De vriendelijke reus

Een groot en krachtige reus met een donkere blik gemaakt in Bwindi Impnetrable NP en zoals de naam van het gebied doet vermoeden: in een bijna ondoordringbare dichte en donkere jungle. Onbewogen zat hij daar tussen de dichte vegetatie van de jungle: de silverback en leider van de groep berggorillas. Schijnbaar niet van ons onder de indruk  – groep medereizigers en ik op deze persreis – maar rustig etend. Eigenlijk niet heel erg fotogeniek. En tijdens mijn één uur durende verblijf bij de gorilla’s was het donker en regenachtig. Omdat je geen statief kunt gebruiken is het raadzaam om een voldoende hoge ISO instelling te gebruiken. Hoog genoeg om met veilige sluitertijden uit de hand te kunnen werken en zo scherpte foto’s te kunnen maken. Heeft je objectief een image-stabelizer dan vergeet deze niet aan te zetten. Omdat je zo dichtbij de gorilla’s staat heb je geen zware en grote tele-objectieven nodig. Een lichtsterke zoom van 70/200mm is ideaal maar ook voor wat meer overzichtfoto’s een lichtsterkte standaardzoom van bijvoorbeeld 24/85 mm op een full frame camera.

Alleen één moment, een paar seconden, viel er een straal magisch zonlicht op het gezicht van de silverback. En gunde hij mij even een blik! Gelukkig was ik op hem gefocust en had ik de compositie al klaar en tevens ook al de afstand goed ingesteld. De camera had ik van tevoren al op spotlichtmeting ingesteld voor een correcte belichting. Uiteindelijk heb ik de opname in Adobe Photoshop na thuiskomst nog een nabewerking gegeven. Er was naar mijn idee in de schaduw van de vegetatie nog teveel detail aanwezig. Het strookte zo niet bij mijn gevoel van het moment: een vriendelijke reus in een donkere en duistere jungle. Door met het doordruk tool de toch al donkere partijen in het bestand door te drukken – als in de donkere kamer bij zwart-wit afdrukken in vroegere tijden – werd het beeld precies zo als ik het voor ogen had.

 

Edwin Giesbers