Ontdek Banff National Park

Het oudste Nationale Park van Canada, opgericht in 1886, is tegelijkertijd éen van de bekendste en drukst bezochte met circa 7 miljoen bezoekers per jaar. In het hoogseizoen, van begin juni tot eind september, zult u hier dan ook niet de enige bezoeker zijn. Desalniettemin vormt dit park, met haar spectaculaire steile bergen, woest stromende bergrivieren, blauwe gletsjermeren en grote aantallen Wildlife voor velen het hoogtepunt van hun bezoek aan de Canadese Rocky Mountains. Het 6.641 km² grote park kan goed gecombineerd worden met de naburige parken Kootenay, Yoho, Jasper en Mount Robson. Ten zuiden van Banff, in de richting van Calgary, ligt ook nog het aangrenzende Bow Valley Provincial Park.

Volgende stap

Bezienswaardigheden Banff – de 5 mooiste plekken van Banff National Park

De bezienswaardigheden in Banff zijn eindeloos en helemaal in overeenstemming met wat je wilt zien. Natuurlijk zijn er talloze iconische natuurplekken, maar Banff heeft ook een unieke geschiedenis en een levendige kunstscène die op zichzelf al opmerkelijk zijn. Hier zijn enkele van onze favorieten:

1. Moraine Lake

Het water heeft de meest verbazingwekkende kleur, een levendige tint turkoois die in de zomer van intensiteit verandert naarmate de gletsjers smelten. Moraine Lake ligt in de ruige Valley of the Ten Peaks en wordt omgeven door bergen, watervallen en rotspalen, waardoor een scène ontstaat die zo verbluffend is dat het bijna onwerkelijk lijkt. Het is een iconisch overweldigende plek die zeker een blijvende indruk zal achterlaten. Andere beste meren in Banff National Park die een ‘shot’ waard zijn, zijn Lake Louise, Vermillion Lakes, Peyto Lake, Bow Lake, Lake Minnewanka, Maligne Lake.

Moraine Lake, Icefields Parkway, Canada

2. Johnston Canyon

De dramatische Johnston Canyon is door duizenden jaren van watererosie steil uitgehouwen in de kalkstenen rotsbodem en is een adembenemende natuurlijke attractie in Banff National Park. Overhangende wanden van de kloof, watervallen, de diepe poelen van Johnston Creek en weelderig bos zullen zeker een onvergetelijke indruk achterlaten.

Grizzly beer, Banff, Canada

3. Bow Valley

In Banff National Park leven grote aantallen Wildlife en door de vele jaarlijkse bezoekers in het park, zijn veel dieren enigszins gewend aan de aanwezigheid van mensen. Zelfs de normaliter erg schuwe grizzly beer, wolf en coyote worden hier vaker gezien dan elders (hoewel u nog steeds veel geluk moet hebben). In het Nationaal Park leven 3 roedels wolven waarvan de Bow Valley roedel zich in de buurt van Banff Town ophoudt en dan ook zo nu en dan wordt gespot. Ook zwarte beren, poema’s, de lynx en veelvraat komen in het park voor hoewel u alleen een reële kans heeft om zwarte beren te zien.

4. Upper Hot Springs

In 1883 stuitten drie spoorwegarbeiders op heet water en stoom die uit een grot stroomden op de lagere hellingen van wat nu bekend staat als Sulphur Mountain. De hete bron werd ontdekt als een van de negen zwavelhoudende hete bronnen op de noordoostelijke flank van de berg. In het midden van de late 19e-eeuwse rage voor de “waterbehandeling” werden al snel commerciële activiteiten opgezet en mensen stroomden naar Banff om “de wateren te nemen” en te genieten van de rustgevende en naar men zegt genezende eigenschappen van de mineraalrijke bronnen. De Banff Upper Hot Springs zijn de laatst overgebleven bronnen die open zijn voor het publiek om te zwemmen.

5. Fairmont Banff Springs

Een bezoek aan Banff is niet compleet zonder op zijn minst het Fairmont Banff Springs Hotel te zien , ook bekend als Canada’s “Castle in the Rockies”. Er zijn meerdere duidelijk gemarkeerde uitkijkpunten waarmee je een geweldige foto kunt maken van het UNESCO-werelderfgoed. Het luxe bergresort is echter ook een bestemming op zich met een kampioenschapsgolfbaan, een bekroonde spa, meerdere eetgelegenheden, kunstgalerijen en winkelmogelijkheden. Tip: daag jezelf uit om door de tunnels te navigeren die het conferentiecentrum met het hotel verbinden!

Fairmont Banff Springs

Wilde dieren in Banff National Park

In de alpiene habitats van het park is een schat aan dieren in het wild te vinden, waaronder de iconische grotere zoogdieren zoals grizzlyberen en zwarte beren, samen met kariboes, coyotes en wolven. Kleinere zoogdieren kunnen ook worden gezien, zoals de Columbia grondeekhoorn, en talrijke nestelende en trekvogels. De elanden zijn bijvoorbeeld meestal te vinden in de valleien, terwijl kariboes en herten de voorkeur geven aan de dikkere bossen en weilanden. Als alternatief zijn berggeiten en dikhoornschapen te vinden op de hogere berghellingen. Grizzlyberen en zwarte beren zijn een beetje moeilijker te navigeren, omdat ze afhankelijk van het seizoen naar voedsel zoeken, maar geven meestal de voorkeur aan zwaar beboste gebieden.

Sulphur Mountain, Banff, Canada

Beste reistijd voor Banff National Park

Wanneer is de beste tijd van het jaar om Banff National Park en de andere delen van de Canadese Rocky Mountains te bezoeken? is afhankelijk van de activiteiten en belangstellingen. Houd er rekening mee dat de winters in de bergen lang zijn. Andere delen van Canada vieren de bloei van lentebloemen, terwijl de Rocky Mountain parken tot april en zelfs mei nog in de sneeuw liggen, op grotere hoogten zoals Lake Louise. Wat betreft wandelen, landschap en warmer weer zouden velen zeggen dat de beste tijd om te bezoeken van eind juni tot half september is.

Wat te doen in Banff National Park

In het Banff National Park kunt de onderstaande (wildlife) activiteiten doen:

Wildlife

 • Wildlife spotten (op eigen gelegenheid).
 • Avond wildlife safari per jeep.

Watersport

 • Zwemmen.
 • Vissen.
 • Kanoën, kajakken en/of roeien.
 • Varen en/of zeilen.
 • Raften.

Outdoor activiteiten

 • Wandelen.
 • Mountainbiken en/of fietsen.
 • Paardrijden.
 • Rotsklimmen.
 • Flightseeing: helikoptervlucht.

Overige

 • Sightseeing met uw eigen huurauto.
 • Ontspannen in de warmwaterbronnen.

Klimaat in Banff National Park

Dag: -6°C – 22°C

Nacht: -17°C – 5°C

Beste reistijd Banff National Park

Mei – oktober

lees meer