Canyoning op de Azoren

Ga Canyoning op de Azoren als je een avontuurlijke activiteit in Europa zoekt. Je ontdekt de eilanden buiten de gebaande paden, omgeven door natuurlijke landschappen. Ieder eiland heeft zijn eigen verrassingen.  Je navigeert door waterwegen door van watervallen te abseilen, over rotsen te klauteren of in waterrotsbassins te springen. Naast Canyoning is Coasteering een van de snelst groeiende natuuractiviteit van de afgelopen jaren.  Canyoning op de Azoren is er voor zowel beginnende als de meer ervaren canyoneers.

Volgende stap

Waar Canyoning op de Azoren

Vooral de eilanden Faial, Sao Miguel & Sao Jorge van de Azoren zijn zeer geschikt voor Canyoning. De Azoren zijn met hun machtige rotsen en watervallen de droombestemming van elke natuurliefhebber met een avontuurlijke inslag. Op zo’n spannende tour ga je door watervallen afdalen, in kristalheldere bassins springen en langs touwen abseilen. De canyons zijn heel anders dan andere gebieden in Europa, met enkele unieke kenmerken die alleen op de eilanden voorkomen. Met de canyons gevormd uit Basalt en Trachiet, maakte elke afdaling uniek. Daarnaast kun je ook deelnemen aan coasteering op de eilanden Sao Jorge & Sao Miguel.

Faial | Sao Jorge | Sao Miguel

Wat is canyoning precies?

Canyoning is een activiteit die wandelen, zwemmen en abseilen combineert. Je ontdekt moeilijk bereikbare plekken met behulp van touwen en een harnas. Terwijl je door de rivierbedding navigeert, zul je springen, glijden en afdalen door kloven met behulp van technische apparatuur om de veiligheid te garanderen. Met begeleiding en expertise van gidsen, is er geen eerdere ervaring nodig om te gaan canyoning op de Azoren!

Adventure

Canyoning op de Azoren – Sao Jorge

Op de Canyoning route is het mogelijk om langs de rivierbedding te lopen, zwemmen, duiken en springen (optioneel) in natuurlijke poelen met kristalhelder water. Abseilen, zipline en andere touwtechnieken die nodig zijn om de opeenvolgende oneffenheden die de kloven aanbieden te overwinnen. Baptism en Familie Canyoning hebben een verminderde technische vereiste. De Advanced canyoning is voor degenen die al enige technische ervaring hebben. Neem voor deze activiteit badkleding, handdoek, comfortabele kleding, zonnebescherming mee. Deze activiteit is het hele jaar beschikbaar (onder voorbehoud van wijzigingen afhankelijk van de weersomstandigheden).

1. Baptism & Family Canyoning – Sao Jorge

De afstand voor deze eenvoudige Canyoning tour is 0,4 km met in totaal 5 verticalen, waarvan de hoogste verticaal 20 meter is. Deze tour is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar en zonder enige ervaring. De activiteit begint met een basistraining in abseil technieken en het eerste contact met de veiligheidsuitrusting en het hanteren ervan.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 4 uur
 • Prijs:

2. Advanced Canyoning – Sao Jorge

De afstand van deze uitdagende Advanced route is 2 km met in meer dan 10 verticalen, waarvan de hoogste hoger is dan 100 meter met Canyonings met V4-, V5- en V6-niveau. Op het eiland zijn verschillende Canyonings van dit type, die unieke momenten bieden voor het beoefenen van deze sport. Veel van deze Canyonings wordt gecombineerd met een boottocht, wat een uitstekend panorama van de kust biedt met tal van Canyonings die de Atlantische Oceaan instromen. Deze tour is geschikt voor iedereen met minimale kennis van niveau medium en vanaf 18 jaar.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 7 uur
 • Prijs:  €

3. Coasteering – Sao Jorge

De afstand van deze Coasteering route is 1 km met 6 sprongen, waarvan de hoogste 12 meter is. Het eiland São Jorge biedt uitstekende voorwaarden voor deze sport. Met zijn kusten doorsneden door vulkanisch gesteente, een zee van helder water. In een landschap waar de wilde natuur altijd een constante is, is het een “plek” bij uitstek voor Coasteering. Deze tour is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 3 uur
 • Prijs:  €
Coasteering

Wat is Coasteering ?

Coasteering laat zich het best vergelijken met canyoning. Hoewel canyoning zich met name afspeelt in bergachtige gebieden zijn er duidelijke overeenkomsten. Je beweegt je rondom de getijde lijn van een rotsachtige kustlijn. Dit kan zijn te voet, glijdend, klimmend of zwemmend. Maar in ieder geval zonder de hulp van boten, surfplanken of andere vaartuigen of hulpmiddelen. Het is dus een behoorlijk fysieke activiteit.

Canyoning op de Azoren – Sao Miguel

Een van de meest klassieke canyoning op Sao Miguel begint bij Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões. Dit gebied heeft de meest populaire waterwegen in de regio Nordeste, met een overvloed aan vegetatie, helder water en een prachtig stromende rivier die je de adem beneemt. Je ontmoet je gidsen terwijl de uitrusting wordt verspreid. Vervolgens maak je een wandeling van 20 minuten naar de ingang van een beek. Waar de eerste veiligheidsbriefing zal plaatsvinden. Het begin van de stroom heeft enkele verticale uitdagingen, kleine wandelgedeelten en veel speelplaatsen. De stromende rivier heeft verschillende springgebieden.

