Ga met Sundowner Wildlife Holidays op beloega reis in Canada

De beloega is een bijzondere verschijning binnen de familie van walvissen en dolfijnen. Deze relatief grote dolfijn is helemaal wit waardoor hij in het water gemakkelijk te onderscheiden is. De beloega heeft, anders dan andere dolfijnen, een flexibele nek die hij kan draaien zodat hij beter om zich heen kan kijken. Beloega’s leven samen in grote pods van soms wel 100 individuen. Het zijn zeer nieuwsgierige dieren die met regelmaat zelf bootjes benaderen om deze eens uitgebreid te ‘inspecteren’.

Het Leefgebied van de beloega

De beloega komt voor in koude wateren in het Noordpoolgebied. Gewoonlijk leeft de beloega in groepen van circa 10 individuen, maar tijdens de zomermaanden verzamelen ze zich in ondiepe baaien en estuaria met honderden en soms zelfs duizenden tegelijk. Door het ontbreken van een rugvin kunnen beloega’s gemakkelijk onder ijsschotsen duiken. In de winter verblijven beloega’s bij de ijskap van de Noordpool en in de warme zomermaanden migreren ze zuidwaarts naar de kust van Noord- en Oost-Canada, Rusland en Groenland.

St. Lawrence baai in Oost Canada

Het enorme estuarium van de St. Lawrence rivier in het oosten van Canada is in de zomermaanden een geliefde verzamelplaats voor honderden beloega dolfijnen. Tijdens korte bootexcursies van een halve dag vanuit onder andere Tadoussac heeft u een hele goede kans om beloega’s te spotten, maar ook tijdens de speciale onderzoeksreizen vanuit Mingan en Gaspé. Naast beloega’s kunt u in de St Lawrence baai ook blauwe vinvissen, bultruggen, orka’s en andere dolfijnen spotten. De Nationale Parken Mingan en Forillon bieden daarnaast goede mogelijkheden om te wandelen.

Hudson Bay in Noord Canada

In juli en augustus kunt u tot circa 400 beloega’s tegelijk zien in de ondiepe Hudson Bay. Vaak kan men de opvallende witte dolfijnen al vanaf het strand van Churchill zien, maar u kunt ook bootexcursies maken om ze van dichterbij te bekijken. Omdat beloega’s niet mensenschuw en ongevaarlijk zijn, is het zelfs mogelijk om tussen de dolfijnen te kajakken en snorkelen. In de zomer bloeit het toendragebied rondom de Hudson Bay in felle paarse en roze kleuren en zijn er ook ijsberen, poolvossen en allerlei vogels te zien.

Beste tijd om  beloega’s te spotten

Beloega dolfijnen kunt u alleen in juli en augustus spotten als ze zich verzamelen in de baaien van de Hudson en St. Lawrence.

Wildlife
JFMAMJJASOND
Canada
Beste tijd

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief