Ontdek Lope National Park

De uitgestrekte wildernis van het Lope National Park ligt in het midden van Gabon en wordt omgeven door rivieren als de Ogooue en de Chaillu bergen. Het landschappelijk zeer fraaie park bestaat vrijwel geheel uit dichte regenwouden. Alleen in het noordelijke deel van het park liggen nog enkele savannes. Lope nationale park is een essentieel toevluchtsoord voor meer dan 1400 bedreigde mandrillen en 420 vogelsoorten. Het is ook een bolwerk voor westerse gorilla’s, zonstaartguenon, zwarte franje, chimpansee en bosolifanten die gedijen in de mistige savanne & regenwouden.

De diepe bergkammen en bossen van de Ogooué River Valley zijn een echte hotspot voor prehistorische oudheden en rijke tribale cultuur. Recent zijn er  meer dan 1800 rotstekeningen uit de ijzertijd ontdekt en de schaarse sporen van nederzettingen en artefacten uit de steentijd en de ijzertijd onthulden hoe belangrijk de regio was voor de menselijke evolutie van Afrika in de afgelopen 400.000. Niet voor niets is het park verkozen tot UNESCO World Heritage Site.

Volgende stap

Natuur

De uitgestrekte wildernis van het Lopé National Park beslaat 5.360 km2 ongerept bos en kruist delen van mistige savannes aan de noordelijke grens. Dit park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was het eerste beschermde gebied in Gabon en werd in 1946 opgericht. Het herbergt een van Afrika’s belangrijkste prehistorische vindplaatsen en ecologisch belangrijke reservaten voor primaten. In gezelschap van grote kuddes bosolifanten, bosbuffels en een verscheidenheid aan kleinere zoogdieren (luipaarden, goudkatten, rode rivierzwijnen, sitatunga’s, geelrugduikers), Daarnaast zijn er verschillende soorten apen, waarvan 4000 westelijke laaglandgorilla’s, chimpansees en zonstaartgorilla’s Guenon. Deze langstaartaap, een endemische soort voor Gabon, werd pas dertig jaar geleden ontdekt en leeft in de verborgen bossen aan de noordkant van het park.

Mandrillen

Voor de beste ontmoetingen met wilde dieren de regenseizoenen de beste tijd. Het regenseizoen is van februari – mei en oktober – november. Als je tijdens het droge seizoen van juli tot augustus op bezoek komt, zul je een buitengewone verzameling mandrillen zien. Het Lopé National Park dient als ’s werelds belangrijkste toevluchtsoord voor deze baviaanachtige primaat en zijn grotendeels te vinden in het noordelijke uiteinde van het park. Waar ze elk jaar in juli in twee korte weken in grote getale te zien zijn. Een bezoek aan het Station d’Etudes des gorilles en chimpansees biedt nog een buitengewoon inzicht in belangrijke onderzoeksprogramma’s voor primaten. Hier krijg je een presentatie en overzicht te zien van de gewoontes en gedrag van gorilla’s en chimpansees.

Mandril

Ongerepte regenwouden

In de regenwouden leven laagland gorilla’s en chimpansees. Een project om gorilla’s te wennen aan mensen is enkele jaren geleden gestopt. Vanuit Mikongo, waar het project gevestigd was, kun je de dichte regenwouden in op zoek naar laagland gorilla’s, chimpansees en andere wilde dieren. Hoewel er ongeveer 3.000 laagland gorilla’s en 2.000 chimpansees in Lope leven is de kans om ze hier te zien vrij klein.

Het mooiste van deze regenwouden is om met gidsen over door wilde dieren gemaakte paadjes te wandelen en te luisteren naar alle geluiden (grote kans dat je chimpansees hoort) die uit het oerwoud opstijgen. Ook leuk is om een nachtje in de basic houten bungalows bij Mikongo omringd door dichte  regenwouden te verblijven. Uniek is de in 1994 ontdekte en alleen in Lope voorkomende zonnestaartmeerkat.

Vogelaars zullen dit park met 412 waargenomen soorten waaronder 7 soorten neushoornvogels, 3 soorten ijsvogels en grijsnekkaalkopkraaien (vanuit Mikongo) zeer waarderen.

Loango National Park, Gabon

Beste tijd

De beste tijd om de mandrillen te zien is tussen juli tot augustus , terwijl het bekijken van andere primaten en grote zoogdieren (bosolifanten, nijlpaarden en buffels) wordt het beste ervaren tijdens de lange regenseizoenen; tussen september en december en februari en mei. Het beste tijd om trekvogels te bekijken in het park is van oktober tot november.

Wat te doen in Lope National Park

Een bezoek aan Lope National Park draait volledig om die unieke wildlife ervaring. Of je voor de grote zoogdieren komt of juist een vogelaar bent, beiden vind je in dit beschermde gebied in overvloed.

Safari activiteiten

Zo kun je deelnemen aan begeleide natuurwandelingen in de bergen. Of maak een riviersafari per driftboot naar prehistorische rotsen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Een ander hoogtepunt van de safari is mandrillen volgen en het bekijken van andere wilde dieren. Tijdens een nacht game drive met een 4x4wielaandrijving kun je mangabeys, collabeys en andere dieren in het wild spotten.

Lopé National Park, Gabon

Lope Tented Camp & Lodge

Op een exclusieve locatie is een nieuw camp gebouwd in Lope National Park. Het Moabi Tented Camp ligt midden in de glooiende savanne aan de noordkant van het park.  Met deze uitgangspunt kun je met de natuur mee bewegen en de actie van dichtbij meemaken.  Na een dag vol spannende, indrukwekkende activiteiten kom je hier heerlijk tot rust. Daarnaast ligt in het park ook het Lope Hotel met uitzicht op de Brazza berg.

Pongara Lodge

Thuis omringd door de savanne

In je comfortabele stoel kijk je in de avondzon uit over de savanne met een verkoelende ‘Sundowner’. Om je energie op pijl te houden word je voorzien van lekkere maaltijden met een mix van westerse en Afrikaanse stijl. Daarnaast is er een goedgevulde bar aanwezig met lokale bieren, frisdranken en waterflessen om je dorst te lessen.

Als een van de weinige accommodaties die midden in de parken van Gabon te vinden is, moet je hier geweest zijn.
Toch biedt Moabi Tented Camp je alle mogelijkheden om de wildernis op een comfortabele manier te ontdekken.

Klimaat

Dag: 27°C – 32°C

Nacht: 20°C – 24°C

Beste reistijd

Jan – dec

Lees meer

Lope National Park combineren met andere nationale parken voor je vakantie naar Gabon

Gabon is met recht een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuurreizen. Een paar voorbeelden. In Loango National Park kun je tussen oktober en april olifanten en buffels op het strand zien. Met geluk spot je dan ook nijlpaarden in zee. In Poango National Park kun je tussen september en mei olifanten en buffels op het strand zien. Zeeschildpadden kun je zien tussen november en maart, terwijl het broedseizoen is voor migrerende walvissen en dolfijnen. Met geluk spot je dan ook nijlpaarden in zee. In dezelfde periode verzamelen zich in Loango tienduizenden Congo zwaluwen en roze bijeneters.

Bekijk onze voorgestelde reizen