IJsland watervallen

IJsland is met ruim 10.000 watervallen het mekka voor liefhebbers van watervallen. Watervallen worden in IJsland “foss” genoemd en je ziet dan ook overal bordjes langs de weg staan met “foss” erop. Bekende IJsland watervallen zijn o.a. de Detifoss, de Godafoss en de Gulfoss. De watervallen van IJsland verschillen nogal van grootte en vorm en er is zelfs een waterval waar je achterlangs kunt lopen. De meeste watervallen liggen langs de ringweg en zijn goed bereikbaar. Wil je op je rondreis in IJsland watervallen bekijken? Lees dan hieronder alles over de mooiste watervallen van IJsland.

Volgende stap

Waarom zijn er zoveel watervallen in IJsland?

Waarom heeft IJsland, het land van vuur en ijs, eigenlijk zoveel watervallen? Dat heeft meerdere redenen. Zo heeft onder andere het Noord-Atlantische klimaat invloed op het grote aantal watervallen. Er valt vrij veel regen en sneeuw in IJsland, en al dat water moet wel ergens heen. Veel van deze regen en sneeuw valt op de gletsjers. Wanneer de gletsjers beginnen te smelten, stroomt dit water weg en voedt het veel rivieren in IJsland. Bovendien ligt IJsland bovenop de grens van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Het landschap verandert voortdurend omdat deze platen bewegen. Verschillende lagen aardkorst maken steeds plaats voor plotselinge kliffen. Het stromende water valt over de rand, en dan ontstaat er een waterval.

Wanneer kunt u het beste watervallen bekijken

Ieder seizoen biedt natuurlijk zijn eigen charme. De meeste watervallen worden in de zomer het meeste bezocht. De temperaturen zijn aangenaam en er worden dan veel tours georganiseerd. Wilt u de watervallen bezoeken maar niet tussen talloze toeristen staan? Kom dan in de herft, dit seizoen is minder druk. In de winter is het minder druk. Veel watervallen bevriezen en dan zijn ze bedekt met sneeuw. Het is belangrijk om te weten dat u ’s winter niet overal kan wandelen. Veel wandelpaden of uitkijkplatformen zijn dan afgesloten omdat het te glad is, en zelfs sommige wegen die naar de watervallen toe leiden zijn afgesloten. Alsnog zijn er dan mogelijkheden om de watervallen te bekijken. Misschien van een iets grotere afstand, maar nog steeds mooi om te zien. Met wat geluk spot u ook wel het noorderlicht.

Bovendien bezoekt een groot deel van de toeristen de watervallen in het midden van de dag. Kom wat eerder of later zodat de grote groepen er nog niet zijn, of de waterval al gezien hebben.

@Sean Wang, Svartifoss

De top 10 mooiste watervallen van IJsland

Het is ondoenlijk om de duizenden watervallen van IJsland op uw rondreis te bezoeken. Daarom hebben we een lijst gemaakt van de 10 mooiste en meest indrukwekkende watervallen in het land van ijs en vuur. De volgorde is willekeurig en iedereen kan zelf bepalen wat de mooiste watervallen van IJsland zijn.

Naar de meeste watervallen kunt u toe wandelen. Bij sommige watervallen komt u ‘slechts’ tot een uitkijkplatform. Bij andere watervallen moet u kilometers lang wandelen om erbij te komen. Trek goede wandelschoenen aan en neem regenkleding, drinkwater en snacks mee voor onderweg!

1. Godafoss

De Godafoss, de waterval van de Goden, is één van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. De waterval is 12 meter hoog en 30 meter breed. Er is een speciaal uitkijkplatform vanuit waar u een schitterend uitzicht op de Godafoss hebt. Ook is er een smal en glibberig paadje dat leidt tot aan de rivier. U vindt de waterval de waterval vlakbij Akureyri, in het noorden van IJsland. Het is ongeveer 1 km lopen naar de waterval.

  • Locatie: Skjalfandafljot rivier, Noord-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

2. Dettifoss

De Detifoss is de grootste en meest krachtige waterval van IJsland. De waterval is wel 44 meter hoog en wel 100 meter breed. Er hangt altijd mist om de waterval, en dit levert prachtige foto’s op. Als de zon schijnt, is er vaak een regenboog te zien! De Dettifoss ligt aan de “Diamond Circle” route in het noordoosten van IJsland. Vlakbij liggen 2 kleinere watervallen: de Hafragilsfoss en de Selfoss.

  • Locatie: Jökulsárgljúfur, Noordoost-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

3. Svartifoss

De Svartifoss, of zwarte waterval, ligt bij Skaftafell in het Vatnajökull National Park. Het water lijkt zwart doordat de waterval wordt omgeven door bizar gevormde zwarte basalt zuilen. Door deze basalt zuilen wordt de Svartifoss wordt door velen gezien als de meest bijzondere waterval van IJsland. Maar ook de ligging, tussen de ruige bergen, maakt De Svartifoss waterval bijzonder. De waterval ligt ongeveer op 2 km lopen van de parkeerplaats.

