Ga op vakantie naar Pushkar met Sundowner Wildlife Holidays

Pushkar, de stad bekend van de gelijknamige Pushkar Fair, een grootschalige jaarlijkse veemarkt wat een internationaal publiek trekt. Een pelgrimsoord van meren en tempels voor zowel Hindoes als Sikhs. Twee van de opvallendste tempels in de stad zijn de rode Brahma tempel en de Rangji tempel in Zuid-Indiase bouwstijl.

Bekijk onze reizen naar India

De jaarlijkse Pushkar Fair

De vredige stad komt opeens volledig tot leven. Duizenden pelgrims, toeristen en dorpelingen reizen af naar de stad om het spectaculaire evenement bij te wonen waar de stad het toneel voor is. Tien dagen na Diwali begint het evenement waar kamelen, paarden en ander vee centraal staat. Kamelen worden gewassen, versierd met kleurrijke kwastjes en sierraden en gebruikt voor verschillende races en wedstrijden. Naast de veemarkt en de wedstrijden met het vee is er meer vermaak in de stad. Reuzenraden en openluchttheaters voorzien de bezoekers van amusement, er zijn dansers en zangers op straat en verschillende etensstalletjes worden geopend voor de periode.

Het evenement komt tot een hoogtepunt op de nacht van de volle maan. Dit is op de laatste dag, wanneer het donker begint te worden. Pelgrims baden zich in het heilige Pushkar meer en honderden lampjes worden aangestoken om op bladeren over het water te drijven.

“De Pushkar Fair is uitgegroeid tot veel meer dan een veemarkt, het is een cultureel spektakel wat duizenden bezoekers trekt.”

De tempels van Pushkar

De meeste tempels in Pushkar zijn niet zo oud als men zou verwachten, omdat Aurangzeb, een Mogol heerser, ze tijdens zijn heerschappij heeft verwoest en ze later weer herbouwd zijn door de hindoes.

In Pushkar bevindt zich een van de weinige tempels in India die is gewijd aan Brahma, de god van de schepping. De Brahma tempel heeft een opvallend rode kleur, en is de belangrijkste tempel van de stad. Volgens Hindoestaanse legende zou het heilige Pushkar Lake ontstaan zijn toen een bloemblaadje uit de hand van Brahma de grond raakte. Het meer is dan ook omringt door 52 ghats, waar hindoes baden in het heilige water.

Ook een bezoek waard tijdens uw vakantie in India is onder andere de Savitri tempel die op een heuvel top ligt en van waar u een panoramisch uitzicht hebt op het meer en de weide omgeving, de Mahadeva tempel en de Ramavaikunth tempel, de grootste en meest rijk gedecoreerde tempel met beelden van 36 verschillende goden.

Wat zijn de hoogtepunten van Pushkar?

Festival in Pushkar. Foto: © T.L. Thompson
  • Brahma tempel
  • Hindoe tempels
  • Heilige Pushkar meer
  • Pushkar Camel Fair

Onze selectie accommodaties in Pushkar

Pushkar wordt meestal bezocht voor een dag, waarna men door reist naar bijvoorbeeld Jaipur of Jodhpur. Voor een echte Pushkar ervaring verblijft u in een tented camp of vraag naar de mogelijkheden.

Accommodaties in Pushkar

Bekijk onze selectie accommodaties

De beste reistijd Pushkar

Wilt u de Pushkar Fair meemaken tijdens uw vakantie in India? Dan zijn de maanden oktober en november de beste tijd. Elk jaar is de Fair op andere data, houd u hier rekening mee. Wilt u niet voor de Pushkar Fair de stad bezoeken? Dan zijn de maanden oktober tot en met april goed voor een vakantie naar India. In deze maanden is het nog niet extreem heet en is het de droge periode in Rajasthan.

Klik hier voor het klimaat van heel India.

  Klimaat J F M A M J J A S O N D
 ● Droge- en Regen tijd (mm) 4 1 3 1 11 32 195 167 75 8 3 1
● Dag temperatuur  (°C) 22 25 31 36 39 38 33 31 32 33 29 24
  Zomer    Winter

Reiservaringen India

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief