Ontdek Dzanga Sangha Forest Reserve

Dzanga Sangha Forest Reserve ligt in het zuidwesten van de Centraal Afrikaanse Republiek. Het park ligt in het Congobekken, één van de grootste regenwouden ter wereld. In deze onmetelijke Afrikaanse wildernis leven nog grote aantallen wilde dieren zoals bosolifanten, laagland gorilla’s en bongo antilopen. Tijdens je bezoek aan Dzanga Sanga National Park verblijf je in de Sangha Lodge beheerd door Ron en Tamar Cassidy.

Volgende stap

Dzanga Sangha

Het Dzanga Sangha Forest Reserve huist één van de grootste bosolifant populaties in Afrika, de westelijke laaglandgorilla, honderden vogelsoorten, duizenden plantsoorten, en is het thuis voor eeuwen oude Afrikaanse stammen, zoals de Ba’Aka. Op je vakantie doe je een stap terug in de tijd en verken je de ongerepte wildernis in dit speciale reservaat van de Centraal Afrikaanse Republiek.

Dzanga Sangha Forest Reserve

Regenwouden

Het Dzanga Sangha Forest Reserve is onderdeel van het ‘Sangha Tri-National’. Dit verwijst naar het drie-landen punt tussen Kameroen, Congo-Brazzaville, en Centraal Afrikaanse Republiek. Voor wild liefhebbers is dit dé plek in Afrika om te bezoeken. Deze drie in elkaar overlopende nationale parken herbergen namelijk de laatste stukken ongerepte natuur ter wereld. Gezamenlijk zijn de Dzanga-Ndoki, Nouabalé-Ndoki, en Lobéké nationale parken onderdeel van het grotere Congobekken. Dankzij de conservatie initiatieven en het dichte oerwoud leven veel diersoorten ongestoord. Dit merk je tijdens je reis aan de kakafonie van al het verborgen wild tussen het gebladerte.

Wilde dieren in Dzanga Sangha

In Dzanga Sangha Forest Reserve kun je vele soorten wilde dieren spotten. Van westerse laagland gorilla’s, chimpansees en bosolifanten tot en met bongo’s, penseel zwijnen en bosbuffels. Samen met ervaren gidsen ga je op zoek naar deze wilde dieren in het Congobekken. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Want dan komt een wereld tot leven vol met galago’s, civetkatten en vele andere diersoorten.

Laagland gorilla trekking

In dit nationale park vind je de imposante westelijke laaglandgorilla. Vergelijkbaar met een gorilla trekking in Congo-Brazzaville, vind je hier 2 groepen die gehabitueerd zijn. Dat wil zeggen dat ze gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen. Dit maakt het mogelijk om deze dieren van zeer dichtbij mee te maken. Na een intensieve hike onder begeleiding van een ervaren tracker, breng je een uur door met deze wilde dieren.

Afhankelijk van het gedrag van de dieren zul je ze elkaars vacht zien verzorgen, de kleintjes voederen, of spelen in de bomen. Belangrijk dus om je camera gereed te houden. Tijdens dit spannende uur maak je momenten mee die je nooit zult vergeten.

Gorilla Trekking - Dzanga Sangha

Bosolifanten in Dzanga Baï

Een van de indrukwekkendste dieren in Dzanga Sangha Forest Reserve is de bosolifant. Tijdens je vakantie naar dit nationale park vind je de bekende Dzanga Baï.

Dzanga Bai - Dzanga Sangha

Bosolifanten in Dzanga Baï

Een bosopening die doorkruist wordt door een stroom die de ‘Dzanga’ wordt genoemd. De grond in deze bosopening is rijk aan mineralen en is een trekpleister voor allerlei soorten wildlife. Vanuit een verhoogd observatie platform krijg je de unieke mogelijkheid om de dieren van dichtbij te spotten. Terwijl je de vogels tussen de bomen ziet vliegen en de geluiden van het woud hoort zingen, zie je jonge bosolifanten spelen in hun natuurlijke omgeving. Dzanga Baï, vrij vertaald, betekent dan ook: “Olifanten Dorp”.

Toch vind je hier niet alleen de olifant, maar ook dartelende antilopen, schuchtere duikers, of speelse rivier zwijnen. Dit maakt het tot dé hotspot van Dzanga Sangha Forest Reserve.

Pangolin Research Project

Een vakantie naar Sanga Lodge is niet compleet zonder een bezoek aan het Sangha Pangolin project. Vlak bij je onderkomen tussen de dichte begroeiing van het woud vind je de hut van het onderzoeksteam. Samen met de lokale Ba’Aka stam zorgen zij voor de preservatie van de Pangolin.

De Pangolin van dichtbij

De Pangolin is een schubachtige die je zult zien in zijn natuurlijke omgeving. Ze zijn erg schuw, maar met het onderzoeksteam krijg je een intieme kijk op deze bijzondere dieren. Ze zijn bekend voor de schubben die als een natuurlijk pantser het lichaam bedekken. Vanwege het dieët van de Pangolin zijn ze ook wel bekend als schubachtige miereneters.

