Great Bear Rainforest in Canada

Kom oog in oog te staan met indrukwekkende grizzlyberen, majestueuze walvissen en tientallen andere wilde dieren. Tijdens je reis door het Great Bear Rainforest hoef je je niet te vervelen, het woud bruist van het leven en de natuur. Het gematigd regenwoud, gelegen aan de Pacifische kust, is één van de grootste, onaangetaste regenwouden ter wereld en is het thuis van talloze wilde dieren. Het woud staat niet alleen bekend om de wilde dieren maar ook om de bijzondere natuur. Zo vind je hier de ruim 1.000 jaar oude Western Red Cedar bomen en de 90-meter hoge Sitka Sparren. Ga mee met Sundowner op avontuur en verblijf in één van onze afgelegen berenlodges. 

Volgende stap

De Knight Inlet Lodge in het Great Bear Rainforest

Diep in de Knight Inlet Fjord, op 80 km ten noorden van Campbell River, omgeven door dichte wouden en hoge bergen, ligt de drijvende Knight Inlet Lodge. De afgelegen Lodge is alleen bereikbaar in ca. 2 uur per boot vanaf Telegraph Cove of in ongeveer 30 minuten per watervliegtuig vanuit Campbell River. Je vliegt dan over de met gematigde regenwouden bedekte Discovery eilanden in de Johnstone Strait om vervolgens midden in de wildernis van de Coast Mountains op 60 km afstand van de monding van Knight Inlet Fjord op het water te landen. Hier in de beschutte Glendale Cove ligt de drijvende Knight Inlet Lodge. Deze bijzondere lodge is de basis van onze Berenreis Knight Inlet Lodge, vanuit waar je de spectaculaire wildernis gaat verkennen. Bekijk ook onze andere lodges in- en rond het regenwoud.

Klemtu in het Great Bear Rainforest

Ongeveer halverwege de befaamde Inside Passage van Port Hardy naar Prince Rupert, aan de Canadese westkust van British Columbia, ligt de Spirit Bear Lodge. De lodge ligt naast het 300 inwoners tellende dorpje Klemtu en wordt omgeven door hoge bergen en dichte bossen. De afgelegen Lodge is alleen bereikbaar in ca. twee uur vliegen vanaf Vancouver met vervolgens een 1,5 uur durende boottocht.

Geestberen in Klemtu in Great Bear Rainforest

Klemtu heeft 300 inwoners die vrijwel allen tot de Kitasoo/Xai Xai indianenstam behoren. Hier vind je de door hen beheerde, kleinschalige Spirit Bear Lodge. In het gebied rondom de lodge leven grote aantallen grizzly en zwarte beren en in Klemtu heb je ook nog eens kans om de mysterieuze geestbeer (Spirit Bear) te spotten. In West-Canada heeft een klein percentage van de zwarte beren een bepaalde genmutatie die ervoor zorgt dat de vacht niet zwart, maar gelig wit is. Dit zijn de zogenaamde geest- of ‘spirit’ beren. Door de bijzondere vachtkleur kennen de lokale First Nations deze beer spirituele eigenschappen toe en het dier speelt dan ook een belangrijke rol in vele lokale sagen en legenden. Met name in het gebied rond de Spirit Bear Lodge leven er veel en je hebt dan ook een redelijke kans om deze zeer zeldzame beer te spotten.

De cultuur van Klemtu

Naast Wildlife kun je hier meer te weten komen over de plaatselijke First Nations cultuur. Je kunt bijvoorbeeld een dagtocht maken naar de afgelegen archeologische vindplaats van een enorm ‘Big House’. Onderweg kun je op verschillende plaatsen petrogliefen zien en eenmaal bij het Big House, genaamd Dis’Ju, aangekomen, zal je versteld staan van de enorme boomstammen die de indianen, zonder gebruik van moderne technologie, hebben weten de verplaatsen. Tijdens je verblijf bezoek je sowieso in de avond een keer het Big House van Klemtu waar de chief je van alles zal vertellen over de Kitasoo/Xai Xai cultuur.

Grizzlyberen spotten in Glendale Cove in Great Bear Rainforest

Glendale Cove herbergt één van de grootste populaties grizzlyberen van British Columbia. Het is niet ongewoon om in de herfst 40 a 50 beren binnen een straal van 10 km van de lodge te zien tijdens je Berenreis Knight Inlet Lodge met Sundowner. Je ziet tijdens je vakantie in de bossen van British Columbia in Canada niet alleen grizzlyberen maar ook zwarte beren, wolven, puma’s en met veel geluk zelfs de mystieke geestbeer…

Wanneer kun je beren spotten in Glendale Cove?

