Tanzania tips en praktische informatie

Om uw vakantie naar Tanzania goed voor te bereiden geven u wat tips en praktische informatie.

Informatie over Tanzania

Lees meer

Tanzania reizen op maat

Bekijk onze reizen

Tanzania feiten

Tanzania grenst aan Kenia, Oeganda, Rwanda, Congo, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique. De oppervlakte bedraagt 945.877 km² wat ruim 22 keer Nederland is. Er wonen bijna 61 miljoen mensen en de officiële talen zijn Swahili en Engels. De hoofdstad is Dodoma en het hoogste punt is de 5.895 meter hoge Kilimanjaro.

Tijdsverschil Tanzania

Een belangrijke Tanzania tip is natuurlijk het tijdsverschil. In onze zomertijd is het 1 uur later dan in Nederland en in onze wintertijd is het 2 uur later dan in Nederland.

Betalen in Tanzania

Een van de belangrijkste reistips voor Tanzania gaat over betalen. De lokale valuta is de Tanzaniaanse shilling (Tsh). Deze bestaat uit briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10000 TSh. Daarnaast zijn er munten van 50, 100, 200 en 500 Tsh. Naast betalen met Tsh kunt u ook in US Dollars betalen. Dit heeft in veel lodges en bij fooi de voorkeur.

Zorg dat u  tijdens uw reis door Tanzania over voldoende cash geld beschikt aangezien er niet overal pinautomaten staan. Pinnen in Tanzania kunt u op de luchthaven van Kilimanjaro, Arusha, Karatu, Mto wa Mbu, Dar es Salaam, Zanzibar luchthaven en in Stone Town. Houdt u er rekening mee dat de pinautomaten niet werken of geen/onvoldoende geld hebben.

In hotels, lodges en tented camps in Tanzania kunt u gewoonlijk zowel met dollars, euro als credit cards van Master en Visa betalen. Houd er wel rekening mee dat betalen met creditcard niet altijd mogelijk is, gezien de vaak slechte verbindingen.

kledingetiquette in Tanzania

Qua kleding geven we de volgende reistips voor Tanzania. Voor mannen is het gebruikelijk om een lange broek of een korte broek tot over de knieën te dragen. Vrouwen kunnen een rok of een broek dragen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat schouders bedekt moeten zijn. Bij het zwembad in uw lodge en aan het strand op het eiland Zanzibar kunt u uiteraard een zwembroek dragen.

Gezien de vaak felle zon zijn een dunne ruim zittende lange broek, overhemd met lange mouwen, een pet en een zonnebril aan te raden. Als u in gaat snorkelen op Zanzibar, vergeet dan niet om een T-shirt aan te doen zodat uw rug niet verbrand. Tijdens uw safari in Tanzania kunt u het beste katoenen kleding dragen in khaki kleuren. Draag geen donkere kleuren zoals zwart, bruin, groen, blauw of rood. Deze kleuren trekken insecten aan. Na zonsondergang, als de malariamug actief wordt, kunt u het beste sokken, een lange broek en een overhemd met lange mouwen dragen.

Fotograferen in Tanzania

Als u graag fotografeert dan geven we u de volgende Tanzania reistips. Begin op tijd met fotograferen zodat u weet hoe uw camera werkt. Neem een 200 – 300 mm telezoom lens mee zodat u dieren in de verte kunt vastleggen. Om het landschap in Tanzania vast te leggen kunt u denken aan een groothoeklens. Stammen en mensen legt u goed vast met een 50MM lens. Vraag wel eerst toestemming als u mensen wilt fotograferen. Vergeet ook niet om een UV filter mee te nemen. Denk verder aan een waterdichte cameratas, lenskapjes, schoonmaakdoekjes en extra batterijen. Verder is een ruime geheugenkaart een goede tip voor uw safari in Tanzania. Drones om mee te fotograferen zijn in Tanzania niet toegestaan.

Stroom in Tanzania

De Tanzania reistip: denk eraan om een wereldstekker en een stekkerdoos mee te nemen zodat u meerdere apparaten kunt opladen. In de lodges en tented camps in de nationale parken in Tanzania is stroom niet de hele dag en nacht beschikbaar. Vraag aan de manager van uw accommodatie tot wanneer de generator aan staat en waar u uw batterijen kunt opladen. In uw jeep kunt u gewoonlijk ook uw batterijen opladen mits u over een speciale stekker beschikt.

Telefoneren vanuit Tanzania

Afhankelijk van uw operator kunt u met uw mobiele telefoon op veel plekken in Tanzania bellen. In lodges en tented camps op meer afgelegen plekken heeft u geen bereik. Gewoonlijk is er wel een radioverbinding, maar dit is alleen voor noodsituaties.

Fooi geven in Tanzania

Fooi geven in Tanzania is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd. Geef een fooi in Tanzania alleen als u tevreden bent over de geleverde dienst. In uw accommodatie staat vaak een fooiendoos bij de receptie. Een kamermeisje of kofferdrager geeft u per keer 1 Dollar. Uw chauffeur en gids geeft u aan het einde van uw safari tussen de 10 a 20 Dollar per dag aan fooi.

 

Reiservaringen Tanzania

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief