Noorderlicht zien

Wil je het noorderlicht zien op je winter vakantie? Weet je dan ook waar je heen moet, wanneer je daar moet zijn, wat de aurora zone is en hoe groot de kans is om het noorderlicht te zien? Lees hieronder meer over wat het noorderlicht is en wat de beste plekken en wat de beste plekken zijn om het noorderlicht te zien op je wintervakantie.

Volgende stap

Wat is het noorderlicht

Het noorderlicht dat ook wel aurora borealis of poollicht wordt genoemd is een uniek bijna mysterieus natuurverschijnsel. Het bestaat uit rode, paarse of groene kleuren die lijken te dansen tegen de donkere hemel. Het noorderlicht is dan ook een echte winter vakantie bucketlist reis bestemming. Je kunt het noorderlicht zien op je reis naar de poolstreken tussen eind september en eind april. Van belang om op je vakantie het poollicht te zien is voldoende zonneactiviteit en een donkere maar heldere hemel. Maar wat is het aurora borealis nu eigenlijk, hoe ontstaat het en wat heeft de zon hiermee te maken?

Hoe ontstaat het noorderlicht?

De zon slingert voortdurend elektrische geladen deeltjes, protonen of elektronen, met een gemiddelde snelheid van 400 kilometer per seconde de ruimte. Dit wordt zonnewind genoemd. Na een reis van 150 miljoen kilometer bereikt een deel van deze elektrisch geladen deeltjes de aarde. Over de aarde lopen magnetische veldlijnen die in de noord- en zuidpool beginnen en eindigen. Deze magnetische veldlijnen geleiden de deeltjes die de aarde bereiken naar de beide poolstreken. Hier dringen de elektrisch geladen deeltjes op ongeveer 400 km boven de aarde de atmosfeer binnen. De atmosfeer of dampkring bestaat grotendeels uit zuurstofatomen en stikstofatomen.

Noorderlicht, Hamnoy, Noorwegen - Shutterstock

Het noorderlicht ontstaat als de elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind botsen op zuurstof- en stikstofatomen in de atmosfeer. De deeltjes botsen met zo’n 400 km per seconde op elkaar op 95 tot 400 km hoogte. De zuurstof- en stikstofatomen houden de energie van de botsing niet vast maar stralen die als licht uit. Als dit gebeurt bij de noordpool, dan noemen we dit het noorderlicht of aurora borealis. Gebeurt dit bij de zuidpool, dan noemen we dit het zuiderlicht of aurora australis. Door de botsing kun je dus op je noorderlicht vakantie het noorderlicht zien.

Harriniva-nl10

Noorderlicht kleuren

Hoe ontstaan nu eigenlijk die prachtige noorderlicht kleuren? De kleuren van het noorderlicht worden bepaald door het soort atoom dat botst met de elektrische geladen deeltjes uit de zonnewind. Als de deeltjes botsen met zuurstofatomen, dan ontstaan rood en groen poollicht. Als de deeltjes in de atmosfeer botsen met stikstofatomen, dan ontstaat er rood of paars poollicht. Aurora borealis bestaat vaak uit een mix van verschillende kleuren. Welke kleuren wordt bepaald door het aantal deeltjes dat de zon de ruimte in slingert en de snelheid daarvan. Als de deeltjes diep in de atmosfeer binnendringen, zie je vaak een groen noorderlicht met een rode rand.

Wanneer is het noorderlicht te zien

De beste periode om het noorderlicht te zien is van september tot en met maart. Met name de dagen rondom de equinox op 22 september bieden statisch gezien de beste kansen om het noorderlicht te zien. Ook in de maand maart wordt het poollicht veel gezien. Het aurora komt het hele jaar voor maar het moet donker zijn om het te kunnen zien. Veel mensen kiezen voor hun noorderlicht reis daarom de donkere periode van eind december tot en met eind januari. Een perfecte- maar ook zeer koude periode met temperaturen van -20ºC of lager. Wil je op je vakantie het noorderlicht zien als het minder koud is, kies dan voor september en oktober of voor februari en maart. Maar hoe laat op de dag heb je nu de meeste kans om het poolichtb te zien? Het sterkste noorderlicht op de dag is tussen 18.00 uur en 02.00 uur. De mooiste tijd om het noorderlicht te zien ligt echter tussen 22.00 uur en 24.00 uur. Leg je camera en statief dus klaar voor je gaat slapen.

Meeste kans om noorderlicht te zien in de aurora zone

De kans om het noorderlicht te zien is lastig te voorspellen. Immers we hebben geen invloed hebben op de zonnewind. Ook een onbewolkte hemel hebben we niet onder controle. Hoewel je met je huurauto gemakkelijk erop uit kunt om een plek met een onbewolkte hemel te zoeken. Wel kun je de kans om het noorderlicht te zien vergroten door een hotel te kiezen dat in de aurora zone ligt. Maar wat is de aurora zone eigenlijk en wat heeft dat te maken met de noorderlicht voorspelling? De aurora zone is een ovalen ring over het noorden van de aarde tussen de 66e en 69e graad noorderbreedte. In deze aurora zone wordt het noorderlicht het meest gezien. Daarom heb je hier de meest betrouwbare noorderlicht voorspelling. Al onze lodges en hotels op onze winterreizen liggen in deze aurora zone.

