Op vogel of vlinderreis

‘De Faxafloi baai bij Reykjavik, IJsland. Het is een windstille dag eind juni en terwijl er een waterig zonnetje door de wolken tevoorschijn komt, varen wij op een kleine boot richting een aantal eilandjes. De rotsige, onbewoonde eilandjes zijn kaal en stenig met hier en daar wat graspollen. Als we dichterbij komen, is het eerste wat mij opvalt de doordringende geur van rotte vis en vogelpoep… We ruiken de papegaaiduikers al voordat we ze zien. De grappige dikke vogeltjes met hun opvallende clownsmasker zijn druk in de weer met hun nest bewaken en trekken zich niets van ons aan. We raken niet uitgekeken op de vogels die over en weer ruzie maken en elkaar in de weg lopen: Het is net een komedie. Na een uur of wat krijgen we het koud en keren we weer terug naar de haven onder het genot van een hete beker thee. Leuke ervaring’ (Uit een klantverslag, 2016).

Westfjorden
“Monarch vlinders migreren jaarlijks met miljoenen tegelijkertijd naar een klein stukje bos in Mexico”

Als specialist in Wildlife en natuurreizen kunt u met Sundowner Wildlife Holidays wereldwijd op zoek naar bijzondere vogels of vlinders tijdens een speciale reis op maat of in een kleine groep. Er zijn wereldwijd natuurlijk duizenden vogelsoorten bekend, maar er zijn er maar weinig die zo aanspreken als de pinguïn, papegaaiduiker of de wat vreemd ogende schoenbekooievaar. Ook de monarchvlinder, met zijn feloranje en zwarte tekening, is een opvallende verschijning.

De bekendste en meest opvallende pinguïn soorten vindt u op het Antarctisch Schiereiland, de Falkland eilanden en South Georgia. Tijdens een kleinschalige expeditie cruise naar Antarctica vaart u langs de spectaculaire, ongerepte kustlijn van het Zuidpoolgebied. Met stevige zodiak boten maakt u zogenaamde ‘landings’ waarbij u onder andere keizerspinguïns, ezel pinguïns en Adélie pinguïns kunt spotten. Op het noordelijk halfrond vindt u een andere opvallende vogel: de papegaaiduiker. In het zomerseizoen nestelen in IJsland meer dan 3 miljoen paartjes. Tijdens een speciale bootexcursie kunt u gemakkelijk papegaaiduikers observeren. In Oeganda kunt u naast de Big 5 en de beroemde berggorilla’s ook de prehistorisch uitziende schoenbekooievaar spotten en in Mexico kunt u in maart de indrukwekkende migratie van de monarchvlinder bijwonen.

Wilt u ook papegaaiduikers zien nestelen op de loodrechte klifkusten van IJsland of op zoek naar de schoenbekooievaar tijdens een bootsafari in Oeganda? Laat u door ons adviseren over de verschillende bestemmingen en beste periodes voor uw vogel of vlinderreis op maat in een kleine groep.

Informatie over vogel en vlinderreizen

Pinguïns vallen, net als de struisvogel, de kiwi en de uitgestorven dodo, onder de loopvogels. Lopen kunnen pinguïns echter ook niet zo heel goed, zwemmen des te beter. Van de 17 bekende soorten leven er maar 4 op Antarctica zelf (de keizerspinguïn, ezel pinguïn, kinband pinguïn en Adélie pinguïn). De overige soorten leven verspreid over de Falklands, South Georgia, Patagonië, Nieuw-Zeeland, Australië, zuidelijk Afrika en zelfs op de Galapagos. Pinguïns leven gewoonlijk in kolonies van tientallen tot enkele duizenden exemplaren en leggen 1 ei. Deze wordt door zowel het mannetje als het vrouwtje uitgebroed en het jong wordt gezamenlijk opgevoed.

De papegaaiduiker is familie van de alken en kent 3 eigen ondersoorten waarvan de Atlantische de bekendste is. Wereldwijd wordt het totale aantal op 10 miljoen vogels geschat waarvan jaarlijks tussen juni en augustus 3 miljoen paartjes op IJsland broeden. Om papegaaiduikers (in grote aantallen) te zien, is IJsland dan ook verreweg de beste bestemming. De vogels maken een nest op rotsige eilandjes en steile kliffen en zijn het beste vanaf het water te bekijken.

“Keizerspinguïns kunnen tot 500 meter diep duiken en 22 minuten onderwater blijven”

De schoenbekooievaar komt zowel in oostelijk als zuidelijk Afrika voor, maar omdat deze vogel uitsluitend in moeras- en wetlandgebieden leeft, is hij vaak moeilijk te vinden. De beste kans heeft u in het Mabamba Swamp in de buurt van Entebbe in Oeganda. Omdat dit moeras niet zo ver van de bewoonde wereld is en u er redelijk makkelijk met een bootje doorheen kunt varen, heeft u hier een goede kans om deze opvallende vogel te spotten. De schoenbekooievaar kan maar liefst 140 cm groot worden met een vleugelspanwijdte tot 260 cm.

In centraal Mexico, op een paar uur rijden van Mexico City, vindt in maart een uniek fenomeen plaats. Miljoenen monarchvlinders migreren vanuit de VS zuidwaarts naar een aantal kleine stukjes bos bij de Valle de Bravo. Hier verzamelen de vlinders zich op enkele vierkante kilometers en zijn de bomen zo dicht bedekt met vlinders dat het bos er vanuit de lucht oranje uitziet. De hele migratie duurt enkele maanden terwijl de vlinders slechts enkele weken oud worden. De migratie voltrekt zich dus over verschillende generaties vlinders die puur op instinct deze tocht maken. Een klein percentage van de vlinders heeft een witte kleurafwijking.

Informatie over pinguïns voor uw vogel & vlinderreis

Informatie over de papegaaiduiker voor uw vogel & vlinderreis

Informatie over de schoenbekooievaar voor uw vogel & vlinderreis

Informatie over de monarchvlinder voor uw vogel & vlinderreis

Waar en wanneer kunt u het beste op vogelreis of vlinderreis

De beste plekken en periodes om succesvol een of meer vogels zoals de pinguïn of bijvoorbeeld monarchvlinders te spotten op uw vogelreis of vlinderreis hebben we hieronder voor u in een overzicht gezet.

Ga op vogel & vlinderreis

Ga op zoek naar pinguïns tijdens uw vogelreis naar Antarctica

Wie Antarctica zegt, zegt pinguïns. Op en rondom het koudste continent op onze aarde leven 8 soorten pinguïns waaronder de grootste en misschien wel mooiste, de keizerspinguïn. Op het Antarctisch Schiereiland en de omliggende eilandgroepen zoals de Falklands en South-Georgia kunt u tijdens een expeditiecruise kolonies van enkele honderden tot misschien wel tienduizenden pinguïns spotten en fotograferen. Antarctica kunt u alleen bezoeken tijdens het korte zomerseizoen van december tot maart. Buiten deze maanden is het te donker en is het pakijs te dicht.

Tijdens een kleinschalige expeditiecruise (tot max. 300 passagiers) kunt u vaak verschillende keren per zodiak aan land om op zoek te gaan naar pinguïns en ander Wildlife. Op de Falkland eilanden en South-Georgia kunt u vaak naar wens langere wandelingen maken met uw gids. Op het Antarctisch Schiereiland is de bewegingsvrijheid wat beperkter vanwege de kou en vanwege milieubeschermingsmaatregelen. Dit hindert echter niet, want de pinguïns laten zich vaak van zeer dichtbij fotograferen en bekijken.

Andere wilde dieren die u tijdens uw pinguïn reis in Antarctica kunt zien zijn o.a. orka’s, spitssnuitdolfijnen, vinvissen, zeeolifanten, zeeluipaarden, zeehonden en vele andere soorten vogels zoals albatrossen en stormvogels.

Wat zijn de beste locaties & tijden om in Antarctica pinguïns te gaan spotten

Antarctisch Schiereiland : Dec – Mrt | expeditiecruise | zodiak safari

 • Adélie pinguïn : Zeer goede kans
 • Ezelspinguïn: Zeer goede kans
 • Keizerspinguïn:  Zeer goede kans
 • Kinband pinguïn: Zeer goede kans

Falklands : Dec – Mrt | expeditiecruise | zodiak safari | wandelsafari

 • Ezelspinguïn: Zeer goede kans
 • Koningspinguïn:  Zeer goede kans
 • Macaronipinguïn: Zeer goede kans
 • Magelhaen pinguïn: Zeer goede kans
 • Rotspinguïn: Zeer goede kans

South Georgia : Dec – Mrt | expeditiecruise | zodiak safari | wandelsafari

 • Ezelspinguïn: Zeer goede kans
 • Kinband pinguïn: Zeer goede kans
 • Koningspinguïn:  Zeer goede kans
 • Macaronipinguïn: Zeer goede kans

Bekijk onze pinguïn reizen in Antarctica

Terug naar boven

Ga op zoek naar papegaaiduikers tijdens uw fly drive reis naar IJsland

Dankzij de warme en koude golfstromen zijn de wateren rond IJsland rijk aan krill en vis. Naast maar liefst 23 soorten walvissen komen hier ook vele soorten zeevogels op af. De meest opvallende is de papegaaiduiker, die met zijn clownachtige, bontgekleurde verenkleed fel afsteekt tegen de steile kliffen van de IJslandse kust.

Tussen mei en september verblijven zo’n 3,000,000 papegaaiduiker paartjes op de onherbergzame klifkusten en rotseilandjes voor de kust van IJsland. De beste tijd om de vogels te zien is van half juni tot half augustus wanneer ze hun eieren uitbroeden. De vogels zijn dan gemakkelijk te spotten op hun nesten waar ze met duizenden paartjes tegelijk op een kleine oppervlakte bij elkaar zitten. De rest van het jaar is de kans om in IJsland papegaaiduikers te zien nihil.

