoren bestaan uit 9 vulkanische eilanden die midden in de Atlantische Oceaan liggen. De eilanden zijn omgeven door diep water met onderzeese bergen en een warme golfstroom die zorgt voor veel voedsel. In het diepe water van de Azoren kun je duiken met grote vis zoals blauwe haaien, mako haaien, hamerhaaien en zelfs walvishaaien. Ook heb je uitstekende kansen om tijdens je duiken op de Azoren enorme manta roggen te spotten. Op je duiken op de Azoren heb je altijd kans om onderwater schildpadden, dolfijnen en heel af en toe walvissen te zien. Rond de eilanden ligt een gevarieerd onderwaterlandschap met onderzeese lavagrotten, riffen en wrakken waar je grote scholen vis kunt zien. Duiken op de Azoren is er voor zowel beginnende als meer ervaren duikers.

Volgende stap

Waar duiken op de Azoren

Vooral de Centrale en Oostelijke eilandgroepen van de Azoren zijn zeer geschikt voor een duikvakantie. Een duikexcursie op de eilanden Pico, Sao Miguel en Terceira mag voor de duikliefhebber niet ontbreken tijdens een vakantie Azoren. Door de warme golfstroom van de zee en het voedzame water is hier een geweldig zeeleven. Tijdens het duiken heb je grote kans op het spotten van walvissen, dolfijnen, blauwe haaien, makreelhaaien, duivelsroggen, ontelbare vissen en nog veel meer onderwaterleven.

Pico | Sao Miguel | Terceira

Duikbrevet benodigd voor duiken op de Azoren

Duikers van alle niveaus kunnen naar de Portugese archipel voor hun duikvakantie op de Azoren. Heb je een PADI Open Water brevet dan kun je dus gaan duiken op de Azoren. Op sommige afgelegen duikstekken zoals de Princess Alice Bank staat een sterke stroming. Hier duiken is voorbehouden aan meer ervaren duiker die beschikken over minimaal een PADI Advanced Duikbrevet en een stromend water speciality. Verder moet je in je logboek minimaal 50 gelogde duiken kunnen laten zien. Maar dan duik je wel op een van de meest bijzondere duikstekken in Europa.

Diving by Octopus Portugal

Duiken op de Azoren bij het eiland Pico

Rond het eiland Pico kun je op je vakantie op de Azoren prachtig duiken. Het duikcentrum ligt in de haven van Madalena op slechts 20 meter lopen van de boten. Ze hebben 3 zodiacs en 1 aluminium boot die voldoen aan alle veiligheidsnormen.

vaar je in ca. 1 uur per zodiak naar de duikstek Condor Bank. Van juli tot en met half oktober verzamelen hier op de Azoren talloze blauwe haaien en mako haaien. Blauwe haaien zijn erg nieuwsgierig en het komt dan ook regelmatig voor dat ze dichterbij komen. Wist je ook dat de mako haai de snelste haai ter wereld is? Het is niet nodig verder dan 10 meter diep te duiken om de haaien in de wateren van de Azoren te zien zwemmen. De duikexcursie wordt altijd geleid door een PADI duikinstructeur, die het gedrag van de haaien als geen ander kent. Omdat je je ver van de kust van Pico bevindt, zijn er geen andere boten om je heen. In alle rust kan je het water ontdekken en het onderwaterleven op de Azoren ontdekken.

 • Beste reistijd duiken Azoren Pico: juli- oktober
 • Kans op: blauwe haaien, mako haaien, dolfijnen, scholen vissen
 • Zicht: 20-30 meter
Duiken met blauwe haaien

Duikseizoen op de Azoren

De beste tijd om te duiken in de Azoren is de zomer van half juni tot en met half oktober. De watertemperaturen zijn dan zo’n 16 tot 25 graden en zijn de meeste zeedieren aanwezig. Ook is de zee een stuk rustiger waardoor je meer zicht in het water hebt. Gemiddeld heb je in het hoogseizoen op de Azoren zo’n 20 meter zicht in het water maar soms loopt dit op tot 40 meter of meer.

Princess Alice Bank

Voor de gevorderde duikers is de Princess Alice Bank op de Azoren een paradijs. De duikspot ligt op 85 kilometer afstand van Pico. Het is een onderzeese berg midden in de Atlantische Oceaan en een bezoek aan de Princess Alice Bank kan niet ontbreken tijdens je duikreis Azoren. Het hoogtepunt van het duiken op deze plek zijn de mantaroggen. Er zijn weinig plekken op aarde waar zoveel scholen roggen samenkomen als bij de Princess Alice Bank. Het is een bijzonder gevoel als ze vlak langs je zwemmen.. Sommigen hebben wel een spanwijdte van 4 meter! Afhankelijk van de omstandigheden heb je 15 tot 30 meter zicht. De kans dat je tussen de duivelsroggen zwemt is wel 99%, dus bereid je voor op een succesvolle, unieke duikervaring op de Azoren. Naast de duivelsroggen leven er ook pelagische vissen, pijlstaartroggen, zwaardvissen en zeevissen.

De totale duur van de tocht is ca. 7-8 uur. Misschien kom je onderweg naar de Princess Alice Bank al wel verschillende groepen walvissen en dolfijnen tegen. De Azoren zijn namelijk ook een goede plek om walvissen te spotten. Rond de eilandengroep leven meer dan 20 soorten walvissen zoals de blauwe vinvis en de gewone vinvis. In de zomer, wanneer je bij de Princess Alice Banks kan duiken, is de kans groot dat je de potvis, griend en dolfijnen ziet.

