Op wolven & wilde honden trekking

Als specialist in Wildlife en natuurreizen kunt u met Sundowner Wildlife Holidays wereldwijd op zoek naar wolven of wilde honden tijdens een speciale reis op maat of in een kleine groep. Door de schuwe aard van wolven en wilde honden zijn er maar weinig plaatsen in de wereld waar u een goede kans hebt om deze dieren in het wild te zien. Des te indrukwekkender is het als u uiteindelijk, na een lange dag zoeken, een ‘lone wolf’ of een roedel wilde honden in het vizier krijgt.

Misschien wel de beste plaats ter wereld om wolven te spotten, is Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. In de winter bent u een van de weinige bezoekers van het park en kunt u volop genieten van het besneeuwde landschap zonder grote aantallen medebezoekers. In India kunt u, naast tijgers, ook wolven en de Aziatische wilde hond tegenkomen tijdens uw safari. In verschillende parken in Kenia en Tanzania heeft u een goede kans om de Afrikaanse wilde hond (niet te verwarren met de hyena) te spotten. Dichter bij huis, in Finland en Italië, vindt u ook wolven. Vanuit een observatiehut of wandelend met uw gids, luistert u naar het mysterieuze gehuil en met wat geluk kunt u ook wolven spotten.

Laikipia Wilderness Tented Camp
“Wolven hebben een uitzonderlijk uithoudingsvermogen en achtervolgen hun prooi dag en nacht”

Wilt u zich ook laten betoveren door het gehuil van een roedel wolven of vanuit uw jeep wilde honden observeren? Laat u door ons adviseren over de verschillende bestemmingen en beste periodes voor uw wolven of wilde honden reis op maat in een kleine groep.

“Afrikaanse wilde honden hebben een unieke vachttekening: geen twee individuen zien er hetzelfde uit.”

Informatie over wolven & wilde honden trekking

Wolven en wilde honden vallen, net als onder andere de hyena en coyote, onder de hondachtigen of caninae. Ook de door de mens gedomesticeerde hond valt hier onder. Wereldwijd zijn er circa 15 soorten en ondersoorten van de hondachtigen. Ze komen op alle continenten voor behalve op de polen. Hondachtigen kunnen worden onderverdeeld in wolven, wilde honden, jakhalzen en coyotes.

Wolven leven wereldwijd verspreid en kunnen in vachtkleur verschillen van wit, grijs, beige, rood, bruin tot zwart. Tijdens onze wolvenreizen hebt u kans om o.a. de grijze wolf, Indische wolf, Apennijnenwolf en Euraziatische wolf te zien en te horen huilen.

Wilde honden vormen een aparte soort binnen de hondachtigen. In Afrika hebben wilde honden een unieke vachttekening met zwarte, beige, bruine en grijze vlekken en opvallend grote, ronde oren. De Aziatische wilde hond of dhole, is kleiner en lijkt met zijn rode vacht en witte borst meer op een rode vos.

Informatie over de wolf voor uw wolven & wilde honden trekking

Informatie over de wolf voor uw wolven & wilde honden trekking

Waar en wanneer kunt u het beste op wolven of wilde honden trekking

De beste plekken en periodes om succesvol een of meer wolven of wilde honden te spotten op uw wolven of wilde honden trekking hebben we hieronder voor u in een overzicht gezet.

Ga op wolven & wilde honden trekking

Op wolven & wilde honden trekking naar Afrika

Kenia

Tanzania

Op zoek naar wilden honden tijdens uw safari reis naar Kenia

Het niet zo druk bezochte en betrekkelijk onbekende Laikipia plateau in centraal Kenia biedt in dit land de beste kansen om de Afrikaanse wilde hond te zien. Laikipia bestaat uit een groot aantal privé ranches en reservaten die alle nauw samenwerken om de natuur en het Wildlife zo goed mogelijk te beschermen. Het gebied wordt slechts spaarzaam bezocht en het unieke is dat u hier vele, elders zeer zeldzame, diersoorten kunt spotten waaronder de wilde hond. Desondanks hebt u nog steeds flink wat geluk nodig om de wilde honden ook daadwerkelijk te spotten.Afrikaanse wilde honden hebben een enorm territorium en leggen dagelijks vaak grote afstanden af (zonder een duidelijk te voorspellen patroon). De beste kans hebt u van eind mei tot begin juli als de wilde honden voor 6 tot 10 weken bij hun ‘den’ blijven om de pasgeboren jongen groot te brengen.

Op het Laikipia plateau hebt u vooral tijdens een safari met uw privé jeep de meeste kans om wilden honden te zien. Daarnaast kunt u hier ook op wandelsafari, paardsafari, kameelsafari en u kunt rotsschilderingen bekijken.

Andere wilde dieren die u op uw wilde honden reis Kenia kunt zien zijn o.a. de Big 5, nijlpaarden, giraffen, de oryx, gerenoek en vele soorten vogels.

Wat zijn de beste locaties & tijden om in Kenia wilde honden te gaan spotten

Laikipia plateau                         : Jun – Jul | safari jeep | te voet

 • Afrikaanse wilde hond : Redelijke kans

Bekijk onze wilde honden reizen in Kenia

Terug naar boven

Wilde honden spotten op uw safari reis naar Tanzania

In het rustigere zuiden van Tanzania vindt u een aantal minder druk bezochte Nationale Parken en reservaten. Hier hebt u een kleine tot redelijke kans om tijdens uw safari reis een roedel wilde honden te spotten. Afrikaanse wilde honden hebben een enorm territorium en leggen dagelijks vaak grote afstanden af (zonder een duidelijk te voorspellen patroon). Om daadwerkelijk wilden honden te zien tijdens uw safari, hebt u dan ook een flinke portie geluk nodig. In de Selous en Mikumi zijn de aantallen wilde honden wat groter en is de kans om ze te zien dan ook iets groter dan elders. De beste kans hebt u van eind mei tot begin juli als de wilde honden voor 6 tot 10 weken bij hun ‘den’ blijven om de pasgeboren jongen groot te brengen.

Tijdens een wilde honden trekking Tanzania gaat u met uw gids in uw privé jeep op zoek naar wilde honden en ander Wildlife. In de Selous is het daarnaast ook mogelijk om bootsafari’s en wandelsafari’s (vanaf 12 jaar) te maken.

Andere wilde dieren die u op uw wilde honden trekking Zuid-Tanzania kunt zien zijn o.a. de Big 5, cheeta’s, giraffen, zebra’s, struisvogels en vele soorten gazellen en antilopen.

Wat zijn de beste locaties & tijden om in Tanzania wilde honden te gaan spotten

Selous Game Reserve             : Mei – Jul | safari jeep | kleine boten | te voet

 • Afrikaanse wilde hond : Redelijke kans

Mikumi National Park : Mei – Jul | safari jeep

 • Afrikaanse wilde hond : Redelijke kans

Ruaha National Park : Mei – Jul | safari jeep | te voet

 •  Afrikaanse wilde hond : Kleine kans

 Katavi National Park : Mei – Jul | safari jeep | te voet

 •  Afrikaanse wilde hond : Kleine kans

 Bekijk onze wilde honden trekking in Tanzania

Kenia en Tanzania zijn geweldige plekken om wilde honden te spotten. U kunt ook op wolven trekking naar andere bestemming, namelijk in Azië, Europa, Zuid-Amerika, Antarctica of  Arctica. Bent u benieuwd welke reis het beste bij u past? Neem contact met ons op en dan kijken wij graag met u mee.

Terug naar boven

Op wolven & wilde honden reis naar Azië

India

Ga op zoek naar wolven en wilde honden tijdens uw reis naar India

India is uniek voor het feit dat u hier zowel wolven als wilde honden kunt zien. De Indische wolf is een ondersoort van de Euraziatische wolf die u voornamelijk in het westen en zuidwesten van India kunt spotten. Met name in het compacte Velavadar National Park en het droge woestijngebied van de Rann of Kutch hebt u een goede kans. In het droge, spaarzaam begroeide landschap zijn de wolven eenvoudiger te spotten dan in dichtbegroeide berggebieden. De Aziatische wilde hond, ook wel dhole genoemd, leeft in redelijk grote aantallen in grote delen van West-, Centraal- en Zuid-India. Toch is de dhole doorgaans moeilijker te spotten dan de tijger omdat dholes regelmatig hun territorium verplaatsen van het ene naar het andere Nationale Park. Om Aziatische wilde honden te spotten hebt u dan ook wel wat geluk nodig.

In de meeste parken en gebieden gaat u met uw gids in uw privé jeep op zoek naar Indische wolven en wilde honden. In Velavadar kunt u daarnaast ook wandelsafari’s maken, terwijl u in Nilgiri ook de omgeving kunt afspeuren vanaf observatietorens. In Periyar kunt u alleen bootsafari’s maken waarbij u het Wildlife dus voornamelijk op de oevers ziet.

