Snorkelen op de Malediven

Als je op vakantie naar de Malediven gaat, moet je gewoon een keer gaan snorkelen. Met ruim 2.500 koraalriffen is de onderwaterwereld van de Malediven de ultieme snorkelbestemming. Het mooiste is, je hebt alleen een snorkel, masker en zwemvliezen nodig. Jong en oud, iedereen kan snorkelen op de Malediven.

Volgende stap

Waar kan je snorkelen op de Malediven?

Vanuit vrijwel alle resorts op de Malediven kan je snorkelen. Maar niet alle resorts hebben een huisrif waar je zelf kan gaan snorkelen. In dat geval boek je gewoon een snorkel excursie per boot naar het dichtstbijzijnde koraal rif. Gewoonlijk moet je hiervoor betalen.

Wat is de beste periode om te snorkelen?

De beste periode om te snorkelen is van december tot en met april. In deze periode heb je onderwater het beste zicht en is het water kalm. Meestal kun je dan 25 a 35 meter ver kijken met uitschieters naar 50 meter. In mei blaast de zuidwest moesson grote hoeveelheden plankton  naar de Malediven waardoor het zicht afneemt. Dat plankton trekt walvishaaien en mantaroggen aan. Wil je dus zwemmen met walvishaaien en mantaroggen, dan is dit juist de beste periode.

Zwemmen met walvishaaien
Snorkelen
J F M A M J J A S O N D
● Walvishaaien o o o
● Manta’s o o o
● Riffen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Snorkelen bij eb of vloed?

Je kunt de hele dag door en bij zowel eb als vloed snorkelen. Bij vloed is het water helderder dan bij eb. Het leuke is dat je bij eb weer andere vissen en zeediertjes ziet dan bij vloed. Pas bij eb goed op dat je het koraal niet raakt. Heb je een sterke waterdichte lamp bij je? Ga dan eens in de avond snorkelen. Een bijzondere- en spannende ervaring waarin je weer heel andere vissen en zeedieren ziet.

Snorkelen

Wat heb je nodig om te snorkelen?

Om te snorkelen heb je een masker, snorkel en vinnen nodig. Het zeewater is het hele jaar door lekker warme met temperaturen tussen de 24°C en 30°C. Als je kort gaat snorkelen kan je dat gewoon in je zwemkleding doen. Wil je wat langer snorkelen, draag dan een 3mm pak. Omdat de zon erg fel is, raden we je aan je goed in te smeren met zonnebrand en om altijd een T-shirt te dragen. Zo voorkom je dat je verbrand.

Hoe moet je snorkelen?

Belangrijk is dat je masker goed past. Anders komt er steeds water naar binnen. Pas een masker en houd het tegen je gezicht. Adem in en laat je masker los. Blijft je masker tegen je gezicht aan zitten, dan heb je een goed masker. Als je nog gesnorkeld hebt, kan het even wennen zijn. Adenhalen door een snorkel gaat niet automatisch. Zeg tegen jezelf: adem-in-en-adem-uit en doe dit ook. Na een paar keer zul je merken dat ademhalen ineens wel goed gaat. Als je aan de oppervlakte snorkelt moet je niet ineens naar beneden kijken en dan ademhalen. Geheid dat je water naar binnen krijgt. Adem je in en krijg je wat water naar binnen. Dan zit er wat water in je snorkel. Blaas een keer hard uit en voila het water is weg. Om te nieten van de onderwaterwereld hoef je niet heel diep te snorkelen. De meeste vissen zie je op een diepte tot 6 a 10 meter.

De onderwaterwereld op de Malediven, wat ga je zien

Een van de hoogtepunten van je vakantie op de Malediven is ongetwijfeld snorkelen. De kleurrijke koraalriffen trekken grote scholen tropische vissen, schildpadden, roggen, murenen, baracuda’s, rifhaaien en dolfijnen aan die samen een prachtige onderwaterwereld vormen. Kijk ook eens het diepe blauw in. Met wat geluk zie je een enorme mantarog voorbij zwemmen

Malediven

Is snorkelen op de Malediven gevaarlijk?

De stroming tussen de eilanden is het grootste gevaar bij snorkelen op de Malediven. Hierdoor kan je afdrijven. Snorkel dan ook met iemand anders en check geregeld hoe ver je van de kant af bent. Van haaien of andere zeedieren heb je vrijwel niets te vrezen. Volgens Shark Attack Data File is er op de Malediven nog nooit een aanval door haaien op mensen geweest. Natuurlijk moet je een rifhaai niet aan willen raken. Wat je ook niet moet aanraken zijn koralen. Deze zijn vaak messcherp. Eigenlijk moet je helemaal niets aanraken en gewoon van de schitterende onderwaterwereld genieten.

Snorkel

Wat zijn de prijzen om te snorkelen

Je kunt een masker, snorkel en vinnen thuis kopen en meenemen. Heb je geen zin om alles in het vliegtuig mee te sjouwen. Bij vrijwel alle resorts kun je snorkelmaterialen huren. Reken op gemiddeld 10,- per persoon per dag.

Onderwater camera kopen

Wat is nu leuker dan de prachtige onderwaterwereld vastleggen. Omdat je snorkelt ga je niet heel diep en heb je geen professionele onderwatercamera nodig. Wil je een onderwater camera kopen, kijk dan eens bij www.cameranu.nl . Wil je liever een duurdere en professionele onderwatercamera kopen, kijk dan eens bij www.onderwaterhuis.nl, de specialist in onderwaterfotografie.

Snorkelen op een huisrif

Een huisrif is een koraalrif dat direct aan het resort ligt en waar je zelf, zonder boot, naar toe kunt gaan. Je loopt dan vanaf het strand zo de zee in en je kunt direct gaan snorkelen.

Huisrif Vilamendhoo

10 beste huisriffen op de Malediven

Op de Malediven zijn er resorts met fraaie-, minder fraaie en helemaal geen huisrif. Hieronder hebben we de 10 resorts met de beste huisriffen op een rijtje gezet. Wil je veel gaan snorkelen op je Malediven vakantie, boek dan je reis bij een van deze resorts.

vilamendhoo island resort
  1. Sun Island
  2. Vilamendhoo
  3. Lily Beach
  4. Baros
  5. Kandolhu
  6. Vakarufalhi
  7. Antara Kihavah
  8. Mirihi
  9. Dusit Thani
  10. Angsana

Snorkelen met walvishaaien

Een aantal resorts in onder andere het South Ari atol en het Baa atol bieden excursies aan om te snorkelen met walvishaaien. Met een boot vaar je naar bekende plekken waar walvishaaien vaak worden gezien. Hier ga je rustig het water in en kun je met deze wel 18 meter lange giganten snorkelen.

Zwemmen met mantaroggen

Een van de beste plekken op de Malediven om te snorkelen met mantaroggen is Hanifaru Bay. Hanifaru Bay ligt in het Baa Atol en soms snorkel je hier tussen wel 200 mantaroggen die zich tegoed doen aan het plankton. Ook in het South Ari atol heb je uitstekende kansen om ze zwemmen met mantaroggen.

Mantarog, Malediven

Duiken op de Malediven

Wil je naast snorkelen ook gaan duiken op de Malediven? Lees dan verder bij duiken op de Malediven.