São Tomé en Principe eilanden

Als je aan komt vliegen op je reis naar São Tomé & Principe zie je de ruim 2 km hoge met regenwouden begroeide en met mist flarden omhulde Pico de São Tomé vulkaan al boven zee opdoemen. Eenmaal geland op de kleine luchthaven van São Tomé ligt een ongeëvenaard Afrikaans reis avontuur op je te wachten. Adembenemende landschappen met regenwouden, unieke wilde dieren, bergen, watervallen, vissersdorpjes, overwoekerde plantages, stranden en vriendelijke mensen.

Volgende stap

Bezienswaardigheden São Tomé

Het eiland São Tomé is klein met slechts een paar wegen. Vanuit de hoofdstad Sao Tomé loopt een 45 km lange weg door het noorden naar Santa Catarina en een 75 km lange weg naar Porto Alegre in het zuiden. Verder zijn er een paar wegen het binnenland in naar het Obo National Park. Om alle hoogtepunten op je Sao Tomé reis te bekijken kun je het beste een auto huren al of niet met een Engels sprekende chauffeur.

De afstanden op het eiland zijn niet groot. Daarom kun je het noorden, het zuiden en de binnenlanden prima vanuit je (luxe) hotel in São Tomé of Santana verkennen. Ook kun je verspreid over het eiland in sfeervolle plantages (roca’s) verblijven of in een eenvoudige hotels en guesthouses.

  • Reis noord São Tomé – verlaten stranden & slaperige vissersdorpjes

In het noorden en westen van het eiland São Tomé liggen paradijselijk met palmbomen omzoomde stranden. Stranden met soms wit, geel en dan weer zwart zand of kiezelstenen. Maar op weg naar Santa Catarina kom je eerst langs Roca Agostinho Nero, de grootste plantage van het land. Iets verderop ligt het mooiste strand van het eiland, Lagoa Azul, de Blue Lagoon van São Tomé.

Naast kleurrijke koralen en tropische vissen kun je hier baobab bomen zien. De 45 km lange weg kronkelt verder langs slaperige vissersdorpjes met houten kano’s naar havenstadje Neves. Het beginpunt voor een 2-daagse beklimming van de 2.024 meter hoge Pico vulkaan. Schuif aan bij het Santola restaurant voor een heerlijke lunch met verse krab. Op weg naar Santa Catarina kom je langs enkele plantages. Iets voorbij Santa Catarina stopt de weg en begint de wildernis. Avonturiers kunnen met een gids in 2 dagen naar Porto Alegro aan de zuidkant van het eiland wandelen. Slecht weinigen gingen je voor …

Sao Tomé

Vergeet ook niet de pittoreske koloniale hoofdstad Sao Tomé te bezoeken. In het kleine stadje aan zee met haar pastelkleurige huizen, musea, waterfront en levendige marktjes kun je genieten van lunches en diners met veel verse vis.

  • Reis zuid São Tomé – plantages, de evenaar & mangroven

De 75 km lange weg naar Porto Alegre voert langs overwoekerde plantages, verlaten stranden, de Cao Grande monoliet en unieke natuur. De door regenwouden overwoekerde voormalige plantage Roca Agua Ize komt tot leven door de spelende kinderen. Bij Boca de Inferno perst de vloed het zeewater door zwarte vulkaan rotsen om meters hoog de lucht in te spuiten.

Sao Tomé

Zwemmen kun je bij de door palmen omzoomde stranden van Praia Micondo. Voor een heerlijke lunch rijd je naar Roca Sao Joao dos Angolares. Hierna is het tijd voor een van de meest markante landschappelijke hoogtepunten, de 633 meter hoge en vrijstaande Pico do Cao Grande monoliet. De evenaar kun je op uw reis door São Tomé bekijken op Rolas Island. Bij Malanza kun je in een houten kano de vogelrijke mangroven bekijken. Voorbij het dorpje Porto Alegro liggen paradijselijke stranden zoals Praia Piscina en Praia Jale. Zet uw snorkel op en geniet van tropische vissen. Ook heb je hier kans om zeeschildpadden aan land te zien komen.

Vogelliefhebbers en avonturiers kunnen nog even door naar het afgelegen stroomgebied van de Xufe-Xufe rivier om endemische  vogels te spotten. Wil je iets bijzonders doen op je reis in São Tomé? Wandel dan met gids in 2 dagen van Porto Alegre door de wildernis naar Santa Catarina aan de westkant van het eiland.

  • Reis binnenlanden São Tomé – Obo National Park, plantages & endemische soorten

Vanuit São Tomé rijd je naar het bergachtige gebied van Obo National Park. Geniet van de beste chocola bij Claudio Coralla en rij door naar de overwoekerde plantage van Roca Bombaim.

Rij terug naar Roca Nova Moka voor een kop verse koffie bij de Monte Café Plantation. Bij de 30 meter hoge Sao Nicolau waterval kun je een verfrissende duik nemen voordat je de botanische tuinen van Bom Successo gaat bekijken. Bom Successo is het beginpunt voor wandelingen door de weelderige natuur van het Obo National Park. De regenwouden zitten vol exotische vogels en orchideeën. De mooiste wandeling op je reis in São Tomé is naar het door regenwouden omgeven krater meer Lagoa Amelia. Ook kun je vanuit hier in 2 dagen de 2.024 meter hoge Pico de São Tomé beklimmen.

