Beren spotten in Canada

Wereldwijd zijn er 8 berensoorten waarvan je er 4 in Canada kunt vinden. De meeste beren leven in het westen van Canada , behalve de ijsbeer welke je in het noorden van het land vindt, in Arctisch Canada. Onderstaand lees je in welke seizoenen je de beren in Canada tegen kunt komen. Dit geldt alleen niet helemaal voor de geestbeer aangezien deze diersoort erg zeldzaam is en de kans dat je de beer spot, is dan ook relatief klein. De grootste kans om de Spirit Bear (geestbeer) te zien, is vanuit de Spirit Bear Lodge.

Volgende stap

Welke beren kun je spotten in Canada?

Grizzlybeer 

Wil je de grote en vooral indrukwekkende grizzlyberen tijdens de zalmtrek op zalm zien vissen in wildstromende rivieren van Canada? Laat je door ons adviseren over de verschillende bestemmingen en beste periodes om beren te spotten tijdens je reis op maat in een kleine groep. Je kunt de grizzlyberen spotten vanuit één van onze speciaal geselecteerde berenlodges, midden in de wildernis van west Canada.
Beste plek: West Canada | Amerika | Alaska
Lees meer …

IJsbeer

Van juli tot eind november kun je ijsberen spotten aan de kusten van de Hudson Baai, op Baffin Island en op Somerset Island, in het noorden van Canada. Ga met Sundowner mee in speciale ijsbeerlodges en hotels, midden in “the-middle-of-nowhere” en maak je klaar voor de ultieme ijsbeer ontmoeting. Deze witte roofdieren brengen geregeld een bezoekje aan je lodge of de speciale toendra buggy’s waarmee je over de ijsvlaktes reist.
Beste plek: Noord Canada | Arctisch Canada
Lees meer …

Amerikaanse zwarte beer

De bossen van Canada zitten vol met zwarte beren en de kans dat je er eentje ziet is zeer aanwezig. Of je ze nu ziet struinen door de bossen op zoek naar bessen of dat je ziet vissen in de rivieren vol zalm, het blijft een bijzondere ervaring. Naast de Amerikaanse is er ook nog de Aziatische zwarte beer welke, zoals de naam al doet vermoeden, in sommige Aziatische landen te vinden is. Je kunt de Amerikaanse zwarte beer spotten vanuit één van onze speciaal geselecteerde berenlodges in Canada.
Beste plek: West Canada

Geestbeer 

De geestbeer ook wel bekend als de Kermode beer is te zien in de omgeving van de Spirit Bear Lodge in het Great Bear Forest in West-Canada. Je moet wel goed zoeken want deze zeer zeldzame beren zijn lastig te vinden. Ze verstoppen zich vaak in de bossen en de populatie is niet zo groot maar dit maakt de ervaring alleen nog maar adembenemender als je er wél eentje spot.
Beste plek: West Canada
Lees meer …

Wanneer kun je beren spotten in west Canada?

Beren in Canada spotten in de lente

De lente is een goeie periode om beren te spotten in Canada. Vanaf april/mei komen de beren uit hun winterslaap en verlaten ze hun hol. Ze bewegen zich direct naar de oevers van de rivieren en de oceaan om op zoek te gaan naar voedselbronnen. In de lente zijn ze voornamelijk op zoek naar vetplanten en zaden omdat deze rijk zijn aan voedingsstoffen en dat kunnen ze goed gebruiken na een lange, koude winter. In de lente kun je dus het beste langs het water op zoek gaan naar de beren.

Beren in Canada spotten in de zomer

In de zomer zijn de beren aangesterkt en strekken ze wat meer de bossen in. Daarnaast kun je ze ook nog steeds aan het water zien maar de hoeveelheden grizzlyberen en zwarte beren in Canada zijn dan minder geconcentreerd. Met andere woorden: ze verspreiden zich. Hierdoor is de kans dat je beren ziet vanuit de berenlodges in de zomer iets kleiner maar nog steeds niet onwaarschijnlijk. In de zomer trekken de beren de bossen in om op zoek te gaan naar bessen en fruit, vandaar dat je beter zal moeten zoeken dan in de lente.

