Ontdek Sasan Gir National Park

Het 1.400 km2 grote Sasan Gir National Park ligt op het Saurashtra schiereiland in het noordwesten van India in de deelstaat Gujarat. Het park is opgericht ter bescherming van de laatste in het wild levende Perzische leeuwen. Het heuvelachtige landschap is begroeid met gemengde droge bossen. Door het park stromen talrijke rivieren die het park het hele jaar door van water voorzien.

Volgende stap

De laatste leeuwen in Azie

Voor de oprichting van het park ging het zeer slecht met de leeuwenpopulatie. De leeuwen vielen het vee aan, waarop de bevolking de leeuwen vergiftigde. Er zijn nog steeds enkele kleine nederzettingen in Sasan Gir, maar dankzij de maatregelen van het park behoren de conflicten tot het verleden. Sindsdien is het aantal leeuwen flink gegroeid.

Spot leeuwen en luipaarden

Naar schatting leven er momenteel ruim 520 leeuwen in Sasan Gir National Park. De populatie is zo hard gegroeid dat de dieren zich nu ook buiten de parkgrenzen vestigen. De toekomst van de dieren buiten het park is echter onzeker. In het park leeft verder een van de grootste populaties luipaarden van heel India. Ook deze dieren nemen sterk in aantal toe, naar schatting zijn het er nu ruim 500.

Sasan Gir

Grazers & roofdieren

Andere roofdieren in het park zijn wilde katten, jakhalzen, wolven en hyena’s. De dieren jagen hier op soorten als paardherten, gevlekte herten, nijlgaus, wilde zwijnen, vierhoornantilopen en langoerapen. Doordat er veel vee graast in het park, zijn de aantallen wilde herten en antilopen kleiner dan in andere parken.

Pauw

Krokodillen & vogels

Langs de rivieren zijn moeraskrokodillen en verschillende schildpadden te zien. In en rond het park zijn meer dan 300 soorten vogels waargenomen, waaronder pauwen, ibissen, Aziatische paradijsmonarchs, Maleise wespendieven, haviken, slangenarenden, Indische zandhoenderen, bloesemkopparkieten en flamingo’s.

Combineer met Sasan Gir & Tadoba voor de big five van India

Rajkot waar je vlucht uit Mumbai aankomt of vertrekt ligt op 3 uur rijden afstand. Combineer met Kazirnaga & Tadoba National Park om de Big Five van India (Aziatische leeuw, luipaard, tijger, neushoorn & olifant) te spotten.

Beste reistijd

Net als de meeste nationale parken in India is Sasan Gir tijdens het moessonseizoen van juli tot half oktober gesloten. De beste tijd om getuige te zijn van een grote diversiteit aan vogels in het park is tussen oktober en januari. Daarentegen zijn de vroege zomermaanden de beste tijd voor natuurfotografen & Aziatische leeuwen te spotten.

Klimaatschema India

Sasan Gir

Wat te doen in Sasan Gir

De Aziatische leeuwen van Sasan Gir leven diep in het bos. Daarnaast is er ook een grote populatie van luipaarden in het park. De beste manier om deze dieren te spotten is tijdens een jeep jungle safari. In en rond het park kun je ook talloze vogels spotten. Zoals de pygmee specht, de specht flamingo, de Bonneli adelaar en vele anderen. Een gamedrive in de vroege ochtend is de beste activiteit om veel vogels te spotten. Bezoek de Kankai Mata tempel die in het hart van de jungle van Sasan Gir ligt en wordt als belangrijkste godheid bezocht door vele kasten in India.

Gir lions paw

Jeepsafari

Alleen jeepsafari is beschikbaar in Gir National Park. Er is geen galopsafari of olifantsafari in tegenstelling tot de andere nationale parken van India. Er zijn acht safariroutes, hoewel de meeste elkaar overlappen, met verschillende in- en uitgangen. Deze routes zijn gemaakt binnen de toeristische zone van het Heiligdom met een gemiddelde lengte van 35 km elk. Je kunt ook de Kamleswar Dam bezoeken tijdens een Gir National Park Safari, waar je de uitkijktoren kunt beklimmen en kunt staren naar een prachtig panoramisch uitzicht op het park, het meer en de tribale dorpen.

Waar te verblijven in Sasan Gir

Onze selectie accommodaties in Sasan Gir National Park liggen allemaal verscholen in de natuur en zijn een uitstekende uitvalsbasis voor safari’s in het wild.

Klimaat

Dag: 28°C – 33°C

Nacht: 19°C – 27°C

Beste reistijd

Nov – jun

Lees meer