Ontdek Loango National Park

Africa’s last Eden ofwel het “laatste paradijs”, een betere omschrijving van het 1.550 km² grote Loango National Park aan Afrika’s westkust in Gabon valt bijna niet te geven. Vrijwel nergens anders kunt u zoveel verschillende landschappen in een en hetzelfde park zien.

Schitterende landschappen variërend van lagunes, moerassen en mangroven wouden tot en met savannes en regenwouden om nog maar te zwijgen van de eindeloze en verlaten stranden. Een mozaïek van habitats waar unieke diersoorten leven als bosolifanten, sitatunga’s, chimpansees, westelijke laagland gorilla’s en zelfs luipaarden. Loango ligt op ongeveer 250 km ten zuiden van de hoofdstad Libreville.

Volgende stap

Natuur

Het safaricircuit van Loango National Park biedt eersteklas wildobservatie, dat begint langs de met palmen omzoomde stranden van de Atlantische Oceaan – een van de laatst overgebleven wilde kustlijnen van West-Afrika. Hier zie je bosolifanten en als je geluk hebt, nijlpaarden die zich naar de branding wagen, terwijl je apen en chimpansees in de verre bomen ziet. In feite is het park zelf immens en beslaat 1.550 km² aan lagunes, jungle en savanne. Zie je voortdurend bewegende dieren in het wild: reptielen, vogels en vele grote en kleine zoogdieren, waaronder een troep gewone westelijke laaglandgorilla’s. Dan is er ook nog een overvloed aan flora. Op een langzame boot of pirogue – zelfs te voet – dompel je jezelf onder in de weelderigheid van dit alles; torenhoge bomen bedekt met korstmos; exotische varens en kleurrijke paddenstoelen die uit de bosbodem tevoorschijn komen.

Gorilla trackings

Sinds 2016 worden er in Loango gorilla trackings georganiseerd. Momenteel kun je alleen de “Atananga” groep met 16 gorilla’s waaronder 1 silverback bezoeken in hun natuurlijke boshabitat. Om deze aan mensen gewende westelijke lanaglandgorilla’s  tegen minimale overlast te beschermen bestaat de groep maximaal uit 4 personen. Andere primaten in Loango zijn de Brazza’s meerkatten, grote witneusmeerkatten en mantelmangabeys die vaak kwetterend in groepen in de bomen foerageren.

Loango National Park

Migrerende walvissen

De komst van trekkende walvissen en dolfijnen vindt plaats van half juli tot half september. Je kunt genieten van een dag op een gecharterde boot en vanuit elk uitkijkpunt speelse tuimelaars of bultruggen bekijken – vooral wanneer ze op grote hoogte doorbreken of terwijl ze om je boot heen zwemmen.

Loanga National Park, Gabon

Surfende nijlpaarden en olifanten op het strand

Verbaas je over nijlpaarden die in de golven van de Atlantische oceaan “surfen” en bekijk in de regentijd van oktober tot en met april olifanten en buffels die op het strand lopen. Ook laagland gorilla’s en luipaarden zijn hier op het strand gezien.

In diezelfde tijd kun je er ’s avonds op uit gaan en de grootste populatie lederschildpadden bekijken die nestelen op het strand van Loango. Daarnaast worden ze vergezelt door honderden olijfschildpadden en karetschildpadden. De nachtelijke rondleidingen worden uitgevoerd door ecogidsen die de schildpadden en hun jongen gedurende deze epische cyclus beschermen.

Overige wilde dieren

De rivieren, meren, lagunes en moerassen zijn het domein van 5 meter lange nijlkrokodillen die snel het water in schieten als je langs vaart. Ongevaarlijk pantser en dwergkrokodillen kun je vaak op de takken langs de rivieren zien zonnen. In de Iguela Lagune worden soms ook zeekoeien gezien.