Een leuke aurora app om op uw noorderlicht reis in Lapland of IJsland de noorderlicht voorspelling te checken is My Aurora

poollicht

Noorderlicht voorspelling, aurora zone en KP-index

De belangrijkste maatstaf voor een noorderlicht voorspelling is de KP-index. Deze index geeft de mate van geomagnetische activiteit aan. Magnetometers verspreid over de aarde meten per 3 uur de KP-waarden, De KP-index bestaat uit 10 waarden die uiteenlopen l van 0 tot 9. Hoe hoger de KP-index, des te meer kans is er om het Noorderlicht te zien. Bij een KP-waarde van 0 is er vrij weinig geomagnetische activiteit. Bij een KP-waarde van 9 is er een zware geomagnetische storm. De KP-index geeft ook een indicatie aan van hoe ver zuidelijk je het Noorderlicht kunt zien.

KP Aurora Zone

Bij een KP waarde van 2 kun je het noorderlicht zien in Churchill in Canada, Reykjavik in IJsland, Tromsø en Kirkenes in Noorwegen, Kiruna in Zweden en Inari en Ivalo in Finland. Wil je het noorderlicht zien in Nederland, dan is een KP waarde van 7 of 8 nodig.

Meestal ligt de KP-waarde tussen de 0 en 3. Dit betekent dat de geomagnetische activiteit zodanig is dat het noorderlicht te zien is tussen de 66º en 69º graad noorderbreedte (zie kaartje hiernaast). Dit gebied heet de aurora zone en deze ligt als een ovale ring om de aarde. In Europa is dat grofweg de zone die boven de poolcirkel in Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland ligt. Al onze lodges liggen in de Aurora zone. Hierboven zie je de noorderlicht voorspelling voor de komende 3 uur.

Hotels in de aurora zone

De meeste kans om het noorderlicht te zien heb je dus in de aurora zone. Om je kans om het noorderlicht te zien zo groot mogelijk te maken, hebben we voor onze winter reizen in Europa een selectie gemaakt van sfeervolle hotels die allemaal in de aurora zone liggen. Vanuit deze hotels kun je diverse noorderlicht excursies maken. Van een noorderlicht sneeuwschoen wandeling tot en met een noorderlicht hondensledetocht en een sneeuwscooter safari op zoek naar het noorderlicht. Ook bij onze winter vakanties naar IJsland en bij onze ijsbeer reizen naar Canada liggen onze hotels in de aurora zone. Kortom op onze winter vakantie reizen heb je de meest kans om het poollicht of noorderlicht te zien.

Noorderlicht zien in Lapland

Lapland is geen land maar een gebied dat ligt in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Lapland dat ook wel Sapmi heet is het land van de Samen. De Samen zijn een nomadisch volk van jagers en verzamelaars die leven van rendieren. In Lapland blijft het in de winter donker en het gebied ligt in de aurora zone. Daarom is Lapland dus een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. In Noors Lapland, Zweeds Lapland en Fins Lapland bieden we diverse reizen aan naar de mooiste plekken om het noorderlicht te zien. Bekijk het aurora borealis vanuit hotels, lodges, glazen igloos, ijshotels en sneeuwhotels. Lees hieronder meer over de mooiste noorderlicht vakanties in Noorwegen, Zweden en Finland.

Beste tijd Europa, Lapland noorderlicht

Noorderlicht zien in Finland

Fins Lapland ligt in de aurora zone en is een van de beste plekken om het noorderlicht te bekijken. De beste maanden om in Finland het noorderlicht te bewonderen zijn december tot en met maart. In deze donkere periode heb je tussen 18.00 en 02.00 uur de meeste kans om het poollicht te zien. Het mooiste noorderlicht zie je tussen 22.00 en 01.00 uur. Veel hotels bieden een aurora alarm zodat je wordt gewekt om het noorderlicht te zien. De beste plekken in Finland om het noorderlicht te spotten zijn Nellim, Kittila, Levi, Saariselka, Rovaniemi en Kevi. Hier liggen de mooiste hotels, lodges, blokhutten en vakantiehuizen al of niet met eigen openhaard en sauna. Ook kun je in Finland overnachten in een glazen iglo, aurora dome of glazen huisje om direct vanuit je bed het noorderlicht te zien. Vanuit je hotel in Fins Lapland kun je diverse winter excursies maken. Zoals een husky safari, sneeuwscootertocht of sneeuwschoenwandeling. Deze kun je overdag maar ook in de avond op zoek naar het noorderlicht maken. Bekijk onze selectie hotels in de omgeving van Nellim, Kittila, Levi, Saariselka, Rovaniemi en Kevi. Bekijk ook onze reizen naar Finland om het noorderlicht te zien.

Noorderlicht zien in Zweden

In het Zweedse Lapland …

Noorderlicht zien in Noorwegen

In het hoge noorden van Noorwegen …

Noorderlicht zien in Spitsbergen

Expeditie

Noorderlicht, Svalvard, Spitsbergen, Noorwegen - Shutterstock

Noorderlicht zien in IJsland

IJsland …

Frontier North

Noorderlicht in Canada

Enzo

Noorderlicht Excursies

Weekend

Husky safari

Husky

Fins Lapland

Sneeuwschoenwandelen

Weekend

5 dagen Lapland winter

Sneeuwscooter

Enzo

Aurora camp

Weekend