Wolven in Yellowstone spotten

Wolven spotten in Yellowstone is een van de meest bijzondere excursies in Yellowstone National Park. Vooral in de winter zie je veel wolven. Je ziet de wolven niet alleen rondlopen maar ga de schemering in en kijk hoe de wolven hun prooi besluipen en opjagen. Er leven verschillende roedels in Yellowstone en tijdens de reizen van Sundowner Wildlife Holidays, worden er elke reis weer wolven gespot. Vooral de Lamar Valley is sinds de herintroductie van de wolf, een bekende plek onder wolvenspotters. Sundowner neemt je mee in een verwarmde bus of snowcoach om op zoek te gaan naar wolven en widlife in Yellowstone. Je kunt zelfs kiezen voor een helikoptervlucht over het nationale park en bekijk de grazende bizons en jagende roofdieren vanuit de lucht.

Volgende stap

“Ik ging voor de wolven en ik zag de wolven maar had nooit durven dromen om er zoveel te zien.”

- Chris, 2016

Waarom wolven spotten in Yellowstone?

Aan wolven is er in Yellowstone National Park (Amerika) geen gebrek. Sterker nog: de Lamar Valley in Yellowstone is de beste plek van Noord-Amerika om deze iconische roofdieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Aan het begin van de 20ste eeuw zijn de wolven opzettelijk uitgeroeid. Er was geen enkele wolf meer over in het park. De voornaamste voedselbron van wolven zijn elanden en wapiti’s en doordat er geen wolven meer waren, groeide de wapiti populatie te snel waardoor er overbegrazing ontstond. Hierdoor verdwenen veel soorten planten en bomen. De wolven bleken van groot belang voor een gezond ecosysteem van het park. In 1973 werd de wolf in Amerika benoemd tot bedreigde diersoort en het Greater Yellowstone Ecosystem (GYE) werd aangewezen als herstelgebied. Door wolven te herintroduceren in het park zouden er twee problemen worden opgelost: het ecosysteem van Yellowstone National Park zou herstellen en de bedreigde wolvenpopulatie kon zich veilig uitbreiden. Tussen 1995 en 1997 werden er meer dan 40 wolven uitgezet in Yellowstone National Park. De dieren uit de groeiende populatie verspreidde zich snel in en rond het nationale park.

Wanneer is de beste tijd om wolven te spotten?

De beste tijd om wolven te spotten is in de winter. Wanneer je vroeg in ochtend of tegen de avondschemering op pad gaat, is de kans groot dat je wolven tegenkomt aangezien dat het moment is dat ze op jacht gaan. In de afgelopen jaren zijn er tijdens de wolvenreizen van Sundowner altijd wolven gespot in Yellowstone National Park. In de winter zijn de wolven actief op jacht en ze vallen goed op tegen de witte, besneeuwde achtergrond. Daarnaast is het einde van de winter extra bijzonder omdat het dan het paarseizoen is. De wolven vertonen ander gedrag en komen soms wat dichterbij bezoekers.

Yellowstone Wolvenreis

Bekijk onze wolven reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kun je het beste wolven spotten?

De beste plek van Noord-Amerika en misschien wel van de hele wereld om wolven te spotten is in de Lamar Valley. Je vindt de vallei in het noordoosten van Yellowstone National Park. In de open en uitgestrekte vallei grazen veel kuddes elanden, wapiti’s en bizons vanwege de grassen en planten die er groeien. Deze kuddes dienen als belangrijke voedselbron voor de wolven en daarom vind je er verschillende roedels. Doordat de vallei zo groot is, is het de ideale plek voor wolven om te jagen. Tegelijkertijd leven hun voedselconcurrenten ook in de Lamar Valley, zoals cougars, coyotes en beren. Deze roofdieren jagen op dezelfde prooien als de wolven. Er leven in Yellowstone ook talloze bizons en het wil wel eens gebeuren dat de wolven de jacht openen op een bizon. Naast de grote hoeveelheid voedsel, zijn er veel verschillende roedels dankzij herintroductie van de wolf. Aangezien Yellowstone werd aangewezen als herstelgebied voor de wolven, werden ze goed beschermd en konden ze zich in alle veiligheid voortplanten. Ga mee op een wolvenreis met Sundowner Wildlife Holidays en ga op zoek naar wolven in de Lamar Valley.

Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?

Je hoeft in Yellowstone National Park niet bang te zijn voor de wolven. Wolven voelen zich geïntimideerd door mensen doordat zij op twee benen lopen, net als beren. Wolven proberen de beren ook te vermijden omdat de beer simpelweg sterker is dan een wolf. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat wolven bijzonder goed zijn in het herkennen van lichaamstaal. Ze zouden aan menselijk gedrag kunnen herkennen dat we geen prooi zijn maar dat we een gevaar zouden kunnen vormen.

Weetjes over wolven

Er zijn veel dieren die profiteren van wolven. Veel soorten vogels en dieren zoals coyotes, eten de resten van de karkassen op wanneer de wolven er klaar mee zijn. De grootste profiteur is de beer, zij eten namelijk liever de prooi van wolven op dan dat ze zelf op jacht gaan. De beer is ook het enige dier waar wolven voor terugdeinzen en waar ze dus hun prooi aan afstaan. Beren zijn, naast mensen, de enige dieren in Yellowstone waar de wolven echt voor uit de weg gaan.

Het huilen van de wolven heeft meerdere functies. Tijdens de jacht huilen ze om te laten weten waar ze zijn en of ze een prooi gevonden hebben. Je hoort het gehuil dan ook regelmatig tijdens de schemering. Als ze niet jagen, huilen ze vaak om andere roedels af te schrikken op het moment dat die hun territorium in komen.

Wolven leven in roedels. De grootte van de roedel hangt af van de hoeveelheid voedsel die in de regio te vinden is. In Yellowstone National Park bestaat een wolvenroedel gemiddeld uit tien wolven. Een roedel is niets anders dan een complexe familie met een alfamannetje en/of een alfavrouwtje. Ieder ‘familielid’ heeft een eigen persoonlijkheid en zo een eigen rol binnen de roedel en er wordt binnen de groep voornamelijk gecommuniceerd met lichaamstaal.

Yellowstone foto expeditie

Kledingadvies voor wolven spotten in Yellowstone

Aangezien de winter de beste periode is om wolven te spotten in Yellowstone, is het belangrijk om je goed aan te kleden. De temperatuur daalt geregeld onder nul en het kan er flink sneeuwen. Hoewel je met de reizen van Sundowner voor het grootste deel in verwarmde voertuigen reist, stap je natuurlijk ook wel eens uit om de beste foto van jagende wolven te maken of om rond te kijken. Daarom raden we aan om gebruik te maken van het 3-lagen systeem zodat je optimaal beschermt bent tegen de kou.

Wolven fotograferen in Yellowstone

Yellowstone National Park is zeer geschikt voor het fotografen van wolven. Ga mee met Sundowner Wildlife Holidays op bijzondere fotoreizen door Yellowstone en ga op zoek naar wolven.  Tijdens deze reizen word je begeleid door een professionele fotograaf/naturalist als gids. Deze gids weet alles over de omgeving en de dieren en zal je helpen met het maken van de mooiste foto’s. Daarnaast ontmoet je professionele fotografen en documentairemakers die maar al te graag tips geven over hoe je wilde dieren op beeld vast kan leggen. Tijdens de wolven & wildlife foto expeditie, fotografeer je het park vanuit een busje met te openen dak, een snowcoach en vanuit de lucht tijdens een privé helikoptervlucht. Je zit in de helikopter met 2 andere reisgenoten waardoor er genoeg ruimte is om je fotografie benodigdheden mee te nemen en te gebruiken. De helikopter vliegt jou over de meest iconische hoogtepunten van het park en met geluk zie je de wolven jagen in de vallei onder je.