Tussen juli en half oktober verzamelen honderdduizenden Congo zwaluwen en roze bijeneters zich in Loango om te nestelen. Als het donker wordt vliegen ze uit in enorme zwermen van meer dan 100.000 vogels die een acrobatische luchtshow opvoeren waarbij ze allemaal tegelijk dezelfde bewegingen maken. Een onvoorstelbaar spektakel dat je gezien moet hebben om het te geloven.

Beste tijd

Loango National Park heeft duidelijke droge ( december tot januari en mei tot september ) en regenseizoenen ( februari tot april en oktober tot december ). Toch onthult elk seizoen zijn specifieke soort magie met volop mogelijkheden om oog in oog te komen met dieren in het wild.

De komst van nestelende schildpadden en jongen is van november tot maart. Olifanten en nijlpaarden wagen zich op de stranden is van november tot april.  Trekwalvissen arriveren tijdens het broedseizoen is van juli tot september. De beste tijd voor sportvissen is van november tot april. De beste tijd om de Atananga gorilla’s te bekijken is van maart tot mei. Om wilde dieren in het noordelijke deel van het park te bekijken is tijdens het regenseizoen. Tijdens het droge seizoen migreren wilde dieren naar de zuidelijke regio van het park.

Loango

Wat te doen in Loango National Park

Een bezoek aan Loango National Park draait volledig om die unieke wildlife ervaring. Of je voor de grote zoogdieren komt of juist een vogelaar bent, beiden vind je in dit beschermde gebied in overvloed.

natuurwandeling

Safari activiteiten

Zo kun je deelnemen aan dagexcursies op zee, begeleide natuurwandelingen en mangrovesafari per driftboot. Een ander hoogtepunt van de safari is een gorilla tocht, waarbij je een groep gewende gorilla’s zult zien in hun natuurlijke habitat. Zoals alle kustreservaten worden zonsondergangen in Loango vaak io het strand of aan het water bekeken. Misschien wil je wel genieten van een avond boottocht langs de riviermonding, waar je langs krokodillen, nijlpaarden en serenade kikkers op waterlelies vaart.

Sportvissen

Zeer weinig plaatsen bieden spectaculaire en exclusieve sportviservaringen met een verscheidenheid aan vangsten die een hele oceaan zouden kunnen vullen. Op slechts 10 minuten van Loango Camps ligt het punt waar de monding uitmondt in de oceaan – een uitstekende visplek met enkele van de grootste wildvissen ter wereld, waaronder gigantische barracuda’s en cubera. Maar om de vis te vangen, moet je voor zonsopgang klaar zijn om de trossen los te gooien.

Loango Tented Camps

Om je optimaal te laten genieten van de verschillende habitats zijn in Loango National Park een viertal tented camps gebouwd. De Ndola Luxury  Tented Camp aan een Iguela lagune, Akaka Forest Camp in het regenwoud (droge seizoen), Tassi Savannah Camp op de savanne (natte seizoen) en Louri Wilderness Camp aan de Louri Lagune. Met deze uitgangspunten kun je op avontuur naar ongerepte kustlijn en opmerkelijke mangrove-, moeras-, & rivierbossen. Na een dag vol spannende, indrukwekkende activiteiten kom je hier heerlijk tot rust.

Klimaat

Dag: 27°C – 32°C

Nacht: 20°C – 24°C

Beste reistijd

Jan – dec

Lees meer

Loango National Park combineren met andere nationale parken voor je vakantie naar Gabon

Gabon is met recht een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuurreizen. Een paar voorbeelden. In Poango National Park kun je tussen september en mei olifanten en buffels op het strand zien. Zeeschildpadden kun je zien tussen november en maart, terwijl het broedseizoen is voor migrerende walvissen en dolfijnen. Met geluk spot je dan ook nijlpaarden in zee. In Lope National Park kun je tussen juli en oktober troepen mandrils van wel 1.200 exemplaren zien. In dezelfde periode verzamelen zich in Loango tienduizenden Congo zwaluwen en roze bijeneters.

Bekijk onze voorgestelde reizen