De Centraal Afrikaanse Republiek is de enige plek ter wereld waar je alle vier soorten Pangolin kunt vinden. Ook is het een van de weinige plekken ter wereld waar je zo dichtbij deze dieren kunt komen. Zo is Dzanga Sangha dé plek om te bezoeken voor een unieke wildlife ervaring.

Pangolin Research Project - Sangha Lodge

Vogels in Dzanga Sangha

Voor vogelaars is het regenwoud van Centraal Afrika een goudmijn. Doordat het regenwoud vrijwel ongeschonden is gebleven, heeft evolutie lang vrij spel gehad.

Vogels in Dzanga Sangha

Afrikaanse Vogelsoorten

Om die reden is Sangha Lodge een perfecte uitkijkpost. Met zijn ligging aan de Sangha rivier, midden in de wildernis, zijn er namelijk meer dan 400 verschillende Afrikaanse vogelsoorten te zien. Dit is altijd te merken aan het rumoer van geluiden in het oerwoud. Daarnaast zit je nooit verlegen aan kennis. Met een gedegen achtergrond en eindeloos enthousiasme vertellen hosts Rod en Tamar Cassidy je maar al te graag over de verschillende soorten.

Een aantal van de vogels die je hier kunt spotten zijn de bijzondere neushoornvogel, trogon, toerako, papegaai, en kaalkopkraai. Deze vogels zijn in het Congo Basin het best te spotten tijdens het natte seizoen van augustus tot en met oktober. In deze tijd blijven vogels vanwege de regen vaker stil zitten.

Wat te doen in Dzanga Sangha

Een bezoek aan Dzanga Sangha Forest Reserve draait volledig om die unieke wildlife ervaring. Of je voor de grote zoogdieren komt of juist een vogelaar bent, beiden vind je in dit beschermde gebied in overvloed.

Activiteiten

Zo kun je deelnemen aan bijzondere gorilla trekkings, nachtwandelingen opzoek naar het schuwe nachtleven, dag-wandelingen naar watervallen en de grootste bomen die je ooit zult zien. Of je gaat de rivier op per kayak en verken je de Sangha rivier op je gemak in de avondzon.

Daarnaast ontmoet je het Pangolin researchteam. Zij vertellen je alles over het conservatie project en laten je zien hoe ze te werk gaan. Ook beschouw je de groepen bosolifanten in Dzanga Baï. Vanaf het prachtig verhoogde observatieplatform kun je ze spotten vanaf de eerste rij. Natuurlijk kun je ook genieten van een rustige rivier cruise met een heerlijke ‘Sundowner’.

Activiteiten Dzanga Sangha

Ontmoet de Ba’Aka

Tussen al het wild van het Dzanga Sangha Forest Reserve leven deze Afrikaanse stammen als jagers en verzamelaars. Deze Pygmeeënen zijn de bewaarders van het regenwoud en je gids tijdens je avontuur in de wildernis.

Ba'Aka - Dzanga Sangha

Afrikaanse Jager-verzamelaars

Als jagers en verzamelaars maken ze een belangrijk deel uit van het ecosysteem en kennen het wild als geen ander. Terwijl de vogels om je oren vliegen en gorilla’s in de verte hun schreeuw laten horen, leren zij je alles wat dit bijzondere park te bieden heeft. Dit rijkt niet alleen van de dieren, maar ook tot de cultuur van deze Afrikaanse stam.

Je kunt niet alleen leren over verschillende medicinale planten en het bouwen van onderdak in de jungle, maar misschien zelfs zingen. De Ba’Aka staan ook bekend om hun betoverende zang. Tijdens het verzamelen van planten en zaden of tijdens een ritmische ceremonie wordt er luidkeels gezongen. Laat je meeslepen door deze prachtige omgeving en ontmoet de Ba’aka.

Sangha Lodge

Sangha Lodge is hét uitgangspunt voor een avontuur in het regenwoud. Na een dag vol spannende, indrukwekkende activiteiten kom je hier heerlijk tot rust.

Thuis in de jungle

In je comfortabele stoel kijk je in de avondzon uit over de stromende Sangha rivier met een verkoelende ‘Sundowner’. Om je energie op pijl te houden word je voorzien van lekkere maaltijden met een mix van westerse en Afrikaanse stijl. Daarnaast is er een goedgevulde bar aanwezig met lokale bieren, frisdranken en waterflessen om je dorst te lessen. Ook is een kop koffie de gehele dag beschikbaar.

Als een van de weinige accommodaties die midden in het Centraal Afrikaanse Congobekken te vinden is, moet je hier geweest zijn.
Toch bied Sangha Lodge je alle mogelijkheiden om de wildernis op een comfortabele manier te ontdekken.

Sangha Lodge - Dzanga Sangha

Klimaat

Dag: 30°C – 34°C

Nacht: 18°C – 23°C

Beste reistijd

Jan – mrt  | jun – sep

Lees meer