Ontdek Odzala National Park

Het Odzala National Park in Congo is met 13.600 km² ongeveer half zo groot als Nederland. Het unieke park bestaat uit savannes, moerassen, rivieren en regenwouden. In het noorden van Odzala Kokoua liggen uitgestrekte dichte oerwouden en steile heuvels terwijl het zuiden meer vlakke open savannes afgewisseld met bossen heeft. In het park leven grote aantallen westelijke laaglandgorilla’s, chimpansees, bosolifanten en diverse andere wilde dieren.

Volgende stap

Odzala National Park, 20.000 westelijke laagland gorilla’s

In de afgelegen regenwouden van Odzala National Park in het noordwesten van Congo Brazzaville leven naar schatting 20.000 Westelijke laagland gorilla’s. Dit is de grootste populatie laaglandgorilla’s van heel Afrika. De gorilla’s delen het regenwoud met eveneens grote aantallen chimpansees, bosolifanten en bosbuffels. In Odzala-Kokoua zijn 2 groepen laagland gorilla’s aan mensen gewend gemaakt. De Neptuno groep met 16 laagland gorilla’s en de Jupiter groep met 25 laagland gorilla’s. Beide groepen worden aangevoerd door een imposante silverback gorilla. Op een vakantie naar Odzala National Park heb je de beste kans om westelijke laagland gorilla’s in Congo in het wild te zien.

Tot nu toe hebben al onze klanten op hun reizen naar Odzala National Park in Congo westelijke laaglandgorilla’s in het wild gezien. De beste tijd om laagland gorilla te spotten is van december tot en met februari en van juni tot en met september. In deze periode hebben de bomen volop fruit en vruchten. De Congo laagland gorilla’s zitten dan in de bomen en hoeven niet ver te lopen om voedsel te vinden. Hierdoor weten de gidsen ze makkelijk te vinden en kun jij westelijke laagland gorilla’s spotten.

Bekijk de video over Odzala

Odzala National Park laagland gorilla tracking, Klimaat congo

Odzala bosolifanten en “bais”.

Uniek voor Odzala National Park zijn de “bais”. “Bais” zijn open plekken in de regenwouden. Hier trekken wilde dieren naar toe voor water en mineralen. Deze “bais” zijn dan ook de beste plekken om bosolifanten, bosbuffels, sitatunga’s, rode penseelzwijnen en andere wilde dieren te spotten. Ook zwermen roodstaart papegaaien kun je in “bais” in Congo spotten.

odzala laagland gorilla

Wilde dieren van Odzala Kokou National Park

De westelijke laaglandgorilla’s van Odzala National Park leven net als chimpansees, zwart witte franjeapen, snormeerkatten en grijswangmangabeys in de dichte regenwouden. Andere bosbewoners zijn fraai getekende bongo’s, duikers en bosbokken. Op de savannes leven verder servals, aardvarkens en gevlekte hyena’s.

Varen op Lekoli rivier in Odzala in Congo

Uniek zijn de excursies per boot in Odzala. Als je met kano of motoboot over de Lekoli rivier in Odzala National Park vaart kijk dan goed uit naar  breedvoorhoofd- en pantserkrokodillen. Ook leven er enkele nijlpaarden in de Lekoli rivier in Congo. Ook vogelaars zullen zich in Odzala met 430 soorten vogels waaronder palmgieren, blauwkeelneushoornvogels en reuzentoerako’s niet vervelen.

Spannende nachtsafari in Odzala

Echt spannend op uw reis in Odzala National Park is een nachtsafari. Met een gids en een koplamp op wandelt u door het donkere regenwoud op zoek naar wilde dieren. U hebt dan goede kans op civetkatten, diverse soorten vogels en zelfs luipaarden.

Luipaard Congobekken

Activiteiten in Odzala National Park

In Odzala National Park kun je de volgende activiteiten en excursies maken:

  • Westelijke laaglandgorilla trekkings …
  • Wandelen…
  • Kanoën…
  • Varen met motorboot…
  • Vogels kijken…
  • Nachtwandelingen…

Beste tijd Odzala National Park

Westelijke laaglandgorilla’s migreren niet en gewoonlijk verblijven ze in de omgeving rond (Ngaga) kamp. Daarom heb je vanuit Ngaga Camp in Odzala het hele jaar door uitstekende kansen om laaglandgorilla’s te spotten. De beste tijd zijn de maanden van december tot en met februari en van juni tot en met september als de bomen fruit en vruchten hebben. De laagland gorilla’s zitten dan in de bomen en hoeven niet ver te lopen om voedsel te vinden. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vinden en te zien.

De beste tijd wordt dus vooral bepaald door wat je een prettige periode vindt voor je vakantie in Congo. In ons advies gaan we ervan dat hevige regenval, hoge temperaturen, een (nog hogere) luchtvochtigheid niet de beste tijd is voor een reis naar Odzala in Congo. De termen droge tijd en regentijd moetje in een regenwoud overigens lezen als minder en meer regen.

Klimaat in Odzala

Dag: 27°C – 31°C

Nacht: 23°C – 25°C

Beste reistijd

Jan – mrt | jun – sep

Lees meer