Ontdek Baffin Island in Nunavut Canada

Baffin Island, ook wel bekend als Baffineiland, is het grootste eiland van canada en staat op nummer 5 van de grootste eilanden ter wereld. Het eiland is deel van de Canadese provincie Nunavut en ligt ten noordoosten van het land. Baffin Island is omringt door meerdere wateren, namelijk: de Baffin Baai, Noordwestelijke Doorvaart, de Hudsonstraat en Straat Davis. Het eiland is bedekt met ruige wildernis bestaande uit granieten bergwanden en gletsjers zo ver je kunt kijken. De wilde dieren struinen over de vlaktes en tussen de bergen en brengen geregeld een bezoekje aan de afgelegen accommodaties op het eiland.

Volgende stap

Waar ligt Baffin Island in Canada

Baffineiland ligt in de provincie Nunavut in het noorden van Canada. Het eiland heeft een oppervlakte van meer dan 500.000 vierkante kilometer en is daarmee het grootste eiland van Canada. Baffin Island dankt haar naam aan de Engelse ontdekkingsreiziger William Baffin die het eiland ontdekte tijdens zijn zoektocht naar een passage van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan.

De stadjes op Baffin Island

Baffin Island is voor het grootste deel onbewoond, hierdoor kom je tijdens je vakantie op Baffin Island maar weinig andere reizigers tegen en ben je echt alleen met de natuur. Er zijn wel een aantal kleine steden op het eiland. De hoofdstad van Baffineiland is Iqaluit, aan de zuidoostelijke kust. De stad is omgeven door toendra en wilde dieren welke je kunt bekijken tijdens een wandeling of een tocht per traditionele Inuit slede. Iqaluit telt een aantal kleine restaurants, een museum, accommodaties en kleine bedrijfjes. Naast Iqaluit kun je ook Pond Inlet bezoeken. Deze kleine Inuit community ligt in het noorden van het eiland en is deel van de Arctic Cordillera, een bergketen. Hierdoor zie je tijdens je vakantie naar Pond Inlet overal om je heen de besneeuwde bergtoppen en pakijs. Het gebied wordt ook wel ‘Het juweel van het noorden” genoemd vanwege de bijzondere omgeving. Je bereikt Pond Inlet per vliegtuigje.

Pond Inlet

Wat te doen op Baffin Island in Nunavut Canada

Je kunt tijdens je reis naar Baffin Island veel zien en doen. De activiteiten zijn eindeloos. Zo kun je met Sundowner mee op avontuur op zoek naar ijsberen en ijsbergen op het eiland. Je gaat per Inuit slede en sneeuwscooter over de uitgestrekte vlaktes en door diepe dalen. Alleen al de vlucht naar afgelegen gebieden toe is al een avontuur op zich. Vanuit de lucht heb je uitzicht op baaien, de besneeuwde bergtoppen, rivieren en bevroren meren. Met wat geluk zie je  wilde dieren onder je door lopen.

IJsberen spotten op Baffin Island in Canada

Tijdens je vakantie op Baffineiland kun je regelmatig ijsberen spotten tussen de enorme ijsbergen of struinend over de vlaktes. Je kunt de ijsberen het hele jaar door zien op het eiland terwijl ze gewoon langs wandelen. De ijsberen leven veelal aan de kust van Baffin Island langs het pakijs. Op het pakijs kunnen ze namelijk jagen op hun favoriete maaltijd: zeehonden. In de herfst trekken de ijsberen moeders landinwaarts, waar ze in de grote sneeuwbergen hun hol graven om er vervolgens de hele winter in te spenderen. In maart bevallen de ijsberen van gemiddeld 2 á 3 kleine beertjes.

Narwallen en beloegas

In de wateren rond Baffin Island heb je grote kans op narwallen en beloegas te spotten. De narwallen zijn makkelijk te herkennen aan hun speer-vormige slagtand die je boven het wateroppervlak kunt zien. Ook de spierwitte beloega dolfijnen zijn niet te missen, zij zwemmen vaak in grote groepen. De kans om deze bijzondere diersoorten te zien tijdens je reis naar Baffin Island is zeer aanwezig maar nooit gegarandeerd.

Narwallen

Hoe ga je naar Baffin Island in Canada?