  • Locatie: Skaftafell National Park, Zuidoost-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

4. Skógafoss

De 60 meter hoge en 25 meter brede Skógafoss waterval is één van de mooiste watervallen van IJsland. De rotsen rondom de waterval zijn bedekt met mos en op de grond ligt zwart zand. Dit maakt het tot één van de mooiste watervallen om te fotograferen in IJsland. U kunt via een pad naar boven lopen. Eenmaal boven bevindt zich er een uitkijkplatform, met een mooi uitzicht op de omgeving. Zin in een lange en intensieve wandeling? Volg de 16 km lange Skógafoss Trail.

  • Locatie: Skógar, Zuidwest-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

5. Gulfoss

De Gulfoss is misschien wel de bekendste waterval van IJsland en één van de hoogtepunten van de Golden Circle. Het water van de Hvíta gletsjerrivier valt in grote trappen naar beneden. U kunt tot aan de rand van de waterval komen en hoort hier het donderende geraas van het vallende water. In de winter is een groot deel van de waterval bevroren. Er zijn dan veel lagen ijs en mooie ijspegels. Een prachtig moment om deze waterval te fotograferen. Het is vanaf de parkeerplaats een klein stukje lopen naar de waterval.

  • Locatie: Hvita, Zuidwest-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

6. Seljalandsfoss

Uniek is dat u achter de Seljalandsfoss langs kunt lopen. De 60 meter hoge Seljalandsfoss is goed te bereiken van de Ring Road. Vanaf de weg is de waterval al zichtbaar. Als u achter de waterval langs loopt wordt u wel nat, maar dat is natuurlijk deel van de lol. Het pad kan glibberig zijn, dus draag goed schoeisel. In de winter is dit helaas geen mogelijkheid, dan is het pad gesloten. Op een zonnige dag ziet u misschien wel een regenboog verschijnen. Ook is dit de enige waterval die ’s nachts wordt verlicht.

  • Locatie: Hvolsvollur, Zuidwest-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

7. Glymur

Met een hoogte van 196 meter, is de Glymur één van de hoogste watervallen van IJsland. De waterval zelf is niet heel bijzonder, maar de mooie, mosachtige omgeving maakt het goed. Het is moeilijk de waterval te zien, want hij valt in een smalle kloof. De waterval wordt niet veel bezocht door toeristen. Dit komt omdat de Glymur alleen te voet te bereiken is. De wandeling naar de waterval duurt zo’n 3.5 uur.

  • Locatie: Hvalfjordur, West-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

8. Hraunfossar (& Barnafoss)

De Hraunfossar en Barnafoss watervallen liggen vlakbij elkaar in de buurt van Husafell in het westen van IJsland. De Hraunfossar is een maar liefst 900 meter lange waterval. Het water stroomt over lavastenen in de Hvíta rivier. Een klein stukje verderop ligt de Barnafoss waterval. Er loopt een wandelpad dat deze twee watervallen verbindt. Het is hier relatief rustig vergeleken met de bekendere watervallen elders in IJsland.

  • Locatie: Husafell, West-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

9. Dynjandi

De Dyjandi is met zijn 100 meter de grootste waterval van de Westfjorden. De waterval wordt ook wel de “bruidsjurk” genoemd, omdat de waterval boven 30 meter breed is en onderaan 60 meter breed. Er bevinden zich nog zes kleinere watervallen stroomafwaarts. Het is een mooie wandeling naar de watervallen, die ongeveer een halfuur tot een uur duurt.

  • Locatie: Westfjorden

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

10. Hengifoss

De Hengifoss – of hangende waterval – is 118 meter hoog en daarmee één van de hoogste watervallen op IJsland. Daarbij  Op momenten dat er minder water valt, is het mogelijk om achter de waterval langs te lopen. Het is ongeveer 2 km lopen naar de Hengifoss, maar het is een zware wandeling met veel geklim. Het belooft wel een mooie wandeling met een aantal uitkijkpunten.

  • Locatie: Egilsstadir, Oost-IJsland

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

@Balazs Busznyak
“Het is een prachtige waterval. Een echte must-see als je in IJsland bent!”

- Anne & Jasper (2019)

“We kwamen aan tijdens de zonsondergang, geweldig. Als je in de buurt bent tijdens je reis, zou ik deze waterval zeker niet overslaan. ”

- Johanna & Anton (okt 2019)

“De waterval was in het echt nog mooier dan op de foto's. Wat hebben we genoten van onze reis!”

- Fam. Bakker (mei 2019)

Wat voor kleding moet ik aan bij een bezoek aan een waterval?

Zoals u waarschijnlijk al had verwacht, wordt u bij een bezoek aan de meeste watervallen nat. Maar dit hoort nou eenmaal bij de ervaring en dat is helemaal niet erg. Het kan natuurlijk wel erg koud worden. Om die reden is het belangrijk te weten welke kleding u aan doet tijdens een bezoek aan een waterval. Trek warme kleding aan met daaroverheen waterdichte kleding, zoals een regenjas en -broek. Let goed op als u bij de watervallen wandelt. Het kan heel glad zijn door het opstuivende water. Doe daarom schoenen aan met een goed profiel.

Hoe fotografeer ik watervallen?

De watervallen van IJsland wil je natuurlijk fotograferen. Maar hoe fotografeer je nu een waterval het best?

Wilt u de mooiste foto’s van watervallen in IJsland maken, lees dan onze tips over fotograferen van watervallen in IJsland.