Tuin Pousada Roça Bombaim

Wat te doen op São Tomé

Je kunt kiezen uit vele activiteiten op São Tomé al of niet met Engelssprekende privé gids. Activiteiten op São Tomé waaruit je kunt kiezen zijn o.a. wandelen, fietsen, varen, plantages bezoeken, diepzee vissen, bergen beklimmen, vogels spotten, snorkelen en diepzee duiken.

Bekijk onze selectie activiteiten

Omali Lodge São Tomé & Principe

Lodges op São Tomé

Op je São Tomé reis kun je verblijven in verschillende accommodaties. In en rond São Tomé stad liggen zowel een paar luxe als wat eenvoudigere hotels. In het noorden, het zuiden en in het binnenland liggen eenvoudige guesthouses en sfeervolle roca’s. Bij Santana en op Rolas Island in het zuiden kun je ook overnachten in een luxe hotel.

Bekijk onze selectie accommodaties op São Tomé

Bezienswaardigheden Principe

Als je na een half uur vliegen vanuit het eiland Sao Tomé aankomt op het eilandje Principe lijkt het of je in de film Jurassic Park bent beland. Vulkanen met dichte regenwouden, verlaten baaien en paradijselijke stranden omgeven door een azuurblauwe zee. Het stille eiland telt maar 7.500 inwoners. Het grootste deel woont in de hoofdstad San Antonio en de rest verspreid over enkele gehuchtjes. Op je vakantie op Principe kun je wandelen, vogels spotten, walvissen bekijken, snorkelen, duiken en excursies per boot maken. Op Principe zijn een paar luxe resorts en enkele sfeervolle roca’s. De beste tijd voor een wandel of strand vakantie op maat naar Principe is van juni tot en met september.

  • Wandelen & vogels spotten

Als je van wandelen houdt, dan biedt het eiland Principe ongekende mogelijkheden. Je kunt weken doorbrengen met wandelen door de regenwouden in het bergachtige binnenland. De lange droge tijd van juni tot en met september en de korte droge tijd van januari tot en met februari zijn daarvoor de beste tijd. In de jungles zie je vele exotische vogels waaronder soorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Ook kun je de 680 meter hoge Pico Papagayo en de 948 meter hoge Pico de Principe beklimmen. Onderweg en boven word je beloond met schitterende uitzichten.

Na een lange wandeling kun je heerlijk uitrusten aan de mooie paradijselijke stranden. Niet voor niets werd bijvoorbeeld Banana beach gebruikt in de televisie reclame van Bacardi rum. Naast de andere gasten uit je resort kom je op je strandvakantie op Sao Tomé & Principe vrijwel niemand anders tegen. In de azuurblauwe zee kun je prachtig snorkelen en duiken tussen kleurrijke tropische vissen.

Trekking
  • Walvissen & zeeschildpadden observeren

Op je vakantie op het eiland Principe kun je tussen augustus en december bultrug walvissen zien vanaf de noordkust. Ook worden er excursies per boot georganiseerd zodat je deze fascinerende walvissen nog beter kunt zien. Schildpadden komen tussen november en maart aan land bij Praia Grande en Praia Sundy om hun eieren te leggen.

Wat te doen op Principe

Op het eiland Principe kiezen uit vele soorten activiteiten. Wandelen door dichte regenwouden, Pico Papagayo beklimmen, vogels spotten, walvissen observeren, schildpadden bekijken, snorkelen tussen tropische vissen, diepzee duiken, varen langs verlaten baaien en zwemmen in kristalhelder water. Voor een actieve vakantie ga je naar Sao Tomé & Principe.

Bekijk onze selectie activiteiten

Sundy Praia Lodge, Luxe vakantie

Lodges op Principe

Op je vakantie in São Tomé & Principe kun je op het eiland Principe kiezen uit hotels aan het strand of in het binnenland. Aan het strand liggen het comfortabele Makaira Lodge en het luxe Bom Bom Island Resort. Nieuw aan het strand is het zeer luxe Praia Sundy, een van National Geographic’s Unique Lodges van de wereld. In het binnenland liggen de sfeervolle en gerestaureerde Roca Sundy en Roca Belo Monte.

Bekijk onze selectie accommodaties

Huurauto op São Tomé & Principe

Verken het eiland São Tomé met een auto om echt het meeste uit je tijd te halen tijdens een reis.

Hoe kom ik op de eilanden São Tomé & Principe?

De meest gebruikelijke manier is om met een

São Tomé beste reistijd

De beste reistijd voor een reis naar São Tomé is de lange droge tijd van juni tot en met september. Ook de korte droge tijd in januari en februari is goed voor een vakantie op São Tomé. Wel is het in deze periode wat warmer. Hoewel de regentijd van maart tot en met mei minder geschikt is als je van wandelen en strand houdt, is dit juist weer een goede periode voor orchideeën en fotografie. Kortom de beste tijd voor je reis naar Sao Tomé & Principe hangt af wat je wilt zien en meemaken.

Lees meer over beste reistijd

Principe