Island Hopping Azoren

De Azoren is een idyllische Portugese eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Alle 9 eilandjes van de archipel hebben hun eigen karakter. Eigenlijk is het zonde om slechts op één eiland te verblijven, dus wat is een betere manier dan te gaan eilandhoppen en een rondreis te maken? Bezoek het bergeiland Pico en beklim de gelijknamige hoge berg, ga walvissen en dolfijnen spotten vanaf Sao Miguel en verken het historische centrum van Terceira. Maar ook op de andere eilanden valt er genoeg te beleven. De eilanden zijn het hele jaar door te bezoeken door de het maritieme klimaat.

Volgende stap

Rendieren Ijsland
Bekijk kaart

Island Hopping Azoren – bekijk op de kaart

Sao MiguelPicoFaialTerceiraFloresCorvo

Over de Azoren

De eilandengroep de Azoren ligt ten zuiden van Portugal, midden in de Atlantische Oceaan. De archipel bestaat uit 9 eilanden: Pico, Faial, Flores, Corvo, Sao Miguel, Terceira, Sao Jorge, Graciosa en Santa Maria. De Azoren zijn een paradijs voor natuur- en wandenliefhebbers. Als je op vakantie gaat naar de Azoren, is het eigenlijk zonde om slechts één van de eilanden te bezoeken. Ieder eiland biedt iets unieks maar ondanks dat ze allemaal verschillen, is de natuur op ieder eiland prachtig. Dit maakt de Azoren een geweldige plek om te eilandhoppen en een rondreis te maken.  Ga walvissen spotten op Sao Miguel, zwemmen met dolfijnen op Pico, wandelingen maken op Faial, de stad verkennen op Terceira & nog veel meer. Lees hieronder tips over het eilandhoppen op de Azoren en bezienswaardigheden van ieder eiland.

Sao Miguel Azoren

Op de Azoren is Sao Miguel is het grootste en meest groene eiland. De kans is groot dat je vakantie in de Azoren ook op Sao Miguel begint, want op Ponta Delgada komen de meeste internationale vluchten binnen. Het is een eiland met veel bezienswaardigheden en dingen om te zien. In het oosten van Sao Miguel zijn er vele vogels te spotten in de weelderige begroeiing. In het midden en westelijke deel van het eiland vind je veel uitgestorven, onontdekte plekjes. Als je graag op wandelreis gaat, is dit een geweldige plek om de natuur van de Azoren te verkennen. Hieronder vertellen we je over de mooiste bezienswaardigheden op Sao Miguel:

 • Walvissen Sao Miguel: Een bezoek aan Sao Miguel op de Azoren is niet compleet zonder een walvisexcursie. Vanuit de haven van Ponta Delgada ga je de zee op om misschien wel de blauwe vinvis, de potvis, dolfijnen en andere walvisachtigen te bewonderen terwijl ze rustig in de Atlantische Oceaan zwemmen.
 • Sete Cidades wandeling: Sete Cidades op Sao Miguel is een spectaculair kratermeer, of eigenlijk allerlei verschillende kratermeertjes. De grootste zijn Lagoa Azul, het blauwe meer, en Lagoa Verde, het groene meer.
 • Lagoa do Fogo: Lagoa do Fogo is een kratermeer in het midden van het Sao Miguel. De naam betekent in het Nederlands het Meer van het Vuur. Dit verwijst naar het ontstaan van het meer, namelijk uit de Agua de Pau stratovulkaan. Bekijk het meer niet alleen van bovenaf, maar maak ook een wandeling in de omgeving beneden. Van alle meren op Sao Miguel ligt de Lagoa do Fogo het hoogste.
 • Caldeira Velha: Caldeira Velha is een natuurlijke warmwaterbron op de Azoren, midden in de natuur op Sao Miguel. Er is ook een waterval, je wordt omringd door mooie groene bomen en planten en het is werkelijk waar een tropisch paradijs. Neem een duik en relax tijdens je vakantie naar de Azoren. De natuurlijke warmwaterbron Caldeira Velha ligt dichtbij de stad Ribeira Grande.
 • Sao Miguel strand: De Azoren staan niet per se bekend om zijn stranden. Toch vind je op de Azoren, bijvoorbeeld op Sao Miguel, een aanbod mooie stranden. Het zijn allemaal zwarte lavasstranden gelegen bij Ponta Delgada. Een paar voorbeelden zijn Melicias, Mosteiros en Praia de Garajaa. Als je op actieve vakantie bent in de Azoren, geeft het een relaxt gevoel om na een drukke dag een mooie strandwandeling te maken.
Island Hopping Azoren

Eilandhoppen Azoren 15 dagen

Als je wilt gaan eilandhoppen op de Azoren, is 15 dagen een mooie lengte voor een actieve vakantie. Je hebt genoeg tijd om de bezienswaardigheden van de Azoren te ontdekken en alles te verkennen wat er te doen is op de diverse eilanden. Tijdens een rondreis bezoek je meestal de belangrijkste eilanden waar je het meeste kan beleven: Pico, Sao Miguel, Terceira en Faial. Misschien vlieg je ook wel naar de Westelijke Azoren, namelijk Flores. Vanaf Flores kan je op dagexcursie naar Corvo, het kleinste eiland op de Azoren. Bekijk onze 16-daagse reis Eilandhoppen Azoren. Tijdens deze rondreis bezoek je wel 6 eilanden van de archipel. Neem gerust contact met ons op voor een rondreis Azoren op maat.

Pico Azoren

Pico op de Azoren, dankt zijn naam aan de hoogste berg van de Portugal – de Monte Pico. Samen met Faial, Terceira, Sao Jorge en Graciosa behoort het eiland tot de Centrale Azoren. In tegenstelling tot alle andere eilanden die erg groen zijn, is Pico een eiland met een berglandschap. Als je natuurliefhebber bent, mag je Pico niet overslaan tijdens het eilandhoppen op de Azoren. Je kan namelijk ook mooi wandelen op Pico en tijdens de wandelingen mooie vogels spotten. Als je durft, beklim dan de hoogte berg van Portugal, de 2.351 meter hoge Monte Pico. Net zoals Sao Miguel, is Pico ook een bekend startpunt voor een rondreis Azoren. Het is dan ook makkelijk vliegen naar Pico vanuit Nederland. Hieronder hebben wij de leukste bezienswaardigheden van Pico aangegeven:

 • Monte Pico: De 2.351 meter hoge Pico berg is de hoogste van Portugal. De wandeling begint op 1.200 meter hoogte. Tevens krijg je hier veiligheidstips en ontvang je een GPS-apparaat. Als je de top hebt bereik, heb je een fenomenaal uitzicht over de stad, de Atlantische Oceaan en zelfs de eilanden Faial en Sao Jorge.
 • Walvissen & dolfijnen spotten: Op Pico vertrekken de walvissafari’s vanuit Madalena en Lajes de Pico. De laatste plek is uitgeroepen tot 1 van de 10 beste plekken ter wereld om walvisachtigen in het wild te spotten. Lukt het jou om de blauwe vinvis, de potvis en misschien wel de bultrug te spotten? Er zijn ook dolfijnen te zien rondom Pico.
 • Met dolfijnen zwemmen: Vanaf het eiland Pico is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen. In dit gebied mag je met 5 verschillende soorten snorkelen: de tuimelaar en de gewone, grijze, gestreepte en gevlekte dolfijn.
 • Duiken met blauwe haaien & mantaroggen: Als je ervaren bent in het duiken, kan je deze excursie van je bucketlist afstrepen. In de Portugese wateren is het mogelijk om tussen blauwe haaien en scholen tropische vissen te duiken. Maar er leeft hier ook één van de grootste populaties duivelsroggen, namelijk bij de Princess Alice Bank.
 • Wijngaarden: Overal op Pico vind je de bekende wijngaarden van het eiland. Door UNESCO zijn deze zelfs uitgeroepen tot een Werelderfgoed.  Het is een bijzonder verschijnsel om te zien, omdat het eigenlijk allemaal kleine stukjes land zijn met muurtjes erom heen gebouwd. Zo beschermen de wijnboeren de druiven tegen de zee een de wind.

Beste reistijd Azoren

De beste reistijd om te eilandhoppen op de Azoren is van juni tot september. Temperaturen zijn dan op zijn hoogst, er zijn minder bewolkte dagen en je kan de meeste excursies doen. Wil je weten wat de beste tijd is voor een specifieke excursie? Kijk dan hieronder.

Island Hopping Azoren

Faial

Het blauwe eiland Faial is relatief klein. De naam verwijst naar de mooie blauwe hortensia’s die iedere zomer in bloei staan. Faial is makkelijk bereikbaar vanaf Pico. Van Madalena op Pico naar Horta op Faial is het ongeveer een halfuurtje met de ferry. In de haven van Horta zie nog veel geschiedenis terug, bijvoorbeeld aan de muurschilderen. Ook is Faial een geweldige reisbestemming voor liefhebbers van wandelen en natuur. Tijdens de wandelingen op Faial kom je onder andere vulkaankraters, lavarotsen en natuurbaden tegen. Voor je vakantie op Faial, hebben wij hieronder de beste bezienswaardigheden van Faial voor je uitgestippeld:

 • Walvissen & dolfijnen spotten: Walvissen en dolfijnen spotten in de Azoren kan onder andere op Faial. De diepe, voedselrijke  wateren rond Faial zijn één van de beste plekken in Europa om walvissen en dolfijnen te observeren.
 • Capelinhos: De stratovulkaan Capelinhos, die uitbarstte in 1957 en 1958, staat op Faial. Maak een wandeling om de vulkaan heen en bezoek het Capelinhos Interpretation Center, een museum over de Capelinhos.
 • Monte da Guia & Ponta da Espalamaca: Deze hoge bergen liggen aan weerszijden van Horta. Vanaf de top geniet je van het zicht op de zee, Horta en het eiland Pico.
 • Botanische tuin: De Botanische Tuin van Faial bevindt zicht net buiten de hoofdstad Horta. Bewonder hier de inheemse bloemen en planten van Faial, maar ook de bloemen die op de andere eilanden van de Azoren bloeien.

Tips voor eilandhoppen Azoren

 • Kleding en schoenen: Ondanks dat de zomer in het algemeen een aangenaam seizoen is, lijkt het soms opeens een ander seizoen op de Azoren. Kleed je daarom in laagjes en neem bijvoorbeeld een warme pullover mee. Ook je waterdichte wandelschoenen mogen niet ontbreken in je koffer. Zo ben je klaar om de mooiste wandelingen op de verschillende eilanden te maken.
 • Reistabletten: De zodiak kan tijdens een walvissafari nogal snel door het wilde water gaan. Als je gevoelig bent voor zeeziekte, is het aan te raden om van tevoren een reistablet in te nemen.
 • Fotocamera: Uiteraard neem je je fototoestel mee voor de mooiste foto’s van de eilanden.

Azoren Terceira

Terceira, het derde eiland van de Azoren, biedt zonder twijfel de meeste cultuur van de Azoren. Het is anders dan de andere eilanden: meer dichtbevolkt en meer stad. De hoofdstad, Angra do Heriosmo, staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Ondanks de vele cultuur die er te ontdekken is op Terceira, is het een veelzijdig eiland. Naast het verkennen van de stad Angra do Heroismo zijn er vulkanische grotten te verkennen of bezoek je de noordkust voor de zwarte lavastranden.

 • Azoren walvissen: Walvisachtigen spotten staat op menig bucketlist, en Terceira is één van de eilanden ten zuiden van Portugal waar je het hele jaar door kans  maakt op walvissen en dolfijnen. De potvis en een aantal dolfijnen zijn het hele jaar door te spotten, in de lente zie je misschien wel de blauwe vinvis en de gewone vinvis.
 • Zwemmen met dolfijnen: Vanaf Angra do Heriosmo, de hoofdstad van Terceira, kan je in het de oceaan snorkelen met verschillende soorten dolfijnen onder begeleiding van een zeebioloog.
 • Hoofdstad Angra do Heriosmo: De oudste stad van de Azoren een inmiddels een officieel Werelderfgoed. Het historisch centrum van de stad is fraai en als je er doorheen loopt, zul je al snel begrijpen waarom het nou zo bijzonder is. Bezoek bijvoorbeeld de blauwe kerk Igreja Da Misericordia, het fort Fortaleza de Sao Joao Baptische dat aan de baai ligt en het paleis Palacio dos Capitaes Generais.
 • Algar do Carvao: Het bezoeken van de Algar do Carvao op Terceira in de Azoren is een unieke ervaring. Het is dé plek waar je 90 meter diep in een oude lavabuis kunt dalen. Kijk je ogen uit in de vulkaanpijp. Deze vulkaan wordt door toeristen als één van de leukste dingen om te doen op Terceira gezien.
 • Miradouro da Serra do Cume: Een mooi uitzichtpunt van de Azoren. Aan de ene kant kijk je op zee en heb je kans om groepen walvisachtigen te zien zwemmen in de Atlantische Oceaan. Aan de andere kant kijk je uit op de groene vlaktes van het binnenland van Terceira.
 • Touradas a Corda: De Touradas a Corda zijn kenmerkend voor Terceira. Ieder jaar, tussen mei en oktober, vinden hier op de Azoren traditionele stiergevechten plaats. Het gaat er niet aan toe zoals in Spanje of Portugal. Zo worden de stieren niet gedood of verwond, krijgen ze genoeg rust en worden ze goed verzorgd.

Auto huren Azoren

Misschien vraag je je wel af of een auto huren noodzakelijk is tijdens je rondreis op de Azoren. Een huurwagen biedt je de vrijheid om alle bezienswaardigheden van de Azoren op eigen houtje te ontdekken. Met het openbaar vervoer kan je ook niet overal komen. De straatjes op de eilanden zijn smal, dus het wordt aangeraden om tijdens je vakantie naar de Azoren een kleine auto te huren, zoals een Renault Clio.

Liever geen gebruik maken van een huurauto? Als je een excursie of uitstapje op de Azoren boekt, wordt je vaak opgehaald en afgezet bij je hotel. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Flores Azoren

Flores op de Azoren wordt ook het bloemeneiland van de eilandengroep ten zuiden van Portugal genoemd. Samen met het kleine eiland Corvo behoort het tot de Westelijke Azoren. Op Flores is er net zoals op de eilanden Pico en Sao Miguel, veel te doen in de natuur. Het is de ideale plek voor een wandelreis in de Azoren. UNESCO heeft Flores benoemd tot een Biosphere Reserve, onder andere door de mooie blauwe hortensia’s die hier bloeien in de zomer. Hieronder lees je meer over de mooiste plekken op Flores:

 • Wandelen op de Azoren: Als je op wandelvakantie gaat naar de Azoren, maak dan een tussenstop op Flores. Het is het meest ruige eiland van de gehele archipel, wat de kans biedt voor mooie wandelingen.
 • Natuurreservaat Morro Alto en Pico do Se: Bezoek het natuurreservaat, gelegen in Santa Cruz op Flores. Spot verschillende meren, diverse kleuren groenen de hoogste berg van Flores – de 914 meter hoge Morro Alto. Als wandelaar loop je bijna alleen in dit gebied.
 • Santa Cruz das Flores: Santa Cruz das Flores is de grootste gemeente op het Portugese eiland Flores. Bezoek Musea da Fabrica da Baleia do Boqueirao, het walvismuseum. Hier wordt een verhaal verteld over het verleden van de walvisjacht op de Azoren.

Kosten Azoren

Een reis eilandhoppen naar de Azoren kan je zo duur maken als je zelf wilt. Over het algemeen zijn eilanden duurder dan het vasteland, maar dit is bij de Azoren niet het geval. Een (luxe) accommodatie op de Portugese eilanden kan iets meer kosten, maar je krijgt hier altijd wat voor terug. Vaak beloont het mooie uitzicht of de geweldige ligging dit meteen. Verder zijn de bezienswaardigheden, het vervoer en uit eten op de Azoren erg betaalbaar. Zo heb je al een espresso aan het strand voor €1 of een biertje voor €2. Bovendien loont het dat veel bezienswaardigheden gratis zijn op de Azoren. Denk aan het wandelen, of het bezoeken van de walvisuitkijkpunten.

Corvo Azoren

Het ultieme eilandgevoel krijg je op Corvo – het allerkleinste eiland van de Azoren. Het heeft een oppervlakte van 18 kilometer² en eigenlijk wordt Corvo alleen bezocht tijdens een dagtocht vanaf Flores. Vanaf het zogenaamde bloemeneiland is het ongeveer 45 minuten per zodiak. In 2007 is het uitgeroepen tot een biosfeerreservaat. Tijdens het rondreizen op de Azoren heb je maar één dag nodig om de bezienswaardigheden op Corvo te ontdekken. Hieronder zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Corvo beschreven:

 • Vila Novo Do Corvo: Het enige dorpje op het eiland, maar wel met een prachtig historisch centrum. Ook is het een geweldige plek om tijdens je vakantie vogels te spotten.
 • Caldeirao: Dé trekpleister van Corvo. Ga naar de top van de enorme krater Caldeirao of wandel over de bodem.
 • Windmolens: Er staan een aantal windmolens, vlakbij het kleine vliegveld van Corvo. Deze zijn gerenoveerd in Moorse stijl en in tegenstelling tot de windmolens op de andere eilanden, lijken deze molens meer op die van het vasteland van Portugal.

De beste luxe hotels op de Azoren

Tijdens je rondreis eilandhoppen op de Azoren wil je comfortabel verblijven. Ieder hotel biedt comfort, een gunstige locatie en een unieke ervaring op de Azoren. Of je nou een rondreis op de Azoren maakt, of dat je slechts één eiland bezoekt, bekijk hieronder de beste luxe hotels op de Azoren.

 • Bekijk hier onze selectie hotels op Sao Miguel.
 • Bekijk hier onze selectie hotels op Pico.
 • Bekijk hier onze selectie hotels op Faial.
 • Bekijk hier onze selectie hotels op Terceira.
 • Bekijk hier onze selectie hotels op Flores.
Lava Homes

Hoe eilandhoppen op de Azoren?

Als je gaat eilandhoppen op de Azoren, zijn er 2 manieren om van eiland naar eiland te komen, namelijk per boot en per vliegtuig. Afhankelijk van waar je naar toe wilt reizen tijdens je vakantie op de Azoren, maak je een keuze. Voordat je besluit om per veerboot of vliegtuig te gaan, is het belangrijk om te weten waar de eilanden precies liggen in de Azoren. De eilandengroep is weer in onderlinge groepen te verdelen: de Westelijke Azoren (Corvo en Flores), Centrale Azoren (Pico, Faial, Terceira, Graciosa, Sao Jorge) en de Oostelijke Azoren (Sao Miguel en Santa Maria).

Verplaatsingen tussen de verschillende eilandengroepen vragen veel tijd met de ferry en zijn bovendien niet het hele jaar mogelijk.

 • Per ferry: Tussen de eilanden vaart een veerboot. Het wordt door toeristen ook wel gezien als de leukste manier om op het volgende eiland te komen. De ferry vaart naar alle eilanden, maar het verschilt per eiland en per seizoen hoe vaak. Als je wilt reizen naar een eiland in dezelfde eilandengroep, is de ferry meestal de beste oplossing. Neem een kijkje op de website van Atlantico Line, de enige organisatie op de Azoren die de veerdiensten tussen de verschillende eiland regelt. Hier lees je meer over alle routes van de veerboten, de vertrek- en aankomsttijden en alle overige informatie.
 • Per vliegtuig: Als je van de ene eilandengroep naar de andere eilandengroep wilt reizen op je vakantie, vraagt de ferry wel erg veel tijd. Daarom kan je makkelijk een binnenlandse vlucht boeken. Dagelijks vliegen SATA Air Azores of TAP Air van eiland naar eiland, afhankelijk van het eiland en het seizoen.
Island Hopping Azoren

De beste restaurants op de Azoren

De beste restaurants op de Azoren zijn verdeeld over alle eilanden. Ieder eiland heeft zo zijn lokale specialiteiten. Geniet van een typisch gerecht uit de Azoren, maar ook van internationale cuisine. De meeste restaurants vind in hotels of havenstadjes, zoals Madalena op Pico. Maar voor de meeste hotels moet je in Ponta Delgada op Sao Miguel zijn. Als je in Horta bent, breng dan ook een bezoekje aan Peters Cafe Sport, een wereldberoemd restaurant onder de zeilers. Bekijk hier het leukste aanbod restaurants op de Azoren.