Klemtu (Great Bear Rainforest)

Ongeveer halverwege de befaamde Inside Passage van Port Hardy naar Prince Rupert, aan de Canadese westkust van British Columbia, ligt de Spirit Bear Lodge. De lodge ligt naast het 300 inwoners tellende dorpje Klemtu en wordt omgeven door hoge bergen en dichte bossen. De afgelegen Lodge is alleen bereikbaar in ca. twee uur vliegen vanaf Vancouver met vervolgens een 1,5 uur durende boottocht.

Klemtu heeft 300 inwoners die vrijwel allen tot de Kitasoo/Xai Xai indianenstam behoren. Hier vindt u de door hen beheerde, kleinschalige Spirit Bear Lodge. In het gebied rondom de Lodge leven grote aantallen grizzly en zwarte beren. Het is niet ongewoon om in de herfst 40 a 50 beren binnen een straal van 10 km van de Lodge op 1 dag te zien. Hoewel de herfst het beste seizoen is, zijn ook de andere seizoenen prima tijden om beren te zien.

Bekijk onze reizen naar Canada

Bekijk vissende grizzlies

Eind augustus zwemmen miljoenen roze pacifische zalmen de rivieren op om hun kuit te werpen. Deze ‘salmon run’ is het teken dat de herfst in aantocht is. Na het bereiken van hun geboortegronden en het werpen van hun kuit zijn de zalmen uitgeput. Deze periode, die haar hoogtepunt bereikt in september en oktober, is het moment dat de beren zich massaal op de zalmen werpen.

Dit is dan ook verreweg de beste periode om grote hoeveelheden beren te zien. Naast beren trekt de ‘salmon run’ ook grote aantallen zeearenden, meeuwen, raven en andere visetende dieren. De trek van de zalmen eindigt ergens in december maar de volgevreten beren beginnen eind oktober met hun winterslaap. In deze tijd bekijkt men de vissende beren vanaf vijf verschillende observatie platforms in drie verschillende gebieden die in de bossen langs de rivieren verscholen staan. Vijftien beren op één moment zien is geen uitzondering.

Spot de mysterieuze ‘Spirit’ bear

In West-Canada heeft een klein percentage van de zwarte beren een bepaalde genmutatie die ervoor zorgt dat de vacht niet zwart, maar gelig wit is. Dit zijn de zogenaamde geest- of ‘spirit’ beren. Door de bijzondere vachtkleur kennen de lokale First Nations deze beer spirituele eigenschappen toe en het dier speelt dan ook een belangrijke rol in vele lokale sagen en legenden. Met name in het gebied rond de Spirit Bear Lodge leven er veel en u heeft dan ook een redelijke tot goede kans om ze te spotten.

Ga walvissen, dolfijnen en meer Wildlife spotten

Grijze walvissen, orka’s en bultrugwalvissen arriveren ergens in juni en blijven tot eind oktober. In deze periode worden ook excursies per boot naar het iets verderop gelegen Finlayson Channel georganiseerd waar de dieren zich bevinden. Onderweg ziet u Steller zeeleeuwen, zeeotters, zeehonden, ganzen, zwanen, zeearenden en zwarte beren die de kusten afstruinen.

Beleef de cultuur van de lokale First Nations

Naast Wildlife kunt u hier meer te weten komen over de plaatselijke First Nations cultuur. U kunt bijvoorbeeld een dagtocht maken naar de afgelegen archeologische vindplaats van een enorm ‘Big House’. Onderweg kunt u op verschillende plaatsen petrogliefen zien en eenmaal bij het Big House, genaamd Dis’Ju, aangekomen, zult u versteld staan van de enorme boomstammen die de indianen, zonder gebruik van moderne technologie, hebben weten de verplaatsen. Tijdens uw verblijf bezoekt u sowieso in de avond een keer het Big House van Klemtu waar de chief u van alles zal vertellen over de Kitasoo/Xai Xai cultuur.

Beste reistijd

De Spirit Bear Lodge is geopend van juni tot en met oktober. Tijdens deze gehele periode heeft u een uitstekende kans om grizzly beren, geestberen en ander Wildlife te zien. Vanaf augustus vissen de beren op zalmen in de rivieren en kunt u dit schouwspel bewonderen.

Klimaatschema Canada

Welke wilde dieren kunt u zien in Klemtu (Great Bear Forest)?

Foto: © Spirit Bear Lodge
 • Grizzly beer
 • Zwarte beer
 • Geestbeer
 • Wolf
 • Pacifische witflankdolfijn
 • Bultrug walvis
 • Orka
 • Zeeleeuw
 • Zeearend
 • 212+ Vogels

Activiteiten in het Great Bear Rainforest (Klemtu)

In het Great Bear Rainforest (Klemtu) kunt de onderstaande (wildlife) activiteiten doen:

Wildlife

 • Grizzly, zwarte en geestberensafari per boot.
 • Walvissafari.
 • Sporen tracken met gids.

Watersport

 • Kanoën, kajakken en/of roeien.
 • Varen en/of zeilen.

Outdoor activiteiten

 • Wandelen.
 • Flightseeing: vlucht per watervliegtuig.

Overige

 • Bezoek aan lokale zalmkwekerij.

Hoe komt u in Klemtu

Vancouver: vlucht + watertaxi in ca. 3,5 uur

Klimaat in het Great Bear Forest

Dag: 7°C – 22°C

Nacht: 1°C – 14°C

Beste reistijd 

Juni – oktober

Lodges in het Great Bear Forest

Bekijk onze selectie lodges

Reiservaringen Canada

 

Bekijk alle reiservaringen

 • Aanmelden nieuwsbrief