Andere dieren die u op uw wolven en wilde honden reis naar India kunt zien zijn tijgers, olifanten, lippenberen, luipaarden, neushoorns, verschillende herten en vele soorten vogels. Bekijkt u bijvoorbeeld ook eens onze tijgerreizen naar India.

 Wat zijn de beste locaties & periodes om in India op wolven en wilde honden reis te gaan.

Velavadar National Park             : Nov – Mei | Jeep safari | Wandel safari

 • Indische wolf                         : Hoge kans
 • Aziatische wilde hond             : Hoge kans

Rann of Kutch             : Okt – Mei | Jeep safari

 • Indische wolf                         : Redelijke kans

Nilgiri Biosphere Reserve             : Okt – Mei | Jeep safari | Observatietorens

 • Indische wolf                         : Kleine kans
 • Aziatische wilde hond             : Hoge kans

Tadoba National Park : Okt – Mei | Jeep safari

 •  Aziatische wilde hond             : Redelijke kans

Kanha National Park : Okt – Mei | Jeep safari

 • Aziatische wilde hond : Redelijke kans

Periyar National Park : Okt – Mei | Boot safari

 • Aziatische wilde hond             : Redelijke kans

Bekijk onze wolven en wilde honden reizen naar India

Benieuwd naar onze andere opties voor wolven en wilde honden trekking? Bekijk dan hier de wolfsafari’s die we aanbieden in Europa of Noord-Amerika. Voor wilde honden bieden we reizen naar Kenia en Tanzania.

Terug naar boven

Op Wolven & wilde honden reis naar Europa

Finland

Italië

Observeer wolven vanuit een hut in Finland

In het dunbevolkte Finland leven nog gezonde aantallen wolven, bruine beren, veelvraten, lynxen en elanden. Met name in het oosten van het land, vlakbij de Russische grens, hebt u een goede kans om wolven (en beren) te zien vanuit speciaal hiervoor gebouwde observatiehutten. Tussen april en begin oktober kunt u ’s nachts vanuit deze hutten de wolven observeren en fotograferen. Hoewel het hele seizoen een gelijke kans biedt om wolven te zien, zijn met name de korte nachten in juni goed voor fotografie.

Tijdens uw wolvenreis in Finland hebt u overdag de beschikking over een hotelkamer met badkamer voor uzelf. Na een vroeg diner in de middag wordt u naar uw observatiehut gebracht. In de avond en nacht speurt u vanuit de hut de omgeving af en kunt u de wolven en ander Wildlife fotograferen. De volgende ochtend haalt uw gids u weer op en na het ontbijt kunt u in uw eigen kamer bijslapen.

Andere wilde dieren die u tijdens uw wolvenreis in Finland kunt zien zijn o.a. bruine beren, veelvraten, uilen en vele andere soorten vogels zoals de steenarend en het korhoender.

 Wat zijn de beste locaties & tijd om in Finland te gaan wolven spotten.

Karelië (Oost-Finland) : Apr – Okt | observatiehutten

 • Euraziatische wolf : Redelijke tot goede kans

Bekijk onze wolven reizen in Finland

Terug naar boven

Maak een wolvenreis naar Italië

Maar weinig mensen weten dat u ook in Italië wolven (en beren) kunt spotten. Op amper 2 uur rijden vanaf Rome, vindt u in de Abruzzen een nog ongerept berglandschap waar grote aantallen wilde dieren leven. Vanuit het gezellige bergdorpje Pescasseroli gaat u met uw privé gids op zoek naar de Apennijnen wolf. Deze ondersoort van de Euraziatische wolf komt alleen in Italië voor. Omdat wolven geen winterslaap houden, kunt u het gehele jaar op zoek. Echter, in de winter hebt u gewoonlijk de beste kans. In de sneeuw is het makkelijker om pootafdrukken te vinden en de wolven zijn gemakkelijker te spotten tegen de witte berghellingen.

Afhankelijk van de plaatsen waar men voor het laatst wolven heeft gezien, gaat u soms al direct vanuit het dorp op pad, maar meestal rijdt u met uw gids eerst een stukje hogerop met een jeep. In de wintermaanden (november tot maart) gaat u vervolgens wandelend op sneeuwschoenen op zoek naar sporen en natuurlijk de wolven zelf. In de overige jaargetijden gaat u ‘gewoon’ wandelend op zoek. Ook neemt uw gids u in de avond een keer mee op excursie om te luisteren naar het huilen van de wolven.