De beste plekken om in IJsland papegaaiduikers te spotten zijn de Latrabjarg kliffen in de afgelegen Westfjorden, de eilandjes in de Breidafjordur baai bij Snaefellsnes, de eilandjes in de Faxafloi baai bij Reykjavik en de Vestman eilanden (700,000 paartjes).

Papegaaiduikers kunt u het beste vanaf het water bekijken. Tijdens een speciale papegaaiduikerexcursie met een zodiak of houten vissersboot vaart u langs de steile kliffen en onbewoonde rotseilandjes waar de vogels broeden. Soms is het ook mogelijk om zelf langs de kliffen te wandelen en de papegaaiduikers van bovenaf te observeren.

Andere dieren die u op uw papegaaiduiker reis naar IJsland kunt zien zijn orka’s, blauwe vinvissen, dwergvinvissen, dolfijnen, poolvossen en vele soorten zeevogels zoals de alk. Daarnaast kunt u genieten van vulkanen, geisers en het noorderlicht.

Wat zijn de beste locaties & periodes om in IJsland op papegaaiduiker reis te gaan.

Noordwest IJsland (Westfjorden, Snaefellsnes) : Jun – Aug | boot safari | te voet

 • Papegaaiduiker                        : Zeer goede kans

West IJsland (Reykjavik, Reykjanes) : Jun – aug | boot safari | te voet

 • Papegaaiduiker                        : Zeer goede kans

Zuid IJsland (Vestman eilanden) : Jun – Aug | te voet

 • Papegaaiduiker                        : Zeer goede kans

Bekijk onze papegaaiduiker reizen naar IJsland

Terug naar boven

Maak een vlinderreis naar de monarchvlinder in Mexico

Een van de mooiste en meest herkenbare vlinders is de monarchvlinder in Mexico. Deze feloranje, 8 – 10 cm grote vlinder maakt ieder jaar in maart een duizenden kilometers lange migratie van de VS naar het zuiden van Mexico. Op een oppervlakte van slechts enkele vierkante kilometers bos, verzamelen zich miljoenen vlinders bij elkaar. De bomen kleuren volledig oranje en overal wemelt het van de vlinders. Dit zeer unieke natuurfenomeen heeft bijna iets magisch.

Tijdens een kleinschalige groepsreis met onze partner Natural Habitat, gaat u al wandelend met uw gids de vlinders bekijken in de verschillende Sanctuaries. U kunt er ook voor kiezen om een eerste kilometers, van de parkeerplaats naar de toegang tot het reservaat, te paard af te leggen. In de Sanctuaries wordt vervolgens alleen gewandeld om de vlinders zo min mogelijk te storen.

Naast monarchvlinders kunt u op uw vlinderreis in Mexico ook vele soorten tropische vogels zien zoals kolibries, papegaaien en vele soorten zangvogels.

Wat zijn de beste locaties & tijd om in Mexico te gaan vlinders spotten.

Chincua & El Rosario Sanctuaries : Mrt | paardrijtocht | wandelsafari

 • Monarchvlinder : Zeer goede kans

Bekijk onze vlinderreizen in Mexico

Terug naar boven

De schoenbekooievaar spotten tijdens uw safari in Oeganda

Maar weinig mensen hebben van de schoenbekooievaar gehoord. Nog minder mensen kunnen zeggen dat ze er een hebben gezien. Deze haast prehistorisch uitziende vogel komt in slechts een paar landen in Oost- en Zuid-Afrika voor. In Oeganda hebt u een redelijke tot goede kans om de schoenbekooievaar te spotten tijdens een speciale bootsafari met een (vogel)gids. Op zich kunt u het hele jaar door op zoek naar deze vogel, maar de beste tijd is gewoonlijk de droge tijd van juli tot november.

In de moerassen van de Mabamba Swamp gaat u met uw gids per boot of kano op zoek naar de schoenbekooievaar en andere vogels die in het moeras leven. Ook in Murchison Falls worden de schoenbekooievaars per boot gezocht. Tijdens uw speciale vogelexcursie vaart u langs de dicht begroeide oevers van de Nijl. Daarnaast kunt u in Murchison Falls ook op zoek naar ander Wildlife tijdens een wandeling of speciale chimpanseetracking met uw gids.

Andere wilde dieren die u tijdens uw safari reis in Oeganda kunt zien zijn o.a. de berggorilla, chimpansee, big 5, cheeta en meer dan 1100 soorten vogels. Bekijkt u ook eens onze gorilla trekkings in Oeganda.

Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in Oeganda schoenbekooievaars te gaan spotten.

Mabamba Swamp (Entebbe) : Jul – Nov | bootsafari

 • Schoenbekooievaar : Goede kans

Murchison Falls National Park : Jul – Nov | bootsafari

 • Schoenbekooievaar : Redelijke kans

 Bekijk onze schoenbekooievaar reizen in Oeganda

Terug naar boven

U wilt een reis op maat of meer informatie?

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.