1. Canyoning Experience – Sao Miguel

De eenvoudige Canyoning Experience is een tour van 3 uur! Het is erg aquatisch en bevat sprongen! Je hoeft niet te springen er zijn altijd alternatieven (een touw aanleggen om naar beneden te abseilen of zelfs een pad langs de canyoning waar je kunt “ontsnappen” en de anderen kunt zien springen). Deze tour is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en zonder enige ervaring. De ervaring begint met een welkomstbriefing, daarna word je voorzien van alle apparatuur en loop je een warming-up tot je de openingsscène bereikt.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 3 uur
 • Prijs:

2. Adventure Canyoning – Sao Miguel

Maak je klaar voor deze medium route om met de stroom mee te gaan en probeer te springen (optioneel), glijden en abseilen langs een van de langste waterwegen van het eiland. Tijdens de afdaling is er een korte stop voor een snack. Ga verder met het verkennen van de stroom om het hoogtepunt van de dag bereiken. Waar je de laatste twee opeenvolgende watervallen ervaart.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 5 uur
 • Prijs:  €

3. Coasteering – Sao Miguel

Zwem, speel met de golven, wandel en beklim kleine kliffen om in de diepten van onze zee te springen. De kustlijn van het vulkanische eiland verbergt gebieden die maar weinigen ooit te zien krijgen. Deze verkenning en dit avontuur betekent klauteren en het oversteken van de vloedlijn, snorkelen en zwemmen op de vulkanische bodem met flora & fauna. Of klimmen naar klif en springen in het zoute water! Deze activiteit is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 3 uur
 • Prijs:  €

Wanneer te gaan canyoning of Coasteering ?

De beste tijd om te gaan canyoning of coastering is tijdens de zomer  van juni – augustus. Er gaat niets boven het springen in een levendige plas water op een hete zomerdag, dus waarom zou je die sprong niet in een kloof maken ? In de herfst en lente is het weer nog steeds mild met doorgaans minder mensen op de rivier, wat voor een betere ervaring kan zorgen (april en mei, september en oktober).

Adventure

Canyoning op de Azoren – Faial

Canyoning biedt een unieke manier om de natuur van Faial te verkennen. Tijdens de activiteit kun je verschillende endemische soorten zien, zoals de jeneverbes, wit hout, bosbes & hulst. De waterlijnen die je tijdens deze activiteit oversteekt, zijn op de meeste plaatsen op geen andere manier te bereiken.

1. Easy Canyoning – Faial

Als je Canyoning voor het eerst wilt proberen, is de Easy Canyoning de beste optie! Het wordt uitgevoerd in de meest speelse routes waar je technieken kunt uitproberen zoals klassiek of begeleid abseilen, glijbanen, sprongen in het water (altijd optioneel) of zelfs zip-line! Het is de Canyoning waar je de meest onvergetelijke ervaring zult beleven! Ideaal voor alle leeftijden vanaf 12 jaar!

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 5 uur
 • Prijs:

2. Medium Canyoning – Faial

Medium Canyoning is het volgende niveau, met langere routes en hogere en technische watervallen. Om veiligheidsredenen de toegang tot deze moeilijkheidsgraad is beperkt tot deelnemers die al hebben deelgenomen aan Canyoning Easy en worden beschouwd als “klaar” voor deze moeilijkheidsgraad.

 • Wanneer: Het hele jaar
 • Tijd: 5 uur
 • Prijs:  €

Welke veiligheidsmaterialen wordt ter beschikking gesteld?

 • Wetsuit: Een pak van duurzaam materiaal voelt wat oncomfortabel tijdens het lopen. Maar is ideaal voor in het water.  We raden aan een licht shirt en een korte broek eronder te dragen.
 • Helm: Tijdens het afdalen door rivieren en canyons zal je helm je beste vriend zijn. Hoofdbescherming is prioriteit nummer één als het om veiligheid gaat!
 • Canyoning schoenen: Er zullen enkele scherpe rotsen en gladde grond zijn vanwege het waterige karakter van de canyons. Het gebruik van duurzame waterschoenen zorgt voor uitstekende grip en comfort.
 • Harnas: Een harnas is een veiligheidsuitrusting die om je middel wordt gedragen. Waar o.a. touwen en katrollen wordt bevestigd. Zodat je veilig kunt afdalen.
 • Handschoenen: Een stevig paar handschoenen houdt je handen tijdens de reis comfortabel en veilig. Naast het beschermen van je handen, helpen handschoenen ook bij het klimmen.
Adventure

Vliegen naar Azoren

Vliegen naar de Azoren kan in slechts een paar uur tijd. Tegenwoordig gaan er vanaf Amsterdam geen rechtstreekste vluchten meer naar de Azoren. Meestal maak je een tussenstop op Lissabon in Portugal, waarna je doorvliegt naar de archipel. De vliegtijd naar de Azoren is inclusief een tussenstop 7 a 8 uur. Wil je van het ene eiland op de Azoren naar het andere eiland vliegen? Zo’n vlucht duurt 1 a 2 uur, afhankelijk van waar je heen wilt.

Een andere manier om te eilandhoppen op de Azoren is per veerboot. Atlanticoline is er de enige organisatie die per ferry naar andere eilanden vaart. Check de website voor meer informatie voor je op rondreis door de Azoren gaat.

Eten op de Azoren

Tijdens je rondreis Azoren lekker uit eten op de eilanden? Na een avontuurlijke Canyoning op de Azoren wil je relaxt op een terrasje zitten en je avonturen nabespreken. De eilanden Sao Jorge & Sao Miguel hebben ieder hun eigen specialiteiten. Overal worden Azoriaanse specialiteiten geserveerd, maar er zijn ook genoeg restaurantjes en cafés waar internationale cuisine wordt bereid.

 • Bekijk hier de leukste restaurantjes op Sao Jorge.
 • Bekijk hier de leukste restaurants op Sao Miguel.