Baffin Island bereik je per vliegtuig. Tijdens je vakantie met Sundowner vertrek je vanaf de luchthaven van Ottawa naar Baffin Island. Het eiland is ook te bereiken vanaf andere vliegvelden zoals die van Montréal. Je vliegticket naar Baffin Island zit al in de reispakket en wordt geregeld door de agent. Je landt in Iqaluit of  Qikiqtarjuaq en vanuit daar kun je vrijwel overal heen. Eenmaal op het eiland, reis je van plek naar plek per sneeuwscooter, slede, gecharterde vluchten of per boot.

Beste reistijd voor een bezoek aan Baffin Island

De omstandigheden op Baffin Island zijn het hele jaar door vrij stabiel. Het verschil zit wel in de temperatuur, welke mid-winter extreem koud is. Houd er ook rekening mee dat van november t/m eind januari, de zon niet opkomt. Er is ongeveer 3 maanden aan duisternis, op dit moment is het ook het koudst in het gebied.

Tented Safari Camp on Ice Baffin Island

Een zeer bijzondere accommodatie op Baffin Island is het Tented Safari Camp on Ice. Van buiten lijkt dit tentenkamp niet zo speciaal, maar niets is minder waar. Het kamp wordt op het pakijs geplaatst, in ’the middel of nowhere’. Omdat je in een afgelegen gebied verblijft, is de kans dat je ijsberen spot, vrij groot. Met een beetje mazzel zie je ze langs het kamp lopen of tussen de enorme ijsbergen om je heen. Het kamp bestaat uit een aantal verwarmde slaaptenten met 2 bedden en genoeg plek om je spullen warm en droog te leggen. Naast de slaaptenten is er ook een diner-tent waar je met je tochtgenoten kunt genieten van een wisselend diner. Ook deze tent is heerlijk verwarmd en deze beschikt over verse koffie en thee, waar je de hele dag van mag pakken.

Baffin Island

De ruige natuur van Baffin Island

Tijdens je vakantie naar Baffin Island in Nunavut Canada sta je oog in oog met één van de meest ruige gebieden ter wereld. Om je heen zie je verschillende soorten landschappen. Van hoge, granieten bergwanden tot fjorden en gletsjers zo ver je kunt kijken. Doordat het grootste deel van het eiland onbewoond is, lijkt het haast alsof je alleen bent op de wereld. Geen mensenmassa’s waarmee je schouder-aan-schouder staat, enkel je kleine groep tochtgenoten. Baffin Island is een heus paradijs voor fotografen en natuurliefhebbers vanwege de grote ecologische diversiteit.

Baffin Island

IJsberen spotten op Baffin Island

Wie ijsberen wil spotten, is op Baffin Island aan het juiste adres. 90% van de ijsberen in Canada, leeft in de provincie Nunavut en de Northwest Territories dus de kans dat je ze tegenkomt, is zeer aanwezig. Wanneer het water tussen het eiland en Groenland bevroren is, gaan de ijsberen het ijs op om andere gebieden te bezoeken en daar te jagen. Ook op het pakijs wordt veel gejaagd op o.a. zeehonden. Zolang de zee niet bevroren is, struinen de ijsberen over het land, wachtend op het moment wanneer ze kunnen jagen. Doordat je op Baffin Island in ’the middle of nowhere’ verblijft, is er dus een aanzienlijke kans dat je de ijsberen tegenkomt tijdens je excursies. Vrees niet, je gids weet precies wat hij moet doen om zo’n bijzondere ontmoeting, zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Andere dieren die je kunt spotten op Baffin Island

Behalve ijsberen, leven er op Baffin Island ook kariboes, Arctische vossen en wolven. In de wateren rondom het eiland zie je met wat geluk narwallen, beloega’s, orka’s en walvissen. Er zijn het hele jaar door wilde dieren te vinden op en rond het eiland, dat maakt deze plek erg geschikt voor de echte wildlife liefhebber. Tijdens de reizen met Sundowner verblijf je in afgelegen gebieden, zonder te vele andere mensen en krijg je de unieke kans om erg dichtbij de wilde dieren te komen, op een verantwoorde manier en met je gids. Hierdoor maak je misschien wel de meest bijzondere foto’s die je elders niet kunt maken.

