Diepzeeduiken op de Azoren

Ga diepzeeduiken op de Azoren als je op zoek bent naar grote sensatie van vissen in Europa. De Portugese Azoren bestaan uit 9 vulkanische eilanden die midden in de Atlantische Oceaan liggen. De eilanden zijn omgeven door diep water met onderzeese bergen en een warme golfstroom die zorgt voor veel voedsel. In het diepe water van de Azoren kun je proberen om grote vissen zoals blauwe- & witter marlijn, mahi mahi, geelvintonijn en zelfs zeilvis. Breng een dag door op de Atlantische Oceaan en probeer Big Game of vissen voor de kust met verschillende technieken met een ervaren en bekroond team. Voor een duurzame visserij wordt de catch & release methode gehanteerd.

Volgende stap

Waar Diepzeevissen op de Azoren

Met betrekking tot verschillende vis magazines staan ​​de eilanden van de Azoren bekend als een van ’s werelds beste plaatsen voor het vissen op groot wild, voornamelijk op de enorme blauwe marlijnen. Hier zijn al veel wereldrecords neergezet! Breng een geweldige tijd door op de wateren van het eiland São Miguel.  Voel de adrenaline op een wild vis excursie die vertrekt vanuit Ponta Delgada om te proberen de enorme vissen te vangen in de Atlantische Oceaan.  Je kunt kiezen uit Big Game & vissen voor de kust met verschillende technieken of traditioneel vissen.

Big Game vissen | Vissen voor de kust  | Traditioneel vissen

Wat is diepzeevissen

Diepzeevissen is anders dan kustvissen. Allereerst zijn de vissen groter. Zeeën, golven en oceanen bieden een veel grotere habitat voor vissen om rond te zwerven en op elkaar te jagen. Dit betekent grotere vissen, maar het vereist ook andere technieken en apparatuur om ze te vangen. In tegenstelling tot kustvisserij, wordt diepzeevissen meestal uitgevoerd in wateren van ten minste 30 meter diep en tot wel honderdvijftig kilometer of meer van de kust. Hoe ver je offshore moet gaan, hangt af van verschillende factoren. Ten eerste, wat voor soort vis wil je vangen?

Diepzeevissen

De meeste diepzeevissoorten zijn pelagische vissen, wat betekent dat ze in de pelagische zone van oceaanwater leven – niet dicht bij de bodem of dicht bij de kust.

Diepzeevissen op de Azoren – Sao Miguel

Rond het eiland Sao Miguel kun je tijdens je vakantie op de Azoren diepzeevissen. Naast diepzeevissen kun je ook voor de kust vissen en nieuwe vistechnieken leren.

1. Big Game vissen vanuit Ponta Delgada

Eenmaal aan boord heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke excursie – molens, hengels, kunstaas – noem maar op! Alle spullen zijn inbegrepen. Na een briefing van je kapitein ben je klaar om te gaan vissen in enkele minuten nadat je de haven hebt verlaten. Aangezien de zeebodem rond het eiland vol is met vis oevers die oprijzen uit de diepe 800+ meter. Je kunt aan boord genieten van drankjes en een lichte maaltijd als sandwiches/pizza wanneer je volledige dag op zee bent.

 • Wanneer diepzeevissen op de Azoren: juli- oktober
 • Kans op: blauwe- & witte Marlijn, speervissen & zwaardvissen, verschillende tonijnen, Dorado & Wahoo.
 • Tijd: 4 – 8 uur
 • Prijs: 

2. Vissen voor de kust vanuit Ponta Delgada

Op een dagje vissen voor de kust van Sao Miguel ben je ongeveer vier uur op zee. Veelvoorkomende soorten die je kunt vangen zijn barracuda’s, schedevissen, zwarte tandbaarzen, amberjack, blauwe makreel, ansjovis, bonito en zaagvissen. Als je op de zeebodem vist, vang je hoogstwaarschijnlijk baarzen, zeebrasem en andere vissen van vergelijkbare grootte.

 • Wanneer kustvissen op de Azoren: Januari – december
 • Kans op: Barracuda, blauw baars, amberjack, kabeljauw, zeebrasem  en nog veel meer.
 • Tijd: 4 – 8 uur
 • Prijs:  €

3. Traditioneel vissen voor de kust vanuit Porto Formoso

Je vertrekt vanuit de haven van Porto Formoso en vaart in een traditionele vissersboot langs de noordkust van het eiland. Alle apparatuur  voor de visserij is aanwezig.  Tijdens het traditionele kustvissen kun je een grote verscheidenheid aan vissen vinden zoals barracuda, blauw baars, blacktail comber, amberjack,  makreel, witte zeebrasem, harder, Atlantische bonito, enz. Je kunt enkele vistechnieken proberen, afhankelijk van het soort visserij op die dag.

 • Wanneer kustvissen op de Azoren: januari – december
 • Kans op: Barracuda, blauw baars, amberjack, kabeljauw, zeebrasem  en nog veel meer.
 • Tijd: 5 – 6 uur
 • Prijs: 
Marlijn

Wanneer diepzeevissen op de Azoren

Veruit de beste tijd om te vissen op de Azoren is tussen mei en oktober. Terwijl sommige soorten het hele jaar door rondhangen, bieden deze maanden de perfecte visseizoen. De golfstroom brengt warmer water vanuit het zuiden en komt samen met de Noord-Atlantische Drift voordat hij afbreekt. Lokaal bekend als de Azorenstroom. Dit zorgt voor voldoende warm water voor de grotere soorten vissen om naar de wateren rond de Azoren te migreren. 