Beren in Canada spotten in de herfst

De herfst is de beste periode om grizzlyberen en zwarte beren te spotten. Aan het einde van de zomer begint de zalmtrek waarbij miljoenen zalmen zich naar de wateren van het Great Bear Rainforest bewegen. Na de lange zwemtocht en het werpen van kuit, zijn de zalmen uitgeput en dus een makkelijker doelwit voor de beren. Je vindt de beren in en rond het water omdat ze massaal op jacht gaan naar hun favoriete maaltijd. Vanuit sommige lodges bekijk je de beren vanaf hoge platforms aan het water, zo heb je van bovenaf goed zicht op de beren in de rivier.

Beren in Canada spotten in de winter

De winter is niet zo geschikt om beren in west Canada te spotten. Dit komt omdat de beren dan een winterslaap doen in hun hol en dit is ook de reden dat de meeste van onze berenreizen tussen april en oktober plaatsvinden.

Hier vind je meer informatie over beren spotten met Sundowner.

Wanneer kun je ijsberen spotten in Arctisch Canada?

IJsberen spot je voornamelijk rond de Hudson Bay en Arctisch Canada. Lees hier meer over het spotten van ijsberen in Canada.

Berenreis Knight Inlet Lodge

Waar kun je beren spotten in Canada?

IJsberen in Canada

Verreweg de beste plek om ijsberen te spotten is in Churchill, in de provincie Manitoba. Hier vindt je rond de herfst talloze ijsberen die geduldig wachten tot de Hudson Baai dichtvriest zodat ze op zoek kunnen gaan naar hun favoriete maaltijd: zeehonden. Churchill wordt dan ook niet voor niets de “ijsberen hoofdstad van de wereld” genoemd. Ook op Baffin Island en Somerset Island, in het noorden van Canada, is de kans erg groot dat je ijsberen tegenkomt.

Grizzlyberen in Canada

Grizzlyberen vind je voornamelijk in de provincie British Columbia, in het westen van Canada. Daar ligt het Great Bear Rainforest en zoals de naam al doet vermoeden, leven daar veel beren. Ook in de provincies Alberta, Yukon en in de Northwest Territories is de kans groot dat je grizzlyberen tegenkomt. Een ondersoort van de grizzlybeer is de Kodiakbeer. Deze beer is een slag groter dan de grizzlybeer en leeft vooral langs de kuststroken van het land.

Zwarte beren in Canada

Zwarte beren kom je in vrijwel alle provincies tegen. De kans dat je de Amerikaanse zwarte beer spot is in het westen wel een stuk grotere dan in het noorden van het land. Qua formaat schelen de grizzlybeer en de zwarte beer weinig. De grizzlybeer is vaak forser gebouwd maar er zijn zeker zwarte beren die grotere zijn dan de welbekende grizzlies.

Geestberen of Kermode beren in Canada

Ten slotte is er nog de minder bekende geestbeer. Hoewel de beren lijken op ijsberen, zijn ze niet gerelateerd aan elkaar. De Kermode beer of Spirit Bear vindt je uitsluitend in de provincie British Columbia. De beren zijn lastig te vinden vanwege de kleine populatie en het feit dat de beren zich uitstekend kunnen verstoppen ondanks de opvallende kleur. De kans dat je een geestbeer tegenkomt is niet groot, maar vanuit de Spirit Bear Lodge heb je wel een grotere kans dan elders.

IJsberen

Berenlodges in Canada

Sundowner biedt verschillende lodges aan door heel Canada vanuit waar je op zoek gaat naar beren. Vanuit de berenlodges ga je beren spotten per boot, helikopter, vanaf speciale platforms aan het water, al wandelend of per speciale toendra buggy. De lodges zijn speciaal ingericht om jou de kans te geven om zo veel mogelijk beren te spotten. De nieuwsgierig beren brengen regelmatig een bezoek aan de lodges. Sommige lodges drijven op het water terwijl andere midden op het pakijs van Arctisch Canada staan. De meeste lodges zijn omheind met hoge ‘bear-proof’ hekken waar de beren vaak tegenaan gaan staan. Je zit veilig achter het hek en bent letterlijk enkele centimeters verwijderd van de grootste landroofdieren ter wereld.

  • Het zien van wilde dieren is niet 100% gegarandeerd.
  • Behalve beren zijn er natuurlijk nog talloze andere wilde dieren die je kunt spotten in Canada.

Reiservaringen

 

 

Bekijk alle reiservaringen