Klimaat Nepal

Klimaat

Winter : december – februari

Eind november begint het kouder te worden en de Nepalese winter breekt aan. De winter loopt door tot en met februari met koude nachten en ochtenden waarbij het soms licht kan vriezen. Overdag wordt het aangenaam warm met temperaturen tussen de 20ºC a 25ºC. Eind december, begin januari zijn de koudste maanden. In hotels en lodge gaat de open haard aan en in uw bed ligt dan vaak een heerlijke warme kruik. In deze periode is de luchtvochtigheid rond de 100% en er kan soms een soort motregen vallen. Als het dan vriest ligt er soms er in de ochtenden een witte laag rijp op de grond.

De kou en sneeuw maken trekkings op grote hoogte minder geschikt. De sneeuw kan passen blokkeren waardoor u terug moet keren. In lagere, relatief warmere gebieden, kunt u nog wel trekkings maken tegen vaak een aantrekkelijke prijs.

De winter is op zich een prima tijd om te raften maar zowel de lucht als het water zijn vrij koud waardoor een wetsuit in deze periode aan te bevelen is.

Wildlife & Parken

Winter : December – Februari

In december en januari kan het op ochtend safari’s aan het begin licht vriezen. In de jeeps liggen dekens om u warm te houden. Ook kan er een dun laag rijp op de graslanden liggen.

Eind januari mag het hoge olifant gras, met een lengte van maximaal 8 meter ’s werelds langste grassoort, in de nationale parken gekapt worden waardoor de kans om wilde dieren te zien enorm toeneemt.

Het wordt ook steeds warmer, de waterbronnen beginnen op te drogen en de vegetatie wordt minder dicht. Wilde dieren trekken naar de plekken waar nog water te vinden is. Hierdoor zijn ze sneller te vinden en beter te zien. En waar prooidieren zijn daar bevinden zich ook roofdieren als tijgers, luipaarden, wilde honden en jakhalzen.

Klimaat

Lente : maart – mei

Eind februari wordt het steeds warmer en de Nepalese winter loopt ten einde. In april en mei kan het ronduit heet worden met temperaturen ver boven de 40ºC. Het is wel droge hitte die gewoonlijk goed te doen is. Als eind mei de monsoon nadert neemt ook de luchtvochtigheid weer toe, waardoor het klam gaat aanvoelen en je (kleding) niet meer goed droogt. Dit is vaak een minder prettige periode.

Eind februari is de meeste sneeuw in de Himalaya verdwenen en de aangename temperaturen overdag (in de nacht kan het nog steeds behoorlijk koud worden) maken de lente uitermate geschikt voor het maken van trekkings (op de herfst na de beste periode). Er is gewoonlijk al behoorlijk wat stof in de lucht waardoor het zicht minder is. Ook nu is het druk op de paden met hoge prijzen.

Wildlife & Parken

Lente : Maart – Mei

Vanaf begin maart wordt het steeds heter, het water droogt op, het olifant gras is gekapt en de vegetatie verdort. Wilde dieren zijn rond de steeds schaarser wordende plekken met water te vinden.

Veel bomen en planten waaronder rododendrons in de bergen en “flame of the forest” in de Terai staan in bloei wat een goede tijd is om vogels waaronder vele migranten te spotten. Deze periode is een uitstekende tijd om wilde dieren te zien mits u vanaf april tegen temperaturen van 40ºC en hoger kunt (het is wel droge hitte die voor de meeste mensen goed uit te houden is).  Pas als eind mei de monsoon nadert en de luchtvochtigheid toeneemt wordt het een klamme hitte die minder prettig is.

Net als mensen bewegen wilde dieren in deze hitte minder en liggen ze in de schaduw van bomen te rusten. Tijgers vallen met hun oranje schutkleur in het bruine gras en gebladerte minder goed op zodat u in deze tijd vaak goed moet kijken met uw verrekijker waar tijgers zich bevinden.

Klimaat

Zomer : juni – september

Vanaf half juni barst de regentijd los en kan er in korte tijd veel regen vallen. Deze tijd is niet zo geschikt om rond te reizen in Nepal.

De gladde paden met bloedzuigers en het gebrek aan fraaie uitzichten door de regen en onweerswolken maken deze tijd dan ook niet zo geschikt voor trekkings. Gebieden als Dolpo en Mustang die in de regenschaduw van de Himalaya liggen zijn droger en daar kunt u wel trekkings maken.

Het smeltwater van de Himalaya gecombineerd met de monsoon regens zorgen voor overvolle rivieren waardoor het gewoonlijk te gevaarlijk is om te raften.

Wildlife & Parken

Zomer : Juni – September

De regentijd breekt aan. Overal is water, de vegetatie is overvloedig, het is heet en klam en de modderige wegen zijn onbegaanbaar. Kortom dit is geen goede tijd om naar wilde dieren te gaan zoeken (Tenzij u van slangen houdt die door de regen worden gedwongen hun holen te verlaten. Ook insecten liefhebbers komen in deze periode ruimschoots aan hun trekken).

Klimaat

Herfst : oktober – november

De regentijd is eind september/half oktober afgelopen. De regens hebben de lucht gezuiverd van stof en het is weer helder. Tot en met eind januari kunt u dan genieten van prachtige vergezichten op de toppen van de Himalaya. Ook de natuur is nu op haar mooiste met overal weelderig groen.

De herfst met haar aangename temperaturen en fraaie uitzichten is dan ook de beste tijd voor het maken van trekkings in de Himalaya. Nadeel is wel dat meer mensen dit weten en het nogal druk kan zijn met hoge prijzen.

Eind september is het meeste smeltwater van de Himalaya afgevoerd en de ergste regens zijn voorbij. De rivieren zijn nog steeds vol maar gewoonlijk een stuk veiliger.  Soms kan er aan het begin van de herfst nog teveel water in de rivieren staan. Vaak is dan half/eind oktober een veiligere periode om te raften met aangename temperaturen in de lucht en in het water.

Wildlife & Parken

Herfst : Oktober – November

Als in oktober de laatste druppels regen vallen is de natuur weelderig groen. De dichte begroeiing en het steeds hoger worden olifantsgras maken het zien van wilde dieren wat moeilijker. Nu er na de regentijd overal water te vinden verspreiden de wilde dieren zich door het park waardoor u vaak wat langer moet zoeken om ze te vinden. Ook bevinden de wilde dieren zich soms in delen van het park geen wegen zijn.

Omdat het in deze periode nog niet zo heet als in de late lente bewegen wilde dieren wat meer wat de kans vergroot om ze (vaak op de zandpaden) te zien (en wat is een mooier gezicht dan een fel oranje gekleurde tijger tegen de achtergrond van de intens groene natuur …). De vaak nog vochtige grond is perfect voor het zien en volgen van sporen. De weelderige natuur biedt volop voedsel en jonge dieren worden dan ook volop geboren.

De in deze periode voedselrijke Terai, waar nationale parken zoals Chitwan, Bardia, Sukla Phanta en Koshi Tappu liggen, werkt tussen september en november dan ook als een magneet op trekvogels uit Europa en Azië.