Ontdek Hemis National Park

Het indrukwekkende Hemis National Park ligt op ca. 40 km ten zuid oosten van de stad Leh in het hooggebergte van de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. De hoogtes van het park liggen tussen de 3.500 en 6.390 meter. Met 4.400 km2 is Hemis National Park het grootste nationale park van India. In het park liggen enkele Tibetaanse dorpjes en Tibetaanse heiligdommen, waaronder het 400 jaar oude Hemis klooster, waaraan het park haar naam dankt. Een bezoek aan dit mystieke klooster kunnen we daarom van harte aanbevelen.

Volgende stap

Hoge bergen en Tibetaanse kloosters

Omdat het Hemis National Park in de regenschaduw van de Himalaya’s ligt, valt er in de regentijd van juli tot en met september maar weinig regen. Daarom is een reis naar Hemis National Park een prima alternatief als je alleen tussen juli en september op reis kunt. Door het extreme klimaat kan de temperatuur gedurende het jaar enorm variëren. In de zomermaanden tussen april en juni kan de temperatuur daardoor oplopen tot wel 30⁰C. Echter, in de winter tussen oktober en maart kan het hevig vriezen met temperaturen van wel -30⁰C.

Het adembenemende landschap van Hemis National Park bestaat uit besneeuwde pieken, beboste valleien, blauwe meren en bruin rode steenwoestijnen.

Zoek met gids naar sneeuwluipaarden

Als je graag unieke Indiase diersoorten wilt zien, dan is een reis naar Hemis National Park een prima idee. Hier leven nog redelijke aantallen Tibetaanse wolven, bruine Himalaya beren, Tibetaanse vossen & lynxen. Maar het meest unieke dier is toch wel de mystieke sneeuwluipaard. Naar schatting leven er ongeveer 150 van deze schuwe dieren in Hemis National Park. Sneeuwluipaarden jagen in de bergen en valleien op Tibetaanse bergschapen, blauwschapen, Ladakhi steppeschapen & Aziatische ibexen. Met ervaren lokale gidsen kun je in Hemis National Park op zoek gaan naar sneeuwluipaarden, wolven & beren.

Sneeuwluipaarden reis in Uley Valley

Op onze sneeuwluipaarden groepsreis in februari 2018 hebben onze klanten maar liefst 3 sneeuwluipaarden gezien. Tot nu hebben al onze klanten op door ons samengestelde individuele reizen op maat sneeuwluipaarden gezien.

Spot vogels in Hemis National Park

In het park zijn 73 soorten vogels waargenomen waaronder steenarenden, lammergieren en Himalayagieren. In de Rumbak vallei hebt u goede kans op bruine heggemussen, roodborstheggemussen, Himalaya boszangers, reuzenroodmussen, Tibetaanse sneeuwvinken, Aziatische steenpatrijzen, Alpenkraaien, Himalayaberghoenders & roodvoorhoofdkanaries.

Tracker Hemis

Beste reistijd

De meest geschikte tijd om het Hemis National Park-gebied te verkennen is meestal tussen mei en oktober. Als je je bezoek echter midden in de zomer plant, kun je het beroemde festival bezoeken dat wordt georganiseerd door het Hemis klooster. De meeste trekking routes en doorgangen naar jeepsafari’s zijn na oktober gesloten vanwege hevige sneeuwval.

Klimaatschema India

Wat te doen in Hemis

Naast de kans om de sneeuwluipaarden en andere wilde dieren te spotten zijn er ook andere bezienswaardigheden en activiteiten. Zoals wandelingen langs kloosters of tempels. Daarnaast zijn er ook avontuurlijke wandelingen over bevroren rivieren.

Bezoek aan het Hemis klooster

Het beroemde Hemis klooster bestond al vóór de 11e eeuw. Toeristen komen van ver om het eeuwenoude standbeeld van Lord Buddha te bekijken. Daarnaast zijn er ook gouden en zilveren stoepa’s in het klooster. In het klooster wonen ongeveer duizend monniken. Het is een van de rijkste plaatsen op het gebied van cultureel erfgoed. Je kunt ook een kijkje nemen in de winkel van het Hemis Museum als je souvenirs of handwerk wilt kopen.

Hemis kloooster

Sneeuwluipaard trekking

Volg een sneeuwluipaard in het Hemis National Park, wat de beste plek is om sneeuwluipaarden te spotten. Het spotten van de grijze geest in zijn eigen rijk is een onbetaalbaar moment voor elke natuurliefhebber. Je kunt het hele jaar door een sneeuwluipaard volgen in de verlaten bergen van Ladakh, maar de winter biedt meer waarnemingen op lagere hoogte.

Waar te verblijven in Hemis

Onze selectie homestays in Hemia National Park liggen allemaal verscholen in bergdorpjes en zijn een uitstekende uitvalsbasis voor safari’s in het wild.

Klimaat

Dag: -3°C – 24°C

Nacht: -14°C – 10°C

Beste reistijd

Mei – okt

Lees meer