Ontdek unieke nationale parken van Oeganda

Het zoeken naar de berggorilla’s in de nationale parken Bwindi en Mgahinga is een enorme motivatie voor bezoekers aan Oeganda. Je kunt ook gewende chimpansees volgen in Kibali. Sommige van haar andere attracties omvatten echter meer traditionele Afrikaanse safari-ervaringen, zoals de machtige Murchison Falls en Queen Elizabeth National Park. Waar je als je geluk hebt andere ongelooflijke fauna zult zien, zoals olifanten, giraffen en mogelijk leeuwen en luipaarden. Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste parken voor een spannende safari in Oeganda.

Volgende stap

Nationale parken van Oeganda  Bekijk op kaart

De Nationale parken & reserves op je Oeganda reis

Bezienswaardigheden per park

Budongo Forest

Het ongerepte bosreservaat heeft indrukwekkende mahoniebomen tot 60 meter hoog. In het park kun je vele soorten primaten spotten. Ook erg interessant zijn de vele soorten vogels & vlinders.  Een kudde buffels & olifanten bezoeken soms het park.
Waar: Noordwest Oeganda
Big5: buffels & olifanten
Speciaal: primaten & vogels
Doen: chimpansee trekking & vogels spotten

Lees meer …

Bwindi Impenetrable Forest

Bwindi Impenetrable National Park heeft een uitzonderlijk hoogtebereik en is een van afrika’s meest uitgestrekte gordels van primair montane bos. Hoewel er een mooi scala aan vogels is, is de belangrijkste attractie de berggorilla’s (meer dan 300).
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: niet aanwezig
Speciaal: berggorilla & chimpansees

Doen: gorilla trekking & wandelen

Lees meer …

Kabwoya Wildlife Reservaat

Het Kabwoya natuurreservaat is de verborgen parel van Albertine Rift Valley. Het is het meest schilderachtige reservaat in Oeganda. Verscholen tussen de vlaktes van de Bunyoto helling, Blue Mountains van Congo en het Albertmeer.
Waar: Centraal Oeganda
Big5: buffel
Speciaal: nijlpaard & vogels

Doen: game drive & wandelen

Lees meer …

Kibale Forest

Ten oosten van het Ruwenzori gebergte ligt dit bos habitat. Thuisbasis van 13 soorten primaten. Het volgen van een luidruchtige chimpansee familie is een spannende ervaring. Daarnaast een enorme rijkdom aan dieren in het wild. Een uitstekend vogel populatie.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: bosolifant & luipaard
Speciaal: chimpansee & mangabey
Doen: chimpansee trekking & wandelen

Lees meer …

Kidepo Valley

Het Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noorden van Oeganda. Aan de grens met Kenia & Soedan. Het is de thuisbasis van een unieke en speciale reeks dieren in het wild, waaronder cheeta’s. Kidepo is zonder meer een van mooiste wildernissen in Afrika.
Waar: Noordoost Oeganda
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: cheetah & vogels
Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Lake Buyonyi

Het kratermeer bunyonyi ligt tussen Lake Mburo en Bwindi Inpeneterbale Forest in het zuiden van Oeganda. Dit prachtige meer ligt verscholen tussen de vele bergen. In een makoro, een uitgeholde boomstam vaar je naar de kleine eilandjes.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: niet aanwezig
Speciaal: vogels
Doen: vogels spotten & kanoën

Lees meer …

Lake Mburo

Lake Mburo is het kleinste savannepark  van Oeganda. In het westelijke deel van het park wordt de savanne afgewisseld met rotsachtige bergkammen en beboste kloven. Het enige park in Oeganda waar de sierlijke impala nog voorkomt.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: luipaard & buffel
Speciaal: impala & nijlpaard
Doen: game drive, bootsafari & vogels spotten

Lees meer …

Mgahinga Gorilla

Mgahinga Gorilla National Park ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda. Aan de grens met Rwanda en Congo. Het beschermde Virunga gebied is één van de weinige plekken waar gorilla’s nog in het wild voorkomt. Er zijn hier ook vele vogels en andere dieren aanwezig.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: luipaard, olifant & buffel
Speciaal: berggorilla
Doen: gorilla trekking & wandelsafari

Lees meer …

Murchison Falls

Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Oeganda. Met zijn spectaculaire Murchison waterval. Wat 50 meter naar beneden dondert. De droge savannes ten noorden van de Nijl zijn het beste gebied om wilde dieren te zien.
Waar: Noordwest Oeganda
Big5: leeuw, luipaar, olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & nijlpaard
Doen: game drive, bootsafari & vogels spotten

Lees meer …

Ngamba Island

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary is een eiland in Lake Victoria. De thuisbasis van 50 wees chimpansees die uit heel Oost-Afrika zijn gered. Op het eiland leiden ze een zo natuurlijk mogelijk bestaan omringd door vogels, nijlpaarden, varanen en otters.
Waar: Centraal Organda
Big5: niet aanwezig
Speciaal: chimpansee & nijlpaard

Doen: wandelen & vogels spotten

Lees meer …

Queen Elizabeth

Het grote Queen Elizabeth National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda. “De Parel van Afrika”, heeft glooiende graslanden, tropisch bos, vulkanische kratermeren, & papyrusmoerassen. Waardoor het één van de hoogste biodiversiteitspercentages ter wereld is.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal:  leeuw & chimpansee

Doen: game drive, bootsafari & wandelsafari

Lees meer …

Semliki Valley

Semliki Wildlife Reserve is het oudste beschermde gebied van Oeganda. Het reservaat ligt in de Semliki Valley, tussen Rwenzori bergen, de grens met Congo & Lake Albert. De diverse habitats van rivierbossen, bossen & acacia savannes ondersteunen dieren in het wild.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & nijlpaard
Doen: game drive & vogels spotten

Lees meer …

Semuliki

Semuliki National Park ligt in het Bundibugyo District ten zuidwesten van Oeganda. In de uitgestrekte laaglandregenwouden zie je spectaculaire heetwaterbronnen. Apen in bomen langs de weg & een aantal zeldzame vogels.
Waar: Zuidwest Oeganda
Big5: luipaard, olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & vogels
Doen: wandelsafari & vogels spotten

Lees meer …

Ziwa Rhino

De Ziwa Rhino Sanctuary bij Murchison Falls National Park is de enige plek waar de wilde neushoorns leven in Oeganda. Naast de neushoorns leven hier ook talrijke vogelsoorten, reptielen & 40 zoogdiersoorten. Zoals antilopen, apen & nijlpaarden.
Waar: Centraal Oeganda
Big5: luipaard & neushoorn
Speciaal: witte- & zwarte neushoorn
Doen: neushoorn trekking & vogels spotten

Lees meer …