Het klimaat van Baffin Island

Baffin Island ligt erg noordelijk en ligt het hele jaar door in de noordelijke luchtstroom, waardoor het er extreem koud kan zijn. Hierdoor zijn de winters koud en lang en de zomers mistig en bewolkt. Een groot deel van het eiland ligt in de Arctische Cirkel, wat de kou verklaart. Hoewel het eiland op dezelfde hoogte ligt als IJsland, is het er veel kouder. Dit komt omdat Baffin Island bijna het hele jaar door is omringt door pakijs van de bevroren wateren. De wind die over het ijs raast, is erg afgekoeld wanneer het eenmaal het eiland bereikt. De kou en de bevroren wateren zorgen ervoor dat veel wilde dieren, zoals ijsberen, het gebied een bezoekje brengen.

Klimaatschema Canada

Top 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Baffin Island in Canada

In en om Baffin Island in Canada is veel te zien. Hieronder vind je de top 5 bezienswaardigheden en hoogtepunten voor je vakantie op Baffin Island in Nunavut Canada. Bekijk de highlights van Baffin Island op de kaart.

1. Pond Inlet

Pond Inlet is een community bestaande uit bijna alleen maar Inuit. Deze afgelegen plek ligt in het noorden van Baffin Island en de lokale bevolking noemt het Mittimatalik. Pond Inlet wordt ook wel ‘one of Canada’s Jewels of the North’ genoemd. Het is een pittoreske community omringt door een bergketen die je om je heen ziet. Rond Pond Inlet vind je veel ijsbergen, het pakijs, vele gletsjers en ijsgrotten. Zodra je met de gids landinwaarts trekt, heb je grote kans om veel wilde dieren te spotten.

Arctic Journal3

2. Iqaluit

Iqaluit is een stadje in het noorden van Canada en in het zuiden van Baffin Island. De stad is de hoofdstad van de provincie Nunavut en ligt aan de Frobisher Bay. Iqaluit is de kleinste hoofdstad van Canada. Je kunt deze bijzondere maar afgelegen plek enkel bereiken per vliegtuig. Hoewel de stad niet al te groot is, is er wel het één en ander te doen. Zo beschikt Iqaluit over een aantal architectonische hoogstandjes zoals een kathedraal in de vorm van een igloo. In de buurt kun je uiteraard de natuur in om op zoek te gaan naar wilde dieren en ijsbergen.

3. Katannilik Territorial Park Reserve

Dit park staat ook wel bekend als ‘The place of waterfalls” vanwege haar grote hoeveelheid watervallen en beekjes. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto hieronder. Het park is momenteel het grootste territoriale park van Nunavut. Het hoogtepunt van het park is de Soper River Valley, door deze vallei loopt de helderblauwe Soper River tussen de bergketen door. Dankzij de stijle bergwanden, heeft de vallei een heel eigen ecosysteem met onder andere de hoogste wilgen van Baffin Island en ontzettend veel wilde dieren.

Pond Inlet

4. Auyuittuq National Park

Nationaal Park Auyuittuq ligt in het noordoosten van Baffin Island, boven de poolcirkel. Het is een nationaal park, wat betekent dat de flora en fauna van het park beschermd zijn. Je vindt hier fjorden, gletsjers en grote ijsvlaktes die bedekt zijn met een kleine verscheidenheid aan planten en bloemen. Er leven ontzettend veel wilde dieren in Auyuittuq National Park waaronder: lemmingen, vossen, sneeuwuilen en kariboes.

5. Qikiqtarjuaq

Qikiqtarjuaq is een onderdeel van Baffin Island maar het is zelf ook een eilandje. Het eiland is voornamelijk bekend om de grote hoeveelheid wilde dieren die je er kunt vinden. Je hebt namelijk kans om narwallen, ijsberen, walvissen en zeehonden te zien. Er is niet veel aanwezig op het eiland op het gebied van service. Er zijn 2 supermarkten, 2 hotels en een klein ziekenhuis. Het eiland, ook wel ‘Qik’ genoemd, wordt ook wel de ijsbergen hoofdstad van de wereld genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, ben je op Qik omringt door hoge ijsbergen waar wilde dieren tussen leven. Een bekende berg in de regio is Mount Thor, een 1500m hoge en spitse berg die je vanuit de wijde omgeving kunt zien.

Klimaat op Baffin Island

Dag: -30°C – 12°C

Nacht: -30°C – 12 °C

Beste reistijd

Maart – April

Lees meer