Beren spotten in Finland

Onze beren- en wolvenreizen gaan naar de streek Finse taiga wouden in Oost-Finland. Hier, in het grensgebied met Rusland, liggen uitgestrekte wouden waar allerlei wilde dieren nog ongestoord kunnen leven. In de zomer zijn de wouden groen en rijk aan voedsel. In de winter worden de bomen onder een dikke laag sneeuw bedekt en waan je in een andere wereld. Er leven hier veel beren en er is een zeer goede kans dat je tijdens je reis meerdere malen één of meer beren in het wild zult zien. Omdat beren vooral ’s nachts actief zijn, heb je de beste kansen als je meerdere nachten in een observatie hut verblijft. Wolven en ook veelvraten zijn veel schuwer en zul je niet gegarandeerd tegenkomen, maar toch worden ze de afgelopen jaren enkele keren per week gespot. Daarnaast zijn er vele soorten vogels die je op je natuurreis in Finland kunt zien.

Volgende stap

Waar beren spotten in Finland

Als je beren en andere wilde dieren wilt observeren, breng je de nacht door in een observatie- of foto hut diep in de wildernis. In de loop van de middag eet je in de lodge eerst een warme maaltijd en daarna brengt de gids je van de lodge naar uw hut diep in de bossen, samen met een handvol andere reizigers.  In beide soorten hutten heb je een bed en toiletemmer tot je beschikking. Iedereen heeft een comfortabele stoel bij het raam dat over het bos uitkijkt. De observatiehutten bieden plaats aan ongeveer 8 personen en bieden wat meer comfort. De fotohutten zijn voor 1 of 2 personen en worden geselecteerd op lichtval en achtergrond. Het is gebruikelijk om de nacht door te halen…

De volgende ochtend, als de laatste beer vertrokken is, haalt je gids je weer op voor een welverdiend ontbijt en warme douche in de lodge. Daarna wil je misschien wel even bijslapen voor je aan het eind van de middag weer naar je hut vertrekt.

Overige wilde dieren

Finland is een land van uitgestrekte groene bossen, prachtige eilanden in de Oostzee, winderige arctische heuvels en duizenden blauwe meren. Deze ongerepte en prachtige landschappen bieden leefgebied voor duizenden wilde dieren en vogels – waarvan er vele te zien zijn tijdens georganiseerde natuurexcursies en vogelreservaten. Naast beren en wolven kun je nog veel meer wilde dieren spotten. Zoals de lynx, veelvraat & eland. Maar ook de bever en de vliegende eekhoorn. Onder de 350+ soorten vogels vind je de grote grijze uil, de oehoe & de adelaar.

Video howling wolf

Wildlife fly drive Finland

Beste reistijd voor beren spotten in Finland

Beren- en wolvenreizen kunt u maken van eind april tot begin oktober. In april ligt er meestal nog wat sneeuw, maar ontwaken de eerste beren al uit winterslaap. Moederberen met hun nieuwsgierige jonkies volgen in de weken daarna. Eind mei, begin juni is het paartijd en gaan de beren actief op zoek naar elkaar. In juli zorgt de zomerzon voor een prachtig goudgeel licht tijdens de lange nachten, maar u dient wel rekening te houden met muggen. Vanaf half augustus zijn de muggen meestal verdwenen en begint het bos al herfstkleuren te vertonen. De beren concentreren zich nu op het aanleggen van een nieuwe vetreserve voor de lange winter en ze eten veel bessen. Afhankelijk van de temperatuur blijven de beren tot in oktober actief. De kans om wolven te zien is het beste aan het begin en het eind van het seizoen.

Beren spotten
J F M A M J J A S O N D
Finland
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat te doen in de Finse taiga woud in Oost-Finland

In de Finse taiga wouden zijn de volgende activiteiten & excursies mogelijk:

Taiga wouden, Oost-Finland

Beren & wolven van dichtbij zien en fotograferen vanuit een observatiehut. Wandel, fiets & kanoën door het prachtige landschap van Fins Taiga in de natuur. Ga op zoek naar elanden in het natuurlijke landschap van Finland en geniet van een kampvuur maaltijd. Fotograferen van verschillende roofvogels & uilen.

In de winter verandert Finland in een sprookjesachtig winterwonderland. Het noorderlicht is zichtbaar op ongeveer 200 nachten per jaar – of om de andere heldere nacht – in Fins Lapland. De meer traditionele manieren om Aurora te spotten zijn sneeuwschoenwandelen, langlaufen of sneeuwscooter- en sledehondentochten. Als staren naar de donkere lucht in frisse winterlucht niet jouw ding is, kun je gewoon comfort toevoegen.

Welke hotels in Finse Taiga wouden?

In de Finse Taiga wouden liggen diverse kleinschalige hotels.

Wildernis Lodge, Taiga wouden, Oost-Finland

Lees meer over de beren & andere wilde dieren