Andere wilde dieren die u op uw wolvenreis in Italië kunt zien zijn bruine beren (zomer), gemzen, edelherten, wilde zwijnen, rode vossen en lammergieren.

Wat zijn in Italië de beste locaties & tijden om te gaan wolven spotten

Abruzzen                         : Nov – Mrt | sneeuwschoenen | te voet

 • Apennijnen wolf : Redelijke tot goede kans

 Bekijk onze wolven reizen in de Abruzzen

Terug naar boven

Op wolven & wilde honden reis naar Noord Amerika

Canada

Verenigde Staten

Ga op wolven reis naar Canada

Op de kale toendra en langs de kust van de Hudson Bay, in het noorden van de provincie Manitoba in Canada, leeft de Hudson Bay wolf. Deze ondersoort van de grijze wolf heeft gewoonlijk een lichtgrijze tot witte vacht waardoor hij ’s winters gemakkelijk opgaat in het besneeuwde landschap. Er worden echter ook exemplaren met een donkergrijze of zelfs zwarte vacht gezien. Tijdens de zomer en herfst (van juli tot november) kunt u bij de Hudson Bay wolven zien.

De reizen naar Churchill en de Hudson Bay zijn in de eerste plaats gericht op het zien van ijsberen. Met een speciale Toendra buggy op rupsbanden of te voet met een gewapende gids gaat u op zoek naar dit grootste landroofdier op aarde. Tijdens deze excursie is er echter ook een redelijke kans om een wolf te spotten. Bij een aantal ijsberenreizen kunt u optioneel een helikoptervlucht bijboeken. Tijdens deze helikoptervlucht wordt er geland bij een (voormalig) wolvenhol en wordt er gekeken of er misschien pootafdrukken of andere wolvensporen te zien zijn.

Andere wilde dieren die u tijdens uw wolvenreis in Canada kunt zien zijn o.a. ijsberen, bruine beren, zwarte beren, beloega dolfijnen, poolvossen, sneeuwhazen en vele soorten vogels zoals de sneeuwuil.

 Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in Canada te gaan wolven spotten.

Hudson Bay (Churchill) : Jul – Nov | Toendra buggy | helikopter | te voet

 • Hudson Bay wolf : Redelijke kans

 Ook in andere delen van Canada komen wolven voor en zou u deze dus tegen kunnen komen. Echter, de kans daarop is klein tot zeer klein.

 Bekijk onze wolven reizen in Canada

Terug naar boven

Maak een wolvenreis naar de Verenigde Staten

In de wintermaanden veranderen de in het noorden van de Verenigde Staten gelegen Yellowstone en Grand Teton National Parks in een waar winterparadijs. Waar deze parken in de zomer zeer drukbezocht zijn, zo rustig zijn ze in de winter. De Lamar Valley in Yellowstone National Park is misschien wel de beste plaats ter wereld om wolven in het wild te zien. In de (vaak strenge) winter hebt u hier tussen december en maart een uitstekende kans om wolven te zien. Door de voedselschaarste blijft de roedel doorgaans veel bij elkaar waardoor u soms wel meer dan 20 wolven tegelijk kunt zien.

Tijdens een kleinschalige, internationale groepsreis van onze partner Natural Habitat, komt u op plaatsen die voor andere bezoekers ’s winters gesloten zijn. Met uw professionele gids ontdekt u per jeep, sneeuwschoenen en met speciale snowcoaches (een soort overdekte sneeuwscooters) de beide parken en gaat u op zoek naar wolven en ander Wildlife. Er zijn ook speciale fotoreizen waarbij uw groep wordt geleid door een professioneel fotograaf die de nadruk legt op Wildlife fotografie.

Andere wilde dieren die u op uw wolven reis naar de Verenigde Staten kunt zien zijn o.a. grizzly beren (maart), coyotes, bizons, elanden, dikhoornschapen, marters en vele soorten vogels.

 • Wat zijn de beste locaties & tijden om in de Verenigde Staten te gaan wolven spotten

Yellowstone                         : Dec – Mrt | snowcoaches | jeep | sneeuwschoenen

 • Grijze wolf             : Zeer grote kans

 Bekijk onze wolven reizen in de Verenigde Staten

Terug naar boven

U wilt een reis op maat of meer informatie?

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Met plezier maken wij een vrijblijvend voorstel op maat.

 • Voornaam- en achternaam

 • Telefoonnummer

 • Email

 • Uw reis wensen of vragen

 • Bij aanmelding gaat u akkoord met de privacy policy van Sundowner Wildlife Holidays