Ontdek Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Amerika. Het park ligt op een slapende vulkaan en is rijk aan geisers en warmtebronnen. Yellowstone staat bekend om de vele verschillende diersoorten zoals wolven, bizons, elanden en wapiti’s. Yellowstone National Park is zeer geschikt om een paar dagen op avontuur te gaan. Je kunt er rondrijden, wandelen, eindeloos fotograferen, helikoptervluchten maken en jezelf volledig verliezen in de spectaculaire natuur. Ga met Sundowner Wildlife Holidays mee op een onvergetelijke zoektocht naar wolven & wildlife in Yellowstone.

Volgende stap

Het ontstaan van Yellowstone National Park

Yellowstone National Park, Wyoming, bestaat sinds 1 maart 1872 en was het eerste nationale park ter wereld. Het park is opgericht naar aanleiding van een verslag van de geologische expeditie onder leiding van Ferdinand Hayden (waar later een vallei naar vernoemd is). Het park heeft haar naam te danken aan de Minnetaree-Sioux Indianen, zij noemden de rivier die door het park stroomt ‘Yellowstone’. Deze naam dankt zijn afkomst aan de gele klei die op de zandbanken en rivieroevers te vinden was. In 1886 werd publieke jacht verboden en werden de meeste dieren beschermd. Het park is tegenwoordig ontzettend belangrijk voor het behoud van de grote verscheidenheid aan dieren en de natuur. Het park heeft een oppervlakte van 8983 km², hierdoor is het het grootste nationale park van Amerika. Het park staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Geothermische verschijnselen in Yellowstone

Het nationale park staat bekend om de enorme hoeveelheid warmtebronnen (wel 10.000), watervallen (290 stuks) en geisers (300 ongeveer). Een spectaculair voorbeeld van een warmtebron is Mammoth Hot Springs. Eigenlijk is Mammoth Hot Springs een verzameling van meerdere warmtebronnen. De geel-oranje terrassen zijn ontstaan door het hete water dat er 24 uur per dag doorheen stroomt. Wat geisers betreft, is Old Faithful de meest bekende en meest indrukwekkende. Deze geiser spuit elke 45 tot 120 minuten een hoge kolom aan water omhoog van wel 45 à 60 meter hoog. Ga mee met Sundowner Wildlife Holidays om deze bijzondere verschijnselen eens in het echt te zien en maak foto’s om nooit te vergeten.

Old Faithful Geyser

Terugkeer van de wolven in Yellowstone National Park

De bekendste bewoners van Yellowstone National Park zijn de wolven. De wolven zijn in het begin van de 20ste eeuw (opzettelijk) uitgeroeid door het Amerikaanse leger maar de wolven bleken veel belangrijker voor het ecosysteem van het park dan gedacht. De populatie wapiti’s steeg zo hard dat het park te maken kreeg met overbegrazing. Een aantal soorten bomen en planten verdwenen hierdoor. Er werd een oplossing gezocht. Wolven herintroduceren was geen optie omdat er juist zo veel moeite was gedaan om de dieren uit te roeien. Er werd besloten om wapiti’s af te schieten om de populatie onder controle te houden. Het gevolg was dat er te weinig wapiti’s overbleven. De jacht werd verboden en het probleem van overbegrazing keerde terug. Eind 20ste eeuw werden er daarom iets meer dan 40 wolven uitgezet en sindsdien maken zij in rap tempo een comeback. De wolven uit de groeiende populatie verspreidden zich over het hele park maar de Lamar Valley blijft de beste plek om wolven te spotten. Lees meer over wolven spotten in Yellowstone.

Wolven in Yellowstone

De Lamar Valley

De Lamar Valley is de beste plek van Noord-Amerika en misschien wel van de hele wereld, om wolven te spotten. De vallei ligt in het noordoosten van Yellowstone National Park. De reden dat hier zo veel wolven te vinden zijn heeft deels te maken met de uitzetting van de wolven aan het einde van de 20ste eeuw. Veel wolven hebben zich verspreid over het hele nationale park maar een groot deel is in verschillende roedels in de Lamar Valley blijven hangen. Vooral in de winter zijn er veel wolven te zien in de vallei. Ze zijn dan druk aan het jagen en zijn goed zichtbaar tegen de witte, besneeuwde achtergrond. Aan het einde van de winter begint het paarseizoen. De dieren vertonen dan extra bijzonder gedrag en komen af en toe relatief dichtbij bezoekers.

Wilde dieren in Yellowstone National Park

Naast wolven, zie je veel bizons in Yellowstone National Park. De belangrijkste kudde van heel Amerika leeft in het park. Deze kudde is de enige die sinds de prehistorie onafgebroken in 1 gebied heeft geleefd. De bizons vertonen veel gedragskenmerken van hun voorouders en dit is de reden dat zij zo goed overleven. De kudde die in Yellowstone leeft bestaat uit duizenden dieren, dit is uitzonderlijk aangezien kuddes altijd een stuk kleiner zijn. Je ziet de bizons vaak langs de weg grazen of bij één van de duizenden warmtebronnen uitrusten en opwarmen. Ook wapiti’s, elanden, grizzly beren, 285 soorten vogels en nog veel meer, kleinere diersoorten voelen zich thuis in Yellowstone National Park. Ze zijn er dan ook in grote mate te vinden.