Diepzeevissen
J F M A M J J A S O N D
● Blauwe marlijn o o
● Witte marlijn o o
● Langsnavel speervis o o
● Zwaardvis (nachtvis) o o
● Blauwevintonijn o o
● Grootoogtonijn o o
● Geelvintonijn
● Wahoo
● Dolfijnvis (Dorado of mahi mahi)
● Beste tijd  o  Goede tijd  – Redelijke tijd
Kustvissen
J F M A M J J A S O N D
● Barracuda
● Blauwe baars
● Grote Amberjack
● Guelly jack
● Blacktail Comber o o o o o o o o o o o o
● Zeebrassem o o o o o o o o o o o o
● Beste tijd  o  Goede tijd  – Redelijke tijd

Walvissen spotten

Naast diepzeevissen kun je ook walvissen spotten op de Azoren. Wat misschien wel de meest populaire activiteit op de eilanden is. Tussen april en oktober komen hier wel meer dan 20 soorten walvissen voor. Het is in de lente een goede plek voor het spotten van baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis en de gewone vinvis.

Als je in de zomer op vakantie gaat om te duiken op de Azoren, kom je waarschijnlijk de potvis, griend en diverse soorten dolfijnen tegen. De baleinwalvissen trekken eind mei namelijk naar de noordelijke wateren en zwemmen langs de Azoren in deze periode. Op de Azoren zijn Pico, Faial, Sao Miguel en Terceira de beste plekken om walvissen spotten tijdens je rondreis.

Walvissen spotten in de Azoren, walvissen safari Faial

Vistechnieken

Je kunt kiezen uit die verschillende vistechnieken als je gaat vissen voor de kust. Deze ondiepere gebieden met een hogere productiviteit zijn rijk aan verschillende hoogwaardige vissoorten, waardoor deze gebieden uitstekend geschikt zijn voor trollen, jigging & bodemvissen.

1. Trollen

Techniek uitgevoerd met de boot tijdens het varen met lage snelheid en is ontworpen voor verschillende pelagische vissen die op zoek zijn naar voedsel. Er worden vier hengels gebruikt die zijn uitgerust met standaard molens, met kunstaas dat inktvis of andere kleine vissen imiteert. Dit is een techniek die de deelnemers vaak goede adrenalinemomenten geeft, niet alleen vanwege de grootte van de exemplaren, maar ook vanwege hun aard.

2. Jigging

Deze techniek is bedoeld voor pelagische vissen die te vinden zijn op rotsbodems op een diepte van dertig meter tot honderd meter. Een metalen mal met vrij bewegende haken wordt onder de boot gedropt en opgehaald. De mallen zijn bedoeld om een ritmische, verticale beweging te creëren. De techniek werkt op een onopvallende bodem, en het is ook effectief wanneer er gevist wordt door hangende scholen aas.

3. Bodemvissen

Deze vistechniek wordt gebruikt bij een schip op drift met rotsachtige bodems op diepten die variëren tussen 15 meter en 50 meter. Deze methode is meestal het hele jaar door zeer effectief, Voornamelijk vanwege de grote diversiteit aan demersale soorten die hier in de buurt voorkomen. Met behulp van een hengel met een snood van honderd meter kun je maximaal twee haken gebruiken. Ook gebruik je natuurlijk aas zoals garnalen, makreel of sardine.

Tuimelaar

Zwemmen met dolfijnen Azoren

Naast duiken en walvissen spotten op de Azoren, kan je tijdens je vakantie ook zwemmen met dolfijnen. De beste eilanden op de Azoren om te zwemmen met dolfijnen zijn Pico, Faial, Terceira en Sao Miguel. Op de archipel mag je met 5 soorten dolfijnen snorkelen: de tuimelaar & de gewone, grijze, gestreepte en Atlantische vlekdolfijn. De beste tijd om te zwemmen met dolfijnen op de Azoren is de zomer, net zoals het duiken. In het algemeen zijn dolfijnen erg nieuwsgierig. Ook wanneer je door het water vaart met de zodiak boot, zwemmen ze graag mee. Het belang van de dolfijnen staat altijd voorop en de tocht wordt geleid door een ervaren bioloog die het gedrag van de dolfijnen als geen ander kent.

Vliegen naar Azoren

Vliegen naar de Azoren kan in slechts een paar uur tijd. Tegenwoordig gaan er vanaf Amsterdam geen rechtstreekste vluchten meer naar de Azoren. Meestal maak je een tussenstop op Lissabon in Portugal, waarna je doorvliegt naar de archipel. De vliegtijd naar de Azoren is inclusief een tussenstop 7 a 8 uur. Wil je van het ene eiland op de Azoren naar het andere eiland vliegen? Zo’n vlucht duurt 1 a 2 uur, afhankelijk van waar je heen wilt.

Een andere manier om te eilandhoppen op de Azoren is per veerboot. Atlanticoline is er de enige organisatie die per ferry naar andere eilanden vaart. Check de website voor meer informatie voor je op rondreis door de Azoren gaat.

Diepzeevis ervaring

Eten op de Azoren

Tijdens je rondreis Azoren lekker uit eten op het eiland Sao Miguel ? Na het duiken met blauwe haaien en mantaroggen, zwemmen met dolfijnen of walvis spotten op de Azoren wil je relaxt op een terrasje zitten en je avonturen nabespreken. Sao Miguel heeft zijn eigen specialiteiten. Overal worden Azoriaanse specialiteiten geserveerd, maar er zijn ook genoeg restaurantjes en cafés waar internationale cuisine wordt bereid.

 • Bekijk hier de leukste restaurants op Sao Miguel.