 • Beste reistijd Princess Alice Bank: juli – oktober
 • Kans op: duivelsroggen, reuzenmanta’s, pijlstaartroggen, echte bonito’s, zwaardvissen, zeevissen, hamerhaaien, etc.
 • Zicht: 15-30 meter

Walvissen Azoren

Walvissen spotten op de Azoren is misschien wel de meest populaire activiteit op de eilanden. Tussen april en oktober komen hier wel meer dan 20 soorten walvissen voor. Het is in de lente een goede plek voor het spotten van baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis en de gewone vinvis.

Als je in de zomer op vakantie gaat om te duiken op de Azoren, kom je waarschijnlijk de potvis, griend en diverse soorten dolfijnen tegen. De baleinwalvissen trekken eind mei namelijk naar de noordelijke wateren en zwemmen langs de Azoren in deze periode. Op de Azoren zijn Pico, Faial, Sao Miguel en Terceira de beste plekken om walvissen spotten tijdens je rondreis.

Walvissen spotten in de Azoren, walvissen safari Faial

Duiken Sao Miguel

Ook het eiland Sao Miguel biedt een goede gelegenheid om te duiken op je reis Azoren. Je kan hier duiken in het stadje Ponta Delgada, maar ook in het mooie Vila Franca do Campo. Iets unieks aan het duiken bij Sao Miguel vanaf Ponta Delgada, is het scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog, Dori. Vorige eeuw zonk een vrachtschip op 800 meter van Ponta Delgada vandaan. Vandaag de dag ligt het schip op 20 meter diepte en schuilen er veel vissen. Bij Vila Franca do Campo ga je duiken in een oude vulkaankrater die via een nauwe doorgang verbonden is met de oceaan. Naast het onderwaterleven zwem je tussen kanonnen van eeuwen geleden. Ga je tijdens je Azoren vakantie duiken vanaf het eiland Sao Miguel, dan zwem je tussen de roggen, haaien, inktvissen en scholen tropische vissen.

 • Beste reistijd duiken Sao Miguel: juni – september
 • Kans op: roggen, haaien, inktvissen, bruine tandbaarzen, murenes, barracuda’s, pyrosomes, spinkrabben, etc.
 • Zicht: 10-30 meter
Tuimelaar

Zwemmen met dolfijnen Azoren

Naast duiken en walvissen spotten op de Azoren, kan je tijdens je vakantie ook zwemmen met dolfijnen. De beste eilanden op de Azoren om te zwemmen met dolfijnen zijn Pico, Faial, Terceira en Sao Miguel. Op de archipel mag je met 5 soorten dolfijnen snorkelen: de tuimelaar & de gewone, grijze, gestreepte en Atlantische vlekdolfijn. De beste tijd om te zwemmen met dolfijnen op de Azoren is de zomer, net zoals het duiken. In het algemeen zijn dolfijnen erg nieuwsgierig. Ook wanneer je door het water vaart met de zodiak boot, zwemmen ze graag mee. Het belang van de dolfijnen staat altijd voorop en de tocht wordt geleid door een ervaren bioloog die het gedrag van de dolfijnen als geen ander kent.

Duiken Terceira

Bij Terceira op de Azoren kan je duiken bij de João de Castro Bank. Hier ligt een grote onderzeese, actieve vulkaan die voor het laatst uitbarstte in 1720. De top van de vulkaan ligt op ongeveer 13 meter diepte. Je hebt hier grote kans op de reuzenmanta, zeeschildpad, barracuda, bonito, bermuda kopvoorn de wahoo vis en nog veel meer zeedieren. Deze plek mag door de ervaren duikers niet worden overgeslagen tijdens je rondreis op de Azoren.

 • Beste reistijd duiken Terceira: juli – oktober
 • Kans op:  reuzenmanta’s, zeeschildpadden en pelagische vissen, etc.
 • Zicht: 20-30 meter

Vliegen naar Azoren

Vliegen naar de Azoren kan in slechts een paar uur tijd. Tegenwoordig gaan er vanaf Amsterdam geen rechtstreekste vluchten meer naar de Azoren. Meestal maak je een tussenstop op Lissabon in Portugal, waarna je doorvliegt naar de archipel. De vliegtijd naar de Azoren is inclusief een tussenstop 7 a 8 uur. Wil je van het ene eiland op de Azoren naar het andere eiland vliegen? Zo’n vlucht duurt 1 a 2 uur, afhankelijk van waar je heen wilt.

Een andere manier om te eilandhoppen op de Azoren is per veerboot. Atlanticoline is er de enige organisatie die per ferry naar andere eilanden vaart. Check de website voor meer informatie voor je op rondreis door de Azoren gaat.

Eten op de Azoren

Tijdens je rondreis Azoren lekker uit eten op de eilanden? Na het duiken met blauwe haaien en mantaroggen, zwemmen met dolfijnen of walvis spotten op de Azoren wil je relaxt op een terrasje zitten en je avonturen nabespreken. De eilanden Pico, Sao Miguel en Terceira hebben ieder hun eigen specialiteiten. Overal worden Azoriaanse specialiteiten geserveerd, maar er zijn ook genoeg restaurantjes en cafés waar internationale cuisine wordt bereid.

 • Bekijk hier de leukste restaurantjes op Pico.
 • Bekijk hier de leukste restaurants op Sao Miguel.
 • Bekijk hier de leukste restaurants op Terceira.