Beste tijd om naar Yellowstone te gaan

Yellowstone National Park is het hele jaar geopend voor bezoekers. Ondanks de situatie rondom het Coronavirus, is Yellowstone National Park grotendeels open in 2021. De beste periode, is de winter. Er zijn tijdens de winter in Yellowstone weinig bezoekers. Dit komt onder andere omdat veel wegen zijn afgesloten vanwege heftige sneeuwval. Tijdens de reizen van Sundowner Wildlife Holidays word je rondgereden in een verwarmde snowcoach. Een snowcoach is een voertuig met rupsbanden. Hierdoor kom je op plekken waar ‘gewoon’ verkeer niet kan komen.

Bizons

Yellowstone in de winter

Hoewel veel ingangen gesloten zijn tijdens de winter, is dit wel de ideale periode om het nationale park te bezoeken. Er zijn niet veel andere mensen en veel wilde dieren zijn beter zichtbaar tegen de witte, besneeuwde achtergrond. De ingangen die ’s winters gesloten zijn voor regulier verkeer, zijn wel geopend voor snowcoaches. De snowcoach kan (bijna) overal komen dankzij rupsbanden. Een ander voordeel van de winterperiode is dat de dieren actiever op zoek zijn naar voedsel waardoor zij vaker te vinden zijn dan tijdens de zomermaanden.

Yellowstone Wolvenreis

Fotograferen in Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is zeer geschikt voor fotografen. De prachtige natuur en de imposante dieren zorgen voor overweldigend mooie foto’s. Ga mee met Sundowner Wildlife Holidays op bijzondere (foto) reizen naar Yellowstone National Park. Tijdens deze reizen word je begeleid door een professionele fotograaf/naturalist als gids. Deze gids weet alles over de omgeving en de dieren en zal je helpen met het maken van de mooiste foto’s. Daarnaast ontmoet je professionele fotografen en documentairemakers die maar al te graag tips geven over hoe je wilde dieren op beeld vast kan leggen. Tijdens de wolven & wildlife foto expeditie, fotografeer je het park vanuit een busje met te openen dak, een snowcoach en vanuit de lucht tijdens een privé helikoptervlucht. Je zit in de helikopter met 2 andere reisgenoten waardoor er genoeg ruimte is om je fotografie benodigdheden mee te nemen en te gebruiken. De helikopter vliegt jou over de meest iconische hoogtepunten van het park en met geluk zie je de wolven jagen in de vallei onder je.

Top 5 hoogtepunten van Yellowstone National Park

Yellowstone is het grootste en oudste nationale park van Amerika. Je wordt bij aankomst opgewacht door adembenemende uitzichten, wilde dieren, warmwaterbronnen, spuitende geisers en talloze felle kleuren. Er zijn ontelbaar veel hoogtepunten van het park en hieronder vind je de top 5 mooiste highlights in Yellowstone National Park. Bekijk de top 5 hoogtepunten op de kaart.

1. De Lamar Valley

Deze vallei is beste plek van Noord-Amerika om wolven te spotten. Duik voor zonsopkomst en tegen zonsondergang de schemering in om deze iconische wilde dieren te zien jagen in hun natuurlijke habitat. Er leven niet alleen roedels wolven maar ook bizons, wapiti’s, coyotes en kleinere dieren vind je daar in grote hoeveelheden.

Yellowstone foto expeditie

2. Old Faithful Geyser

De Old Faithful Geyser moet je echt gezien hebben. Elke 45 tot 120 minuten spuit deze geiser ongeveer 32.000 liter kokend water tot wel 60 meter de lucht in. Het proces duurt wel 5 minuten. Het kan aardig druk zijn bij de geiser. Tijdens de wintermaanden is het er een stuk rustiger.

3. Morning Glory Pool

Zodra je aankomt in het Upper Geyser Basin kun je over de Upper Geyser Basin Trail wandelen. Dit is een prachtige wandeling door het gebied. Uiteindelijk zul je de Morning Glory Pool zien. Het is een grote poel bestaande uit felle kleuren. Het wil heel af en toe voor komen dat deze warmtebron zich als een geiser gedraagt door plotseling water omhoog te spuiten, maar over het algemeen ga je dat niet zien. Het water is zo helder dat je tot ver in de diepte kunt kijken. De buitenkant van de poel heeft een geeloranje kleur terwijl de binnenkant een hemelsblauwe kleur heeft. Door het pad wat naast de heetwaterbron loopt, kun je vaak bijzonder dichtbij komen.

Morning Glory Pool

4. Steamboat Geyser

De grootste en meest actieve geiser ter wereld is de Steamboat Geyser. De naam is verklaarbaar omdat de geiser eens in de zoveel tijd een tot wel 90 meter hoge kolom aan water omhoog spuit. De geiser is wel erg onvoorspelbaar, het kan zijn dat hij om de 4 dagen water omhoog spuit maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat het ook 50 jaar kan duren. Kleine erupties zie je wel vaker. De geiser spuit dan enkele meters hoog.

5. Mammoth Hot Springs

Dit geothermische gebied is al duizenden jaren actief. Je ziet stomend water uit de bodem komen tussen de feloranje en spierwitte ‘terrassen’ gevormd van rotsen. Het water is rond de 170 graden Celsius. Door de wandelpaden die in het gebied zijn aangelegd, kun je ontzettend dicht bij de Mammoth Hot Springs komen en ze bewonderen.

 

Klimaat in Yellowstone National Park

Dag: -6°C – 30°C

Nacht: 0°C – -20°C

Beste reistijd Yellowstone National Park

December  – maart