Hoewel de herfst het beste seizoen is, zijn ook de andere seizoenen prima tijden om grizzlyberen te zien. In de lente komen de beren terug uit hun winterhol om zich te voeden met de planten die groeien in de riviermondingen. De planten die in deze tijd van het jaar groeien zijn een rijke bron aan voedingsstoffen die de beren nodig hebben na een lange, koude winter. De lente is tevens het moment waarop de kans groot is dat je kleine berenwelpjes kunt zien terwijl ze hun eerste stapjes in de wijde wereld zetten. In de zomer groeien er veel bessen en andere fruitsoorten in de omgeving, daar komen de beren ook op af.

Berenreis Knight Inlet Lodge

Hoe ga je grizzlyberen spotten in Glendale Cove in het Great Bear Rainforest?

Tijdens je Berenreis Knight Inlet Lodge ga je vanaf 21 mei tot 24 augustus ga je per boot op zoek naar beren. Met de boot kom je dichtbij de kust zodat je goed uitzicht hebt op de beren. In deze periode spot je de beren ook, als de omstandigheden het toelaten, vanuit speciale toestellen in de bomen.

Vanaf 25 augustus tot 15 oktober ga je op zoek naar beren vanaf speciale platforms die rond het water staan. Vanaf de hoge platforms zie je goed hoe de beren op jacht zijn naar zalmen in de rivier onder je.

Bekijk vissende beren tijdens de zalmtrek

Eind augustus zwemmen miljoenen roze pacifische zalmen de rivieren op om hun kuit te werpen. Deze ‘salmon run’ is het teken dat de herfst in aantocht is. Na het bereiken van hun geboortegronden en het werpen van hun kuit zijn de zalmen uitgeput. Deze periode, die haar hoogtepunt bereikt in september en oktober, is het moment dat de beren zich massaal op de zalmen werpen.

Dit is dan ook verreweg de beste periode om grote hoeveelheden beren te zien. Naast beren trekt de ‘salmon run’ ook grote aantallen zeearenden, meeuwen, raven en andere visetende dieren. De trek van de zalmen eindigt ergens in december maar de volgevreten beren beginnen eind oktober met hun winterslaap. In deze tijd bekijkt men de vissende beren vanaf vijf verschillende observatie platforms in drie verschillende gebieden die in de bossen langs de rivieren verscholen staan. Vijftien beren op één moment zien is geen uitzondering.

Victoria

Walvissen en orka’s spotten in Great Bear Rainforest in Canada

Grijze walvissen, orka’s en bultrugwalvissen arriveren ergens in juli en blijven tot eind oktober. In deze periode worden ca. 10 uur durende excursies per boot naar de ca. 60 km verderop gelegen Johnstone Strait georganiseerd waar de dieren zich bevinden. Onderweg ziet u Steller zeeleeuwen, zeeotters, zeehonden, ganzen, zwanen, zeearenden en zwarte beren die de kusten afstruinen. Korter zijn de Inlet Tours die ca. 3 uur duren en zich richten op de indrukwekkende natuur met steile watervallen, oude gletsjers en wilde rivieren die barsten van het leven.

Wat te doen in het Great Bear Rainforest in Canada?

Je zult je niet vervelen in het regenwoud van British Columbia in Canada. Het Great Bear Rainforest biedt gelegenheid voor verschillende activiteiten. Zoals eerder genoemd kun je met wat mazzel overweldigend veel beren en andere wilde dieren spotten in het woud. Je kunt mee op walvissafari of je kunt wildlife tracken met behulp van een deskundige gids. Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos wandelen in de bossen en langs de rivieren. Liever wat avontuurlijker? Ga met een kajak op stap en bekijk de natuur eens vanaf een oogpunt. Vanuit de berenlodges zijn er talloze mogelijkheden om de beeldschone natuur van Canada te bewonderen. Je kunt ook in de lodges verblijven als onderdeel van je fly-drive vakantie in Canada.

Het klimaat van het Great Bear Rainforest in Canada

Klimaat J F M A M J J A S O N D
● Seizoenen w w w z z z z z z w w w
● mm 170 105 115 90 65 55 35 35 50 120 190 160
● Dag (°C) 7 8 10 13 17 20 22 22 19 14 9 6
● Nacht (°C) 1 2 3 6 9 12 14 14 11 7 3 1
z = zomer  | w = winter | mm = regen/sneeuw

Klimaat in Great Bear Rainforest

Dag: 7°C – 22°C

Nacht: 1°C – 14°C

Beste reistijd

Mei – oktober

Lees meer