Veel gestelde vragen over Amerika

Sundowner organiseert wildlife & natuur reizen in Amerika. Gedreven door passie en ervaren door geregelde bezoeken, kunnen wij je als geen ander met kennis van zaken over onze bijzondere bestemmingen vertellen. Hieronder zie je een overzicht van de meest gestelde vragen over Amerika.

Volgende stap

Reisadvies

Wat is het reisadvies voor Amerika

Met de Buitenlandse Zaken Reis app ga je goed voorbereid op reis. Je krijgt de meest actuele reisadviezen en je hebt de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades bij de hand. De app is te downloaden voor Android of IOS (Iphone & Ipad).

Visum & Vaccinatie

Heb ik voor Amerika een visum nodig ?

Iedere reiziger, ongeacht de leeftijd, heeft een geldig paspoort nodig (een ID-kaart volstaat niet). Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Je paspoort mag niet verlopen terwijl je in Amerika bent. Daarnaast dien je een ESTA-formulier in te vullen. ESTA staat voor Elektronisch Systeem voor Reisautorisaties. Een ESTA is anders dan een visum, hoewel het wel een verplichte reistoestemming is. Een visum heb je enkel nodig als je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wil verblijven of als je Amerika met een ander doel bezoekt dan enkel een vakantie. Let op dat je de ESTA ruim op tijd aanvraagt, het formulier dient namelijk eerst nog goedgekeurd te worden. Gemiddeld duurt dit 72 uur. De ESTA kan ook met spoed worden aangevraagd.

Vluchten & vervoer

Internationaal vliegveld

Amerika telt veel internationale vliegvelden welke goed te bereiken zijn vanuit Nederland. Kleinere luchthavens zijn niet altijd direct bereikbaar vanuit Nederland maar met een overstap kun je vrijwel overal komen.

Praktische informatie

Valuta

In Amerika betaal je met de Amerikaanse Dollar (USD). Bankpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd, mits deze ingesteld staan op ‘Wereldwijd’. Amerika telt veel geldautomaten waar je contant geld kunt pinnen. De automaten van Bank of America, Citibank en Travelex bieden de meeste zekerheid. Alleen grote banken wisselen Euro’s om naar Dollars, hotels etc. dus niet.

Bekijk de huidige koers hier. 

Taal

De taal die je het meeste tegenkomt in Amerika is Engels. Hoe meer je naar het zuiden van Amerika gaat, hoe meer mensen er Spaans of een andere taal spreken (naast Engels).

Elektriciteit

Met de Nederlandse stekkers (Type C & Type F) kun je niet veel in Amerika. Voor Amerikaanse stopcontacten heb je Type A of Type B nodig. Je hebt gelukkig alleen een verloopstekker nodig. Dit is een klein tussenstuk dat ervoor zorgt dat de Nederlandse stekkers in Amerikaanse stopcontacten kunnen. Deze verloopstekkers zijn verkrijgbaar op vliegvelden en winkels. Daarnaast zijn de stopcontacten in Amerika meestal 110 Volt en de Nederlandse stopcontacten 230 Volt. De meeste apparaten hebben hier geen problemen mee maar controleer dat voor de zekerheid.

Meer informatie over verschillende stekkers vind je hier.

Drinkwater

Hoewel je het kraanwater in Amerika wel kunt drinken, wordt het door de meeste mensen afgeraden vanwege de sterke chloorsmaak. In de ene staat is de smaak heftiger dan in de andere staat maar over het algemeen smaakt het niet lekker. Flessen water zijn in alle supermarkten te koop en smaken prima.

Tijdsverschil

Ten opzichte van Nederland, is er een behoorlijk tijdsverschil als je naar Amerika reist. Hoeveel uur dat verschil is, ligt aan in welke staat je je bevindt.

Tijdzone Staat Tijdsverschil
UTC-05: Eastern Time Connecticut, Dealaware, District of Columbia, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Vermont, Virginia en West Verginia. 6 uur vroeger dan in Nederland.
UTC-06: Central Time Alabama, Arkansas, Illinois, Iowa, Kansas, Louisiana, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Texas en Wisconsin. 7 uur vroeger dan in Nederland.
UTC-07: Mountain Time Arizona, Colorado, Idaho, Montana, New Mexico, Utah en Wyoming. 8 uur vroeger dan in Nederland.
UTC-08: Pacific Time California, Nevada, Oregon en Washington. 9 uur vroeger dan in Nederland.
UTC-09: Alaska Time Alaska. 10 uur vroeger dan in Nederland.
UTC-10: Hawaii Time Hawaii en Aleoeten. 11 uur vroeger dan in Nederland.

Kledingadvies

Welke kleding te dragen ?

Als je richting het noorden van Amerika reist, is het vooral ’s winters verstandig om veel laagjes te dragen. De weersomstandigheden kunnen uiteraard onvoorspelbaar zijn en het kan in het noorden erg koud zijn. Een paar stevige schoenen is geen overbodige luxe. Voornamelijk in het noorden van Amerika is het terrein wat ruiger en er zijn veel bergen. Trek dus goede schoenen aan als je bijvoorbeeld gaat wandelen.

Fotografie

Sundowner Widlife Holidays biedt speciale fotoreizen aan naar Yellowstone National Park en Grand Teton National Park. Tijdens deze groepsreizen word je begeleid door professionele fotograaf als gids. Hij kan je alles vertellen over de beste manier om de omgeving te fotograferen. Je wordt rondgereden in een busje met te openen dak. Terwijl je vanuit het open dak een 360-graden uitzicht hebt, kun je je camera op het dak rusten voor extra stabiliteit. Daarnaast ga je op avontuur in een snowcoach. Dit is een voertuig met rupsbanden. De snowcoach kan bijna overal komen. Zelfs als de wegen ’s winters zijn afgesloten voor regulier verkeer, kom je met de snowcoach op de meeste plekken. Tijdens de wolven & wildlife foto expeditie van Sundowner, vlieg je zelfs in een privé helikopter over Yellowstone National Park. Je zit met 2 andere reisgenoten in de helikopter, waardoor je genoeg ruimte hebt om te fotograferen en om je camera benodigdheden mee te nemen.

Boeken over Amerika

Yellowstone Wolves in the Wild – James C. Halfpenny.

Yellowstone Wolves in the Wild gaat over hoe de wolven in Yellowstone National Park het ecosysteem beïnvloeden en zelfs veranderen. Dit boek wordt wereldwijd geprezen dankzij de nauwkeurigheid van informatie en de prachtige foto’s van wilde wolven. Lokale wetenschappers en zogenoemde ‘wolf-watchers’  hebben een bijdrage geleverd aan het verhaal en de foto’s. Er worden individuele wolven en hun roedels geportretteerd in de foto’s en je leest informatie over wolven waar voorheen niemand van wist.

De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger.

Wolvenonderzoeker Elli Radinger vertelt aan de hand van haar eigen verhalen over de bijzondere eigenschappen van wolven. Er worden veel onbekende inzichten aan het licht gebracht zoals familiebanden, leiderschap en de dood. Met behulp van dit boek legt ze uit dat mensen nog veel kunnen leren van wolven en dat ze veel meer op ons lijken dan dat we ooit dachten.